Bitcoin Kekal Berharga $ 12K kerana Pembeli menganggap $ 11K Murah – Futures Friday

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Minggu terakhir menyaksikan Bitcoin (BTC) naik setinggi $ 12,426 – mengikut Masa Depan Suku Tahunan OKEx (BTCUSD0925) – pada awal pagi Isnin pagi. Walau bagaimanapun, mata wang digital terkemuka tidak dapat mengekalkan tahap itu dan jatuh ke paras terendah mingguan $ 11,327 pada hari Selasa malam sebelum mula melantun. Khamis dan Jumaat juga menyaksikan harga berubah-ubah disebabkan oleh perkembangan sekitar protokol DeFi Yam Finance, tetapi kemudian kembali naik ke tahap sekarang hampir $ 12,000.

Walaupun turun naik minggu ini, corak keseluruhan harga BTC mencerminkan keyakinan. Walau bagaimanapun, dalam jangka pendek hingga pertengahan, penyatuan dijangka berterusan. Peniaga cenderung memerhatikan kawasan tekanan sejarah $ 12.500, sementara harga masa depan suku tahunan mempunyai sekitar $ 280 (kira-kira 2.4%) premium berbanding harga spot. 

Melihat data perdagangan OKEx, nisbah pada masa ini berada dalam keadaan yang lebih seimbang dan tidak menunjukkan isyarat arah utama. Alasan untuk ini juga mungkin adalah bahawa pasaran saat ini fokus pada pengembangan di ruang DeFi.

Carta harga 4 jam OKEx BTC Quarterly Futures - 8/14Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0925) 4h – 8/14. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Oleh kerana harga Bitcoin jatuh dengan cepat antara Selasa malam dan Rabu pagi, nisbah panjang / pendek meningkat dengan cepat ke 1.37, menunjukkan bahawa peserta pasaran membuka banyak posisi panjang, sehingga harga membuat pola pembalikan dua bawah. Sebelum ini, nisbahnya melayang di sekitar 1,10, dan kemudian dengan cepat kembali ke tahap 1.13 ketika ini setelah harga melonjak dari sokongan $ 11,400. 

Hubungan antara harga terbalik dan nisbah panjang / pendek dapat dilihat sejak dua minggu yang lalu, yang menunjukkan bahawa peniaga runcit memburu entri yang murah dan bukannya mengejar lonjakan harga.

Nisbah panjang / pendek BitcoinMasa Pengumpulan Data: 8/7 4:00 pagi UTC hingga 8/14 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Oleh kerana harga Bitcoin gagal mencapai paras tertinggi minggu lalu, Asas BTC dari OKEx Quarterly Future, kekal di bawah $ 315 pada hari Jumaat lepas Walau bagaimanapun, tahap premium semasa sesuai dengan jangkaan normal di pasaran bull.

Carta asas BitcoinMasa Pengumpulan Data: 8/7 4:00 pagi UTC hingga 8/14 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka meningkat dengan pesat ke paras tertinggi mingguan $ 1,28 bilion pada akhir penjualan minggu ini, yang bermaksud bahawa kenaikan membuka posisi panjang besar semasa terjun dan mengurangkan kedudukan mereka ketika harga pulih – OI kini turun menjadi $ 1,16 bilion.

Secara keseluruhan, OI tidak banyak berubah dari minggu lalu. Pasaran kekal dalam formasi yang lebih seimbang buat masa ini dan pembeli kelihatan yakin melangkah dengan harga yang lebih rendah.

Carta minat terbuka BitcoinMasa Pengumpulan Data: 8/7 4:00 pagi UTC hingga 8/14 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Menariknya, nisbah pinjaman margin mengikuti penurunan harga pada pertengahan minggu, yang merupakan kebalikan dari pergerakan nisbah panjang / pendek. Ini juga dapat menunjukkan selera risiko di pasaran pinjaman margin margin. Nilai nisbah semasa adalah serupa dengan hari Jumaat yang lalu, hampir 14. Nilai ini masih dalam julat normal jika kita menganggap pasaran semasa sebagai pasaran lembu.

Carta nisbah pinjaman marjine BitcoinMasa Pengumpulan Data: 8/7 4:00 pagi UTC hingga 8/14 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Dari segi analisis sentimen, minat terbuka kekal pada tahap tinggi melebihi $ 1.1 bilion. Kita perlu memperhatikan arah pasaran pada perubahan OI seterusnya bersama dengan perubahan nisbah panjang / pendek untuk mengenal pasti sama ada masih banyak orang yang menawarkan untuk membuka rindu.

Ia juga dapat dipantau untuk melihat apakah wang yang saat ini disuntikkan ke dalam projek kewangan terdesentralisasi masuk kembali ke Bitcoin, dan jika ada tren seperti itu, kemungkinan akan membantu Bitcoin naik ke atas.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map