Apa itu Bitcoin ETF?

Anda mungkin pernah mendengar istilah Bitcoin ETF dibincangkan berkali-kali sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dana perdagangan pertukaran unik (ETF) ini memberikan lebih banyak fleksibiliti, perlindungan, dan keselamatan kepada pelabur daripada pelaburan tradisional. ETF adalah dana yang mengesan prestasi aset atau kumpulan aset. Oleh itu, ETF dapat menjadi cara yang baik untuk meningkatkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Apa itu ETF?

ETF adalah alat pelaburan yang merangkumi sekumpulan sekuriti. ETF sangat popular di pasaran. Pada masa ini, mereka digunakan untuk pelbagai strategi pelaburan yang berbeza. Strategi ini merangkumi penjanaan pendapatan, spekulasi, kenaikan harga, dan untuk mengimbangi risiko dalam portfolio pelabur.

Yang penting, ETF boleh merangkumi semua jenis pelaburan. Adalah biasa untuk melihat ETF yang menawarkan pilihan saham, komoditi atau bon. Dengan cara ini, ETF sangat serupa dengan dana bersama. Dalam banyak keadaan, ETF akan mengandungi stok dari pelbagai syarikat yang berkaitan dengan sektor tertentu, seperti perbankan atau industri pertahanan.

Spekulasi Pasaran mengenai Kelulusan ETF Bitcoin - Woobull

Spekulasi Pasaran mengenai Kelulusan ETF Bitcoin – Woobull

Juga, terdapat ETF yang jauh lebih inklusif. Pelaburan ini boleh mengandungi beratus-ratus atau ribuan saham di pelbagai industri. Selain itu, mereka boleh merangkumi syarikat AS dan antarabangsa bergantung kepada spesifikasi ETF. Oleh itu, ETF sangat popular di seluruh dunia.

Tidak seperti dana bersama, ETF diperdagangkan setiap hari. Oleh itu nama mereka “Pertukaran Dana Dagangan.” Oleh itu, pelaburan ini mengalami turun naik harga bergantung pada komposisi dan aktiviti pasarannya. Turun naik harga mereka boleh menjadi lebih halus kerana dana adalah rata-rata dari semua pelaburan yang ada di dalamnya.

Salah satu kelebihan utama ETF ialah ia membolehkan pelabur menjimatkan banyak masa untuk nisbah yuran dan perbelanjaan broker. Selain itu, ETF purata anda jauh lebih cair daripada dana bersama atau kenderaan pelaburan lain di pasaran. Kecairan tambahan ini menyamai lebih banyak pilihan bagi pelabur dalam dana ini.

Jenis ETF

  • ETF bon
  • ETF industri
  • ETF komoditi
  • ETF Mata Wang
  • ETF songsang

Apa itu Bitcoin ETF?

Konsep ETF Bitcoin sudah lama dinantikan dalam industri ini. Terutama, banyak syarikat mengemukakan permintaan kepada SEC sejak tahun lalu. Malangnya, belum ada yang mendapat persetujuan. Sehingga kini, SEC ragu-ragu untuk membenarkan ETF yang berfokus pada cryptocurrency muncul. Terkini, Pokok Kebijaksanaan mendedahkan yang terbaru dalam senarai panjang fail SEC

Bitcoin ETF telah lama menjadi prospek yang menarik di pasaran dan dengan alasan yang baik. Bitcoin ETF yang menepati harga Bitcoin akan membolehkan pelabur membuat keuntungan dengan turun naik Bitcoin tanpa mendedahkan pasaran kripto secara langsung. Dengan cara ini, pelabur utama dapat mengelakkan kerangka undang-undang yang masih muncul yang berkaitan dengan pelaburan cryptocurrency.

Bitcoin ETF – Keselamatan

Sebaliknya, ETF Bitcoin membolehkan pelabur membuat pembelian dan penjualan dari bursa tradisional berbanding platform perdagangan crypto yang baru muncul. Keupayaan ini merupakan kelebihan besar bagi institusi kewangan utama yang tidak dapat mengambil bahagian dalam pasaran dalam statusnya yang tidak terkawal sekarang. Akibatnya, banyak yang percaya bahawa kelulusan SEC akan melonjak nilai cryptomarkets bergerak ke hadapan.

Selain itu, ETF Bitcoin akan memberi lebih banyak pilihan kepada pelabur. Pada masa ini, pelabur tidak dapat mengurangkan Bitcoin apabila mereka yakin harganya akan turun. Pengenalan instrumen kewangan baru ini memberi para pelabur semua fungsi ETF tradisional yang mereka biasa

Terakhir, ETF telah lama wujud. Sedangkan Bitcoin masih merupakan konsep yang agak baru bagi kebanyakan orang. Kurangnya pemahaman dan ketelusan menjadikan pelaburan langsung ke cryptocurrency lebih tinggi risiko bagi sesetengah pihak. Sebaliknya, ETF telah wujud selama beberapa dekad dan kebanyakan pelabur sudah biasa dengan kemampuan dan prosesnya.

SEC Penentangan terhadap ETF Bitcoin

Memandangkan semua kelebihan yang diperoleh dari pengenalan Bitcoin ETF ke pasaran, tidak mengejutkan apabila banyak syarikat telah mencuba tindakan sedemikian. Percubaan pertama untuk membawa produk kewangan era baru ini ke pasaran datang dari dua syarikat gergasi dalam industri – Cameron dan Tyler Winklevoss.

Kembar Winklevoss - CNN

Kembar Winklevoss – CNN

Kembar Winklevoss tidak asing dengan inovasi. Lulusan Harvard ini terkenal dengan mereka tuntutan mahkamah terhadap pengasas Facebook Mark Zuckerberg di mana mereka mendakwa dia mencuri konsep Facebook dari mereka. Terkini, pasangan ini terkenal dengan sikap pro-Bitcoin mereka. Saudara-saudara itu adalah salah satu jutawan Bitcoin pertama di dunia dan mereka kini menjalankan pertukaran Gemini yang sangat popular.

Pada tahun 2017, kembar Winklevoss mengemukakan fail kepada SEC untuk Winklevoss Bitcoin Trust. Walau bagaimanapun, SEC dengan cepat menolak permohonan itu. SEC memetik kebimbangan mengenai status Bitcoin yang tidak dikawal selia. Namun, banyak di industri menunjukkan bahawa sudah ada banyak ETF untuk industri yang tidak termasuk dalam peraturan.

Pesuruhjaya SEC yang menyertai ETF Bitcoin

Saudara-saudara membuat pengajuan lain awal tahun ini. Sekali lagi SEC menegur permohonan mereka. Namun, kali ini, terdapat beberapa anggota SEC yang berkonsepkan. Secara khusus, Pesuruhjaya SEC Hester Peirce. Dia mengemukakan perbezaan pendapat terhadap keputusan dewan tersebut dengan menyebut banyak kejadian di mana ETF Bitcoin diberi tekanan tidak adil berbanding instrumen kewangan lain.

Pada tahun 2018, syarikat lain membuat percubaan penting untuk mendapatkan ETF Bitcoin. Kali ini, permulaan blockchain VanEck SolidX mengemukakan aplikasi Bitcoin Trust ETF. Firma itu percaya bahawa ia mempunyai peluang yang lebih baik untuk disetujui kerana dana itu hanya ditujukan kepada pelabur profesional. Contohnya, dana itu berharga $ 200,000. Walaupun pendekatan baru mereka, SEC menolak usaha mereka.

Setelah beberapa penolakan aplikasi, SEC membuka aplikasi untuk komen awam. Yang penting, pengawal selia meminta pandangan daripada orang ramai mengenai keputusan mereka. Terutama, kebanyakan komen mengenai permohonan itu positif untuk kelulusan instrumen ini.

Bagaimana ETF Bitcoin Dapat Memberi Kesan kepada Bitcoin

Penganalisis telah lama percaya bahawa kelulusan ETF Bitcoin akan melonjak nilai pasaran Bitcoin. Kepercayaan ini terbukti apabila anda meneliti aktiviti harga Bitcoin sekitar masa kemungkinan kelulusan aplikasi ETF. Mudah-mudahan, dalam beberapa bulan mendatang, pengawal selia akan mengambil pendekatan yang lebih terbuka dan adil terhadap pasaran crypto. Buat masa ini, seluruh komuniti blockchain dengan sabar menunggu kelulusan Bitcoin ETF.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map