Cara perdagangan cryptocurrency dengan margin pada OKEx

Tutorial langkah demi langkah untuk berdagang cryptocurrency dengan margin di OKEx

Berdagang mata wang kripto di OKEx direka agar mudah dan intuitif untuk pemula dan peniaga yang berpengalaman. Kami memastikan ketersediaan ciri perdagangan canggih untuk pengguna maju untuk memudahkan strategi perdagangan yang canggih. Salah satu ciri tersebut ialah perdagangan margin, dan tutorial ini akan membantu anda memulakannya.

Margin, dalam kewangan tradisional, adalah wang yang dipinjam dari broker untuk membuat pelaburan, dan merupakan perbezaan antara jumlah nilai pelaburan dan jumlah pinjaman. Dalam kes cryptocurrency, perdagangan margin merujuk kepada amalan menggunakan dana yang dipinjam untuk berdagang kripto.

Pedagang menggunakan margin dengan memilih gandaan leverage untuk meningkatkan keuntungan atau kerugian yang berpotensi. Leverage membolehkan pengguna membuka posisi perdagangan yang lebih besar daripada baki awal akaun dagangan mereka (dengan menggunakan margin).

Sebagai contoh, jika pedagang memiliki 0,2 BTC, leverage 5x berarti bahawa pedagang dapat meminjam 0,8 BTC tambahan dan memasuki posisi panjang atau pendek dengan 1 BTC. Sekiranya peniaga kemudian menutup kedudukan untuk pulangan 20%, mereka akan memperoleh 0.2 BTC (1.2 BTC – 1 BTC). Di sisi lain, perdagangan yang sama tanpa leverage hanya akan mendapat pedagang 0,04 BTC (20% dari 0,2 BTC).

Namun, hal yang sama berlaku untuk kerugian juga, di mana jika pedagang menutup posisi leveraged (1 BTC) untuk kerugian 20%, mereka kehilangan 0,2 BTC – dibandingkan dengan kerugian 0,04 BTC tanpa leverage.

Penggunaan leverage hanya berfungsi untuk meningkatkan risiko dan ganjaran dan tidak mengubah mana-mana syarat yang berkaitan dengan derivatif, seperti niaga hadapan atau opsyen.

Anda boleh memulakan perdagangan cryptocurrency dengan margin pada OKEx menggunakan panduan langkah demi langkah di bawah.

Langkah 1: Pergi ke bahagian perdagangan margin

Pergi ke laman utama OKEx dan arahkan ke Perdagangan di menu atas untuk melihat pasaran yang ada. Kemudian, klik pada Asas di bawah "Perdagangan Margin" label untuk membuka bahagian perdagangan margin. Versi asas menawarkan titik permulaan yang baik untuk pemula, tetapi jika anda seorang peniaga yang berpengalaman, anda boleh memilih Mahir untuk papan pemuka yang lebih komprehensif.

Untuk tujuan panduan ini mengenai cara berdagang cryptocurrency dengan margin, kami akan menggunakan papan pemuka asas sebagai rujukan untuk perdagangan margin di OKEx.

Langkah 2: Aktifkan perdagangan margin

Pemula untuk perdagangan margin perlu memahami dan mengakui risiko yang terlibat, dan hanya setelah mencentang kotak dan mengklik Hantar adakah mungkin untuk memulakan perdagangan cryptocurrency dengan margin pada OKEx, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Langkah 3: Pindahkan dana ke akaun margin anda

Akaun margin anda perlu dibiayai sebelum anda dapat memulakan perdagangan. Sekiranya anda tidak mempunyai baki dalam akaun margin anda, klik Pindah (baik di halaman “Margin Trading” atau pada daftar turun “Aset” di menu atas) untuk memindahkan dana antara akaun.

Sekiranya anda tidak mempunyai aset crypto di akaun OKEx anda, anda boleh membeli crypto atau belajar bagaimana mendepositkan crypto di OKEx dengan panduan pemula untuk perdagangan crypto.

Apabila akaun anda mempunyai aset crypto, anda boleh pergi ke "Pindah" bahagian, seperti yang ditunjukkan di bawah, untuk memindahkannya dari anda "Akaun Pembiayaan" kepada pasangan perdagangan di bawah anda "Akaun Margin" untuk memulakan perdagangan.

Dalam contoh ini, kami akan memindahkan 0,002 BTC ke ETH / BTC pasangan dalam akaun margin.

Langkah 4: Pilih pasangan perdagangan margin

Anda kini boleh memilih pasangan perdagangan yang anda inginkan dari bar kiri di papan pemuka perdagangan margin. Pilih USDT untuk pasangan perdagangan atau klik margined USDT CRYPTO untuk pasangan perdagangan yang dipinggirkan Bitcoin. Gandaan maksimum maksimum juga dipaparkan di sebelah setiap pasangan perdagangan margin. Untuk contoh ini, kami memilih ETH / BTC berpasangan di bawah "CRYPTO."

Langkah 5: Pilih jumlah leverage

Setelah memilih pasangan perdagangan margin, anda boleh memilih jumlah leverage dengan mengklik kotak biru berlabel "Memanfaatkan," yang terletak di sebelah kanan atas papan pemuka perdagangan margin. Sekiranya anda memerlukan bantuan dalam menentukan jumlah leverage, anda boleh melihat had pinjaman pada leverage semasa dan margin penyelenggaraan yang diperlukan. Sekiranya leverage yang dipilih lebih tinggi daripada margin yang disyorkan, mesej amaran berikut akan dipaparkan: "Leverage anda agak tinggi, harap maklum mengenai risiko."

Klik Hantar setelah anda memilih nisbah leverage yang diinginkan.

Setelah memilih nisbah leverage, anda boleh klik Pinjam dari sebelah kanan bar aset untuk meminjam dana tambahan untuk meningkatkan kedudukan margin anda.

Dalam contoh kami, kami mempunyai 0.002 BTC sebagai baki awal akaun perdagangan margin. Memilih leverage 5x bermaksud kita dapat membuka posisi ke 0,01 BTC, yang bermaksud kita dapat meminjam 0,008 BTC tambahan.

Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah, anda boleh memilih nisbah leverage dan jumlah yang ingin anda pinjam. Klik Hantar untuk mengesahkan pinjaman.

Jumlah yang ada dalam BTC kini menjadi 0.01, menunjukkan bahawa anda telah berjaya meminjam 0,008 BTC.

Langkah 6: Masukkan butiran transaksi margin

Dalam contoh ETH / BTC kami, klik pada Beli ETH tab untuk membeli Ether atau klik pada Jual ETH tab jika anda ingin menjual Ether.

Anda boleh memasukkan "Jenis Pesanan," "Harga dalam BTC" dan "Jumlah ETH" untuk membeli / menjual setelah anda memilih nisbah leverage. Dalam kes ETH / BTC, anda perlu membeli jumlah minimum 0.001 ETH.

Klik Beli (Panjang) ETH untuk memulakan kedudukan panjang atau Jual (Pendek) ETH untuk memulakan kedudukan pendek.

Langkah 7: Semak transaksi anda

Setelah perdagangan anda diserahkan dan dilaksanakan, anda dapat menyemak status kedudukan anda dengan mengklik pada Sejarah Pesanan tab di bahagian bawah laman utama perdagangan. Bahagian ini menunjukkan kepada anda maklumat berguna seperti “Diisi dan Jumlah Pesanan”, “Purata Harga Diisi dan Harga Pesanan," “Status” dan sebagainya.

Sekiranya pesanan anda belum dilaksanakan, anda boleh menyemak status pesanan di bawah Buka Pesanan.

Langkah 8: (Pilihan) Batalkan pesanan anda

Sekiranya anda ingin membatalkan kedudukan terbuka anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik Batal di tab “Pesanan Terbuka”.

Langkah 9: (Pilihan) Bayar semula jumlah pinjaman anda

Sekiranya anda ingin membayar balik jumlah pinjaman anda, klik Bayar balik di sebelah kanan papan pemuka perdagangan. Pilih unit cryptocurrency dan masukkan jumlah yang akan dibayar, kemudian klik Hantar.

Peraturan pembubaran pada OKEx

Semasa berdagang cryptocurrency dengan margin, jika nilai akaun margin pengguna jatuh di bawah margin penyelenggaraan, ia akan mencetuskan panggilan margin. Dalam kes ini, pelabur perlu memasukkan dana tambahan untuk memenuhi margin penyelenggaraan yang ditetapkan oleh pertukaran cryptocurrency. Kegagalan untuk melakukannya akan mengakibatkan pembubaran sebahagian atau keseluruhan paksa kedudukan margin pengguna di OKEx.

Untuk perincian pembubaran parsial atau penuh paksa, rujuk artikel ini.

Untuk perincian peraturan perdagangan margin pada OKEx, rujuk artikel ini.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map