Apa itu Pilihan Perdagangan – Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Pilihan adalah salah satu jenis instrumen perdagangan yang paling dinamik yang ada. Mereka dapat digunakan untuk membuat spekulasi mengenai arah dan turun naik harga saham (atau harga aset lainnya), dan untuk melindungi atau memuji kedudukan lain.

Catatan ini menerangkan apakah pilihan, bagaimana ia berfungsi, dan bagaimana ia boleh digunakan untuk mendapatkan keuntungan tanpa mengira keadaan pasaran.

Bagaimana pilihan berfungsi

Pilihan adalah derivatif. Sederhananya, derivatif adalah kontrak yang memperoleh nilainya dari instrumen kewangan lain, yang sering disebut sebagai instrumen yang mendasari. Kontrak opsyen memberikan pemegang hak, tetapi bukan kewajiban, untuk membeli atau menjual instrumen yang mendasari pada harga tertentu di masa depan.

Pilihan letakkan dan panggil

Opsyen meletakkan memberi pemegangnya hak untuk menjual sekuriti yang mendasari pada harga tertentu, sebelum atau pada tarikh tertentu di masa depan.

Pilihan panggilan memberi pemegangnya hak untuk membeli sekuriti yang mendasari pada harga tertentu, sebelum atau pada tarikh tertentu di masa depan.

Opsyen yang boleh dilaksanakan pada bila-bila masa sebelum tarikh luput adalah ‘Opsyen Amerika.’ Pilihan yang hanya dapat dilaksanakan pada tarikh luput adalah ‘Pilihan Eropah.’

Terminologi Perdagangan Opsyen

Sebelum melangkah lebih jauh, perlu diperhatikan istilah berikut yang digunakan di pasaran pilihan:

Pasar spot

Pasaran untuk sekuriti / instrumen yang mendasari.

Harga spot

Harga semasa instrumen asas.


Harga mogok

Opsyen memberi pemegangnya hak untuk membeli (opsyen panggilan) atau menjual (put option) instrumen yang mendasari pada harga teguran opsyen.

Nilai intrinsik

Nilai intrinsik pilihan adalah jumlah yang akan direalisasikan jika dilaksanakan pada harga spot semasa.

Dalam wang

Pilihan ada dalam wang jika mempunyai nilai intrinsik. Pilihan panggilan adalah wang sekiranya harga spot berada di atas harga mogok. Pilihan meletakkan adalah wang jika harga mogok berada di atas harga spot.

Pada wang

Sekiranya harga mogok pilihan sama dengan harga spot semasa, opsyen adalah dengan harga.

Habis wang

Sekiranya pilihan tidak mempunyai nilai intrinsik, itu adalah wang.

Premium

Premium adalah harga yang anda bayar untuk membeli pilihan.

Contoh Perdagangan Opsyen

Saham diperdagangkan pada $ 100. Anda membeli opsyen panggilan di saham dengan harga mogok $ 110 akan tamat dalam masa tiga bulan. Premium yang anda bayar adalah $ 2.

Pilihan ini memberi anda hak untuk membeli saham pada harga $ 10 lebih tinggi daripada harga semasa – jadi saat ini kehabisan wang dan tidak mempunyai nilai intrinsik.

Sekiranya harga spot meningkat kepada $ 110, pilihannya adalah dengan tepat. Sekiranya harga spot pada $ 110 pada masa tamat tempoh, opsyen akan berakhir tidak berharga. Anda kemudian akan kehilangan premium $ 2.

Sekiranya harga spot mencapai $ 112, pilihannya adalah wang, dengan nilai intrinsik $ 2. Anda boleh menggunakan pilihan anda untuk membeli saham dengan harga $ 110, dan kemudian menjualnya di pasaran spot dengan harga $ 112, merealisasikan keuntungan $ 2. Walau bagaimanapun, pada tahap ini, anda hanya akan berjaya kerana anda pada asalnya membayar $ 2 untuk membeli opsyen tersebut.

Sekiranya harga spot mencapai $ 115, anda boleh memperoleh keuntungan $ 5 dengan menggunakan opsyen dan menjual saham. Keuntungan bersih anda akan menjadi $ 3 setelah anda memotong premium $ 2 yang telah anda bayar.

Opsyen beli vs jual

Kedudukan opsyen panjang memberi anda hak untuk membeli atau menjual instrumen yang mendasari pada harga mogok. Sama ada anda membeli pilihan put atau pilihan, risiko anda terhad kepada premium yang anda bayar.

Pilihan pintasan, juga dikenali sebagai pilihan menulis, sangat berbeza. Apabila anda menulis pilihan, keuntungan anda terhad kepada premium yang anda terima, sementara kelebihan anda tidak terhad.

Sekiranya anda menulis pilihan put, penurunan maksimum anda sama dengan harga mogok tolak premium yang anda terima. Sekiranya anda membuat pilihan panggilan, potensi kerugian anda tidak terhad.

Risiko kedudukan opsyen bertulis dapat diimbangi dengan memegang posisi yang sesuai dalam keselamatan yang mendasari. Panggilan bertulis dilindung nilai dengan kedudukan panjang sementara huruf bertulis dilindung nilai dengan kedudukan pendek. Posisi opsyen bertulis yang dilindung nilai disebut posisi tertutup, sementara posisi tidak lindung nilai dikenali sebagai posisi telanjang.

Dua jenis pilihan, panggilan dan panggilan, dan hakikat bahawa anda boleh membeli atau menulis pilihan memberi anda empat kedudukan yang berpotensi:

 • Panggilan panjang – anda akan mendapat keuntungan sekiranya harga spot semasa tamat lebih tinggi daripada harga mogok ditambah premium.
 • Panggilan pendek – anda akan mendapat keuntungan sekiranya harga spot tetap di bawah harga mogok ditambah premium.
 • Jangka panjang – anda akan mendapat keuntungan sekiranya harga spot semasa tamat lebih rendah daripada harga mogok dikurangi premium.
 • Pendek kata – anda akan mendapat keuntungan sekiranya harga spot kekal di atas harga mogok dikurangkan premium.

Ini adalah empat kemungkinan untuk kedudukan pilihan tunggal. Walau bagaimanapun, apabila anda menggabungkan lebih daripada satu kedudukan pilihan atau menggabungkan pilihan dengan kedudukan dalam keselamatan yang mendasari, kemungkinannya tidak akan habis.

Bagaimana pilihan dilaksanakan

Proses latihan pilihan paling mudah adalah seperti berikut:

 • Put option – Jika pemegang opsyen menggunakan opsyen, penulis pilihan membeli jaminan yang mendasari dari pemegangnya pada harga mogok. Oleh itu, pemegang opsyen mungkin perlu membeli sekuriti terlebih dahulu di pasaran spot.
 • Pilihan panggilan — Sekiranya pemegang opsyen panggilan menggunakan opsyen, penulis opsyen mesti menjual sekuriti tersebut kepada pemegang pada harga mogok. Pemegang opsyen kemudian bebas menjual sekuriti di pasaran spot atau menyimpannya.

Proses sebenar untuk melaksanakan pilihan sangat berbeza. Apabila opsyen diperdagangkan di bursa, pertukaran sering akan bertindak sebagai orang tengah ketika opsyen tersebut dilaksanakan. Beberapa pilihan diselesaikan dengan wang tunai, dengan hanya nilai intrinsik pilihan bertukar tangan. Menjalankan pilihan komoditi mungkin melibatkan penghantaran fizikal yang menambahkan faktor logistik seperti pengangkutan dan penyimpanan ke dalam proses. Di dunia nyata, kebanyakan peniaga mengelakkan menggunakan opsyen dengan menjualnya sebelum tamat tempoh.

Premium pilihan dan turun naik tersirat

Nilai teori (premium) pilihan dikira menggunakan salah satu daripada beberapa formula yang sangat rumit. Anda boleh mengakses kalkulator pilihan dalam talian di sini. Untuk mengira pilihan memerlukan pemboleh ubah berikut:

 • Harga spot
 • Harga mogok
 • Masa tamat
 • Kadar bunga
 • Dividen yang dijangkakan (jika berkaitan)
 • Jenis (Amerika atau Eropah)
 • Volatiliti Tersirat

Enam yang pertama dari tujuh pemboleh ubah ini mudah. Ketidakstabilan yang tersirat, tertakluk kepada penawaran dan permintaan. Turun naik yang tersirat menggambarkan jumlah turun naik yang diharapkan pasaran. Semakin tinggi turun naik tersirat, semakin tinggi premium, dan sebaliknya. Apabila dijangka turun naik, permintaan untuk pilihan meningkat dan begitu juga premium.

Orang Yunani

Tidak seperti hampir semua instrumen kewangan lain, pilihannya tidak linear. Ini bermaksud bahawa tidak ada nisbah tetap antara perubahan nilai opsyen dan perubahan nilai instrumen yang mendasari. Sebagai contoh, kepekaan nilai opsyen terhadap harga keselamatan yang mendasari meningkat apabila harga spot mendekati harga mogok. Pilihan juga kehilangan nilai ketika tarikh luput semakin hampir.

‘Yunani’ adalah sekumpulan faktor yang dapat diukur yang digunakan untuk menunjukkan betapa sensitifnya premium pilihan terhadap harga spot, waktu, kadar faedah, dan turun naik.

Delta adalah ukuran kepekaan premium opsyen terhadap perubahan harga spot. Delta biasanya dicatat sebagai nilai antara -1 dan 1. Jika pilihan panggilan pada saham mempunyai delta 0.5, nilainya akan meningkat sebanyak 0.5% jika harga spot meningkat 1%.

Delta boleh digunakan untuk mengira ukuran lindung nilai pilihan. Dengan menggunakan contoh di atas, 100 pilihan panggilan dapat dilindung nilai dengan menjual 50 saham pendek.

Untuk pilihan panggilan, delta pada pilihan wang mendekati 0,5, untuk pilihan wang, delta menghampiri 0 ketika harga spot jatuh, dan untuk pilihan wang, delta mendekati 1 ketika harga spot meningkat. Pilihan meletakkan mempunyai nilai negatif yang mendekati -1 ketika harga spot jatuh.

Gamma mencerminkan kepekaan delta pilihan terhadap perubahan harga spot. Gamma meningkat apabila harga spot menghampiri harga mogok.

Theta menunjukkan kepekaan nilai pilihan terhadap masa. Nilai theta adalah nilai yang hilang setiap pilihan dengan andaian harga spot tidak berubah. Theta, yang juga dikenali sebagai peluruhan masa, meningkat apabila tarikh luput pilihan semakin hampir.

Dua metrik terakhir, vega dan rho, digunakan lebih jarang. Vega menunjukkan kepekaan nilai opsyen terhadap perubahan turun naik. Rho menggambarkan kepekaan pilihan terhadap perubahan kadar faedah.

Pilihan perdagangan

Pilihan boleh digunakan dengan pelbagai cara. Apabila anda memasuki kedudukan panjang atau pendek dengan instrumen biasa, anda hanya membuat taruhan arah. Dengan pilihan, anda boleh membuat spekulasi mengenai arah, turun naik, masa, dan besarnya pergerakan harga spot.

Berikut adalah beberapa cara pilihan boleh digunakan:

 • Berspekulasi mengenai arah tempat harga akan bergerak.
 • Berdagang dengan leveraj – premium pilihan adalah sebahagian kecil dari harga spot, yang bermaksud anda mendapat lebih banyak pendedahan dengan jumlah modal yang sama.
 • Berspekulasi mengenai turun naik dengan atau tanpa pandangan arah.
 • Lindungi kedudukan dalam keselamatan yang mendasari.
 • Hasilkan aliran pendapatan dengan menulis pilihan.
 • Keuntungan dari kedudukan saham panjang sementara harga saham menyatukan. Anda boleh menjual pilihan panggilan sambil menggunakan kedudukan saham anda sebagai lindung nilai. Ini dikenali sebagai tulisan panggilan tertutup.

Strategi perdagangan opsyen

Penulisan panggilan tertutup adalah salah satu daripada banyak strategi perdagangan pilihan yang berbeza. Berikut adalah beberapa strategi perdagangan opsyen popular lain yang dapat digunakan untuk mendapatkan keuntungan dalam pelbagai keadaan pasaran.

Melangkah

Straddle terdiri daripada pilihan put dan call dengan harga mogok yang sama. Perjalanan panjang akan menguntungkan jika harga spot naik atau turun lebih banyak daripada jumlah kedua premium. Pedagang menggunakan langkah panjang ketika mereka yakin harga aset berada pada titik perubahan, atau ketidakstabilan akan meningkat.

Mencekik

Strange mirip dengan straddle, kecuali bahawa pilihan panggilan mempunyai teguran yang lebih tinggi daripada pilihan put. Ini menjadikan kedudukan mencekik panjang sedikit lebih murah, tetapi harga spot perlu bergerak lebih jauh sebelum strategi menjadi menguntungkan.

Sebar

Sekiranya anda membeli spread panggilan, anda membeli pilihan panggilan dan menjual pilihan panggilan lain dengan harga mogok yang lebih tinggi. Premium yang anda terima daripada menjual pilihan panggilan sebahagiannya mengimbangi premium yang dibayar untuk panggilan lain. Sebaran mempunyai keuntungan yang terhad tetapi merupakan kaedah yang berkesan untuk memperoleh keuntungan dari kenaikan harga aset yang sederhana.

Spread put panjang terdiri dari put panjang dan pendek pendek dengan strike rendah. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk memperoleh keuntungan dari kejatuhan harga aset yang sederhana.

Kolar

Kolar terdiri daripada pilihan keluar wang yang panjang dan pilihan keluar wang yang pendek. Di pasaran saham kerah digunakan untuk melindungi penurunan untuk kedudukan saham yang panjang. Premium yang diterima untuk panggilan bertulis sebahagiannya mengimbangi premium yang dibayar untuk pilihan put.

Kolar kos sifar disusun sedemikian rupa sehingga premium yang diperolehi semasa membuat panggilan mengimbangi keseluruhan premium yang dibayar untuk put. Ini bermaksud kedudukan yang mendasari dilindungi tanpa kos, walaupun kenaikannya dibatasi.

Penyebaran kalendar

Penyebaran kalendar terdiri daripada dua pilihan yang sama dengan bulan penghantaran yang berbeza. Seorang peniaga boleh menulis panggilan yang berakhir pertama dan membeli panggilan serupa yang akan berakhir kemudian. Nilai panggilan bertulis akan merosot dengan cepat, sementara nilai panggilan bertarikh akan lebih sensitif terhadap perubahan turun naik. Strategi ini akan menguntungkan jika turun naik meningkat atau jika harga spot meningkat setelah tamat tempoh pertama.

Penyebaran rama-rama

Strategi rama-rama menggabungkan penyebaran panjang dengan penyebaran pendek untuk mendapat keuntungan dari turun naik atau harga spot tetap dalam julat yang ketat.

Sekiranya anda memasuki kedudukan panggilan rama-rama panggilan, anda akan membeli satu dalam pilihan panggilan wang, menjual dua pada pilihan panggilan wang dan membeli satu pilihan panggilan wang. Keuntungan maksimum anda akan diperoleh sekiranya harga spot sama dengan teguran pada pilihan bertulis semasa tamat.

Penyebaran jangka panjang terdiri daripada pilihan put dengan teguran yang sama dan mempunyai profil pembayaran yang sama.

 Condor Besi

Sebuah kondor besi serupa dengan penyebaran rama-rama tetapi terdiri daripada penyebaran pendek dan penyebaran panggilan pendek dengan empat serangan yang berbeza. Strategi ini akan paling menguntungkan jika harga spot tamat antara dua teguran opsyen bertulis. Kondor besi mempunyai kelemahan yang terhad, menjadikannya strategi popular untuk menjana pendapatan.

 Kesimpulannya

Pilihan membuka peluang baru bagi peniaga. Selain pertaruhan langsung, anda boleh membuat spekulasi mengenai besarnya pergerakan harga, naik turun atau turun naik, dan pada waktu pergerakan harga.

Pilihan datang dengan bahagian risiko mereka, dan pilihan perdagangan harus didekati dengan teliti. Dianjurkan untuk perdagangan kertas sehingga anda mempunyai pemahaman yang sangat baik mengenai pilihan dan pengurusan risiko.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map