Christian Platzer, Pengasas Bersama & Rakan Pengurusan Black Manta Capital – Siri Temuduga

Sebagai profesional kanan HR, pengarah urusan, dan sebagai perunding, Christian mempunyai pengalaman luas dari syarikat permulaan hingga perusahaan global (Groupon). Dia menguruskan pasukan antarabangsa yang kompleks dalam persekitaran pertumbuhan tinggi, beroperasi di 30+ negara. Dia tinggal dan bekerja di Berlin, Zurich, Sydney, dan Vienna. Christian meminati startup, pengurusan bakat, operasi orang, dan reka bentuk organisasi.

Di luar tempat kerja, Christian suka makan dengan baik, sering bepergian, dan menyelam dengan sukar. Dia berpusat di Malta.

Bagaimana anda pertama kali menemui cryptocurrency secara peribadi?

Saya agak terlambat dalam crypto: pada tahun 2017 semasa projek perundingan, dan akhirnya kerana ingin tahu. Bagi Pengasas Bersama saya Alexander Rapatz dan saya, mewujudkan Black Manta Capital Partners adalah dan lebih kepada penggunaan keupayaan blockchain dalam bidang sekuriti yang luas, “aset dunia nyata”, dan bukannya memperluas bidang penggunaan mata wang kripto. Yang mengatakan, dapat melabur dalam mata wang fiat dan crypto di Platform Pelaburan Black Manta adalah inti dari cadangan nilai kita.

 

Apa yang memberi inspirasi kepada anda untuk melancarkan Black Manta Capital Partners?

Idea perniagaan pertama kami berputar di sekitar dana token. Kami mempunyai pengalaman luas dan mendalam dalam dana teroka dan ekuiti swasta dalam pasukan kami. Namun, ketika kami menganalisis pasar dengan teliti, pertanyaannya tetap ada: siapa yang akan menjalankan semua STO yang ingin kami laburkan? Menubuhkan STO tunggal sebagai syarikat adalah usaha yang kompleks dan panjang; anda harus mengumpulkan banyak perkhidmatan untuk satu persembahan. Pada akhirnya, anda masih perlu menghadapi pengatur kewangan untuk keseluruhan pakej. Ini tidak mudah. Oleh itu, kami hadir dengan Tokenization sebagai Service® di Multi-STO-Platform.

 

Ruang penerbit token di Eropah semakin padat dengan penerbit token seperti Fintelum & Neufund. Bagaimana Black Manta akan membezakan diri mereka?

Sesak? Saya mohon berbeza. Memang ada banyak pemain FinTech di ruang itu, yang menyediakan enjin tokenisasi. Kemudian beberapa pemain pergi ke bidang kuasa khusus seperti Liechtenstein atau ke kotak pasir London. Tetapi Institusi Perkhidmatan Kewangan berlesen di pasaran kewangan utama seperti Jerman, kita tidak melihat terlalu banyak. Sehubungan itu, kami sangat gembira dan mendorong bahawa kami dapat meyakinkan Pengatur Kewangan Jerman, BaFin, untuk memberikan izin mereka kepada kami.

 

Jenis produk apa yang boleh dijadikan tanda di platform anda?

Ini adalah cara lain bagaimana Platform Pelaburan Black Manta akan membezakan dari apa yang kita lihat di pasaran setakat ini: langkah demi langkah, STO oleh STO, kita akan mengembangkan portfolio yang luas dari harta tanah hingga syarikat permulaan dan perusahaan kecil dan sederhana, dari komoditi kepada dana token. Kami ingin memberi pilihan kepada pelabur, baik peruncit dan profesional, untuk mempelbagaikan pelaburan STO mereka dalam satu platform. Pada masa yang sama semua penerbit kami akan mendapat keuntungan daripada kumpulan pelabur berdaftar yang ada dan berkembang.


 

Mengapa syarikat permulaan atau perniagaan kecil memilih untuk menggunakan kaedah penggalangan dana yang lebih tradisional seperti modal teroka?

Bagi kami, kami tidak melihatnya sebagai-atau juga Token Keselamatan yang Menawarkan peluru pengumpulan dana yang ajaib. Sekiranya anda merancang pusingan awal, anda mungkin dilayan dengan dana usaha atau malaikat perniagaan, hubungan dan kepakarannya. Sekiranya anda seorang pemula dewasa yang sedang melihat pusingan siri B atau C atau SMB yang sudah mapan, yang mempunyai rekod prestasi di pasaran, anda mungkin lebih baik dilayan dengan STO. Pada akhirnya, ini menjadi kenyataan bahawa sebagai penerbit Token Keselamatan, anda sangat fleksibel dalam menyusun modal anda dan anda mendapat akses ke pasaran kewangan yang sangat antarabangsa.

 

Anda baru-baru ini bekerjasama dengan Tokeny untuk melancarkan ‘Platform Multi-STO’. Bolehkah anda berkongsi dengan kami beberapa perincian mengenai perkongsian ini dan apa maksudnya untuk bakal pelanggan?

Kami melihat Tokeny Solutions sebagai peneraju Eropah di lapangan dan pasti salah satu pemain global teratas. Platform mereka mempunyai rekod prestasi yang terbukti, stabil, dan telah memenuhi syarat peraturan. Dalam perkongsian kami, kami berdua menumpukan perhatian pada perkara yang terbaik: Tokeny the FinTech pada bahagian Blockchain, Black Manta Capital sebagai bahagian Perkhidmatan Kewangan berlesen. Untuk pelanggan, kami ingin anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua bahagian. Dan selain daripada itu, kami hanya menikmati bekerja dengan orang-orang ini di Luxembourg.

 

Bagi bakal pelanggan yang mungkin berminat dengan perkhidmatan anda. Adakah terdapat modal minimum atau keperluan kewangan lain?

Secara amnya, kita melihat sasaran modal minimum sebanyak EUR 5 juta. Dalam beberapa kes, kita akan menjalankan pusingan pertama yang lebih kecil, tetapi ini biasanya akan mempersiapkan pasaran untuk pusingan dua yang lebih besar.

 

Adakah pelanggan membayar di muka atau adakah bayaran dikumpulkan dari pendapatan yang dihasilkan?

Perkhidmatan kami untuk menyusun dan membuat tawaran memerlukan penyimpan untuk penyediaan kewangan dan teknikal dan bayaran kejayaan atas modal yang diperoleh. Kedua-dua bahagian yuran disesuaikan dengan kerumitan projek, jenis aset yang akan diukur, dan anggaran usaha penjualan dan pengedaran untuk penempatan itu sendiri.

 

Adakah terdapat projek semasa dalam perancangan?

Platform Pelaburan Black Manta akan bermula pada suku pertama 2020 dengan dua projek harta tanah di Jerman. Selepas itu, kami melihat senarai tawaran yang panjang dan pelbagai jenis aset token, tetapi bagi mereka masih terlalu awal untuk membuat pengumuman. Penting untuk diketahui bahawa dalam kebebasan perkhidmatan Kesatuan Eropah dan arahan MiFID-II yang disebut, kita dapat melaksanakan STO di seluruh Eropah, berdasarkan lesen Jerman kita.

 

Adakah terdapat perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Black Manta Capital Partners?

Akhirnya, satu soalan yang saya dapat ialah: mengapa Black Manta? Dan jawapannya yang mudah adalah: Saya adalah penyelam yang bersemangat dan Manta Rays bukan sahaja ikan dengan kekuatan otak terbesar, mereka hanya megah dan sangat sukar untuk bertemu mereka dengan warna biru tua.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati Ibu Kota Black Manta atau halaman Penyenaraian Perniagaan Black Manta Capital kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map