Cryptocurrencies vs. PayPal – Pertempuran Untuk Masa Depan Pembayaran

Mata wang digital dengan cepat menggantikan kaedah pembayaran tradisional seperti PayPal. Walaupun kaedah kaedah pembayaran ini adalah yang terbaik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bertransaksi dalam mata wang digital, cryptocurrency yang tepat telah menjadi pembuka mata bagi banyak orang, menjadikan kaedah transaksi lain kuno jika dibandingkan dengan cryptocurrency.

Terdapat rungutan mengenai bagaimana layanan PayPal yang mengecewakan bagi pengguna yang berlainan, dan bagaimana mereka ditolak dana yang mereka peroleh selama berbulan-bulan, menjadikan individu dan organisasi korporat berhutang besar. Pelanggan kadang-kadang tidak memahami proses ini, dan semua yang mereka mahukan adalah bayaran balik atau produk / perkhidmatan yang mereka beli.

Walaupun Ketua Pegawai Eksekutif eBay, John Donahoe, telah menyebut dalam satu kenyataan bahawa PayPal merancang untuk mengintegrasikan dompet digital dengan sistem PayPal pada masa akan datang, semakin banyak orang beralih ke cryptocurrency.

Walaupun mata wang digital mempunyai kekurangannya kerana orang cenderung sering mengirim dana ke akaun yang salah akibat keadaan alamat dompet yang membingungkan, mereka mungkin merupakan kaedah pembayaran masa depan.

Bayaran

PayPal adalah sistem terpusat dan oleh itu mempunyai badan anggota yang menentukan berapa banyak pengguna membayar pada setiap transaksi. Bayaran ini kadangkala sangat tinggi jika dibandingkan dengan mata wang digital. Anda akan terpaksa membayar hingga 5-7% dari jumlah yang anda pindahkan. Cryptocurrency, sebaliknya, adalah kaedah terdesentralisasi untuk membuat transaksi kewangan. Ini bermaksud tidak ada badan tertentu yang menetapkan yuran transaksi pada blockchain yang berfungsi sebagai cryptocurrency. Bayaran kecil yang dikenakan oleh rangkaian dibayar kepada penambang sebagai ganjaran untuk mengesahkan transaksi. Oleh itu, yuran rendah ini ketika bertransaksi dalam cryptocurrency telah menjadikan penggunaan cryptocurrency pilihan utama berbanding PayPal.

Mari luangkan sedikit untuk membandingkan yuran. Kami akan bermula dengan cryptocurrency yang paling terkenal – Bitcoin. Beberapa hari yang lalu, yuran Bitcoin mencapai paras terendah 6 bulan kerana penggunaan segwit. Di masa depan, rangkaian pencahayaan diharapkan dapat mengurangkan yuran secara drastik. Ethereum mempunyai bayaran transaksi purata $ 0.79 USD dan rata-rata yuran transaksi $ 0.27 – menurut BitInfoCharts. Ini adalah satu lagi pilihan hebat – kerana trasnsaction disahkan dalam satu minit atau kurang. Cara yang lebih murah adalah menggunakan Litecoin. Litecoin terkenal kerana mempunyai salah satu yuran terendah dari semua cryptocurrency serta menjadi cryptocurrency dengan komuniti aktif sejak 2013. Yuran purata Litecoin adalah $ 0.35 dan yuran transaksi median adalah $ 0.058. Dan ada kemungkinan untuk memindahkan dengan bayaran sifar juga – dengan menggunakan Nano

Kelajuan Pembayaran

Mengenai kepantasan, walaupun kedua-dua urus niaga itu cepat, apa-apa boleh berlaku dengan PayPal yang dapat membuat dana tidak dapat digunakan hingga 180 hari. Institusi kewangan yang terhubung ke akaun PayPal juga dapat menjadi penghalang besar dalam melakukan pembayaran segera sedangkan, dengan cryptocurrency yuran transaksi juga dapat difasilitasi dengan meningkatkan biaya yang dibayar untuk melakukan transaksi, dan masih akan jauh lebih murah daripada caj PayPal. Walaupun begitu, terdapat beberapa keadaan di mana cryptocurrency, seperti Bitcoin, mengambil masa yang lama untuk dihantar, ini sering kali disebabkan oleh kos transaksi yang rendah yang ditetapkan oleh dompet. Menjadi amalan yang baik untuk memeriksa yuran transaksi semasa pada penjelajah blok cryptocurrency anda sebelum memulakan sebarang transaksi. Dan kerana terdapat pelbagai jenis cryptocurrency untuk dipilih, ada yang lain seperti Litecoin, Ethereum, Monero, Nano, dll. Yang merupakan syiling hebat dan diterima secara meluas yang boleh anda gunakan untuk urus niaga dalam talian.

Terdapat beberapa masalah lain yang dihadapi oleh cryptocurrency. Contohnya, jika anda menghantar dana ke alamat yang salah – anda mungkin tidak akan mendapatkannya kembali. Oleh itu, anda perlu berhati-hati mengenainya. Perkara lain yang boleh berlaku adalah dengan membuat kesalahan Bitcoin dan Bitcoin Cash – ini pernah berlaku sebelumnya.

Ini bukan masalah dari sudut teknologi, tetapi masalah yang mungkin dialami pengguna baru. Tetapi ketika orang belajar menggunakan telefon pintar, orang dapat belajar menggunakan cryptocurrency.

Keselamatan

 PayPal telah terbukti bukan cara terbaik untuk menerima pembayaran melalui internet sejak kebelakangan ini kerana terdapat masalah caj balik yang merupakan bentuk kelewatan yang menyebabkan PayPal campur tangan dalam situasi seperti itu. Kadang kala, penyelesaian perkara seperti itu memihak kepada pihak yang salah. Lebih-lebih lagi, akaun PayPal mudah digodam. Seorang penggodam boleh menggunakan banyak kaedah untuk mengakses akaun PayPal.

Tetapi dengan cryptocurrency, dana hampir tidak dapat dikembalikan, dan dana yang dipindahkan tidak dapat dipanggil kembali. Setelah transaksi dimulakan dan ditambahkan ke blockchain, itu sudah muktamad. Pembeli dan penjual boleh merasa selesa kerana dana akan dikreditkan ke akaun yang dihantar dalam beberapa minit. Meretas akaun yang dilindungi jauh lebih sukar daripada akaun PayPal. Alamat Bitcoin yang disimpan di dompet kertas hampir tidak boleh dipecahkan dan diketahui sebagai kaedah paling selamat untuk memastikan Bitcoin anda selamat. Terdapat juga pilihan untuk cryptocurrency lain – seperti dompet web dengan dompet 2FA atau perkakasan seperti Trezor atau Ledger.

Pembayaran Merentas Sempadan

Mengenai penyelesaian pembayaran rentas sempadan, PayPal dibatasi di beberapa negara atau sepenuhnya tidak tersedia untuk warga di sana; ini menjadikan penggunaan PayPal untuk menerima atau menghantar pembayaran di peringkat antarabangsa bukanlah pilihan terbaik. Cryptocurrency, sebaliknya, tidak menghormati geo-lokasi. Anda boleh menghantar pembayaran ke dan menerima pembayaran dari sesiapa sahaja di mana sahaja di dunia. Terdapat beberapa negara di mana cryptocurrency tidak dibenarkan, tetapi orang masih mencari jalan untuk menggunakannya.

Pengalaman pengguna

Mengenai bahagian keramahan pengguna, PayPal pastinya mudah digunakan, dan pemula harus tahu apa yang harus dilakukan mengenai penghantaran dan penerimaan transaksi. Antaramuka dompet Cryptocurrency semudah itu. Bergantung pada pembangun platform, terdapat banyak dompet cryptocurrency untuk pelbagai duit syiling, yang memberi anda pilihan untuk memilih antara muka yang anda rasa lebih mudah digunakan. Selain menyimpan mata wang digital anda di dompet, anda mempunyai lebih banyak kawalan; anda juga boleh menggunakan pertukaran cryptocurrency. Syarikat-syarikat ini juga membuat penambahbaikan pada platform mereka, dari semasa ke semasa, untuk menjadikan platform ini mudah digunakan untuk pengguna mereka.

Sebagai kesimpulan, kita tidak tahu kemajuan teknologi apa yang berlaku di masa depan untuk urus niaga kewangan tidak lama lagi, tetapi seperti yang kita tahu, teknologi semasa mengalahkan kaedah yang lebih tua dan dipercayai untuk bertransaksi secara kewangan ke permainan mereka. PayPal adalah syarikat gergasi yang mapan dalam industri pembayaran – tetapi cryptocurrency mendapat lebih banyak bidang setiap hari. Walaupun cryptocurrency tidak begitu mudah digunakan oleh orang bukan teknikal – orang pasti akan menyesuaikan diri dengannya seperti yang mereka lakukan dengan kad kredit dan transaksi dalam talian.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map