Melabur dalam Stok Percetakan 3D (Pembuatan Aditif)

Semasa meninjau peluang pelaburan dalam percetakan 3D (juga dikenali sebagai pembuatan aditif), pelabur sering beralih kepada syarikat percetakan 3D pengguna yang menjual mesin prototaip untuk rumah orang, tetapi kenyataannya adalah peluang sebenar bagi syarikat percetakan 3D di pihak pembuatan industri. Sama ada Tisu badan percetakan 3D, atau roket, ini adalah industri yang matang untuk pertumbuhan.

Kami akan meneroka apa itu pembuatan aditif, bagaimana ia membezakan dirinya daripada pembuatan biasa, industri yang akan terganggu, dan juga beberapa pemimpin pasaran di ruang ini.

Apa itu Pembuatan Aditif?

Untuk menggambarkannya, pembuatan aditif menggunakan perisian reka bentuk bantuan komputer (CAD) atau pengimbas objek 3D untuk mengarahkan pencetak menyimpan dan menambahkan bahan, lapisan demi lapisan, dalam bentuk geometri yang tepat. Oleh itu, proses pembuatan bahan tambah menambahkan bahan untuk membuat objek dan bukannya bahan pelengkap. Ini menghasilkan pengurangan sampah yang ketara, lebih mesra alam, dan menghasilkan produk dengan berat badan yang jauh lebih rendah. Manfaat penurunan berat badan sangat penting untuk mengurangkan kos penghantaran, dan kos ini diperkuat dalam industri aeroangkasa di mana roket melancarkan muatan pembuatan di orbit. Salah satu contoh pengurangan berat badan ini adalah dengan Merealisasikan sebuah syarikat yang telah berjaya mencetak Titanium 3D dengan Pengurangan berat badan sebanyak 63%.

Industri akan terganggu oleh Percetakan 3D

Percetakan 3D mengganggu banyak industri tetapi tidak di mana ini akan lebih memberi kesan daripada kesihatan. Kita dapat dengan mudah membayangkan masa depan di mana ubat ketepatan dapat mencetak 3D pil yang tepat disesuaikan dengan genom, jantina, berat badan, dan pengecam unik lain. Seorang wanita seberat 130 paun harus minum pil dengan kuantiti ramuan perubatan yang berbeza daripada seorang lelaki 260 paun.

Peraturan yang sama akan berlaku ketika bahagian tubuh yang sebenarnya dicetak, ini berpotensi dicetak dengan bahan embrio atau genetik yang dirancang dengan mempertimbangkan genom / individu tertentu. Ketepatan ini akan mengelakkan daripada menggunakan imunosupresan, ini adalah ubat atau ubat yang menurunkan kemampuan tubuh untuk menolak organ yang ditransplantasikan tetapi sayangnya mengakibatkan tubuh kehilangan kemampuannya untuk melawan jangkitan. Percetakan 3D akan membantu kita beralih dari satu ukuran umum yang sesuai untuk semua ubat ke ubat penargetan genom yang tepat.

Mengenai fesyen, seseorang boleh memindai wajah atau kaki mereka dengan telefon bimbit, dan kasut atau cermin mata hitam yang mereka pilih boleh berukuran khusus untuk kaki atau wajah orang itu. Seorang wanita yang membeli pakaian boleh memilih gaun, melakukan imbasan badan untuk mengukur kesesuaian yang tepat, dan pakaian itu dikeluarkan di lokasi, atau dihantar untuk penghantaran pada hari berikutnya..

Kereta dan aeroangkasa juga akan dipengaruhi dengan ketara. Bayangkan perbezaan penggunaan bahan bakar atau elektrik ketika alat ganti kenderaan, atau kemungkinan keseluruhan kenderaan boleh dicetak 3D sehingga menyebabkan penurunan berat badan yang ketara. Bekas penghantaran dengan separuh berat, juga akan mengurangkan kos dan penjimatan alam sekitar yang besar, sama dengan melancarkan roket ke angkasa, dengan satelit bercetak 3D ringan.

Berikut adalah tiga syarikat yang berada di kedudukan teratas dalam barisan hadapan dalam pembuatan baru.

Merealisasikan (NASDAQ: MTLS)

Beribu pejabat di Belgium, dengan cawangan di seluruh dunia, Merealisasikan telah menggabungkan kumpulan pembangun perisian terbesar dalam industri dengan salah satu kemudahan percetakan 3D terbesar di dunia. Materialize mengganggu banyak industri termasuk merancang sisipan titanium untuk Kapal Angkasa yang 66% lebih ringan daripada pembuatan tradisional. Mereka telah bekerjasama dengan puluhan jenama sejak 2013 untuk membawa koleksi kacamata mereka ke pasaran.

Di Belgium pasukan pembedahan yang diketuai oleh Prof Phillip Blondeel di University Hospital of Ghent berjaya dilakukan Pemindahan wajah penuh pertama di Belgium terima kasih kepada perancangan khusus pesakit dan percetakan 3D oleh Materialize. Sekiranya ada syarikat yang mengganggu pasaran dan menjadi peneraju pasaran, ia adalah Materialize.

3D Systems Corp (NASDAQ: DDD)

3D Systems Corp adalah peneraju pasaran dalam banyak industri yang bergantung pada pembuatan aditif. Salah satu contohnya ialah bagaimana mereka menjadi rakan kongsi dalam pergigian digital untuk makmal, pengedar pergigian, dan OEM. Teknologi pembuatannya yang unik dan canggih memastikan kesesuaian, fungsi, dan estetika yang sempurna untuk semua prostesis gigi, sama ada simen, boleh ditanggalkan, atau ditahan implan.

Mereka juga menawarkan perkhidmatan percetakan 3D mewah untuk implan dan instrumen logam digunakan untuk aplikasi ortopedik, tulang belakang, craniomaxillofacial (CMF), pergigian, dan veterinar. Syarikat peranti perubatan bergantung pada kepakaran dan kemampuan pencetakan logam langsung (DMP) untuk membimbing mereka dari siri prototaip dan percubaan hingga pembuatan volume besar.

Ketika datang ke perkakasan pembuatan kenderaan, yang penyelesaian perisian dan perkhidmatan mereka menawarkan membantu syarikat mengembangkan bahagian yang lebih ringan untuk mengurangkan kos pembuatan, merancang dan menghasilkan pemasangan inovatif yang mengurangkan jumlah bahagian dan memberikan kekuatan dan kecekapan yang lebih besar, dan membuat prototaip realistik yang dapat mengeluarkan bulan dari proses pengembangan produk.

Industri lain yang mereka terlibat termasuk aeroangkasa, pertahanan, dan perhiasan.

Stratasys Ltd (NASDAQ: SSYS)

Stratasys Ltd. adalah salah satu nama isi rumah yang paling popular dalam percetakan 3D, syarikat itu adalah pengeluar pencetak 3D dan sistem pengeluaran 3D Amerika-Israel untuk penyelesaian prototaip cepat dan pejabat langsung berasaskan pejabat dan penyelesaian pembuatan digital langsung. Mereka telah membina reputasi sebagai rakan percetakan 3D yang dipercayai dalam industri termasuk aeroangkasa, automotif, produk pengguna, pergigian, perubatan dan pengangkutan.

Stratasys membezakannya dengan cara mereka menjadi penyelesaian sehenti bagi pelbagai pemain industri. Untuk industri automotif mereka membolehkan syarikat membuat prototaip, menguji, dan menghasilkan pelbagai jenis alat, jig, lekapan, dan bahagian siap jalan dengan kecepatan dan kecekapan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Dalam bidang kesihatan, profesional perubatan boleh mengesahkan prestasi peranti pada model anatomi bercetak 3D hasil pesakit berbanding model yang ada seperti haiwan dan mayat. Berdasarkan pengimejan pesakit sebenar, model cetak 3D meniru pelbagai sifat tisu dalam satu cetakan.

Memilih Broker Saham

Langkah pertama dalam perjalanan anda adalah memilih broker saham. Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Melabur dalam Stok Percetakan 3D (Pembuatan Aditif) Melabur dalam Stok Percetakan 3D (Pembuatan Aditif) Melabur dalam Stok Percetakan 3D (Pembuatan Aditif)
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Ringkasan

Masih awal untuk percetakan 3D, banyak pelabur telah menolak industri ini kerana tidak begitu dikenali sebagai industri biasa seperti kecerdasan buatan dan blockchain. Walaupun demikian, industri ini akan sepenuhnya mengganggu dan mengubah cara manusia menghasilkan produk. Pelabur yang mahir harus memahami industri ini dan menyedari bahawa masa depan akan sangat berbeza daripada proses pembuatan jenis barisan pemasangan standard moden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me