Apa itu Wanchain (WAN) – Yang Perlu Anda Ketahui

Wanchain Pengenalan

Wanchain adalah infrastruktur kewangan yang diedarkan yang akan membolehkan transaksi aset digital merentasi rantaian blok yang berbeza dengan melaksanakan pemindahan rentas rantai. Memandangkan sejumlah besar syiling dan token digital yang ada di ruang crypto, masih belum ada penyelesaian yang terdesentralisasi yang berkesan untuk membolehkan pertukaran antara mereka.

Wanchain berfungsi sebagai blockchain bebas; ini menghubungkan akaun rantai bebas lain untuk membentuk rangkaian di mana aset digital ini ditukar.

Tetapi platform ini juga mempunyai banyak aplikasi lain selain pemindahan cryptocurrency. Dengan menggunakan kontrak pintar, protokol privasi, dan token Wancoin (WAN), anda boleh membuat banyak kes penggunaan.

Teknologi di sebalik Wanchain

Blockchain yang sepenuhnya terpisah ini dibuat dari garpu Ethereum. Asalnya Wancoin (WAN) juga bukan token berasaskan ERC20. Platform ini terdiri daripada banyak elemen yang berpadu antara satu sama lain, tetapi protokol komunikasi rentas rantai merupakan teras Wanchain.

 1. Protokol Komunikasi Merentas Rantai

Protokol komunikasi rentas rantai membolehkan pemindahan data antara Wanchain dan blockchain lain. Protokol menggunakan kontrak pintar untuk membolehkan anda menukar aset antara platform dan rangkaian lain. Ia terdiri daripada modul fungsional berikut:

 • Modul pendaftaran: Mendaftarkan rantai dari mana transaksi berasal, dan juga aset yang dipindahkan.
 • Modul penghantaran data transaksi rentas rantai: Melancarkan permintaan transaksi rentas rantai kepada Wanchain, menyedari apakah node validator mengembalikan kejayaan atau tidak, dan membolehkan transaksi sah antara simpul pengesah dan rantai asal.
 • Modul pertanyaan status transaksi: Memantau status transaksi.

 1. Algoritma Konsensus Node Pengesahan

Seperti Ethereum, Wanchain akan beralih ke algoritma konsensus Proof-of-Stake (PoS). Pelaksanaan penyelesaian seperti Plasma dan Raiden Network juga diharapkan. Penyediaan PoS melibatkan tiga jenis nod pengesahan yang mengekalkan keseluruhan rangkaian dan mengagihkan yuran transaksi:

 • Baucar: adalah nod bukti transaksi rentas rantai yang menerima deposit keselamatan dari yuran transaksi. Sebagai pertukaran, mereka mengesahkan transaksi antara akaun asal dan akaun terkunci Wanchain. Sekiranya transaksi tidak sah, deposit jaminan dikurangkan dari akaun penahanan, dan Baucar tidak akan menyetujui transaksi lagi.
 • Pengesah: node pengesahan umum yang mendaftarkan data transaksi di blockchain Wanchain untuk bahagian yuran transaksi. Sekiranya dalam talian, transaksi masih dapat dilaksanakan dengan jumlah saham minimum.
 • Storemen: nod pengurusan akaun terkunci yang mesti berada dalam talian dan menyimpan saham utama mereka sendiri untuk mendapatkan sebahagian daripada yurannya. Sekiranya anda tidak mempunyai pegangan Wancoin yang mencukupi untuk menjalankan nod pengesahan, anda masih boleh menjalankan nod umum.

 1. Skim Penjanaan Akaun Berkunci

Untuk mendapatkan dana dan kunci apabila lebih daripada satu pihak terlibat, Wanchain menggunakan Skim Penjanaan Akaun Terkunci. Ini berdasarkan Skema Sharing Secret Sharing, yang memisahkan kunci menjadi saham dan mengeluarkannya kepada semua pihak yang terlibat.

Cara pengagihan saham utama ini mempunyai beberapa faedah, termasuk peningkatan desentralisasi dan kestabilan.

Segala urus niaga dengan akaun yang dikunci dijalankan melalui rangkaian asal, tanpa memerlukan pengesah.

 1. Tanpa Nama Transaksi Token Kontrak Pintar

Kontrak pintar Wanchain adalah antara yang pertama merangkumi privasi. Untuk memberikan pengguna tanpa nama semasa pemindahan, ia menggunakan tandatangan cincin dan pembuatan alamat sekali sahaja.

Tanda tangan cincin menggabungkan tandatangan pengirim anda dengan akaun palsu yang lain, sehingga sukar untuk mengesan anda. Juga, untuk setiap transaksi, platform menghasilkan alamat baru untuk mencegah pengesanan corak transaksi.

Mengenai Wancoin (WAN)

Wancoin (WAN) adalah token dalam platform Wanchain. Transaksi memerlukan sejumlah WAN, kerana nod pengesahan rentas rantai memerlukan deposit jaminan WAN semasa transaksi dibuat.

Semasa ICO mereka, 107.1 juta token terjual, meningkatkan sekitar 120.000 ETH. Token ini mewakili 51% daripada jumlah penawaran. Dana penjualan token akan diedarkan dengan sewajarnya: 60% penyelidikan dan pengembangan, 10% pembangunan masyarakat, 10% pemasaran, 10% infrastruktur dan 10% operasi harian.

 • Penyimpanan Wan

WAN boleh disimpan di dompet yang disediakan oleh Wanchain. Ia sesuai dengan sistem operasi Windows, Mac, dan Linux. Walaupun pada masa ini hanya menyokong WAN, ia akan segera menerima pelbagai mata wang. Pautan muat turun boleh didapati di sini.

 • Berniaga dan membeli WAN

Pada masa penulisan, WAN boleh dibeli di Binance dan Kucoin, tetapi lebih banyak pertukaran akan menyenaraikan duit syiling pada masa akan datang. Pasangan perdagangan yang terdapat di Binance adalah WAN / BNB, WAN / BTC dan WAN / ETH. Di Kucoin, WAN dapat diperdagangkan dengan BTC dan ETH

 

Pasukan Di Sebalik Wanchain

The Wanchain Foundation adalah organisasi nirlaba yang berpusat di Singapura, yang ditubuhkan oleh Jack Lu. Pada masa lalu, Lu mengasaskan Factom dan melancarkan Wanglu Tech, sebuah syarikat yang pakar dalam mengembangkan aplikasi blockchain.

Presiden Wanchain, Dustin Byington, juga terlibat dalam pelbagai projek yang melibatkan blockchain. Dia menubuhkan Bitcoin College pada tahun 2014, juga berfungsi sebagai pengasas bersama Tendermint – perisian yang mereplikasi aplikasi di seluruh mesin; dan Satoshi Talent – platform yang menghubungkan usahawan blockchain dengan pemaju.

Pasukan ini hanya melancarkan jaringan utama mereka dan membentangkan peta jalan yang sangat bercita-cita tinggi untuk tahun 2018. Pelepasan 2.0 pada bulan Jun akan menampilkan perdagangan rantaian Ethereum bersama dengan dompet yang akan menyokong pelbagai mata wang. Versi 3.0 juga akan menggunakan Bitcoin.

Keputusan

WanchainObjektifnya adalah untuk mendesentralisasi industri kewangan dengan menggunakan perkembangan teknologi terbaik dalam industri ini, termasuk kontrak pintar rentas rantai. Ini akan membolehkan perniagaan membuat aplikasi blockchain untuk transaksi, pelaburan, pembayaran dan banyak lagi.

Kenalan Wanchain dan Maklumat tambahan:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map