Cara perdagangan pertukaran berterusan di OKEx

Tutorial langkah demi langkah untuk perdagangan pertukaran cryptocurrency berterusan di OKEx

Pertukaran kekal, seperti niaga hadapan dan opsyen, adalah derivatif yang mengesan harga aset pendasar. Walaupun pertukaran berterusan berfungsi seperti niaga hadapan, mereka tidak mempunyai tarikh luput, yang bermaksud pembeli dan penjual dibenarkan secara hipotetis untuk menjaga kedudukan mereka terbuka "berkekalan" selagi akaun mereka mempunyai margin yang cukup untuk melindungi mereka.

Mekanisme penumpuan harga adalah satu lagi perbezaan utama antara pertukaran berterusan dan kontrak niaga hadapan. Tanpa tanggal penyelesaian untuk yang pertama, mekanisme kadar pendanaan digunakan untuk menegakkan penumpuan harga pada selang waktu biasa (setiap lapan jam). Kadar pembiayaan adalah bayaran yang ditukar antara pihak yang panjang dan pendek dalam kontrak, bergantung pada pergerakan pasar, yang bertujuan untuk menjaga harga kontrak sesuai dengan harga spot aset yang mendasari.

Pertukaran kekal OKEx adalah produk derivatif maya di mana setiap kontrak pertukaran mempunyai nilai muka $ 100 dan diselesaikan dalam mata wang digital, seperti Bitcoin dan USDT (masing-masing untuk pertukaran margin-coin dan USDT). Sekiranya anda ingin menukar pertukaran cryptocurrency secara berterusan di OKEx, tutorial ini akan membantu anda memulakannya.

Langkah 1: Pergi ke bahagian pertukaran berterusan

Lawati halaman utama OKEx dan arahkan ke Perdagangan di menu teratas untuk melihat pasaran yang tersedia. Arahkan ke atas "Kekal" dan klik pada Asas untuk membuka papan pemuka pertukaran abadi asas. Versi asas menawarkan titik permulaan yang baik untuk pemula, tetapi jika anda seorang peniaga yang berpengalaman, anda boleh mengkliknya Mahir untuk papan pemuka yang lebih komprehensif.

Langkah 2: Pindahkan dana ke akaun pertukaran anda

Akaun pertukaran berterusan anda perlu dibiayai sebelum anda boleh memulakan perdagangan. Sekiranya anda tidak mempunyai baki dalam akaun pertukaran kekal anda, klik pada Pindah (sama ada dari papan pemuka perdagangan pertukaran atau dari senarai drop-down “Aset” di menu atas) untuk memindahkan dana antara akaun.

Sekiranya anda tidak mempunyai aset crypto di akaun OKEx anda, anda boleh membeli crypto atau belajar bagaimana mendepositkan crypto di OKEx dengan panduan pemula untuk perdagangan crypto.

Apabila akaun anda mempunyai aset crypto, anda boleh menggunakan "Pindah" berfungsi, seperti yang ditunjukkan di bawah, untuk memindahkan syiling atau token dari anda "Akaun Pembiayaan" untuk awak "Akaun Pertukaran Kekal" untuk memulakan perdagangan. Setelah anda memilih duit syiling atau token dan memasukkan jumlah yang anda mahu untuk pindahkan, klik Sahkan.

Langkah 3: Pilih kontrak pertukaran kekal untuk berdagang

Selepas membuka sama ada "Asas" atau "Mahir" papan pemuka perdagangan pertukaran kekal, anda perlu terlebih dahulu memilih jenis margin yang terletak di bahagian atas halaman – iaitu., Duit Syiling Kekal untuk pertukaran yang diselesaikan dalam mata wang digital yang mendasari atau USDT Margined Kekal untuk pertukaran yang diselesaikan dalam USDT.

Setelah memilih jenis margin, anda boleh memilih pasangan perdagangan menggunakan penapis yang terletak di bahagian atas halaman (mis., Semua untuk semua pasangan perdagangan yang ada, Atas untuk pasangan perdagangan yang paling popular, DeFi untuk pasangan perdagangan dengan token DeFi, Penyimpanan untuk pasangan dengan syiling simpanan yang terdesentralisasi, atau Alts untuk pasangan perdagangan dengan altcoin).

Dalam tutorial ini, kita akan memilih kontrak pertukaran abadi bermotif syiling yang berlabel "BTCUSD PERP" sebagai contoh. Dalam kontrak pertukaran berterusan ini, BTC adalah mata wang penyelesaian dan USD adalah unit harga kontrak pertukaran.

Langkah 4: Pilih jenis leverage untuk perdagangan swap

Setelah membiayai akaun pertukaran anda, anda boleh memilih mod margin (sama ada Memperbaiki atau Menyeberang) dan pilih pengganda leverage yang diinginkan. Sekiranya anda memilih mod margin Tetap, margin tetap sama tanpa mengira turun naik harga, sedangkan perbezaannya berbeza dengan harga jika anda memilih mod Cross margin.

Margin tetap memperuntukkan jumlah margin yang ditetapkan untuk perdagangan dan anda tidak akan pernah kehilangan lebih dari itu, sementara mod rentas silang akan berusaha menggunakan margin percuma pada akaun anda, dan akan terus berubah.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut dengan membaca panduan kami untuk perdagangan margin di OKEx.

Langkah 5: Masukkan butiran pesanan dan jalankan

Setelah memilih jenis margin dan pengganda leverage, anda boleh memasukkan yang anda kehendaki "Jenis Pesanan," "Harga" dan "Jumlah" untuk perdagangan. Sekiranya anda ingin melaksanakan pesanan anda secepat mungkin, anda boleh mengklik BBO (iaitu, Tawaran Tawaran Terbaik).

Setelah memasukkan butiran pesanan, anda boleh mengklik Buka Lama untuk memasukkan kontrak panjang (iaitu, untuk membeli BTC) atau klik pada Buka Pendek jika anda ingin memulakan kedudukan pendek (iaitu, untuk menjual BTC).

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan pesanan had 11.030 USD dan membuka kedudukan panjang untuk "BTCUSD PERP" dengan jumlah BTC yang anda mahukan.

Langkah 6: (Pilihan) Sediakan pesanan dengan TP / SL

Sebelum anda mengklik Buka Lama untuk memulakan kedudukan panjang anda, anda juga boleh memilih "Jenis Pesanan" dari pilihan yang ada. Salah satu jenis pesanan yang lebih canggih adalah pesanan berhenti dengan parameter bersyarat.

Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah, ketika menggunakan jenis pesanan ini, miliki pilihan untuk memasukkan syarat untuk mengambil untung dan menghentikan kerugian. Setelah memasukkan parameter yang anda mahukan, klik okey untuk meneruskan.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada panduan kami mengenai cara menghentikan pesanan.

Langkah 7: Kaji kedudukan terbuka anda

Setelah perdagangan anda dilaksanakan, anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Buka Kedudukan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan. Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat berguna seperti "Purata Harga," "Harga Pembubaran," "P yang tidak direalisasikan&L" dan sebagainya.

Langkah 8: (Pilihan) Tutup kedudukan anda

Sekiranya anda ingin mengimbangi atau menutup kedudukan terbuka anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik Tutup di dalam "Buka Kedudukan" tab.

Pesanan terbuka adalah pesanan yang tidak diisi di pasaran yang sedang menunggu untuk dilaksanakan. Posisi terbuka, sebaliknya, adalah perdagangan yang dilaksanakan. Sekiranya anda mempunyai kedudukan pendek terbuka di BTC, anda boleh menutup kedudukan dengan membeli kembali BTC. Sekiranya anda mempunyai kedudukan panjang terbuka di BTC, anda boleh menutupnya dengan menjual kedudukan panjang.

Data dan panduan perdagangan pertukaran kekal di OKEx

OKEx menyediakan pelbagai sumber untuk pengguna memahami pertukaran berterusan. Anda boleh klik Maklumat di sudut kanan atas papan pemuka perdagangan pertukaran kekal dan lihat panduan peringkat kedudukan, sejarah pembubaran, kadar pendanaan dan banyak lagi.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me