Craig Mc Gregor, Ketua Pegawai Eksekutif DSTOQ – Interview Series

Craig Mc Gregor adalah Ketua Pegawai Eksekutif DSTOQ dan telah terlibat dalam ruang cryptocurrency sejak tahun 2013. Beberapa pengalaman sebelumnya termasuk bekerja di Bloomberg di mana dia memfokuskan pada analisis sektor perbankan, insurans, dan harta tanah. Pengalaman kerjanya juga merangkumi analisis pelaburan dan pengurusan portfolio syarikat +30 bernilai ~ $ 600 juta.

Kami gembira kerana Craig meluangkan masa dari kesibukannya untuk membincangkan DSTOQ.

A.T: Untuk kebaikan pembaca kami, bolehkah anda menerangkan DSTOQ secara ringkas?

CMG: DSTOQ adalah bursa saham berlesen untuk perdagangan token keselamatan. Kami mempunyai penyelesaian menyeluruh untuk pasaran token keselamatan melalui dua tonggak utama perniagaan kami: pertama platform perdagangan terdesentralisasi kami, dan kedua kami juga menandakan sekuriti untuk diperdagangkan di platform kami. Gabungan kedua-duanya membolehkan kami melayani kedua-dua belah pihak industri: penerbit dan pelabur.

A.T: Pendekatan end-to-end ini agak berbeza dengan banyak pesaing anda, apa alasan anda di sebalik itu?

CMG: Setelah analisis mendalam dan penyelidikan pasaran, kami mendapati bahawa gabungan tokenisasi dan platform perdagangan adalah pendekatan terbaik untuk memaksimumkan nilai dan menyampaikan kepada pelanggan apa yang paling mereka perlukan. Banyak projek di ruang token keselamatan hanya melihat tokenisasi, yang pada hakikatnya tidak begitu berharga jika tidak ada platform perdagangan untuk token keselamatan. Begitu juga dengan mewujudkan platform perdagangan murni untuk token keselamatan tanpa memahami tokenisasi tidak mungkin berjaya pada pendapat kami.

Kami cukup bernasib baik kerana dapat membina pasukan yang kuat dengan kecekapan teras di kedua-dua bidang dan oleh itu memilih untuk membuat platform tokenisasi dan perdagangan, yang kami percaya sangat memerlukan dalam industri blockchain dan pasaran kewangan tradisional.

A.T: Nampaknya anda telah membuat kajian anda. Dengan pemahaman anda tentang keperluan pelanggan, aset mana yang menurut anda paling diminati oleh pasaran?

CMG: Data kami menunjukkan bahawa terdapat permintaan besar untuk menandakan sekuriti tradisional seperti bon, saham, emas, minyak, dan banyak lagi yang disokong oleh kerajaan, dan dengan itu kami menjadikannya tersedia untuk pelabur di seluruh dunia di platform kami. Kami juga dapat membantu syarikat mengumpulkan wang melalui STO melalui pembuatan token keselamatan mereka dan platform untuk mereka diperdagangkan.

A.T: Bolehkah anda menerangkan bagaimana perdagangan peer-to-peer sekuriti token menggunakan token DSQ akan berfungsi?

CMG: Platform DSTOQ membolehkan pengguna membeli aset pertumbuhan tinggi seperti saham, ETF, bon kerajaan, emas dan banyak lagi menggunakan crypto. Pedagang boleh menggunakan token DSQ untuk membeli aset dalam bentuk sekuriti token – ini berlaku ketika aset dunia nyata melalui proses tokenisasi. Pengguna kemudian boleh melabur dan memperdagangkan aset ini melalui teknologi blockchain tanpa meninggalkan ekonomi token.

A.T: Bolehkah anda menerangkan alasan di sebalik fokus anda terhadap pasaran baru muncul?

CMG: Sebagai orang Afrika Selatan sendiri, saya mengalami sendiri betapa sukarnya melabur dalam aset asing. Saya terpaksa membayar yuran hampir 10% untuk melabur di luar negara, yang saya anggap sangat tidak masuk akal. Di banyak pasaran baru muncul, termasuk Afrika Selatan, pelabur dikenakan yuran bulanan sekitar $ 30, selain yuran broker keselamatan antara 0.2% dan 0.9% setiap perdagangan. Ini di atas caj minimum sekitar $ 25 dan yuran pertukaran asing 2.5–5% untuk pelaburan asing. Ini bermakna orang Afrika Selatan dengan mudah membayar 5-10% yuran untuk melabur di luar negara, terutamanya ketika melabur dalam jumlah yang kecil. Masalah seperti itu menghalang individu daripada mengumpulkan kekayaan walaupun sederhana.


Sebagai tambahan, syarikat-syarikat, terutama di negara-negara membangun, kekurangan saluran akses ke pasar modal – ini hampir tidak memberi mereka pilihan untuk mengumpulkan dana untuk tumbuh atau berinovasi.

Apabila anda menambahkan perkara itu bersama-sama menjadi jelas bahawa platform blockchain seperti DSTOQ mempunyai nilai tambah yang besar dan asas pelanggan berpotensi besar di pasaran baru muncul, itulah sebabnya kami memberi tumpuan kepada mereka – kerana kami dapat menambah nilai yang signifikan untuk pasaran baru muncul.

A.T: Apa yang dibenarkan oleh lesen bursa saham anda dari Vanuatu?

CMG: Lesen pertukaran saham kami membolehkan dan membolehkan kami melakukan tiga perkara utama: menerima cryptocurrency untuk pertukaran kami, tokenize sekuriti, dan menjalankan IPO secara langsung dalam rangkaian. Yang terakhir ini adalah STO.

A.T: Apa yang membuat anda memilih untuk melancarkan blockchain Stellar?

CMG: Stellar adalah titik permulaan yang baik untuk perniagaan kami memandangkan kemampuan semasa mereka sesuai dengan kehendak kami dan sudah dalam pengeluaran, tidak seperti banyak rantaian lain yang belum dilaksanakan.

Melalui pilihan teknologi kami dapat menawarkan kelajuan transaksi yang cepat, tahap keselamatan yang tinggi, dan infrastruktur untuk pertukaran terdesentralisasi kami di mana kami tidak pernah mengawal dana pelanggan kami.

A.T: Bolehkah anda berkongsi beberapa perincian berkaitan dengan perkongsian anda dengan aeternity, dan apa yang diperlukan?

CMG: Kerjasama kami dengan aeternity akan memungkinkan integrasi oracle data desentralisasi aeternity, yang mengesan dan mencatat maklumat mengenai data dunia nyata seperti data kewangan, harga global, kadar pertukaran, dan berita ke dalam platform DSTOQ. Kami juga merancang untuk menggunakannya untuk mengesahkan titik data dunia nyata seperti penyiapan pembinaan bangunan, atau penghantaran barang. Oracle bahkan boleh berguna untuk perkara seperti jumlah pengguna atau sentimen terhadap penembusan produk atau teknologi di pasaran.

A.T: Anda mempunyai matlamat yang bercita-cita tinggi untuk bon bon, komoditi, ETF, dan ekuiti dalam syarikat sebenar. Apa yang akan anda sasarkan terlebih dahulu?

CMG: Ya – kami sangat bercita-cita tinggi, tetapi kami berada di landasan yang tepat untuk melancarkan dan sangat fokus pada penghantaran. Kami telah bekerjasama dengan pengawal selia dan mempunyai banyak orang dalam pasukan kami dengan pengalaman yang luas, termasuk Ketua Pasaran Modal DSTOQ Christopher Schuetz, mantan Pengarah Urusan dan ketua Kumpulan Pasar Utama di Bursa Saham Stuttgart.

Token keselamatan pertama di bursa kami adalah ETF, kerana mereka adalah kelas aset yang pelbagai yang dapat mewakili dana, bon, saham, atau komoditi. Sekiranya anda ingin memilih aset yang harus kami senaraikan, ikut serta dalam tinjauan kami yang akan datang.

A.T: Bagaimana anda akan mendapatkan pelanggan pertama anda?

CMG: Kami sudah melancarkan MVP kami untuk memperkenalkan versi asas platform DSTOQ, yang berjalan di testnet Stellar blockchain.

Di samping itu, kami selalu berhubungan dengan komuniti kami melalui Telegram, Twitter, LinkedIn, Medium dan banyak lagi, sentiasa mengeluarkan kandungan penjelasan yang bermaklumat untuk memberi pengguna masa depan kami pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana produk dan ekosistem kami akan berfungsi. Kami juga segera melancarkan Program Komuniti kami, inisiatif berasaskan ganjaran yang bertujuan untuk menggerakkan anggota komuniti kami yang ada dan yang akan datang. Kami ingin memberi peluang kepada pelanggan untuk menyumbang kepada pertumbuhan platform kami dan menerima token ganjaran kerana melakukannya.

A.T: Bagaimana DSTOQ membezakan dirinya daripada persaingan di ruang tersebut?

CMG: DSTOQ mempunyai lesen bursa saham, yang memungkinkan kami oleh undang-undang untuk mengeluarkan aset dunia nyata dalam bentuk tokenized melalui blockchain. Ini adalah kelebihan besar bagi kami, kerana kami bertekad untuk melancarkan ke pasaran dan memberikan perkhidmatan token keselamatan di hadapan pesaing kami – banyak di antaranya tidak mempunyai lesen dan tidak memahami apa yang diperlukan untuk mengembangkan platform global untuk perdagangan token keselamatan. Sebenarnya, kebanyakan tokenizer tidak menawarkan ekuiti, bon, atau dana indeks seperti yang DSTOQ lakukan.

A.T: Terima kasih sekali lagi untuk temu ramah. Mana-mana pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut boleh mengunjungi DSTOQ.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map