Evolusi dalam Pasaran Modal – Pemimpin Pemikiran

Dari yang tradisional peribadi ekuiti atau hutang ke kurang konvensional crowdfunding. The paling baru-baru ini tokenisasi kaedah adalah yang seterusnya langkah dalam yang evolusi daripada yang modal pasar.

Selalunya penerbit token ICO membuat janji-janji umum mengenai kenaikan nilai token mereka di masa hadapan. Tuntutan tersebut dianggap mempromosikan sekuriti, menurut pengawal selia. Terdapat juga kes di mana ICO secara terang-terangan mengabaikan komitmen peta jalan mereka. Pada masa yang sama dengan sebilangan epal ICO yang buruk jatuh, dan pengawasan peraturan semakin meningkat, STO atau token keselamatan menawarkan idea menjadi lantang, sebagai kelanjutan semula jadi industri ICO.

Memang, STO lebih masuk akal dari segi undang-undang, tetapi lebih kurang lagi permintaan runcit. Masa mengumpulkan ratusan juta untuk idea kertas putih sudah pasti hilang. Tetapi ini adalah pertikaian pengarang artikel ini – itu tidak bermaksud semua ICO sudah mati. Masih terdapat kes utiliti yang diwakili oleh token kontrak pintar.

Namun, jika tidak ada utiliti atau perkhidmatan yang ditawarkan, maka kemungkinan pengedaran keuntungan di masa depan, atau pelaksanaan hak korporat secara langsung. Dengan kata lain – keselamatan.

Sekuriti adalah aset kewangan yang ditentukan secara sah yang boleh diperdagangkan atau ditukar. Definisi undang-undang bagaimanapun berbeza mengikut bidang kuasa. Kategori utama adalah ekuiti atau hutang, atau derivatif daripadanya. Sekuriti ditawarkan oleh penerbit. Penawaran utama keselamatan hari ini dapat dilakukan baik melalui crowdfunding, penempatan swasta, atau penawaran prospektus umum yang lengkap. Bergantung pada jumlah dan bidang kuasa, kedua-dua pilihan tersebut merupakan penerbitan sekuriti.

Sekuriti yang diberi token menawarkan kombinasi kelebihan amalan ICO dan juga undang-undang sekuriti yang ada. Di satu pihak, STO mematuhi undang-undang surat itu. Sebaliknya, STO menawarkan janji serupa untuk kecairan segera (atau ditangguhkan sekiranya berlaku tempoh penguncian yang diperlukan secara sah).

Tidak ada “pertukaran token sekuriti” setakat ini (April 2019). Tetapi terdapat beberapa inisiatif yang ingin mendapatkan kebenaran peraturan untuk menjalankan pertukaran sekuriti untuk kelas aset sekuriti yang diubah – token keselamatan. Cara berpotensi untuk menukar token keselamatan adalah meja OTC yang disediakan oleh ejen pemindahan hak milik seperti Fintelum. Lihat lebih banyak di bawah.

Perbezaan utama yang membezakan token keselamatan daripada sekuriti bukan token adalah aspek blockchain sebenarnya. Sekarang tetap, atau lebih tepat lagi sebagai tambahan kepada keperluan peraturan, seperti pendaftaran sertifikat, saham, bon dan debentur – kontrak pintar dikeluarkan yang mewakili hak dan kewajiban sekuriti yang diterbitkan, sedangkan sekuriti pembawa dapat digunakan dengan berkesan.

Pelabur atau peserta STO biasanya adalah pengguna cryptocurrency, tetapi tidak semestinya. Amalan STO akan meneruskan jalan yang diukir oleh industri ICO dalam menetapkan kes penggunaan cryptocurrency pada umumnya. Tawaran STO tidak begitu demokratik daripada ICO dulu. Penawaran token keselamatan jauh lebih kecil daripada sebelumnya dengan token utiliti.

Hari ini, bakal pembeli STO perlu mengatasi proses penyediaan KYC / AML yang membebankan untuk mematuhi penjualan sekuriti. Dan selalunya cuba memberikan yang mustahil – status pelabur yang terakreditasi, canggih atau profesional. Dan bergantung pada bidang kuasa dan penawaran projek, tahap kesakitan mungkin berbeza. Inilah sebabnya mengapa, penerbit STO harus mempunyai cadangan yang menarik untuk dapat menarik minat pelabur.

Keselamatan token atau bertanda sekuriti?

Sebagai catatan penting, untuk tidak membingungkan kedua konsep tersebut, dipaparkan dengan baik oleh Noelle Acheson dalam karya beliauhttps://www.coindesk.com/security-tokens-vs-tokenized-securities-its-more-than-semantics[/ mfn]. Token keselamatan adalah tajuk artikel kami sekarang. Manakala sekuriti yang disebut token adalah representasi token sekuriti yang sudah ada. Sebagai contoh, saham Apple boleh dijadikan token dan diperdagangkan di bursa yang berasingan daripada stok asal yang diperdagangkan (misalnya: APPL ticker, diperdagangkan di Bursa Saham New York). Walaupun dipersoalkan, tetapi nampaknya ada percubaan untuk menyenaraikan token yang diduga mewakili saham Apple.

Ini adalah bahagian 4 dari siri 5 bahagian.

Klik di sini untuk bahagian 1,


Klik Di Sini untuk Bahagian 2,

Klik di Sini untuk Bahagian 3

Klik Di Sini untuk membaca bahagian 5

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map