ShapeShift Exchange: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

ShapeShift

ShapeShift adalah platform perdagangan crypto yang popular yang membolehkan anda menukar 50+ cryptocurrency dengan mudah. Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai bagaimana ShapeShift berfungsi hari ini dalam ulasan kami.

ciri-ciri

  • Perdagangan crypto-to-crypto dengan yuran perdagangan yang kompetitif
  • Pertukaran mudah melalui ShapeShift.com atau dompet asli anda
  • Tukar 50+ cryptocurrency dalam sebarang kombinasi

Kaedah Deposit

  • Kripto

Kelebihan

  • Berdagang mana-mana cryptocurrency yang disokong untuk cryptocurrency lain yang disokong
  • UI perdagangan yang mudah untuk pemula dan peniaga maju
  • Masa urus niaga pantas

Keburukan

  • Hanya 50+ cryptocurrency
  • Bayaran perdagangan lebih tinggi daripada Changelly (0.50% yuran disebarkan)

Pengenalan

ShapeShift ditubuhkan pada tahun 2013 oleh Erik Voorhees, menjadikannya platform pertukaran crypto utama terawal yang dikembangkan. Tujuan ShapeShift sejak awal adalah untuk menawarkan pertukaran crypto-to-crypto secara langsung. Hari ini, ShapeShift terus mencapai matlamat tersebut. ShapeShift masih tidak menyokong perdagangan fiat-ke-kripto pada tahun 2019.

apa itu ShapeShift

Sebagai pertukaran cryptocurrency, ShapeShift menawarkan salah satu antara muka paling mudah yang akan anda lihat. Mudah digunakan oleh sesiapa sahaja. Anda memilih cryptocurrency yang ingin anda tukar, masukkan jumlah yang anda mahu tukar, tampal di alamat penerima untuk cryptocurrency baru anda, kemudian selesaikan perdagangan. Anda menghantar dana ke ShapeShift dan pertukaran kripto melepaskan dana ke dompet anda sebaik sahaja menerimanya.

Kajian ShapeShift

Kerana transaksi ShapeShift berlaku serta-merta, crypto anda tidak pernah ditahan di bursa terpusat; sebaliknya, ia dihantar terus kepada pengguna melalui penyediaan alamat deposit oleh ShapeShift. Itu menjadikan ShapeShift sebagai platform pertukaran bukan kustodian. Anda tidak perlu memasukkan wang ke ShapeShift, dan anda juga tidak perlu mempercayai ShapeShift untuk menjaga wang anda.

ShapeShift boleh didapati di mana sahaja di dunia. Semua pengguna mempunyai had transaksi tertentu, walaupun anda dapat meningkatkan had tersebut dengan melengkapkan pengesahan KYC / AML.

ShapeShift mempunyai beberapa pesaing di ruang pertukaran crypto. Changelly adalah pesaing terbesarnya. Berbanding dengan Changelly, ShapeShift biasanya menawarkan masa pelaksanaan pesanan yang lebih cepat. ShapeShift, seperti Changelly, tidak mengenakan yuran perdagangan secara teknikal, tetapi menghasilkan sekitar 0.50% pada kebanyakan kadar pertukaran yang ditawarkan melalui platform. Changelly baru-baru ini mengurangkan yurannya kepada 0.25%, memberikan Changelly kelebihan di sini.

Kajian pertukaran ShapeShift

Walau bagaimanapun, ShapeShift juga baru-baru ini memperkenalkan token FOX-nya, yang jauh berbeza daripada Bitcoin. Token ini dapat mengurangkan yuran perdagangan anda menjadi sifar. Anda menerima $ 10 perdagangan percuma untuk setiap 1 token FOX yang dipegang di dompet anda. Sehingga Disember 2019, ShapeShift memberi anda 100 token FOX percuma hanya untuk mendaftar.

ShapeShift juga pernah mempunyai kelebihan besar berbanding platform pertukaran lain: ia tidak memerlukan log masuk, pendaftaran, atau penyiapan. Malangnya bagi peniaga crypto tanpa nama, ciri ini dikeluarkan pada tahun 2018 kerana ShapeShift berusaha untuk mematuhi syarat peraturan. Hari ini, anda mesti mendaftarkan akaun dan melengkapkan pengesahan KYC / AML sebelum berdagang di ShapeShift.

Ciri-ciri utama

Ciri utama ShapeShift merangkumi:

50+ Cryptocurrency yang Disokong: ShapeShift menyokong lebih daripada 50 cryptocurrency. Kami telah menyenaraikan cryptocurrency ShapeShift yang kini disokong di bawah bahagian ‘Mata Wang dan Pasangan’ di bawah.

Dikawal selia: ShapeShift adalah perniagaan berdaftar dengan pasukan telus dan terkenal di belakangnya. ShapeShift berusaha untuk mematuhi semua syarat peraturan yang berlaku dan untuk memenuhi semua kewajiban undang-undang.

Diperlukan Pengesahan KYC / AML: Sejak 2018, ShapeShift menghendaki pengguna masuk, mendaftar, dan mengesahkan identiti mereka.

Pertukaran Bukan Kustodial: ShapeShift adalah pertukaran bukan kustodian, yang bermaksud Anda tidak dapat memasukkan wang ke ShapeShift. ShapeShift tidak pernah menyimpan wang anda. Semasa melakukan pertukaran melalui ShapeShift, dana anda akan dikeluarkan sebaik sahaja ShapeShift menerima dana anda.

Masa Transaksi Pantas: Waktu urus niaga di ShapeShift sangat berbeza. Pada masa-masa tertentu, ShapeShift adalah platform pertukaran crypto-to-crypto terpantas di internet, menawarkan perdagangan dalam waktu kurang dari 10 minit. Pada masa lain, ShapeShift agak lambat, memerlukan 30 hingga 50 minit untuk memproses perdagangan.

Bayaran Perdagangan yang Berpatutan: ShapeShift menawarkan yuran perdagangan sekitar 0.5%, yang dikumpulkannya melalui spread kadar pertukaran dan bukannya yuran perdagangan langsung. Ini adalah bayaran yang berpatutan kerana anda boleh menukar mana-mana 50+ token kripto yang disokong di platform, walaupun kelihatan kurang berpatutan kerana Changelly mengurangkan yurannya kepada 0.25%.

Token FOX: ShapeShift baru-baru ini memperkenalkan token utiliti asli yang dipanggil FOX. Token FOX akan digunakan untuk ganjaran keahlian di platform ShapeShift, termasuk perdagangan percuma.

Sokongan berubah-ubah dan sokongan duit syiling: Sokongan dan kecairan ShapeShift berubah hampir setiap hari bagi sebahagian besar syiling yang disokongnya. Kami telah menyenaraikan syiling yang disokong di bawah, walaupun ShapeShift mungkin tidak menyokong setiap duit syiling setiap hari kerana masalah kecairan.

Sokongan Dompet Perisian: ShapeShift secara langsung menyokong dompet perisian Portis.

Sokongan Dompet Perkakasan: ShapeShift menyokong pelbagai dompet perkakasan, termasuk dompet KeepKey, Trezor, dan Ledger.

Perdagangan Percuma Dengan Token FOX: Sekiranya anda memegang token FOX, anda boleh berdagang secara percuma dengan ShapeShift. Setiap token FOX yang anda pegang memberikan $ 10 perdagangan percuma. Jumlah dagangan anda diperbaharui secara berterusan selama 30 hari. Anda mendapat 100 FOX (atau $ 1,000 kredit perdagangan percuma) hanya untuk mendaftar ke ShapeShift. Pada asasnya, ini bermaksud peniaga volume rendah di ShapeShift tidak pernah dapat membayar yuran perdagangan yang besar. Sementara itu, peniaga ShapeShift dengan jumlah tinggi boleh membeli token FOX untuk mengurangkan beban yuran transaksi mereka.

Platform Dagangan Baru dengan Sokongan Dompet Langsung: Anda masih boleh berinteraksi dengan ShapeShift melalui ‘ShapeShift Classic’. Namun mulai tahun 2019, ShapeShift memperkenalkan platform perdagangan baru yang menghubungkan secara langsung dengan dompet perisian (Portis) atau dompet perkakasan anda (KeepKey, Trezor, atau Ledger). Ini adalah antara muka perdagangan yang baru dan lebih baik yang mungkin memberi kesan kepada peniaga ShapeShift klasik tetapi dihargai oleh peniaga ShapeShift baru.

Sokongan API: ShapeShift menawarkan API, menjadikannya mudah untuk mengintegrasikan ShapeShift ke dalam persediaan yang ada.

Beli Crypto Dengan USD: ShapeShift baru-baru ini menambahkan kemampuan untuk membeli crypto dengan USD terus dari akaun bank anda sambil membayar yuran kurang dari 1%, yang sangat murah. Pilihan ini tersedia untuk pelanggan AS sahaja.

Manfaat ShapeShift

Mata Wang dan Pasangan ShapeShift

ShapeShift kini menyokong semua cryptocurrency utama dan beberapa token yang kurang dikenali.

Cryptocurrency yang disokong semasa di ShapeShift termasuk: 1ST, AE, ANT, ATOM, BAT, BCH, BNB, BNT, BTC, CVC, DASH, DGB, DGD, DNT, DOGE, EDG, ELF, ETH, FOX, FUN, GNO, GNT , GTO, ICN, IOST, KCS, KNC, LINK, LTC, MANA, MCO, MKR, MLN, MTL, NMR, OMG, PAX, PAY, POLY, PPT, RCN, REP, RLC, SAI, SALT, SNGLS, SNT , SPANK, STORJ, SWT, TRST, TUSD, USDT, WINGS, ZIL, dan ZRX.

ShapeShift secara berkala akan membuang atau menambah token tertentu dari senarai di atas. Periksa semula dengan ShapeShift untuk memastikan token yang anda mahu jual disokong.

ShapeShift juga baru-baru ini menambahkan kemampuan untuk membayar menggunakan USD dari akaun bank. Anda akan membayar yuran kurang dari 1% semasa membeli crypto dengan USD dari akaun bank anda.

Kaedah Deposit dan Pengeluaran yang Disokong ShapeShift

ShapeShift tidak secara teknikal menerima deposit kerana ia adalah pertukaran bukan kustodian: anda tidak pernah memasukkan token ke ShapeShift dan ShapeShift tidak pernah menyimpan dana anda dalam akaunnya sendiri.

Walau bagaimanapun, anda akan menghantar token ke ShapeShift semasa membuat pertukaran. ShapeShift menyokong pertukaran menggunakan semua cryptocurrency yang disenaraikan di atas, yang bermaksud anda boleh “deposit” dan “menarik” menggunakan salah satu daripada 50+ cryptocurrency yang disenaraikan di atas.

Proses Pendaftaran dan Log Masuk ShapeShift

ShapeShift tidak menghendaki pengguna log masuk atau mendaftar. Anda boleh melakukan perdagangan di ShapeShift tanpa mendaftar. Berniaga boleh tanpa nama. Namun, anda juga dapat mendaftarkan akaun dengan ShapeShift jika anda mahu, dalam hal ini anda akan menemui proses pendaftaran yang mudah.

Perdagangan ShapeShift

Perdagangan ShapeShift mudah untuk peniaga pemula dan maju. Hanya ada satu perdagangan sederhana yang tersedia: pertukaran crypto-to-crypto.

Masukkan jenis cryptocurrency yang ingin anda jual dan jenis cryptocurrency yang anda ingin beli. Masukkan jumlah yang anda ingin jual dan ShapeShift akan mengira kadar pertukaran. Perlu diingat bahawa bayaran ShapeShift kira-kira 0.5% akan dimasukkan ke dalam kadar pertukaran ini. Masukkan alamat penerima (cryptocurrency yang anda beli akan dihantar ke alamat ini). Sahkan butirannya, kemudian hantarkan token ke alamat yang dipaparkan ShapeShift. ShapeShift akan melepaskan token anda dan menyelesaikan pertukaran sebaik sahaja menerima token anda.

Yuran ShapeShift

ShapeShift tidak mengenakan bayaran khusus selain daripada bayaran penambang. Walau bagaimanapun, ShapeShift menghasilkan wang dari spread kadar pertukaran setiap koin.

Biasanya, ShapeShift bertujuan untuk memperoleh pendapatan sekitar 0.50% untuk setiap perdagangan (50 mata asas). Satu perkara yang baik mengenai ShapeShift ialah anda menerima apa yang ditunjukkan oleh kadar pertukaran. Dengan Changelly dan platform pertukaran lain, kadar pertukaran dikira dalam masa nyata, yang bermaksud kadar pertukaran yang anda lihat di halaman pengesahan pertama mungkin bukan nilai tukar yang anda bayar pada waktu pertukaran.

Yuran ShapeShift

Sebagai tambahan kepada yuran perdagangan, anda akan membayar yuran penambang atau yuran rangkaian untuk setiap cryptocurrency.

ShapeShift kini menyokong pemindahan bank USD dan pembelian crypto, mengenakan yuran kurang dari 1% untuk perkhidmatan tersebut.

Masalah Keselamatan dan Waktu Henti ShapeShift

Reputasi ShapeShift untuk keselamatan menjadi terkenal pada tahun 2016 ketika syarikat itu diretas beberapa kali, kehilangan beberapa ratus ribu dolar dalam setiap peretasan. Banyak yang mendakwa bahawa peretasan ini ada di dalam pekerjaan.

Walau bagaimanapun, tidak ada dana pelanggan yang hilang semasa pelanggaran ini, dan semua cryptocurrency yang dicuri itu dimiliki oleh ShapeShift itu sendiri. ShapeShift kemudian menggunakan ini sebagai bukti bahawa pertukaran bukan kustodian beroperasi sebagaimana mestinya beroperasi.

Terutama, ShapeShift tidak diretas sejak itu. Dan, sejak 2018, ShapeShift telah berusaha untuk meningkatkan status pengawalseliaannya dengan meminta pengesahan KYC / AML dari pengguna.

Kemudahan penggunaan

ShapeShift mudah digunakan, dan pertukaran menjadi lebih mudah sejak kemas kini terbarunya. Hari ini, pengguna ShapeShift yang asli dapat terus menggunakan ShapeShift Classic, sementara pengguna baru harus menganggap versi baru ShapeShift sangat mudah digunakan. Anda juga boleh menghubungkan dompet anda secara langsung ke ShapeShift untuk proses perdagangan semudah mungkin.

Kepercayaan dan Privasi

Panduan pertukaran crypto ShapeShift

ShapeShift adalah platform pertukaran crypto-to-crypto tanpa nama untuk sebahagian besar sejarahnya dari 2013 dan seterusnya. Mulai tahun 2018, bagaimanapun, ShapeShift menyerah pada tekanan peraturan dan mulai mengharuskan pengguna menyelesaikan verifikasi KYC / AML untuk menggunakan platform. Itu adalah perkara yang buruk bagi peniaga kripto tanpa nama tetapi ini adalah perkara baik bagi sesiapa sahaja yang mahukan kepercayaan dan privasi yang meningkat dalam pertukaran kripto mereka. Hari ini, ShapeShift lebih dipercayai, telus, dan terkawal berbanding sebelumnya.

Khidmat Pelanggan

Sama seperti kebanyakan pertukaran crypto, ShapeShift menawarkan perkhidmatan pelanggan rata-rata. Terdapat pusat bantuan Zendesk yang tersedia di sini. Anda boleh menghantar permintaan melalui pusat itu, melihat tutorial, atau menyemak FAQ.

ShapeShift tidak menawarkan sokongan sembang langsung atau sokongan telefon. Semua sokongan pelanggan dihantar melalui permintaan e-mel.

Panduan Pengguna ShapeShift: Cara Menyiapkan dan Menggunakan ShapeShift

ShapeShift mudah digunakan untuk peniaga pemula dan maju. Berikut adalah panduan ringkas untuk membuat perdagangan pertama anda di ShapeShift:

1. Daftar

Untuk sebahagian besar sejarahnya, ShapeShift membolehkan anda memperdagangkan aset tanpa perlu login, pendaftaran, atau pengesahan. Namun sejak tahun 2018, ShapeShift mewajibkan pengguna mendaftar sebelum melakukan perdagangan.

Panduan Pengguna ShapeShift

Lawati ShapeShift.com, kemudian klik ‘Daftar’. Anda juga boleh log masuk menggunakan akaun Google anda.

Cara Menyiapkan dan Menggunakan ShapeShift

Masukkan alamat e-mel anda dan pilih kata laluan

2. Pengesahan

ShapeShift akan menempatkan anda terus ke papan pemuka akaun anda tanpa perlu mengesahkan alamat e-mel anda. Anda akan melihat proses pengesahan empat langkah yang perlu anda selesaikan.

panduan keselamatan pertukaran pertukaran

Untuk memulakan, sahkan alamat e-mel anda dengan mengklik pada pautan ShapeShift yang dihantar kepada anda.

Akaun pendaftaran ShapeShift

Kemudian, selesaikan langkah-langkah yang tinggal dengan memasukkan nama, tarikh lahir, nombor telefon dan alamat anda.

shapeshift-crypto-exchange-review-setup

Klik ‘Next’ dan ShapeShift akan meminta anda membuktikan semua maklumat yang baru anda masukkan. Anda perlu memuat naik foto beberapa jenis pengenalan gambar yang dikeluarkan oleh pemerintah, seperti lesen memandu, kad pengenalan nasional, atau pasport.

Tunggu ShapeShift untuk mengesahkan maklumat akaun anda. Kemudian, proses pengesahan anda selesai dan anda boleh mula membuat pertukaran di ShapeShift.

3. Pengesahan Dua Faktor

Seperti semua pertukaran yang baik, ShapeShift menyokong pengesahan dua faktor (2FA). ShapeShift memberi anda rangkaian nombor kod sandaran yang dapat anda gunakan untuk mendapatkan kembali akses ke akaun anda jika anda kehilangan peranti pengesahan kedua anda. Periksa untuk mengesahkan bahawa anda telah mencetak atau menyalin kod, kemudian klik ‘Selesai’.

Keselamatan crypto ShapeShift

ShapeShift menyokong 2FA melalui Google Authenticator. Muat turun Google Authenticator, kemudian sahkan persediaan 2FA dengan memasukkan kod pengesahan baru.

Pengesahan pertukaran ShapeShift

4. Buat Pertukaran

Klik ‘Pertukaran’ di menu ShapeShift sebelah kiri untuk membuat perdagangan. Anda boleh berniaga terus dari halaman depan ShapeShift.io.

Pertama, pilih perdagangan ‘Pantas’ atau ‘Tepat’.

Pantas pesanan membolehkan anda mendepositkan jumlah dana yang anda inginkan ke alamat deposit yang disediakan oleh ShapeShift tanpa sekatan masa dan juga membolehkan anda membuat alamat deposit yang dapat digunakan kembali.

Tepat pesanan memerlukan anda memberikan jumlah deposit tepat anda terlebih dahulu.

Sekiranya anda mengetahui jumlah sebenar yang ingin anda tukar hari ini, klik ‘Tepat’. Sekiranya anda tidak pasti, klik ‘Pantas’.

Pilih cryptocurrency anda dengan mengklik salah satu ikon crypto. Di bawah ‘Deposit’, pilih cryptocurrency yang ingin anda hantar ke ShapeShift. Di bawah ‘Terima’, pilih cryptocurrency yang ingin anda terima sebagai pertukaran.

Pilihan perdagangan syiling crypto ShapeShift

Setelah mengklik setiap ikon, anda akan melihat senarai semua cryptocurrency yang kini disokong oleh ShapeShift.

Klik ‘Next’ untuk memasukkan alamat penerimaan anda. Ini adalah alamat dompet awam yang anda mahu dana yang diterima dihantar.

Periksa kadar pertukaran dan sahkan butirannya. Ketahuilah bahawa ShapeShift mengenakan yuran pertukaran kira-kira 0.5%, walaupun kadarnya sedikit berbeza untuk pasangan yang berbeza.

Anda mungkin mendapat potongan harga perdagangan (atau bahkan perdagangan percuma) jika anda mempunyai token FOX di akaun anda. Anda menerima jumlah dagangan $ 10 percuma untuk setiap 1 token FOX yang ada di akaun anda.

Klik Seterusnya. ShapeShift akan menghasilkan alamat penghantaran untuk anda.

Atau, jika anda pernah menghubungkan dompet perisian atau perkakasan, skrin transaksi akan muncul untuk dompet itu. Walau apa pun, anda akan menghantar cryptocurrency anda ke alamat yang dipaparkan.

Sebaik sahaja ShapeShift menerima cryptocurrency anda, ia akan melepaskan token anda ke alamat penerima yang anda berikan.

Sebagai alternatif, anda boleh mengakses antara muka perdagangan yang lebih konvensional dengan melayari ShapeShift.com (ShapeShift.io menampilkan antara muka ShapeShift klasik).

5. Pengeluaran

Tidak ada ‘penarikan’ sebenarnya yang diperlukan dari ShapeShift; ShapeShift tidak pernah menyimpan wang anda. Token yang anda dapat semasa pertukaran telah ada di dompet yang anda berikan semasa pertukaran.

Itu sahaja! Anda berjaya menukar dengan ShapeShift.

Kata Akhir

ShapeShift adalah nama yang paling mapan di ruang pertukaran crypto. Ditubuhkan pada tahun 2013, ShapeShift terus menawarkan harga yang kompetitif pada perdagangan crypto-to-crypto hari ini. ShapeShift mengubah model perniagaannya dengan ketara pada tahun 2018 apabila ia mula memerlukan pengguna untuk mengesahkan identiti mereka dan log masuk sebelum melakukan perdagangan. Namun, itu adalah tanda bahawa ShapeShift merangkumi persekitaran peraturan semasa.

Hari ini, pengguna ShapeShift dapat menukar 50+ cryptocurrency sambil membayar yuran (termasuk dalam kadar pertukaran) sekitar 0.50%.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ShapeShift dan cara kerjanya, kunjungi bursa dalam talian di ShapeShift.com. Sebagai alternatif, ShapeShift dimasukkan ke dalam banyak dompet perisian, yang membolehkan anda menukar duit syiling dengan serta-merta tanpa meninggalkan dompet semasa anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me