Tahap Atas Rebound Bitcoin Menurun, Kekuatan Sokongan $ 6.5K Boleh Mempengaruhi Trend Jangka Pendek: Crypto Market Daily

Selasa, 14 April: sejak 24 jam yang lalu, pasaran cryptocurrency telah mengalami sedikit peningkatan. Sebilangan besar syiling teratas hanya 1-2 peratus pada hari itu.

BTC berada dalam aliran menurun berkala

Carta 1H Data pertukaran kekal BTC / USD. Sumber: OKEx.com

Semalam, BTC kembali mengalami trend yang melampau dalam jangka masa yang singkat. Harga pertama jatuh ke $ 6,600 dan pulih dalam masa dua jam, kemudian ditekan setelah perlahan-lahan naik menjadi $ 6,900.

Pasukan analisis pasaran OKEx percaya bahawa laluan bergerak dari awal April hingga 13 April dapat dianggap sebagai tahap corak kepala dan bahu setiap jam. Bahagian atas bahu kiri sedikit lebih tinggi daripada yang kanan, tetapi kedua-duanya sekitar $ 7,100- $ 7,200, dan tempoh pembentukan kedua bahu juga serupa.

Oleh itu, kami melihat corak penurunan harga berkala dan trend mungkin dapat menguji $ 6,500 beberapa kali. Walau bagaimanapun, para pelabur harus memperhatikan bahawa jika harganya dapat stabil pada $ 6,500 (yang merupakan harga permulaan untuk membentuk corak kepala dan bahu), ini bermaksud bahawa corak telah berjaya dibentuk dan trend baru dapat bermula.

Sekiranya harganya turun di bawah $ 6,500 dan menunjukkan isyarat bahawa ia akan menguji $ 6,000, ini bermaksud bahawa corak kepala dan bahu memberi pasaran kesan penurunan harga yang lebih lama.

Rebound tetap tidak dapat dipertahankan pada tahap ini

Carta 1D Data Pertukaran Kekal BTC / USD. Sumber: OKEx.com

Carta harian Bitcoin menunjukkan bahawa, ketika trend harian secara beransur-ansur mengecil, aktiviti perdagangan lembu dan beruang lemah. Di bawah corak jumlah transaksi yang rendah ini, usaha bersama para pelabur runcit dapat mempengaruhi trend jangka pendek, dan tingkah laku ikan paus menjadi sukar untuk dikesan. Turun naik harga yang berulang adalah masuk dan keluarnya peniaga jangka pendek, serta proses mengumpulkan kaunter ikan paus.

Dilihat dari arah aliran 1 jam, lonjakan gagal beberapa kali untuk menguji rintangan $ 6,900 dan ia berakhir dalam bentuk tukul terbalik. Pada tahap tertentu, corak ini sekali lagi mengesahkan sifat pemulihan yang tidak berkekalan pada tahap ini. Sebelum sokongan pada $ 6,500 terbukti tidak berkesan, trend boleh terus berubah berulang kali dalam lingkungan $ 6,500 hingga $ 7,000.

Pelabur harus memperhatikan bahawa mungkin terdapat situasi yang melampau di mana harganya dengan cepat menembusi $ 7,000 atau bahkan $ 7,100, tetapi kemudian pertumbuhannya dapat merosot secara mendadak. Pengurusan risiko yang baik adalah kunci sekarang.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan jangka pendek: $ 6,950
 • Rintangan jangka sederhana: $ 7,100
 • Sokongan jangka pendek: $ 6,750
 • Sokongan jangka sederhana: $ 6,550

ETH bulls menunjukkan kelemahan ketika harga ditekan pada $ 160

Data Pertukaran Kekal 1H ETH / USD Sumber: OKEx.com

ETH telah menembusi di bawah $ 165, yang merupakan sokongan paling bawah dalam trend penggabungan dari 7-10 April. Lantunan tidak dapat kembali ke $ 165 sejak itu. Sebaliknya, tahap itu menjadi titik rintangan keras untuk duit syiling.

Selepas penurunan ke paras rendah baru-baru ini sekitar $ 150, pemulihan berikut disekat sebanyak $ 160. Ini adalah isyarat penurunan harga yang tinggi kerana bahagian atas telah diturunkan dari $ 177 ke $ 165, kemudian ke $ 160.

Pelabur harus memperhatikan bahawa kemungkinan trend menguji sokongan $ 150 setelah gagal menguji $ 160 lebih daripada tiga kali. Ingat bahawa trend melampau mungkin berlaku dan harganya boleh mencecah $ 163 dalam satu jam atau bahkan beberapa minit, tetapi trend yang melemah tidak akan berubah sehingga harganya dapat menembus $ 165 lagi.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan jangka pendek: $ 160
 • Rintangan jangka sederhana: $ 165
 • Sokongan jangka pendek: $ 150
 • Sokongan jangka sederhana: $ 145

XRP membentuk saluran menurun

Data Pertukaran Kekal 1H XRP / USD Sumber: OKEx.com

Tahap 1 jam XRP turun naik dengan ganas, membentuk corak tukul positif dan terbalik beberapa kali. Pada masa ini ia berada pada tahap rintangan pada $ 0.1925, dengan sokongan yang lemah di atas $ 0.1850. Adalah mudah untuk harga jatuh di bawah $ 0.1800 jika pasaran menjadi lebih teruk.

Carta di atas menunjukkan bahawa kerana setiap penurunan bawah dan setiap pantulan kenaikan secara serentak lebih rendah, menghubungkan semua bahagian bawah dan puncak dapat menghasilkan saluran penurunan harga. Hanya jika harga dapat menembusi bahagian atas saluran, kita dapat menjangkakan kenaikan.

Atau pelabur boleh menggunakan kaedah lain untuk menilai arah aliran – jika tahap pemulihan seterusnya lebih tinggi daripada $ 0.1920, pergerakan itu akan memberi kesan yang sama seperti penembusan kelebihan.

Bagi tahap sokongan kedua dan ketiga untuk XRP, peniaga harus menumpukan pada $ 0.1760 dan $ 0.1660.

Tahap rintangan dan sokongan

 • Rintangan jangka pendek: $ 0.1850
 • Rintangan jangka sederhana: $ 0.1925
 • Sokongan jangka pendek: $ 0.1760
 • Sokongan jangka sederhana: $ 0.1660

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda benar-benar memahami risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me