Bitcoin Melihat Minggu Perlahan dan Harga Yang Lemah Ditengah Perhatian Runcit kerana Pedagang Runcit Tetap Berhati-hati dan Paus Hilang – Futures Friday

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Harga Bitcoin (BTC) dikekalkan dalam corak penyatuan yang lemah sejak Jumaat lalu. Walaupun terdapat turun naik, seperti penurunan kepada $ 8,800 pada hari Sabtu, diikuti oleh pemulihan cepat, ambang pertengahan $ 9,400 tetap tidak berubah. Tindakan harga yang lemah ini mengakibatkan penarikan semula yang lain menguji sokongan $ 9.000, setelah itu harga berada pada tahap semasa $ 9.150, menurut pasaran OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925).

Melihat data perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa nisbah panjang / pendek BTC tidak meningkat sepanjang minggu ini. Walau bagaimanapun, nisbah pinjaman margin mengisyaratkan peniaga runcit mengejar kenaikan harga pada hari Rabu, tepat sebelum harga runtuh pada hari Khamis.

Pada masa ini, Minat Terbuka kekal pada tahap normal dengan Asas BTC $ 60, yang menunjukkan bahawa pasaran masih dalam fasa penyatuan. Paus nampaknya hilang dari aksi buat masa ini.

Carta 4jam Future OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah panjang / pendek tidak banyak bergerak dalam tujuh hari terakhir, melayang sekitar 1.0. Dalam pasaran yang dominan menaik, trend ini menunjukkan sentimen penurunan jangka pendek dari peniaga runcit.

Namun, pada kemunduran pada hari Khamis, nisbah ini turun serendah 0,85. Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, nisbah panjang / pendek mendekati 0,8 dapat menunjukkan bahawa pelabur runcit terlalu lemah dan pasaran cenderung bangkit kembali.

Nisbahnya sekarang berjalan pada 0.9, mewakili prospek penurunan harga sekarang.

Masa Pengumpulan Data: 6/26 6:00 pagi hingga 7/3 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding yang membuka posisi pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.


Asas BTC

Oleh kerana turun naik yang rendah sepanjang minggu, perubahan dalam dasar BTC tidak begitu ketara, tetapi tetap positif. Dalam kemunduran pada hari Sabtu, premium OKEx BTC Quarterly Future turun di bawah $ 20, tetapi dengan cepat meningkat semula menjadi $ 60 dan kekal dalam julat tersebut.

Sentimen pasaran secara keseluruhan tidak begitu optimis, tetapi premium $ 60 menunjukkan bahawa para peserta masih mengharapkan harga untuk meningkat menjelang akhir suku ketiga.

Masa Pengumpulan Data: 6/26 6:00 pagi hingga 7/3 6:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Kami sebelumnya mencatat penurunan tajam dalam Minat Terbuka pada Jumaat lalu. Sejak itu, OI telah berjalan ke samping, dengan kenaikan pada hari Khamis menjadikannya tertinggi pada mingguan sebanyak 567 juta kontrak (1 kontrak = $ 100), tetapi angka keseluruhan tetap netral tanpa ada tanda-tanda aktiviti ikan paus atau peningkatan yang besar.

Masa Pengumpulan Data: 6/26 6:00 pagi hingga 7/3 6:00 pagi (UTC)

Minat Terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, Bunga Terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan Minat Terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Nisbah pinjaman margin masih merupakan petunjuk ketinggalan dan mencatat 2.78 – nilai tertinggi minggu ini – pada hari Khamis, sebelum harga turun. Sejak itu, nisbahnya kembali ke 2.17, julat normal.

Masa Pengumpulan Data: 6/26 6:00 pagi hingga 7/3 6:00 pagi (UTC)

Margin Lending Ratio adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan Pedagang

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Ini adalah minggu perlahan yang menyaksikan Bitcoin menyatukan antara $ 8,800 dan $ 9,400. Selagi ambang $ 9.400 tidak dipatahkan, tindakan harga kemungkinan akan terus ditekan.

Oleh kerana OI pulih dengan sangat perlahan, kami mungkin terus melihat harga bergerak dalam jarak yang ketat. Walau bagaimanapun, nisbah panjang / pendek rendah semasa menunjukkan bahawa peniaga runcit tidak optimis dalam jangka pendek, dan ini boleh menjadi tanda bahawa harga mungkin terus menguji sokongan $ 8,800.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map