Perspektif Global – Edisi Asia

Perspektif Global

Dengan tahun, dan dekad hampir berakhir, kami di sekuriti.io berpendapat bahawa adalah bijak untuk mengukur sentimen industri seperti sekarang. Apakah keadaan semasa sekuriti digital? Adakah hari ini lebih baik daripada semalam? Mungkin mereka yang ‘dalam-tahu’ merasa seolah-olah kerja strategik masih perlu dilakukan.

Ini semua pertanyaan yang mungkin ada, termasuk kami sebagai sekuriti.io. Dengan ini, kami telah menghubungi pelbagai wakil dalam sektor ini. Masing-masing berasal dari pelbagai kawasan di dunia.

Komen berikut memberi gambaran mengenai proses pemikiran mereka, dan bagaimana persekitaran peraturan dapat membentuk persepsi pasaran.

Pengaruh

Afrika, Asia, Eropah, Amerika Utara, dan Inggeris. Ini adalah wilayah-wilayah yang telah kami putuskan untuk dilihat secara individu.

Dalam terbitan ‘Perspektif Global’ ini, para CEO dari lima syarikat telah meluangkan masa untuk berkongsi pendapat mereka.

  • MERJ (Afrika)
  • InvestaX (Asia)
  • Fintelum (EU)
  • Vertalo (Amerika Utara)
  • Smartlands (United Kingdom)

Wang untuk Pemikiran anda?

Metodologi kami mudah – ajukan 5 soalan mudah yang sama berkaitan dengan sekuriti digital kepada 5 CEO dari seluruh dunia. Matlamat? Dapatkan gambaran mengenai perbezaan persepsi dan penerapan sektor berdasarkan geografi. Sesuatu yang kami rasa adalah metrik penting, memandangkan potensi sektor ini untuk mempengaruhi FinTech pada skala global. Soalannya adalah seperti berikut,

Asia – Julian Kwan, Ketua Pegawai Eksekutif InvestaX

Ditubuhkan pada tahun 2015, InvestaX mengekalkan ibu pejabatnya di Singapura. Syarikat ini dipelopori oleh CEO, Julian Kwan, dengan pasukan yang berusaha untuk mengembangkan platform yang mengkhususkan diri dalam sekuriti digital.

Syarikat menggambarkan operasi mereka sebagai ‘teras ekosistem pihak berkepentingan utama yang memberikan penyelesaian menyeluruh untuk penerbitan, pelaburan dan penjualan sekuriti dalam format digital’.

Berikut ini adalah klip Julian Kwan yang ringkas, tetapi informatif, 10 minit yang membincangkan ‘Sejarah Sekuriti’.

Julian Kwan mengenai ‘Sejarah sekuriti’ | Forum Sekuriti Digital Singapura 2019Julian Kwan mengenai 'Sejarah sekuriti' | Forum Sekuriti Digital Singapura 2019


Tonton video ini di YouTube

  1.    Pada pendapat anda, apa yang mewakili pencapaian / rintangan industri terbesar yang diselesaikan sehingga kini?

Saya akan mengatakan pengujian institusi, penerapan dan pelaksanaan kes penggunaan blockchain dan DLT yang berbeza, iaitu projek UBIN (MAS Singapura) dan platform Kuorum JP Morgan.

  1.    Dengan pencapaian yang disebutkan di atas meletakkan landasan untuk industri, apa yang tetap menjadi halangan terbesar untuk maju?

Halangan terbesar adalah kualiti orang dan projek yang memasuki ruang, crypto dan ICO menyaksikan banjir pelaku jahat yang berusaha memanfaatkan wang baru yang mudah dan hasilnya tidak selalu positif. Untuk pelaksanaan sekuriti digital / token keselamatan, anda memerlukan orang yang memahami pasaran modal terlebih dahulu dan teknologi kedua membawa yang terbaik dari kedua-dua dunia bersama-sama dengan cara yang sesuai sehingga pelabur dilindungi dan kualiti pelaburan perlu meningkat secara dramatik yang telah kita lihat berlaku sepanjang 2019. 

  1.    Berkenaan dengan peraturan ‘ramah’ dan penerimaan pemerintah, adakah anda perhatikan ada negara yang meninggalkan negara lain?

Singapura dan Switzerland tampaknya berada di depan dalam banyak tingkatan.

  1.    Banyak yang telah dibuat mengenai keupayaan transformasi sekuriti digital. Dengan potensi untuk mempengaruhi perubahan di banyak industri, yang anda rasa mendapat manfaat paling banyak dari sektor sekuriti digital?

Tidak ada satu orang / industri yang akan meraih keuntungan paling banyak, kita sekarang mempunyai teknologi yang lebih baik menghasilkan cara yang lebih baik dan lebih efisien untuk menjalankan perniagaan, orang-orang yang akan merugikan adalah orang tengah mencari sewa yang tidak perlu ada lagi dan perniagaan akan dapat mengurangkan kos operasi dengan membuang kertas dan pentadbir back-office yang merupakan beban kos yang besar bagi banyak perniagaan terutamanya bank.

  1.    Melihat ke hadapan, di mana lintasan pertumbuhan anda melihat sekuriti digital dalam dua, dan lima tahun akan datang?

Dalam 2 tahun, banyak institusi akan mengeluarkan keamanan digital pertama mereka, dalam 5 tahun tidak akan ada syarikat baru yang ditubuhkan dalam bentuk kertas lagi dan setiap tawaran keselamatan akan menjadi digital kerana pemerintah pintar memindahkan syarikat dan pengurusan ke lejar diedarkan yang menghilangkan keperluan untuk sebarang kertas.

Kesimpulannya

Baiklah, anda ada! Oleh kerana 2019 hampir selesai, terdapat trend yang jelas dalam sektor ini – positif. Walaupun banyak rintangan telah diselesaikan dan diselesaikan, masih ada banyak halangan di kaki langit. Walaupun begitu, potensi sekuriti digital untuk membentuk semula pelaburan tetap menggiurkan seperti sebelumnya.

Kami akan menyentuh dasar dalam beberapa bulan untuk mengukur semula sentimen industri dengan sekumpulan pengaruh baru dari seluruh dunia. Sehingga itu, dapatkan maklumat dengan membaca sekuriti.io!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map