Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan optimisme kerana pasaran menunggu pelanggaran $ 13K

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Setelah memperoleh keuntungan selama enam hari berturut-turut, harga Bitcoin (BTC) telah meningkat dari $ 11,200 menjadi sekitar $ 13,000, menembusi tahap rintangan $ 12,000 dan $ 12,600 pada hari Rabu, seperti pada harga Indeks OKEx BTC. Buat masa ini, Future Quarterly OKEx (BTCUSD1225) diperdagangkan pada premium $ 270 berbanding harga indeks. 

Terobosan terbaru didorong oleh berita bahawa PayPal gergasi pembayaran akan membolehkan pelanggan memegang Bitcoin dan cryptocurrency lain, dan membelanjakannya di rangkaian lebih daripada 25 juta pedagang. Memandangkan bagaimana berita ini mengikuti pembelian BTC Square bernilai $ 50 juta pada awal bulan, penggunaan Bitcoin nampaknya semakin meningkat.

Dalam artikel Futures Friday minggu lalu, kami menyatakan bahawa data perdagangan OKEx menunjukkan pengembangan optimisme pasaran. Data perdagangan OKEx minggu ini menunjukkan bahawa peserta pasaran lebih memperhatikan tekanan jual pada tahap rintangan yang penting. Walau bagaimanapun, optimisme pasaran tetap utuh dari segi premium dan nisbah pinjaman margin BTC yang meningkat. Selain itu, minat terbuka juga kekal hampir $ 1 bilion, tanpa penutupan kedudukan panjang yang jelas.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225), mulai jam 8:00 pagi UTC pada 23 Oktober. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Turun naik nisbah panjang / pendek meningkat minggu ini, antara 0,66 hingga 0,93. Menariknya, antara Isnin dan Rabu – ketika harga niaga hadapan suku tahunan BTC naik dari $ 11,600 menjadi $ 12,300 – nisbah panjang / pendek secara beransur-ansur menurun, menunjukkan bahawa peniaga runcit tidak yakin bahawa harga akan menembusi tahap rintangan harga spot penting $ 12,000. Namun, ketika harga pecah, sentimen pasaran berubah dengan sangat cepat dan nisbah panjang / pendek naik dari 0.66 ke atas 0.9. 

Walau bagaimanapun, dengan harga niaga hadapan suku tahun lalu naik hingga $ 13,300, nisbah panjang / pendek kembali rendah, menunjukkan bahawa pelabur runcit menjangkakan tekanan penjualan pada tahap ini untuk menguasai pergerakan pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 10/16 4:00 pagi UTC hingga 10/23 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Asas antara niaga hadapan suku tahunan dan spot kekal dalam julat 2% sepanjang minggu. Ia telah mencecah 2.7% semasa perhimpunan hari Rabu dan kini kembali kepada 2.1%, atau kira-kira $ 270, yang sihat dan berterusan.

Masa Pengumpulan Data: 10/16 4:00 pagi UTC hingga 10/23 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka meningkat dengan cepat pada minggu ini ke paras tertinggi baru-baru ini lebih dari $ 1 bilion. OI yang meningkat ini sejajar dengan momentum kenaikan harga. Kami mungkin melihat kenaikan lain dalam OI jika harganya dapat menembusi tahap $ 13,300.

Masa Pengumpulan Data: 10/16 4:00 pagi UTC hingga 10/23 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC cenderung berlawanan dengan harga sebelum hari Rabu, turun dari 9.5 hingga serendah 6.6, yang menunjukkan bahawa peniaga yang meminjam BTC secara beransur-ansur mengembalikan syiling mereka setelah mengambil keuntungan.

Namun, selepas hari Rabu, nisbah naik semula ke atas 9.0, yang juga menunjukkan bahawa keyakinan terhadap pasaran leverage spot tetap kukuh.

Masa Pengumpulan Data: 10/16 4:00 pagi UTC hingga 10/23 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Setelah memperoleh keuntungan selama enam hari berturut-turut, Bitcoin masih dalam aliran kenaikan yang kuat, dan ada kemungkinan terdapat cubaan lain untuk menembusi $ 13,000 berikutan beberapa penggabungan.

Sekiranya Bitcoin dapat menembusi tahap rintangan utama pada $ 13,000, kita mungkin menyaksikan pedagang mengejar kenaikan harga sehingga harga tertinggi Bitcoin pada tahun 2019 $ 14,000.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me