Melabur dalam Iovance Biotherapeutics (NASDAQ: IOVA)

Bioterapeutik Iovance (NASDAQ: IOVA) adalah syarikat biofarmaseutikal yang mengembangkan ubat terapi barah. Penyelidikan syarikat ini berusaha mencapai tujuan jangka panjang mereka untuk menjadikan imunoterapi berasaskan sel T sebagai pilihan rawatan bagi pesakit yang mempunyai tumor dan jenis kanser darah yang lain. Sekiranya ujian klinikal berjaya, ubat-ubatan ini dapat membantu pesakit yang tidak terhitung jumlahnya dengan memberikan pilihan rawatan yang sangat berkesan dan menjanjikan. Teknik ini masih agak baru, tetapi hasil percubaan awal menunjukkan kadar keberkesanan yang menjanjikan.

Apa itu Bioterapeutik Iovance (IOVA)?

Iovance Bioptherapeutics adalah syarikat biopharma peringkat awal yang telah mengembangkan beberapa ubat terapi barah yang kini menjalani ujian klinikal. Syarikat ini beribu pejabat di San Franciso dan juga mempunyai kemudahan penyelidikan tambahan di New York dan Florida. Iovance Biotherapeutics ditubuhkan pada tahun 2007 dengan nama Genesis Biopharma. Syarikat ini mengalami penggabungan dan beberapa perubahan struktur lain pada tahun-tahun awalnya. Akhirnya, syarikat itu menukar namanya menjadi Iovance Biotherapeutics pada tahun 2017, dan kemudian dibuka pada tahun yang sama. Pada masa ini, syarikat ini mempekerjakan lebih dari 200 orang, yang kebanyakannya adalah penyelidik dengan latar belakang perubatan. Syarikat ini diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Dr. Maria Fardis. Dr. Fardis mempunyai pengalaman besar dalam perusahaan bioterapeutik terkemuka di peringkat awal, dan portfolio kerjanya termasuk Acerta Pharma terkemuka, sebuah syarikat biopharma peringkat klinikal yang akhirnya diambil alih oleh AstraZeneca.

Mengapa Iovance Biotherapeutics (IOVA) Perkara?

Iovance Biotherapeutics ketika ini mempunyai beberapa ubat dalam perancangan pengembangan yang kelihatannya menjadi pilihan rawatan yang sangat menjanjikan. Penyelidikan ini berpusat di sekitar imunoterapi berasaskan sel T, yang mengambil limfosit Tumor (TIL) pesakit sendiri dan menyuntikkannya ke dalam tumor secara langsung. Walaupun badan menghasilkan TIL sejak awal dalam usaha untuk melawan barah, keberkesanan tindak balas semula jadi tubuh biasanya minimum kerana sel-sel barah dapat dengan cepat menyesuaikan diri untuk mengelakkan pengesanan oleh TIL dan tindak balas mengejutkan. Walaupun TIL telah diteliti secara meluas, syarikat itu telah mengembangkan penyelidikan dengan proses hak milik mereka sendiri. Prosesnya melibatkan pengekstrakan sel TIL dari tubuh pesakit, diikuti oleh pertumbuhan sel TIL ex vivo (di luar badan) sebanyak berbilion-bilion. Dengan menggunakan sel-T pesakit sendiri dan meningkatkan jumlah sel secara drastik, kemampuan penekanan sel-sel barah sangat berkurang. Selepas infusi, sel-T mencapai tisu tumor dan menyerang tumor secara langsung. Proses pembuatan Iovance untuk sel TIL, yang merangkumi pelbagai komposisi proprietari dan kaedah rawatan, telah diberikan sejumlah 20 paten.

Bioterapeutik Iovance (IOVA) Prospek

Pada masa ini, sebanyak empat ujian klinikal sedang dijalankan, masing-masing menggunakan metodologi berasaskan TIL yang dikembangkan oleh Iovance Biotherapeutics untuk menentukan keberkesanannya terhadap empat jenis kanser yang berbeza. Sekiranya ujian klinikal terbukti berjaya, prospek Iovance sangat menjanjikan. Ukuran pasaran ubat barah diperkirakan mencapai $ 176 bilion menjelang 2025.

Rawatan yang sedang menjalani ujian klinikal bertujuan untuk mensasarkan melanoma metastatik, karsinoma kepala dan leher dan barah serviks. Syarikat itu juga berharap sekiranya teknologi TIL lulus ujian bahawa penerapannya juga dapat menyebabkan penggunaan untuk jenis tumor lain, termasuk ovari, payudara, pundi kencing, kolorektal. Sebagai tambahan kepada aplikasi tambahan, syarikat ini juga melihat ke arah masa depan dan melabur dalam teknologi generasi akan datang yang akan menjadikan rawatan lebih kuat, kos yang lebih rendah, lebih mudah dihasilkan, dan memerlukan lebih sedikit TIL. Dengan kecekapan ini,

Sekiranya ujian klinikal berjaya, Iovance Biotherapeutics akan menjadi syarikat pertama yang mendapat persetujuan untuk terapi sel T yang menyasarkan tumor pepejal. Untuk menjangkakan hasil positif, perusahaan telah meningkatkan kemampuan pengeluarannya, membangun kemudahan pembuatan pertama di Philadelphia pada tahun 2019. Kemudahan ini dijangka siap pada tahun 2021 dan dianggarkan pembuatan komersil akan bermula pada tahun 2022.

Seperti yang disebutkan, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Dr. Maria Fardis memiliki pengalaman berpuluh-puluh tahun dan banyak pengetahuan dan hubungan di ruang bioterapi. Dengan kepemimpinan ini, mungkin syarikat dapat memperoleh rakan kongsi atau diperoleh oleh syarikat yang lebih besar sekiranya produk Iovance Biotherapeutics semakin hampir untuk mencapai pasaran. Dianggarkan bahawa setiap ubat baru memerlukan Pembiayaan $ 2.6 bilion sebelum akhirnya menjangkau pengguna, dan kemungkinan Iovance Biotherapeutics memerlukan pertolongan untuk meningkatkan. Selama dekad terakhir antara 2010 dan 2020, sejumlah $ 1.6 trilion dibelanjakan untuk penggabungan dan pengambilalihan di ruang biofarmaseutikal. Apa yang disebut pemerolehan “bolt-on”, yang melibatkan syarikat kecil yang telah melakukan penyelidikan mengenai ubat-ubatan yang sangat menjanjikan dengan aplikasi klinikal yang diperoleh oleh syarikat besar yang membawa kemampuan merealisasikan peluang komersial, menjadi semakin umum.

Di mana untuk membeli Iovance Biotherapeutics (IOVA)

Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Firstrade adalah firma pembrokeran dalam talian terkemuka yang menawarkan rangkaian produk dan alat pelaburan yang direka untuk membantu pelabur seperti anda mengawal masa depan kewangan anda. Sejak didirikan pada tahun 1985, Firstrade telah berkomitmen untuk memberikan perkhidmatan bernilai tinggi dan berkualiti.

Menggabungkan teknologi perdagangan proprietari, antara muka pengguna yang sangat intuitif, perkhidmatan pelanggan yang luar biasa dan aplikasi mudah alih, Firstrade menawarkan penyelesaian menyeluruh untuk semua keperluan pelaburan anda.  Firstrade adalah ahli FINRA / SIPC.

Melabur dalam Iovance Biotherapeutics (NASDAQ: IOVA) Melabur dalam Iovance Biotherapeutics (NASDAQ: IOVA) Melabur dalam Iovance Biotherapeutics (NASDAQ: IOVA)
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Ringkasan

Walaupun menjadi syarikat muda, Iovance Biotherapeutics sudah berada di titik di mana mereka mempunyai beberapa ubat yang sangat menjanjikan dalam perancangan pembangunan. Sekiranya ujian klinikal mereka berjaya didapati berjaya dalam beberapa tahun mendatang, syarikat ini berada dalam posisi yang baik untuk memetakan jalan maju untuk membawa ubat-ubatan yang mengubah hidup mereka ke pasaran. Dengan kepimpinan yang kuat, syarikat akan mempunyai kemampuan untuk membuka semua pilihan mereka ketika mereka terus berkembang. Sama ada jalan ke depan melibatkan pemerolehan, perkongsian, atau melanjutkannya sendiri, metodologi TIL milik yang dikembangkan oleh Iovance Biotherapeutics kemungkinan akan menjadi bahagian penting dari masa depan penyelidikan onkologi dan kanser..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map