Bitcoin Meningkat $ 12K Sebelum Pembetulan dan Pemulihan Sementara XRP Menunjukkan Tanda-tanda Kehidupan dan Permintaan ETH Berlaku – Market Watch Weekly

Market Watch Mingguan

Bitcoin (BTC) telah menaiki roller coaster minggu lalu. Antara Isnin lalu dan 4:00 pagi UTC pada hari Ahad, harga Bitcoin melonjak dari $ 9,900 menjadi $ 12,100 dan menetapkan kenaikan baru untuk tahun ini. Namun, pasaran kemudian berubah tajam menjadi lebih buruk, dengan Bitcoin jatuh serendah $ 10,422 – menyaksikan penurunan 12% dalam setengah jam, seperti pada Harga Spot OKEx. Mata wang digital terkemuka agak pulih sejak itu, tetapi tindakan harga baru-baru ini memerlukan analisis lebih lanjut.

Dalam satu jam dari kemalangan hari Ahad, lebih daripada $ 1.1 bilion kedudukan bernilai di seluruh pasaran dilikuidasi, kebanyakannya dalam Bitcoin dan Ether. Ini menandakan pembubaran terbesar sejak 12 Mac, yang menunjukkan bahawa pedagang dengan kedudukan panjang terlalu banyak. Pergerakan harga yang melampau ini juga menyebabkan harga tidak normal di beberapa pertukaran. OKEx, bagaimanapun, berjalan lancar sepanjang tindakan harga. Lebih-lebih lagi, julat dagangan satu hari $ 1,500 juga menyebabkan kenaikan lain dalam turun naik jangka pendek Bitcoin, menjadikannya kembali ke tahap pertengahan Mei sebanyak 11.61%.

Turun naik 7D Bitcoin (BVOL7D). Sumber: TradingViewTurun naik 7D Bitcoin (BVOL7D). Sumber: TradingView

Walaupun penurunan besar pada hari Ahad, Bitcoin pulih ke $ 11,100, ditutup + 11,67% setiap minggu. Lebih-lebih lagi, aset crypto terbesar di dunia meningkat 24% pada bulan Julai dan merealisasikan pulangan tahunan hingga 60%.

Dari segi altcoin bermodal besar, prestasi terbaik minggu lalu adalah XRP, meningkat 37.21%. XRP berjaya menjalani sesi perdagangan positif selama lapan hari dan memperoleh pulangan mingguan 50% sebelum penurunan besar.

Penjana momentum minggu lalu, Ether (ETH), meningkat kepada melebihi $ 415 selama 30 minit pada awal pagi Ahad, kenaikan baru yang tidak dilihat sejak Ogos 2018. Kemudian menjunam ke $ 327.8, turun lebih dari 20% . Tetapi pemulihan cepat yang berlaku juga membolehkan koin Ethereum memperoleh keuntungan 20.34% setiap minggu.

Litecoin (LTC) mengumpulkan pulangan mingguan sebanyak 18.29%, sementara garpu BTC Bitcoin Cash (BCH) dan garpu berikutnya, Bitcoin SV (BSV), meningkat sekitar 15%. Cardano’s Ada (ADA), bagaimanapun, kehilangan momentum setelah menyelesaikan peningkatan Shelley terbarunya, jatuh 7.24% pada minggu lalu.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama 7 / 27–8 / 2. Sumber: TradingViewPulangan mingguan cryptocurrency utama 7 / 27–8 / 2. Sumber: TradingView

Dalam sektor kewangan yang terdesentralisasi, pasaran kekal panas. Beberapa projek DeFi meningkat lebih dari 40% pada minggu lalu. Antaranya, harga yearn.finance masih stabil pada harga lebih dari $ 4,000. Dan versi V2 Bancor (BNT) disiarkan pada 1 Ogos, dengan pasangan perdagangan pertama LINK / BNT.

Peningkatan penggunaan DeFi dapat mendorong permintaan Ether, yang seterusnya dapat menaikkan harga ETH dan semangat pasaran cryptocurrency secara keseluruhan. Menurut DeFiPulse, jumlah nilai yang dikunci dalam DeFi melebihi $ 4 bilion untuk pertama kalinya, metrik yang telah meningkat sekitar 800% sejak awal tahun ini.

Jumlah Nilai Dikunci dalam DeFi. Sumber: DeFiPulseJumlah Nilai Dikunci dalam DeFi. Sumber: DeFiPulse

Analisis teknikal

Pada carta mingguan BTC, badan candlestick minggu lalu masih belum mencapai tahap tertinggi dari Ogos lalu. Harga jatuh mendadak setelah mencecah paras tertinggi di kawasan $ 12,000, menunjukkan rintangan yang kuat dan tekanan jual pada tahap itu.

Walaupun, corak kenaikan harga secara keseluruhan belum hancur dan tahap sokongan utama $ 10,700 masih bertahan, kita mungkin melihat beberapa tekanan menurun dalam jangka pendek.

Carta 1W Harga Spot OKEx BTC - 8/3. Sumber: OKEx, TradingView Carta 1W Harga Spot OKEx BTC – 8/3. Sumber: OKEx, TradingView

Sebagai perbandingan, ETH telah menjadi trend yang lebih kuat. ETH / BTC baru-baru ini mencecah paras tertinggi tahunan, kerana permintaan yang tinggi. Hubungan satu bulan antara keduanya juga semakin rendah, turun menjadi 53%, jauh di bawah angka 79% dari sebulan yang lalu.

Dengan projek DeFi membuka lebih banyak peluang, ada kemungkinan kuat bahawa momentum semasa akan terus mendorong permintaan ETH.

Harga Ether sebagai% daripada harga Bitcoin. Sumber: skewHarga Ether sebagai% daripada harga Bitcoin. Sumber: miring

Melihat ke hadapan minggu ini

Peristiwa semasa makro yang mempengaruhi arah pasaran minggu ini tetap menjadi nombor hubungan AS-China dan wabak coronavirus. Laporan gaji bukan ladang yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat juga boleh menimbulkan kekacauan pasaran jangka pendek.

Di ruang crypto, Uniswap of TRON (TRX) akan dilancarkan pada 17 Ogos, dan QTUM akan memulakan garpu keras dan pertarungan pada akhir Ogos.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me