Apa itu Robo-Advisor?

Sama ada anda berdagang di pasaran forex, pasaran saham, atau mempunyai jenis portfolio pelaburan lain, mungkin ada saatnya anda memerlukan bantuan perkhidmatan pakar yang dapat membantu anda melaksanakan sejumlah tugas penting. Sekiranya sebelum ini ini mungkin merupakan pekerjaan untuk pengurus portfolio atau penasihat kewangan, pada zaman digital sekarang ini, banyak bantuan ini dapat diberikan oleh penasihat robo. Di sini kami akan menyiasat perkhidmatan yang baru dan berkembang pesat ini untuk membantu anda mengetahui dengan tepat apa itu, dan bagaimana ia boleh menjadi bahagian penting dalam perjalanan perdagangan anda.

Apa yang Dilakukan oleh Penasihat Robo?

Dalam istilah yang paling mudah, penasihat robo adalah platform digital atau perisian yang menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk membantu anda menguruskan portfolio anda dengan sebaik-baiknya. Selalunya, perkhidmatan yang diberikan oleh penasihat robo sepenuhnya automatik dan sama sekali tidak memerlukan interaksi manusia. Penasihat robo biasanya akan menggunakan pelbagai algoritma perisian dan komputer canggih untuk menguruskan portfolio anda dengan berkesan.

Dengan penasihat robo teratas, banyak tujuan utama anda sebagai pelabur dapat dipertimbangkan dan perisian kemudian dapat menggunakan data ini yang disediakan oleh anda dalam menyediakan pelbagai perkhidmatan automatik untuk membantu anda mencapai tujuan pelaburan anda. Penasihat robo juga boleh disebut menggunakan sebilangan istilah lain seperti pengurusan pelaburan automatik, penasihat portfolio digital, dan istilah serupa lainnya yang merujuk kepada peningkatan permintaan untuk perkhidmatan automatik jenis ini.

Perkhidmatan yang diberikan oleh Robo-Advisor

Tujuan keseluruhan penasihat robo yang anda gunakan mungkin serupa. Ini bertujuan untuk mengautomasikan sepenuhnya pelbagai perkhidmatan pengurusan kewangan dan membantu menyelaraskan tujuan pelaburan anda dengan strategi melalui penggunaan platform dan perisian digital. Terdapat beberapa perkhidmatan biasa yang anda akan dapati dengan kebanyakan penasihat robo.

Pengimbangan Semula Portfolio: Ciri utama yang anda akan dapati di tengah-tengah majoriti penasihat robo adalah ciri penyimbangan semula portfolio. Ini dapat dilakukan secara automatik atau pada waktu yang ditetapkan seperti suku tahunan, atau dua tahun sekali. Proses ini sering automatik sepenuhnya melalui penggunaan perisian dan sering dilacak secara berterusan untuk memastikan portfolio anda mengekalkan keseimbangan yang ditetapkan bergantung pada profil risiko dan keinginan pelaburan yang anda pilih sendiri.

Ringkasnya, pengimbangan semula portfolio secara berkala akan memastikan pelaburan anda tetap seoptimum mungkin bergantung pada keadaan dan parameter pasaran yang dapat anda tetapkan.

Pengurusan Cukai: Penasihat Robo juga sering menyediakan penuaian kerugian cukai, dan alat pengurusan cukai lain yang dapat membantu anda menguruskan cukai keuntungan modal dan liabiliti cukai lain yang timbul dari portfolio pelaburan anda dengan cara yang paling cekap.

Perkhidmatan yang lain: Bergantung pada penasihat robo yang anda pilih, mungkin ada pelbagai alat perancangan kewangan lain yang tersedia serta beberapa perkhidmatan hibrid yang dapat memberikan perundingan manusia dengan pakar kewangan dalam beberapa situasi.

Oleh kerana industri penasihat robo terus berkembang dan berkembang, begitu juga perkhidmatan yang diberikan kepada anda sebagai peniaga.

Bagaimana Ia Berbeza Daripada Penasihat Tradisional?

Penasihat Robo merevolusikan sektor ini. Walaupun terdapat kelebihan dan kekurangan yang akan dibincangkan, sebenarnya terdapat dua kategori perbezaan utama ketika menggunakan penasihat robo berbanding dengan menggunakan jalan penasihat manusia tradisional.


Kebolehcapaian adalah perbezaan utama yang pertama. Di mana penasihat manusia akan menetapkan masa ketersediaan, waktu pejabat, dan pelanggan lain untuk menguruskan masa itu, penasihat robo biasanya tersedia untuk digunakan setiap hari. Tidak perlu menelepon, tidak perlu bertemu, anda hanya perlu mengikuti beberapa klik butang dan permintaan anda dapat dilaksanakan. Contoh lain di mana kemudahan aksesibilitas ini dapat dilihat ketika anda menggunakan ciri penasihat robo utama pengimbangan semula portfolio biasa. Dengan penasihat tradisional, ini boleh menjadi aktiviti yang memakan masa dan tidak praktikal yang boleh menyebabkan anda menanggung sejumlah besar bayaran yang dapat membatasi kenaikan anda. Sifat automatik penasihat robo menghilangkan semua kesukaran ini.

Bahagian utama kedua di mana anda akan benar-benar melihat perbezaan ketika menggunakan penasihat robo, adalah kos. Ini dikurangkan dengan ketara semasa menggunakan penasihat robo. Walaupun terdapat beberapa ciri utama yang dapat diberikan oleh penasihat tradisional, namun secara umum diterima bahawa penasihat robo telah memberikan alternatif nilai wang yang telah menjadi penukar permainan.

Kos Penasihat Robo

Kami menyebutkan kos. Oleh kerana pasaran untuk penasihat robo terus berkembang, semakin banyak perkhidmatan bersaing di pasar yang menjadikan kos lebih kompetitif sepanjang masa. Walaupun begitu, anda boleh menjangkakan yuran pengurusan tahunan antara 0.25% – 0.5% dari penasihat robo utama. Ini adalah pengurangan kos yang besar daripada berurusan dengan perkhidmatan pengurusan portfolio tradisional.

Selanjutnya, yuran transaksi biasanya dibebaskan oleh penasihat robo. Ini bermaksud bahawa sebarang pembelian dan penjualan aset dalam proses pengimbangan semula portfolio biasanya diselesaikan secara percuma. Ini juga tidak akan berlaku dengan perkhidmatan tradisional di mana anda mungkin akan membayar komisen dan bayaran transaksi lain. Secara keseluruhannya, kos penasihat robo tetap sangat rendah. Minimum akaun juga biasanya tidak diperlukan dengan sebilangan besar perkhidmatan penasihat robo kerana mungkin dengan perkhidmatan manusia.

Siapa Penasihat Robo Yang Sesuai Untuk?

Penasihat robo mungkin sesuai untuk anda dalam beberapa kes bergantung kepada keadaan anda. Berikut adalah beberapa kes biasa di mana penasihat robo mungkin merupakan penyelesaian ideal anda.

Bermula: Penasihat robo sangat bagus jika anda baru memulakan industri ini. Anda boleh membuang sebahagian besar kurva pembelajaran dengan membiarkan perisian melakukan semua kerja dalam parameter yang anda tetapkan.

Pendekatan Hands-Off: Sekiranya keadaan anda tidak rumit dan anda senang mengambil pendekatan jauh ke portfolio anda dan aset yang terdapat di dalamnya, maka penasihat robo mungkin sesuai untuk anda.

Kos rendah: Sekiranya anda mempunyai nilai portfolio yang lebih rendah tetapi masih mahu mendapatkan bantuan, atau jika anda ingin menguruskan pelaburan anda tetapi dengan kos yang paling rendah, dengan cara yang cekap, maka sekali lagi, penasihat robo adalah penyelesaian yang dapat memenuhi semua keperluan ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map