Eden Dhaliwal, Pengarah Urusan Global, Conflux Network – Interview Series

Eden Dhaliwal, adalah pengarah urusan global di Rangkaian Conflux, protokol terbuka untuk dunia baru DApps, kewangan, dan Web 3.0. Sebagai blockchain awam yang pantas dan selamat, Conflux Network menggabungkan Proof of Work dan struktur Tree-Graph untuk memberi tenaga kepada generasi baru perdagangan yang terdesentralisasi.

Dengan pengalaman selama 14 tahun dalam bidang teknologi baru, Eden adalah peneraju industri dalam menemui, menginkubasi dan melabur dalam generasi internet seterusnya. Eden memperoleh MBA dari Rotman School of Management di University of Toronto, dan menerima sarjana sains dalam matematik dari University of Manitoba.

Bolehkah anda berkongsi kisah asal-usul bagaimana Conflux Network berasal?

Conflux bermula di Tsinghua University, universiti paling terkenal di China, sebagai projek penyelidikan yang berfokus pada mencari cara untuk meningkatkan blockchain untuk menjadikannya lebih cepat dan lebih selamat. Setelah pelabur seperti Sequoia Capital, Huobi Group dan Baidu Ventures menunjukkan minat dan melabur, projek itu berubah menjadi usaha yang dibiayai dengan baik dengan tujuan untuk melancarkan rangkaian blockchain awam global. Dr. Andrew Yao, yang merupakan satu-satunya penerima Anugerah Turing dari China, dan pelbagai dekan program blockchain dan teknologi tinggi, adalah antara mereka yang berusaha untuk mewujudkan sistem edaran generasi akan datang ini. Conflux kini diawasi oleh pasukan global yang beragam dengan misi untuk mempromosikan kolaborasi rentas sempadan dengan mengembangkan teknologi sumber terbuka yang terdesentralisasi dan memfasilitasi perdagangan terbuka.

Apakah pernyataan misi Conflux Network dan bagaimana ia membezakan dirinya daripada blockchain lain?

Conflux Network berusaha untuk meningkatkan keselamatan, kepantasan dan kecekapan di sebilangan industri dan cabaran perniagaan yang relevan dari kewangan ke pemerintah.

Masalah asas bagi protokol blockchain lapisan asas adalah skalabiliti dan kelajuan. Kami adalah salah satu daripada beberapa protokol lapisan-1 yang menggunakan struktur DAG bersepadu PoW baru yang menyediakan antara 3.000 hingga 6.000 transaksi sesaat untuk aplikasi perusahaan. Struktur itu, yang disebut Tree Graph, adalah bukti mekanisme kerja cekap tenaga yang membolehkan rangkaian mencapai kecekapan tanpa mengorbankan keselamatan, desentralisasi, atau kepercayaan.

Untuk membandingkan throughput transaksi kami dengan standard industri, teknologi Conflux Network mempunyai masa pengesahan yang berkurang dan peningkatan throughput transaksi sebanyak 6,400 transaksi sesaat, sementara Visa menangani sekitar 1,000 hingga 4,000 sesaat.

Pada tahun 2020, anda masuk dengan Conflux Network untuk memimpin pengembangannya di Amerika Utara. Apa yang menarik minat anda untuk bekerja dengan syarikat ini?

Saya telah berbual dengan Fan Long, salah seorang pengasas, selama setahun mengenai teknologi terobosan Conflux Network dan kedudukannya yang unik di pasaran China. Semasa saya pergi ke Beijing untuk bertemu pasukan, jelas bagi saya bahawa projek ini bukanlah projek blockchain lapisan 1 biasa. Dari pelabur terkemuka seperti Sequoia Capital hingga pengendali perlombongan terkemuka seperti F2Pool hingga komuniti pemaju yang berkembang pesat, mudah untuk melihat bahawa Conflux mempunyai banyak orang yang cemerlang dan sangat bercita-cita tinggi di belakangnya, bertekad untuk menjayakannya. Dan apabila anda mengambil kira bahawa Conflux mematuhi peraturan dan mempunyai hubungan luar biasa dengan komuniti perusahaan, pemerintah dan pemaju, saya menjadi yakin bahawa Conflux mempunyai jalan yang jelas dan tanpa halangan untuk merebut pangsa pasar di China lebih jauh daripada projek blockchain lain. Conflux adalah sedikit raksasa yang sedang tidur dan peluang untuk memperkenalkannya kepada dunia yang menarik minat saya.

Conflux adalah satu-satunya projek blockchain tanpa izin awam yang disokong oleh negara di China. Apa hubungan semasa yang dimiliki oleh Conflux Network dengan pemerintah China?

Fakta bahawa Conflux lahir dari akademik dan melakukan penggalangan dana yang mematuhi peraturan, selalu memungkinkan kita untuk mengembangkan hubungan yang dipercayai dan produktif dengan pemerintah China. Perwakilan dari organisasi kami menganggotai Jawatankuasa Teknikal Standardisasi Teknologi Perakaunan Blockchain dan Terdistribusi Nasional, sebuah kumpulan yang dibentuk oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, untuk membincangkan dan menetapkan standard industri untuk teknologi lejar diedarkan.

Hubungan ini bermanfaat dalam pelbagai cara. Ini memberi kita akses ke komunitas, pasar, dan saluran bisnis yang berbasis di China melalui jaringan pengembang, pengguna, pelabur, dan pakar industri perusahaan yang luas, sambil meningkatkan kebolehpercayaan dan mitigasi risiko melalui pematuhan peraturan dan nasihat dari pemerintah Shanghai.

Dengan kerjasama dengan Jawatankuasa Sains dan Teknologi Shanghai, Conflux Network telah membuat Institut Penyelidikan Grafik Pohon untuk memajukan pendidikan dalam pembangunan blockchain, terutamanya rangkaian tanpa izin awam. Selain itu, dan juga didukung oleh pemerintah Shanghai, Conflux berencana untuk menubuhkan Pusat Inkubasi untuk meningkatkan inovasi dalam teknologi baru.


Conflux baru-baru ini memulakan fasa kedua pelancaran mainnetnya, Oceanus, yang akan menumpukan pada inisiatif perlombongan dan algoritma PoW. Apa aspek yang paling penting dalam pelancaran ini?

Secara keseluruhan kami akan memfokuskan pada percubaan menyeluruh di sekitar algoritma perlombongan kami, DApps, Dex, dan produk DeFi lain dengan rakan ekosistem kami. Ciri dan fungsi rangkaian akan diluncurkan secara beransur-ansur kepada masyarakat untuk meningkatkan tingkat desentralisasi sambil mempertahankan tahap keselamatan dan kinerja sistem yang tinggi di seluruh jaringan. Ini akan memastikan bahawa fokus dan perhatian pasukan tidak akan dipengaruhi oleh turun naik pasaran sekunder.

Untuk memecahnya sedikit lagi, semasa separuh pertama Oceanus kami menganjurkan beberapa kempen perlombongan, mulai dari skala pertengahan dengan ratusan peserta hingga skala besar dengan ribuan. Ini akan mengesahkan lagi kestabilan rangkaian kami. Berikutan itu, setelah kami yakin akan keselamatan dan kestabilan rangkaian dan kami mempunyai jumlah penyumbang rangkaian yang tepat, kami akan berpindah ke algoritma penambangan kerja Conflux rasmi.

Bolehkah anda berkongsi pandangan anda mengenai projek infrastruktur blockchain yang disokong negara BSN (Rangkaian Perkhidmatan berasaskan Blockchain) yang baru-baru ini diumumkan keluar dari China. Apakah implikasi ini terhadap landskap blockchain di China?

Matlamat BSN adalah untuk memajukan ekosistem blockchain di China. Kerajaan China mengenal pasti teknologi blockchain sebagai isu kepentingan nasional. Teknologi ini meningkatkan kecekapan pelbagai proses perniagaan dan mendorong inovasi instrumen kewangan baru. Prasarana BSN, bersama dengan ekosistem rantaian awam yang patuh berkembang akan memainkan peranan penting dalam mencapai visi transformatif ini.

Anda juga rakan kongsi Usaha Terunggul yang mengkaji ekonomi token untuk pelaburan dan peluang nasihat. Apa yang anda sendiri cari dalam peluang pelaburan yang berpotensi?

Secara umum, bidang pelaburan yang paling menarik minat saya adalah infrastruktur web3, perkakas pemaju, DeFi dan ekonomi data yang terdesentralisasi. Selain mempunyai pasukan yang mantap, saya paling berminat untuk memahami aspek hakiki dan permintaan produk dan / atau teknologi. Daya tarikan dan peta jalan yang dapat menunjukkan kesesuaian pasaran produk, penglibatan masyarakat dan bagaimana tokenisasi akan terungkap dari sudut ekonomi, tadbir urus dan peraturan cukup mendasar bagi saya.

Soalan utama lain bagi saya adalah bagaimana kesan rangkaian akan terbentuk. Saya biasanya menyukai persembahan di mana pengguna boleh menjadi pencipta pada masa yang sama, dan produk tersebut mempunyai komponen “Lego-like” dan daya tarikan seperti mainan yang dapat dimainkan oleh pengguna untuk inovasi selanjutnya. Ini menambah kemungkinan nilai dihasilkan untuk produk atau rangkaian.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Conflux Network?

Kami sangat gembira dengan langkah-langkah yang dibuat dalam ekosistem DeFi. Untuk membantu mendorong kemajuan ke hadapan, kami telah mengembangkan protokol rentas rantai ShuttleFlow. Ini, antara kes penggunaan DeFi yang lain, akan memainkan peranan utama untuk keterangkuman, kestabilan, dan keselamatan kewangan, terutama dalam ekonomi pasca COVID di mana kita melihat pergeseran yang cepat ke arah digitalisasi.

Kami baru-baru ini melancarkan program hibah berganda 2.400 CFX token (kira-kira $ 240 juta) yang didedikasikan untuk memajukan inovasi dalam pembangunan perisian dan penyelidikan untuk ekosistem Rangkaian Conflux. Program hibah bertahun-tahun dirancang untuk memulakan penciptaan komponen penting dari timbunan teknologi dan mempercepat pembangunan usaha di Conflux. Objektif lain dari program ini adalah untuk mendekati komuniti pemaju, memahami visi mereka untuk rangkaian dan menyokong mereka dengan keperluan untuk mendorong inovasi.

Kami juga bekerjasama rapat dengan kerajaan dan perusahaan di China dalam pelbagai projek blockchain seperti menyimpan kontrak dan sijil reka bentuk seni bina pada blockchain, mengesan bahagian pada blockchain dan asal pembekal, projek sistem maklumat awam, projek dengan syarikat kuasa untuk pengesanan pemindahan tenaga hijau antara lain. Kerajaan Hunan baru-baru ini menyokong kami, yang merupakan yang kedua bagi Conflux setelah pemerintah Shanghai melakukannya tahun lalu.

Terima kasih atas wawancara yang hebat, pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus berkunjung Rangkaian Conflux.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map