Penggabungan Bitcoin Melemahkan Sentimen Pasaran kerana Volatiliti Tetap Rendah – Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Minggu ini menyaksikan harga Bitcoin (BTC) mula-mula naik hingga naik ke paras tertinggi mingguan $ 9,443 pada hari Isnin, diikuti dengan corak penurunan yang memuncak pada paras terendah mingguan $ 9,101 pada hari Khamis. BTC sejak itu melonjak kembali ke sekitar $ 9.200, di mana ia berada sekarang, mengikut harga OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925).

Dengan perdagangan Bitcoin dalam julat $ 350 yang ketat sepanjang minggu, turun naik yang direalisasikan selama sebulan mencapai tahap rendah baru iaitu 28.3%, seperti yang dilihat dari Mac 2019 dan seterusnya. Sementara itu, korelasi mata wang digital terkemuka dengan S&P 500 kekal kukuh, melebihi 60%. Menariknya, kenaikan baru-baru ini yang dilihat dalam ekuiti tidak diterjemahkan kepada Bitcoin, tetapi pembetulan pasaran saham pada hari Isnin nampaknya membawanya di bawah tekanan.

Melihat data perdagangan OKEx, kita dapat melihat nisbah panjang / pendek berjalan bertentangan dengan harga, menunjukkan bahawa peniaga bertaruh pada harga yang tinggal dalam corak penyatuan. Oleh kerana minat terbuka kekal pada tahap tinggi (hampir $ 800 juta) dan leverage berpotensi tinggi digunakan oleh peniaga runcit, mudah bagi harga untuk membuat pembalikan bergerak setelah mencetuskan sejumlah besar pembubaran.

Carta 4hb Futures OKEx BTC Futures (BTCUSD0925). Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek pada dasarnya berjalan bertentangan dengan trend harga pada minggu ini – nisbah jatuh ketika harga naik, dan kemudian naik ketika harga jatuh. Trend ini menunjukkan bahawa peniaga tidak yakin dengan harga yang mengambil arah tertentu dan menjangkakan penyatuan akan berterusan.

Nisbah panjang / pendek telah berjalan setinggi 1.15 pada beberapa kesempatan dan mencapai paras terendah mingguan 0.92 pada pagi Ahad. Pada masa ini, nisbahnya melayang di sekitar 1.0, yang mencerminkan keengganan pelaku pasaran untuk bertaruh pada sebarang trend.

Masa Pengumpulan Data: 7/10 4:00 pagi hingga 7/17 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium OKEx BTC Quarterly Future agak stabil sejak seminggu yang lalu, secara konsisten berjalan di sekitar julat 1% dari harga spot. Asas $ 90– $ 110 BTC juga berpatutan memandangkan turun naik tetap rendah.

Premium $ 103 semasa (kira-kira 1,1%) sedikit lebih tinggi daripada $ 90 Jumaat lalu, menunjukkan bahawa jangkaan pasaran untuk akhir bulan September tidak banyak berubah minggu ini.

Masa Pengumpulan Data: 7/10 4:00 pagi hingga 7/17 4:00 pagi

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Jumaat lalu menyaksikan minat terbuka, atau OI, turun dengan cepat dari $ 800 juta menjadi $ 756 juta sementara harga melambung setelah mencecah paras rendah $ 9,194 – hasil dari posisi jual yang besar ditutup dengan keuntungan.

Pada hari-hari berikutnya, OI menunjukkan aliran menaik yang tidak menentu dan mencapai paras tertinggi baru-baru ini pada $ 816 juta pada pagi Khamis. Pada masa ini, OI masih berjalan pada $ 796 juta, tahap yang sama sebelum kemalangan pertengahan Mac.

Masa Pengumpulan Data: 7/10 4:00 pagi hingga 7/17 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin, tidak seperti tren kenaikan keseluruhan minggu lalu, memulakan pergerakan menurun yang berterusan setelah mencapai tahap tinggi berhampiran 4.2 pada hari Isnin, yang sejajar dengan trend harga.

Secara keseluruhan, nisbah bergerak dalam julat yang sangat sempit dari 3,4 hingga 4,2 pada minggu ini, menunjukkan pedagang margin spot berhati-hati dalam hal leverage.

Masa Pengumpulan Data: 7/10 4:00 pagi hingga 7/17 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Penyatuan Bitcoin yang sempit telah melemahkan semangat pasaran, dengan jumlah dagangan tidak meningkat pada minggu ini. Walau bagaimanapun, turun naik yang rendah ini membolehkan para pedagang menggunakan leverage yang tinggi untuk memasuki pasaran, yang menyebabkan beberapa pembubaran besar disebabkan oleh kenaikan harga jangka pendek. Sementara itu, dengan OI yang masih berada pada tahap tinggi, pelaku pasaran dapat menjangkakan turun naik pada pertengahan minggu.

Sehingga tahap rintangan $ 9,300 ditembusi, trend jangka pendek tetap memihak kepada bear. Sebaliknya, lembu perlu mengawasi $ 8,500, kerana setiap pembetulan yang tidak mematahkan sokongan itu dapat memberikan peluang yang baik untuk memasuki pasar.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map