Stablecoins – Adakah Gimmicky atau Trendy?

Stabilcoins

Aset berasaskan blockchain ini yang dikenali sebagai stablecoin, adalah token digital yang disatukan ke aset lain. Penggabungan ini biasanya menghubungkan aset digital dengan mata wang FIAT berdasarkan asas 1: 1, cuba meniru kestabilannya.

Keseluruhan tujuan aset ini adalah untuk menyediakan pelabur dengan bentuk pembayaran berdasarkan blockchain, sambil mengalami penolakan dari turun naik yang sering dikaitkan dengan cryptocurrency.

Kualiti ini menjadikan stablecoin sesuai untuk digunakan dalam STO / DSO, yang dilihat hingga kini.

Gimik?

Walaupun kebanyakan koin stabil yang telah dipukul dipasangkan ke mata wang FIAT, ada berbagai pilihan yang telah berusaha memanfaatkan kestabilan pasaran bukan konvensional. Malangnya, bagi mereka yang melalui jalan ini, kebanyakan dianggap sebagai tipu muslihat, atau penipuan langsung. Berikut adalah dua contoh stablecoin berdasarkan rizab bukan konvensional. Satu yang berpotensi, yang lain penipuan – rajin menggunakan aset tersebut.

Ganja

Di luar Crypto, salah satu industri terpanas adalah pasar Cannabis. Dengan pengesahan berlaku di seluruh negara Kanada, dan juga di berbagai negara, penerimaan industri tidak pernah lebih tinggi. Menguatkan kes untuk Ganja adalah kemampuannya untuk mempengaruhi perubahan, baik, kemampuan rekreasi dan perubatan.

Menyedari perkara ini, jutawan Alkiviades David baru-baru ini mengumumkan stablecoin untuk disokong oleh bunga rami. Stablecoin ini adalah token berasaskan BTC yang dikenali sebagai SWX Coin. Menguatkan kes untuk penggunaannya adalah niat Swissx Global Hemp Exhange untuk mewujudkan pasaran sekunder untuk perdagangan koin ini.

Emas Hancur

Penawaran khusus ini berlaku sebagai ICO pada tahun 2018, dan secara meluas dianggap sebagai penipuan sepenuhnya. Syarikat Korea, ‘Shinil Group’, menjual token kepada pelabur yang berfungsi sebagai stablecoin, yang disokong oleh emas yang ditemui di kapal karam.

Operasi akhirnya diserbu oleh pihak berkuasa tempatan, dan terungkap bahawa Kumpulan Shinil tidak tahu apakah simpanan emas ini bahkan ada.

Bergaya?

Trend yang semakin meningkat pada tahun 2019 ialah munculnya akaun simpanan berasaskan kripto. Memimpin paket, antara pelbagai tawaran di pasaran, adalah BlockFi. Perkhidmatan pemudahcaraan yang ditawarkan oleh BlockFi adalah Gemini. Pakaian Winklevoss menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk aset yang dilaburkan melalui BlockFi – membawa pengaruh dan reputasi melalui hubungan dengan pihak ketiga yang berlesen dan dihormati.

Menyedari pentingnya stablecoin bersama aset seperti Bitcoin, Ethereum, dan lain-lain, BlockFi secara semula jadi menyokong Gemini stablecoin, GUSD.

Dalam kemas kini baru-baru ini mengenai syarat perkhidmatan mereka, BlockFi mengumumkan bahawa pelabur yang mempercayai mereka dengan GUSD mereka akan menerima pulangan 8.25% setiap bulan. Ini melebihi banyak dana bersama yang dikendalikan dengan baik, menjadikan pilihan ini sebagai pilihan yang sangat menarik bagi para pelabur.

Penawaran seperti ini menunjukkan keuntungan dunia nyata bagi pelabur, yang sebenarnya telah direalisasikan. BlockFi khususnya telah membayar puluhan juta bunga selama beberapa bulan terakhir, menjadikannya melampaui fasa janji, dan mengikut trend.

Penguasaan Pasaran

Walaupun mengalami kesengsaraan, yang telah menimpa Tether dari tahun sebelumnya, pasaran stablecoin masih dikuasai oleh penawaran kontroversial.

Walaupun penguasaan pasaran oleh Tether pada masa ini masih kuat, alternatif jelas mengambil sebahagian daripada perniagaan mereka. Dalam tahun lalu, kami melihat bahagian Tether dari pasaran stablecoin turun dari >95% hingga lebih kurang <75% – penurunan yang ketara, menunjukkan permintaan untuk alternatif.

Tether vs The Pack

Kami baru-baru ini melihat persepsi dan masalah operasi yang dialami oleh Tether, dan pelbagai pilihan di pasaran untuk menggantinya. Pastikan untuk membaca artikel berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai alternatif ini, dan bagaimana ia berbeza dari Tether yang terkemuka di industri.

Stablecoins dalam Sekuriti Digital

Walaupun salah satu koin stabil yang dibincangkan dalam artikel di atas mungkin suatu hari terbukti menang sebagai industri sayang, kenyataannya ialah token Facebook yang belum dikeluarkan, Libra, mempunyai peluang terbaik untuk melakukannya. Ini disebabkan oleh pendedahan dan pengaruh semata-mata yang dimiliki Facebook di pelbagai pasaran.

Rata-rata orang menghargai kemudahan berbanding yang lain. Walaupun ada banyak yang menyuarakan rasa tidak senang dan khuatir mereka terhadap produk Facebook, hingga kini, ketika token akhirnya dilepaskan, akan ada kumpulan klien yang sudah ada yang mendapat akses yang tidak peduli dengan kerahsiaan dan keselamatan masa lalu.

Terlepas dari stabilcoin mana yang akhirnya menang, ada pelbagai pilihan yang sesuai di luar sana dari syarikat ternama. Sekarang ini, peserta industri dimanjakan dengan jumlah pesaing, kerana banyak usaha untuk mengukir tempat mereka dalam crypto – beberapa gimik, ada yang sedang tren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me