Niaga hadapan BTC mencerminkan sentimen runcit yang meningkat tetapi leverage yang tinggi menimbulkan risiko jangka pendek

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx. 

Gambar Jumaat hadapan

Minggu ini menyaksikan Bitcoin melonjak dari $ 18,000 dan berjaya menembusi halangan psikologi penting sebanyak $ 20,000. Mata wang digital terkemuka telah diperdagangkan di atas $ 20,000 selama tiga hari sekarang dan menetapkan paras tertinggi sepanjang masa pada $ 23,769 pada 17 Disember, mengikut harga Indeks OKEx BTC.

Tindakan harga Bitcoin baru-baru ini juga berkorelasi dengan harapan positif sekitar pakej rangsangan $ 900 bilion dari kerajaan Amerika Syarikat. Lebih-lebih lagi, kerana tiga indeks saham utama A.S. juga ditutup pada tahap tertinggi sepanjang masa semalam, kita dapat menjangkakan inersia ini akan mempunyai kesan riak yang akan menjadikan Bitcoin pada lintasan menaik bergerak ke tahun berikutnya.

Sementara itu, sentimen positif ini juga tercermin dalam pasaran niaga hadapan, di mana kontrak suku tahunan, BTCUSD0326, kini diperdagangkan di sekitar tahap $ 24,200 dengan premium $ 1,100 – atau kira-kira 4,70% – melebihi harga indeks.

Pada Futures Friday minggu lalu, kami mencatat bagaimana nisbah pinjaman margin BTC menunjukkan percubaan oleh pedagang untuk mencapai tahap terendah. Minggu ini kami melihat strategi itu membuahkan hasil kerana nisbah panjang / pendek dan minat terbuka naik dengan harga. Fakta bahawa peniaga runcit yakin di pasaran jelas, tetapi ada kebimbangan mengenai penggunaan leverage yang berlebihan, yang dapat memicu penurunan cepat dalam jangka pendek.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), pada 8:00 pagi UTC pada 18 Disember. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Sepanjang minggu yang lalu, Bitcoin tidak melihat perubahan besar, dengan harganya bergerak dengan lancar dari $ 18,000 ke $ 23,000. Nisbah panjang / pendek mengikuti trend yang sama dan meningkat dari 0.8 pada hari Jumaat yang lalu kepada 1.15 semasa.

Pada masa yang sama, kami menyatakan bahawa kadar pendanaan untuk kontrak yang berkekalan telah tinggi untuk sementara waktu, menunjukkan bahawa ada pedagang yang diusahakan untuk pergi lama dan telah menguntungkan dari pergerakan harga ini.

Nisbah panjang-pendek semasa lebih dari 1.1 juga tertinggi sejak pertengahan September, mencerminkan sentimen kenaikkan pasaran.

Masa pengumpulan data: 12/11 6:00 pagi UTC hingga 12/18 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium niaga hadapan suku tahunan telah meningkat dengan pesat semasa rali Bitcoin, meningkat dari $ 480 atau 2.6% pada hari Jumaat yang lalu kepada $ 1.100 atau 4.7% semasa. Ini bermaksud pasaran menjangkakan kenaikan sekurang-kurangnya $ 1,100 pada akhir suku berikutnya.

Premium tinggi ini juga membuka peluang untuk arbitrageurs, dan kami dapat mengharapkan arbitrage menjadi strategi yang popular, meningkatkan lagi posisi terbuka.

Masa pengumpulan data: 12/11 6:00 pagi UTC hingga 12/18 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Dengan perhimpunan terbaru Bitcoin, minat terbuka juga terkumpul agak cepat, meningkat dari $ 1.23 bilion pada hari Jumaat lalu ke paras tertinggi $ 1.52 bilion semalam.

Minat terbuka yang tinggi ini kini menjadi norma, dan kita dapat mengharapkannya untuk berkembang lebih jauh hingga pasar menjadi sadar risiko.

Masa pengumpulan data: 12/11 6:00 pagi UTC hingga 12/18 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin telah melayang dalam lingkungan 13 hingga 18 selama tujuh hari terakhir dan tidak meningkat dengan harga minggu ini. Corak ini menunjukkan bahawa peniaga tidak terus meningkatkan leverage setelah menguntungkan dari leverage minggu lalu. Walau bagaimanapun, tahap nisbah semasa agak sihat, mencerminkan sentimen kenaikkan harga semasa.

Masa pengumpulan data: 12/11 6:00 pagi UTC hingga 12/18 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Semua harga aset kemungkinan akan dinaikkan dalam jangka masa terdekat kerana bil rangsangan yang akan datang. Lebih-lebih lagi, Bitcoin terus menunjukkan asas yang kuat kerana permintaan tinggi dari pelabur institusi.

Perhimpunan baru-baru ini didorong oleh pembelian organik, dan kami dapat menjangkakan kemasukan pelabur runcit yang cepat sekarang kerana $ 20,000 telah dilanggar.

Walaupun tahap rintangan lebih sukar dikenal pasti ketika harga Bitcoin memasuki wilayah yang belum dipetakan, pedagang masih perlu berhati-hati dengan keadaan pasaran yang terlalu panas. Pengujian semula tahap $ 19,700 hingga $ 20,000 belum dapat dikesampingkan, walaupun prospek harga jangka menengah tetap positif.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map