Pemilihan Semula jadi: Bolehkah Stablecoins Makan ke Pasar Crypto?

Walaupun terdapat ketidaktentuan kewangan pada tahun 2020, tahun yang penuh gejolak telah mewakili sesuatu yang makmur untuk pasaran stablecoin. Sejak awal tahun ini, mata wang kripto yang mempunyai nilainya disatukan ke aset yang ada seperti emas atau Dolar AS telah menyaksikan aliran dana yang banyak kerana lebih banyak peniaga melihat untuk membeli aset stabil sebagai cara untuk mengekalkan wang mereka daripada menyusut nilai.

Walaupun stablecoin telah menjadi simpanan kewangan yang berguna yang menjanjikan perlindungan yang lebih kuat daripada gangguan yang diancam oleh COVID-19 dan kemelesetan berikutnya, ada bukti yang munasabah untuk menunjukkan bahawa mata wang secara aktif berkembang di luar peranannya sebagai aset perdagangan dan semakin dipandang sebagai a cara memindahkan nilai.

Selama bertahun-tahun mendatang, kita mungkin akan melihat pelbagai bank pusat dan syarikat besar mula memasuki landskap stablecoin, dengan raksasa global seperti Facebook sudah menunjukkan niat mereka dengan rak Projek Libra. Dengan pelaburan besar-besaran ke dalam koin stabil seperti yang tidak dapat dielakkan, apa maksudnya bagi aset kripto yang lebih kecil dan tidak tertambat, seperti Ripple?

Kebangkitan dan Kebangkitan Stablecoins

Tether menjadi rebutan sebagai stablecoin pertama di dunia. Dilancarkan pada tahun 2014, diperlukan beberapa tahun sebelum cryptocurrency yang disokong dolar AS mula menerima penggunaan yang meluas.

Ketika Bitcoin membuat rali yang terkenal menjelang akhir tahun 2017, semakin banyak pertukaran cryptocurrency mula beralih dari pasangan mata wang fiat-ke-Bitcoin ke Tether-ke-Bitcoin – dengan itu membolehkan pertukaran kripto sahaja dapat meningkatkan keuntungan bahagian pasaran.

Ledakan akhir tahun 2017 membuka pintu bagi koin yang lebih stabil untuk memasuki pasaran, dengan banyak projek muncul dalam usaha untuk meniru tujuan dan kejayaan Tether.

Tahun berikutnya menyaksikan kedatangan beberapa pemain utama di dunia stablecoin, dari Duit syiling USD, ke Paxos dan BenarUSD.

Oleh kerana kedatangan COVID-19 menyebabkan ketidaktentuan kewangan yang meluas, permodalan pasaran stablecoin meningkat secara kolektif menjadi nilai lebih $ 7bn dalam masa tiga bulan – dengan hampir $ 6bn terdiri daripada pelaburan Tether.

Sejak musim bunga, kenaikan protokol DeFi telah menyebabkan pasaran stablecoin membengkak sebanyak $ 100 juta setiap hari – meninggalkan cap pasaran industri lebih dari dua kali ganda dari ukuran sejak awal tahun ini.

Lebih jauh lagi, trend yang semakin meningkat yang merangkumi penerimaan projek stablecoin di kalangan bank menyebabkan tahap penerimaan yang lebih tinggi di kalangan pelabur. Berasaskan Liechtenstein Bank Frick baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan menyokong USD Coin – yang membolehkan pelanggan menghantar, menerima dan menyimpan stablecoin menggunakan akaun bank mereka.

Kenaikan meteorik pasaran stablecoin, ditambah dengan tahap minat yang semakin meningkat dalam teknologi blockchain dari kedua institusi perbankan dan perniagaan besar sama dengan stablecoin yang akan muncul sebagai bentuk koin perbankan utama pasaran cryptocurrency. Tetapi apakah maksud perkembangan ini untuk duit syiling seperti Riak dan pelabur yang ingin menukar pegangan mereka Bitcoin ke Litecoin, sebagai contoh, untuk memanfaatkan transaksi cepat?

Makan Ke Pasar Crypto

Tahun-tahun formatif Ripple dibawa kegembiraan yang meluas untuk teknologi blockchain yang dibina berdasarkan duit syiling XRP.


Pembayaran menggunakan duit syiling ditetapkan dengan cepat dan bebas daripada kos pemprosesan yang besar yang diperintahkan oleh beberapa aset crypto awal. Fokus duit syiling ditetapkan pada pembayaran antara bank, tetapi kejayaan awalnya menyebabkan Ripple berkembang menjadi rangkaian pembayaran crypto terkemuka di seluruh dunia.

Pada puncak popularitinya, Ripple mudah diakses di bursa kripto terkemuka yang membolehkan akses mudah ke kewangan digital yang dapat diperdagangkan dengan mudah.

Walau bagaimanapun, Ripple juga secara tidak sengaja membentuk rangka kerja bagaimana membina stablecoin yang berjaya.

Pelaksanaan stablecoin yang disambungkan ke pelbagai aset yang dirancang untuk mengekalkan nilai di tengah-tengah kemerosotan ekonomi sambil beroperasi pada kerangka transaksi yang mudah dengan yuran pemprosesan yang terhad telah menempatkan banyak stablecoin dalam persaingan langsung dengan Ripple.

Dengan kedatangan koin stabil yang disokong korporat lain seperti Syiling JPM dan juga Projek Syiling Penyelesaian Utiliti, jelas bahawa pengawal lama XRP menghadapi pertempuran yang ketara untuk mengelakkan diri daripada lemas oleh pasaran baru yang baru.

Kekuatan kewangan kestabilan korporat bermaksud bahawa sistem pembayaran pantas Ripple akan segera diperbaiki melalui perkembangan transaksi baru.

Walau bagaimanapun, mungkin ada harapan untuk Ripple kerana umur panjang koin di pasaran yang berkembang pesat. Ripple telah membantu untuk menaiki kapal terbang 300 pelanggan sepanjang hayatnya, dan mempunyai tahap pengalaman crypto yang lebih tinggi berbanding pesaingnya.

Sudah jelas bahawa stablecoin ada di sini untuk jangka masa yang akan datang, dan bahkan berpotensi untuk merombak mata wang fiat nasional dalam penggunaan arus perdana. Dengan had pasaran meningkat secara eksponen, pengawal lama cryptocurrency yang tidak terikat mungkin berisiko hilang kerana lebih ramai pengguna mengamalkan untuk mencari kepraktisan dan harga yang konsisten dalam aset crypto.

Bagi Ripple, tanggapan bersaing untuk merebut kembali tempatnya sebagai koin pilihan industri untuk urus niaga nampaknya terlalu aneh kerana kekuatan kewangan para pemain baru ini memperkenalkan koin stabil ke pasaran.

Sebaliknya, yang pernah dianggap sebagai salah satu cryptocurrency paling menjanjikan di dunia harus memanfaatkan pengalamannya untuk menyesuaikan diri dari akar urus niaga yang pantas. Pasaran cryptocurrency berdasarkan pilihan semula jadi, di mana hanya yang paling inovatif yang bertahan. Dalam iklim yang tidak dapat dimaafkan ini, banyak cryptocurrency pragmatik semalam diperlukan untuk meneroka perkembangan blockchain baru di tempat lain untuk mengekalkan kaitannya dengan pengguna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map