Projek TON Menutup Pintu sebagai SEC Terakhir

Rakan sekerja.

Seperti kebanyakan dunia, kami telah mengikuti, dan melaporkan, situasi yang berkembang di sekitar Telegram vs SEC, selama berbulan-bulan sekarang.

Selepas pertempuran yang panjang, Ketua Pegawai Eksekutif Telegram, Pavel Durov, telah diumumkan bahawa syarikat itu menghentikan pertempuran mereka dengan SEC, dan menutup pintu di TON.

“Saya menulis catatan ini untuk secara rasmi mengumumkan bahawa penglibatan aktif Telegram dengan TON sudah berakhir.”

Menghina AS.

Sekiranya ada satu hal yang jelas dari pesan yang dikeluarkan oleh Pavel Durov, itu adalah tahap penghinaan terhadap regulator di Amerika Syarikat. Dari perspektif luar, ini adalah pemikiran yang dapat difahami.

Semasa merujuk keputusan mahkamah A.S. untuk melarang penjualan token GRAM secara global (bukan hanya dalam sempadan A.S.), Pavel Durov mempunyai pernyataan berikut.

“Keputusan pengadilan ini menyiratkan bahawa negara-negara lain tidak memiliki kedaulatan untuk memutuskan apa yang baik dan apa yang buruk bagi warganya sendiri.”

Dia meneruskan

“… Kami, orang-orang di luar AS, dapat memilih presiden kami dan memilih parlimen kami, tetapi kami masih bergantung pada Amerika Syarikat dalam hal kewangan dan teknologi (untungnya bukan kopi). AS boleh menggunakan kawalannya terhadap dolar dan sistem kewangan global untuk menutup mana-mana bank atau akaun bank di dunia. Ia dapat menggunakan kawalannya ke atas Apple dan Google untuk membuang aplikasi dari App Store dan Google Play. Jadi ya, memang benar bahawa negara-negara lain tidak memiliki kedaulatan penuh atas apa yang dibenarkan di wilayah mereka. Malangnya, kita – 96% populasi dunia yang tinggal di tempat lain – bergantung pada pembuat keputusan yang dipilih oleh 4% yang tinggal di AS. “

Garis Masa

Mungkin cara terbaik untuk memahami garis masa, sekitar peristiwa sepanjang kisah ini, adalah dengan melihat kembali artikel-artikel kami yang lalu.

Boleh dikatakan, insiden menghasut, yang meningkatkan ketegangan antara Telegram dan SEC, bermula pada bulan September 2019. Pada masa ini, e-mel telah bocor, yang menunjukkan potensi Telegram untuk mengedarkan token GRAM lebih awal dari yang dirancang sebelumnya.

Token GRAM – Telegram Mulls Siaran Awal

Walaupun kerumitan masalah peraturan berlaku sebelum 12 Oktober 2019, adalah pada tarikh ini bahawa SEC mengajukan perintah penahanan terhadap Telegram, dan anak syarikatnya, TON. Pada masa itu, wakil dari SEC menyatakan, “Tindakan darurat kami hari ini bertujuan untuk mencegah Telegram membanjiri pasaran A.S. dengan token digital yang kami duga dijual secara haram …”.

SEC Mengeluarkan Tindakan Kecemasan, Menghentikan Pengeluaran ‘Gram’

Mulai saat ini, pertempuran sengit berlaku, dengan SEC mempertahankan pendirian bahawa token GRAM, sesungguhnya, adalah sekuriti. Sepanjang perjalanan, Telegram memang mengalami beberapa kemenangan kecil. Pada bulan Januari 2020, mereka berjaya meyakinkan hakim ketua untuk menolak akses SEC ke rekod penuh perbankan Telegram. Usaha ini oleh SEC mendorong kata-kata kuat dari Telegram, menyamakan usaha SEC dengan ‘ekspedisi memancing’

Mahkamah Daerah mengatakan ‘Permintaan Ditolak’ kepada SEC

Permintaan SEC Telegram Likens untuk ‘Ekspedisi Memancing’

Pada ketika ini, bukan hanya outlet berita yang menyedari keadaan itu. Februari 2020 menandakan pertama kalinya badan pengawas luar disiasat atas masukan mereka mengenai situasi tersebut. Dalam hal ini, pengadilan menghubungi CFTC, bertanya bagaimana mereka akan mengklasifikasikan token GRAM mengikut amalan standard mereka. Walaupun tidak diminta oleh pengadilan, kumpulan luar, seperti Blockchain Association, juga meluangkan masa untuk mempertimbangkan situasi.

CFTC untuk Memberikan Pendiriannya Mengenai Klasifikasi Token GRAM

Blockchain Association (BA) Menunjukkan Kesalahan dalam Kes IC Telegram ICO

Pada bulan Mac 2020, para pelabur sudah bosan dengan proses tersebut. Di antara berbulan-bulan bertanya-tanya apa yang akan terjadi pada projek ini, dan wabak COVID-19 yang semakin meningkat, banyak yang menerima tanggapan mengenai pengembalian.

Pelabur Telegram Sedia Mengambil Bayaran Balik Ditengah Pandemi COVID-19

Ketika berita minat untuk pembayaran pecah, hanya beberapa minggu kemudian Telegram mengumumkan penstrukturan pertama program pengembalian dana berpotensi pelabur. Walaupun ini adalah berita baik bagi banyak orang, tidak lama kemudian pelabur A.S. tidak layak mendapat kemungkinan ini.

Telegram Postpones GRAM Token Issue dan Menawarkan Bayaran Balik Pelabur

Pelabur A.S. Tidak Layak untuk Pembayaran Telegram 110%

Itu membawa kita ke masa kini, mengakhiri pertempuran selama berbulan-bulan yang menyaksikan kedua-dua pihak memperoleh kemenangan kecil; Proses yang menyaksikan pengedaran token ditangguhkan berkali-kali, pengaruh luar, dan program pengembalian dana tergendala bagi banyak pihak.

Pelajaran yang Dipelajari

Tidak kira sama ada anda berpihak pada SEC atau Telegram, dalam hal ini, ia berfungsi sebagai alat pengajaran bagi mana-mana syarikat yang memikirkan jalan yang serupa.

Mungkin, projek Telegram dan TON dijadikan contoh di sektor crypto secara adil – atau mungkin SEC Mahkamah AS memang melampaui batas. Persepsi berubah-ubah, namun, kali ini, Telegram dianggap salah.

Bagi mereka yang berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai apa yang membezakan token keselamatan daripada token utiliti, pastikan untuk membaca sumbangan masa lalu untuk siri ‘Pemikiran Pemikiran’ kami oleh Constantin Kogan dari BitBull Capital.

Ujian Howey: Garisan Baik Antara Token Keselamatan dan Token Utiliti

Telegram

Telegram adalah platform pesanan popular, tersedia di PC, iOS, dan Android. Projek TON, adalah usaha yang dibangun di atas Telegram, yang akan memudahkan pemindahan nilai melalui penggunaan token GRAM. Walaupun projek ini sekarang ditutup, Telegram terus beroperasi, seperti yang popular seperti biasa.

Ketua Pegawai Eksekutif, Pavel Durov, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map