Breaking: 88% daripada Crypto Exchange adalah Memanipulasi Volume Dagangan untuk Meningkatkan Kedudukan

Artikel ini melihat wabak utama dalam industri, di mana 88% pertukaran crypto memanipulasi jumlah dagangan untuk ‘meningkatkan’ kedudukan mereka. 

Laporan terbaru oleh BlockchainTransparency menunjukkan bahawa 88% daripada 25 pertukaran cryptocurrency teratas memanipulasi jumlah dagangan mereka untuk meningkatkan kedudukan mereka di CoinMarketCap. Statistik pemecah ini membuka pintu kepada amalan buruk yang digunakan oleh pertukaran cryptocurrency dalam usaha meningkatkan data perdagangan mereka. Skala manipulasi oleh pertukaran cryptocurrency ini menunjukkan usaha sebulat suara untuk ‘menang dengan segala kos’, walaupun itu bermaksud menipu orang ramai.

Ketidakkonsistenan Data yang Dilaporkan vs Data Sebenar

Laporan itu melihat 25 pasangan perdagangan Bitcoin (BTC) teratas, mengira jumlah sebenar mereka dan membandingkannya dengan jumlah yang dilaporkan di CoinMarketCap. Yang mengerikan, majoriti jumlah dagangan pasangan sebenar adalah di bawah 1% daripada jumlah yang dilaporkan, dengan hanya 3 pertukaran –Binance, Bitfinex, dan Liquid – yang didapati benar melaporkan nombor perdagangan mereka.

Bursa Kripto Manipulasi, Bursa Kripto Manipulasi Volume Dagangan, memanipulasi, Volume Dagangan

(Sumber: BlockchainTransparency)

Berdasarkan data di atas, 88% pertukaran 25 Teratas berdasarkan jumlah pasangan BTC dimanipulasi dan dibesar-besarkan. Pelakunya yang paling terkenal dalam laporan ini adalah OKEx, yang didapati memanipulasi jumlah dagangan dari semua pasangan token 30 yang diperdagangkan. Yang berikutnya adalah Huobi, yang didapati telah memanipulasi 25 token pasangan mereka. Hasil ini menunjukkan manipulasi data yang teruk oleh pertukaran cryptocurrency ini.

(Baca lebih lanjut: Panduan Mengenal Syiling Penipuan)

Mengapa Pertukaran Cryptocurrency Memanipulasi Jumlah Dagangan Mereka?

Terdapat beberapa sebab mengapa bursa memanipulasi jumlah dagangan mereka:

1) Rujukan Trafik dari CoinMarketCap

CoinMarketCap (CMC) adalah laman web cryptocurrency yang paling popular yang memaparkan metrik dan grafik kewangan utama untuk semua syiling dan token di dunia cryptocurrency, serta data berkaitan jumlah dagangan semua pertukaran cryptocurrency. Dengan peringkat Alexa 438, CMC memperoleh purata 2.7 juta tontonan setiap hari, yang setara dengan lebih dari 8 juta tontonan setiap bulan!

Bursa Kripto Manipulasi, Bursa Kripto Manipulasi Volume Dagangan, memanipulasi, Volume Dagangan

(Sumber: Rank2Traffic)

Dengan tahap pendedahan dan jangkauan itu, menjadi penting bagi pertukaran cryptocurrency untuk bersaing antara satu sama lain untuk mendapat kedudukan yang tinggi di CMC. Rujukan lalu lintas dari CMC akan menjadi dorongan besar untuk pertukaran dan perniagaannya. Oleh kerana faktor utama yang dicari oleh kebanyakan pelabur dan pedagang cryptocurrency ketika berdagang di bursa adalah kecairan, pertukaran cryptocurrency akan mempunyai insentif untuk meningkatkan jumlah mereka secara palsu untuk menarik pengguna ke pertukaran mereka.


Kecairan merujuk kepada kemampuan duit syiling ditukar menjadi wang tunai atau syiling lain dengan mudah. Tahap kecairan yang lebih tinggi selalu disukai kerana pengguna dapat melaksanakan pesanan mereka dengan cepat dan berkesan.

(Lihat juga: Panduan Pertukaran Desentralisasi: Perbandingan DEX Popular)

2) Bayaran Penyenaraian

Menjalankan pertukaran cryptocurrency adalah perniagaan yang sangat menguntungkan, dengan yuran penyenaraian menjadi pemacu utama model perniagaan pertukaran. Laporan telah mencadangkan bahawa projek yang ingin mendapatkan token mereka disenaraikan di bursa cryptocurrency telah diminta untuk membayar sejumlah wang yang mengejutkan, antara USD $ 50,000 hingga $ 1 juta. Memandangkan jumlah syiling dan token yang banyak dibuat oleh projek di pasaran cryptocurrency, tidak hairanlah bahawa pertukaran berada di puncak rantai makanan. Berikut adalah anggaran pendapatan harian pertukaran cryptocurrency pada bulan Mac 2018:

Bursa Kripto Manipulasi, Bursa Kripto Manipulasi Volume Dagangan, memanipulasi, Volume Dagangan

(Sumber: Bloomberg)

Angka peledak ini menunjukkan pasaran cryptocurrency yang sedang berkembang, tetapi yang paling penting, ia memberi cahaya kepada yuran penyenaraian gila yang dikenakan oleh bursa. Pertukaran dengan kecairan yang lebih besar akan mempunyai yuran penyenaraian yang lebih tinggi kerana kecairan token adalah faktor utama yang dicari oleh peniaga. Ini memberikan insentif yang sempurna untuk pertukaran cryptocurrency untuk meningkatkan jumlah mereka dengan jangka panjang untuk meningkatkan kedudukan mereka dan mengenakan bayaran yang cukup besar untuk hak yang akan disenaraikan di bursa.

(Lihat lebih lanjut: Adakah Kerosakan Harga Bitcoin Menjadi Kematian?)

Bagaimana Pertukaran Cryptocurrency Memanipulasi Isipadu mereka?

Untuk memanipulasi data perdagangan mereka, pertukaran cryptocurrency menggunakan teknik yang disebut perdagangan basuh.

Wash Trading adalah proses manipulasi pasaran di mana entiti secara serentak membeli dan menjual sekuriti dengan satu-satunya tujuan untuk mewujudkan aktiviti mengelirukan dan tiruan di pasaran.

Idea umum tentang perdagangan mencuci adalah untuk mewujudkan tanggapan yang salah bahawa sebenarnya terdapat tahap aktiviti perdagangan yang baik. Ini dicapai oleh entiti – dalam kes ini, pertukaran cryptocurrency – membuat pesanan di bursa dan melaksanakan pesanan ini sendiri, tanpa nilai sebenar ditukar dengan pengguna sebenar. Ini bermaksud bahawa nilai pesanan palsu ini berada di tangan yang sama (atau akaun). Objektif utama melakukan ini adalah untuk meningkatkan data perdagangan yang sebenarnya, sehingga memberikan kesan bahawa instrumen lebih banyak permintaan daripada yang sebenarnya.

Perdagangan mencuci adalah haram bagi mana-mana pasaran kewangan di banyak negara – terutamanya Amerika Syarikat (AS) – kerana secara jelas bertujuan untuk memalsukan jumlah perdagangan.

(Baca juga: Panduan untuk Cukai Cryptocurrency: Panduan untuk Situasi Cukai Umum)

Kaedah Menguji Manipulasi Pertukaran

Menurut laporan mereka, BlockchainTransparency menggunakan sejumlah metodologi untuk mengukur sejauh mana manipulasi perdagangan pertukaran ini, yang merangkumi:

 • Menilai buku pesanan pertukaran
 • Menganalisis titik data jumlah dagangan
 • Berinteraksi dengan pihak berkepentingan utama termasuk pembuat pasaran, peniaga frekuensi tinggi, dan perunding pengawasan perdagangan

Dari data yang banyak dikumpulkan, mereka juga dapat menemui strategi bot perdagangan yang berbeza yang digunakan oleh bursa untuk meningkatkan jumlah perdagangan mereka. Bot ini telah diprogramkan untuk diperdagangkan pada pasangan perdagangan yang berbeza bergantung pada waktu. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa tetapan bot dapat berubah bergantung pada tren volume semasa atau gembar-gembur semasa yang mengelilingi koin atau token tertentu dalam jangka masa.

Selain itu, kaedah umum untuk mengukur manipulasi disebut ‘Slippage’, yang menilai kecairan aset digital dengan menjual nilai nilai tertentu dari setiap aset di pelbagai pertukaran yang berbeza dan mengukur kadar penurunan harga syiling. Pertukaran yang memanipulasi data mereka mempunyai selisih besar, ditunjukkan oleh tahap penurunan harga yang lebih besar dan buku pesanan yang tidak stabil. Ini menunjukkan bahawa jumlah perdagangan mereka dibuat dan meningkat kerana sejumlah kecil pesanan jual cukup untuk menstabilkan buku pesanan dan akhirnya harga syiling.

(Lihat juga: Panduan untuk Permodalan Pasaran: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Cap Pasaran)

Adakah Pertukaran Cryptocurrency Diatur?

Perlu dinyatakan bahawa sebahagian besar pertukaran cryptocurrency tidak diatur. Di dunia cryptocurrency, terdapat dua jenis pertukaran; pertukaran cryptocurrency yang menerima fiat dan pertukaran cryptocurrency tulen. Semua pertukaran yang menerima fiat memerlukan lesen kerana mereka berurusan dengan wang kertas nasional yang diatur oleh pemerintah, sementara ada sedikit atau tidak ada undang-undang yang mengatur pertukaran cryptocurrency murni pada masa ini. Berikut adalah perbandingan pantas antara keduanya:

Bursa Kripto Manipulasi, Bursa Kripto Manipulasi Volume Dagangan, memanipulasi, Volume Dagangan

Hanya 10% daripada 100 pertukaran teratas adalah pertukaran yang menerima fiat, sementara selebihnya dari 90% adalah pertukaran cryptocurrency tulen. Ini menunjukkan bahawa hanya sebahagian kecil pertukaran cryptocurrency – dalam bentuk pertukaran yang menerima fiat – yang diatur dan dipantau oleh pihak berkuasa yang berkenaan. Sebilangan besar pertukaran tidak, dan oleh itu, boleh melakukan tingkah laku yang tidak bertanggungjawab kerana mereka tidak diawasi oleh mana-mana pihak berkuasa. Secara sederhana, mereka dapat melakukan apa sahaja yang mereka mahukan tanpa akibat.

Menjumlahkan Semua

Sekali lagi, betapa teruknya tuduhan bahawa pertukaran cryptocurrency menggunakan amalan yang tidak jelas berlaku. Terdapat banyak laporan dan bukti sebelum ini yang membongkar amalan manipulasi pertukaran cryptocurrency yang tidak terkawal. Pengguna sangat disyorkan untuk melakukan usaha wajar dalam memilih pertukaran yang sesuai untuk diperdagangkan, dan yang paling penting, mempunyai pengetahuan yang mencukupi dalam menyimpan duit syiling dan token mereka dengan selamat di dompet digital daripada menyimpannya di pertukaran cryptocurrency. Untuk projek yang ingin mendapatkan token mereka disenaraikan, sila rujuk Senarai Nasihat dari BlockchainTransparency bahawa senarai hitam menukar cryptocurrency dengan rekod yang buruk.

(Anda mungkin juga berminat: Crypto ICO vs. Stock IPO: Apa Perbezaannya?)

Sumber Bermanfaat Untuk Memulakan Anda

Sekiranya anda memulakan perjalanan ke dunia cryptocurrency yang rumit, berikut adalah senarai sumber dan panduan berguna yang akan membawa anda ke arah anda:

Bursa Kripto Manipulasi, Bursa Kripto Manipulasi Volume Dagangan, memanipulasi, Volume Dagangan

Berniaga & Pertukaran

 • Panduan Crypto 101: Memilih Pertukaran Cryptocurrency Terbaik
 • Panduan untuk Bittrex Exchange: Cara Berdagang di Bittrex
 • Panduan Pertukaran Binance: Cara Membuka Akaun Binance dan Perkara Yang Harus Anda Ketahui
 • Panduan untuk Etherdelta Exchange: Cara Berdagang di Etherdelta
 • Panduan Asas Perdagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto
 • Perdagangan Cryptocurrency: Memahami Pasangan Dagangan Cryptocurrency & Bagaimana ia berfungsi
 • Panduan Dagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pengedar Crypto Akan Mengalami

Dompet

 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Mengapa Anda Memerlukan Dompet?
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet Bitcoin
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka MyEtherWallet (MEW)

Baca juga: Panduan Dagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pedagang Crypto Akan Mengalami dan Panduan Mengenai Asas Dagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto.

Daftar dalam Webinar Cryptocurrency Percuma kami sekarang untuk mengetahui semua yang anda perlu ketahui mengenai pelaburan crypto.

Dapatkan kami e-buku eksklusif yang akan membimbing anda dalam proses langkah demi langkah untuk memulakan menjana wang melalui pelaburan Cryptocurrency!

Anda juga boleh menyertai kumpulan Facebook kami di Kuasai Crypto: Pengetahuan Cryptocurrency Lanjutan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai cryptos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map