Telegram Menangkan Pertempuran di Mahkamah tetapi Meninggalkan Blockchain TON

Permesejan yang sangat popular aplikasi, Telegram menikmati kemenangan jangka pendek di mahkamah terhadap Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) minggu ini. Seorang hakim persekutuan menolak permintaan SEC untuk Telegram menyerahkan semua penyata bank sebelum 8 Januari mengenai projek blockchain TONnya. Malangnya, konsekuensi hukum yang semakin meningkat ditambah dengan sikap yang lebih agresif yang diambil oleh SEC setelah permulaan perbicaraan telah membuat para eksekutif syarikat mempertimbangkan semula strategi TON mereka sama sekali..

Telegram telah terpesona dalam kes dengan SEC atas pengembangan blockchain TON dan cryptocurrency Gram selama berbulan-bulan. Pada bulan Oktober, SEC disaman Telegram. Menurut dokumentasi SEC, firma itu menuduh bahawa Telegram telah melanggar banyak undang-undang sekuriti persekutuan semasa pemecahan rekod Tawaran token awal (ICO) $ 1.7 bilion.

Mempertahankan Blockchain TON

Sebahagian besarnya, Telegram memasang banyak dan kuat pertahanan. Syarikat itu mendakwa bahawa Grams adalah token utiliti. Oleh itu, mereka berada di luar bidang kuasa SEC. Sebaliknya, SEC melihat tindakan ini sebagai tamparan di wajah. Akibatnya, kumpulan itu memutuskan untuk memperluas penyelidikannya. Sekarang SEC tidak hanya mahu menghentikan penjualan token Gram, kumpulan itu ingin mempertikaikan kesahihan ICO syarikat 2017.

SEC mendakwa bahawa Telegram melakukan aktiviti penipuan semasa kempen penggalangan dana. Pivot ke arah pendakwaan firma yang lebih agresif ini berlaku setelah pegawai SEC menuduh Telegram berhenti dan membuat alasan mengenai permintaan kumpulan itu untuk maklumat pelabur. Ironisnya, permintaan ini sebenarnya telah menjadikan Telegram sedikit bingung.

Menang Kecil untuk Blockchain TON

Hakim Persekutuan, Kevin Castel dari Daerah Selatan New York adalah pegawai yang mendahului kes ini. Dia memberikan Telegram kemenangan kecil di mahkamah minggu ini setelah menangguhkan permintaan SEC untuk maklumat pelabur. Telegram menafikan kemampuan untuk memberikan maklumat ini pada tarikh akhir 8 Januari yang diminta kerana ia akan melanggar undang-undang perlindungan pengguna EU. Pada asasnya, keperluan privasi EU mewajibkan syarikat itu membuang semua maklumat peribadi dari fail warga EU sebelum menyerahkannya kepada pemerintah asing.

Namun, Hakim Castel memberi tahu pegawai Telegram bahawa penolakan itu bukan sekadar penangguhan. Dia menyatakan bahawa dalam “masa depan yang tidak terlalu jauh” firma itu perlu memberikan penyata bank yang diminta kepada SEC. Jangka waktu tambahan memberi Telegram peluang untuk menghasilkan catatan tersebut tanpa melanggar undang-undang privasi data asing.

Memikirkan semula Konsep Blockchain TON

Berikutan tekanan SEC yang semakin meningkat, para pegawai Telegram memutuskan yang terbaik adalah meninggalkan beberapa bahagian yang paling kritikal dalam strategi blockchain TON. Dalam satu kebelakangan ini blog selepas itu, firma itu memberi penerangan mengenai perubahan monumental yang diputuskan oleh eksekutif. Untuk satu, Telegram tidak akan lagi mengintegrasikan dompet cryptocurrency Gram ke dalam Telegram Messenger. Pada asasnya, dompet akan tersedia secara mandiri.

TON Blockchain Post melalui Telegram Twitter

TON Blockchain Post melalui Telegram Twitter

Posting itu sama-sama merosakkan untuk projek blockchain TON. Pegawai syarikat menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk mempertahankan atau mengembangkan aplikasi masa depan untuk blockchain TON. Malah, syarikat itu menyatakan bahawa pihaknya berharap pembangun pihak ketiga akan melangkah untuk memastikan blockchain berfungsi melalui beberapa yayasan yang baru ditubuhkan.

Pukulan Besar kepada Pelabur Blockchain TON

Keputusan untuk tidak mengintegrasikan TON ekosistem ke dalam utusan Telegram adalah tamparan hebat kepada pelabur. Telegram mempunyai lebih daripada 200 juta pengguna aktif bulanan. Penyatuan TON secara langsung ke platform akan memberi sistem kelebihan yang besar berbanding persaingan. Memulakan konsep dengan pasaran tawanan gergasi dan memberi pengguna akses cepat dan lancar ke token Gram adalah pendorong utama di sebalik keputusan kebanyakan pelabur untuk menjadi sebahagian daripada blockchain TON.

Untuk mengemudi pos itu, Telegram membuat pernyataan awam, yang lebih merupakan penafian undang-undang. Dalam penafian itu, syarikat tersebut menyatakan beberapa fakta yang mengejutkan. Untuk satu, Telegram mendakwa bahawa ia tidak pernah “membuat janji atau komitmen untuk mengembangkan aplikasi atau ciri apa pun untuk Blockchain TON. ”  Catatan ini membuatkan para pelabur TON tertanya-tanya apa yang akan terjadi pada modal mereka sekarang kerana tarikan utama projek tidak lagi menjadi kenyataan.

Telegram – TON Terperangkap di Cross Hairs

Mengingat besarnya ICO Telegram 2017, tidaklah mengejutkan apabila SEC memutuskan untuk memberi tekanan kepada syarikat itu. Malangnya, SEC telah meninggalkan pelabur TON memegang beg itu, kerana firma itu telah meninggalkan impian crypto mereka.

Adakah ia Hoax?

Terdapat beberapa penganalisis yang percaya bahawa taktik baru yang ditampilkan dari Telegram sebenarnya adalah sebahagian daripada strategi yang lebih besar. Mereka melihat manuver sebagai cara untuk mempermudah platform ini. Dengan menghasilkan blockchain dan dompet TON sebagai entiti yang berasingan, Telegram dapat menghindari banyak ketakutan dan penghinaan yang ditunjukkan oleh pengawal selia dan penggubal undang-undang selama ini.

Sebilangan besar akhbar negatif ini dapat dikaitkan dengan limpahan dari projek Libra Facebook. Pegawai kerajaan tidak berminat dengan platform media sosial yang besar memasuki sektor crypto. Sudah, penggubal undang-undang dari kedua-dua lorong telah mengemukakan peraturan undang-undang yang ketat untuk melambatkan penggunaan cryptocurrency oleh raksasa teknologi ini. Persoalannya sekarang, apakah peraturan ini cukup untuk menghentikan projek-projek ini? Dalam kes blockchain TON, nampaknya memang demikian.

TON – Impian Hilang

Sangat menyedihkan apabila melihat konsep yang menguntungkan kerana blockchain TON dibongkar dengan perlahan. Saiz rangkaian Telegram yang cukup besar akan meningkatkan penggunaan cryptocurrency secara global. Penganalisis menunjukkan rangkaian media sosial yang besar sebagai salah satu kaedah terpantas untuk mengintegrasikan penggunaan cryptocurrency dengan cara yang berkesan. Sayangnya, betul-betul adopsi berskala besar ini memiliki pembuat undang-undang dan pengawal selia.

Tiada Gram untuk Anda

Walaupun mendapat sokongan kuat dari para pelabur, dan ICO yang memecahkan rekod, kini nampaknya keseluruhan projek blockchain TON telah dipersoalkan. Semoga Telegram dan SEC saling memahami. Sekiranya demikian, ini dapat memungkinkan berlanjutannya pengembangan blockchain yang unik dan berubah-ubah ini. Buat masa ini, cryptocommunity menunggu untuk melihat respons terakhir SEC dan Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me