Pesuruhjaya Hester Peirce dianugerahkan Penggal 2 di SEC

Mulai sekarang hingga 2025, dunia blockchain dapat menantikan sekurang-kurangnya satu wajah ramah di Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Awal minggu ini, Pesuruhjaya Hester Peirce adalah berjaya diundi menjadi penggal seterusnya di badan pengawal selia.

Kelulusan Senat

Undian, yang berlangsung pada 6 Ogos 2020, telah diselesaikan oleh Senat A.S. Meskipun tidak ada hasil yang dapat dipastikan, keputusan ini telah ditunggu selama berbulan-bulan sekarang, karena pencalonan awal diajukan enam bulan sebelumnya, pada 6 Februari.

Sejarah Tidak Berpuas hati

Walaupun terdapat pelbagai alasan bahawa komuniti blockchain dan cryptocurrency telah terpikat dengan Pesuruhjaya Peirce – menjadikannya moniker ‘Crypto Mom’ – yang paling jelas adalah pernyataan perbezaan pendapatnya sebelum ini.

Pernyataan perbezaan pendapat hanya merujuk kepada ekspresi kepercayaan, bertentangan dengan pendapat orang lain, dan tindakan mereka yang dibuat. Dalam beberapa tahun terakhir, Komisioner Peirce telah menyuarakan perbezaan pendapatnya dalam beberapa kesempatan.

Winklevoss Bitcoin Trust, 2018

Pernyataan perbezaan pendapat pertama, yang dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Peirce, berkisar pada penolakan permohonan dana dagangan bursa (ETF) berasaskan Bitcoin pada tahun 2018. Walaupun mandat utama SEC adalah untuk melindungi pelabur, Pesuruhjaya Peirce merasakan tindakan mereka melakukan sebaliknya . Dia dinyatakan, “… Saya bimbang bahawa pendekatan Suruhanjaya melemahkan perlindungan pelabur dengan menghalang penginstitusian pasaran bitcoin yang lebih besar. Lebih banyak penyertaan institusi akan memperbaiki banyak kebimbangan Suruhanjaya dengan pasaran bitcoin yang mendasari perintah penolakannya. “

Pertukaran Dana Dagangan (ETF), 2020

Pada awal tahun 2020, Pesuruhjaya Peirce mengulangi sikap menentangnya mengenai cryptocurrency dan produk jenis ETF. Pada masa antara penyataan awalnya mengenai dana Winklevoss pada 2018 dan sekarang, SEC terus menolak pelbagai permohonan – pada dasarnya menggandakan pendirian mereka. Dia dinyatakan, “… Saya memberi amaran bahawa keraguan Suruhanjaya untuk menggunakan produk dan teknologi baru menghalang inovasi di negara ini dan mengancam untuk mendorong pengusaha, dan peluang yang mereka ciptakan, ke bidang kuasa lain. Tindakan Suruhanjaya dalam bidang ini selama lapan belas bulan terakhir mengesahkan kebimbangan ini. Sementara itu, minat pelabur untuk mendapatkan pendedahan kepada bitcoin terus meningkat. “

Telegram, 2020

Contoh ini adalah yang terbaru dari ketiga-tiganya. Berlangsung pada bulan Julai 2020, semasa berucap di Blockchain Week Singapura, Pesuruhjaya Peirce menyentuh mengapa dia menganggap tindakan SEC terhadap Telegram adalah salah. Walaupun pendiriannya tidak disebarkan dalam pernyataan resmi mengenai perbedaan pendapat, namun hal itu jelas. Dia dinyatakan, “Telegram memilih untuk mengakhiri pertempuran hukumnya dengan menyelesaikannya dengan kami. Saya tidak menyokong penyelesaian kerana tidak menyokong tindakan yang mendasari. Saya tidak menyokong mesej bahawa menyebarkan token sememangnya melibatkan transaksi sekuriti. “

Rancangan Besar

Walaupun mudah untuk tidak setuju dengan teman sebaya, Komisaris Peirce telah memastikan bahawa dia memberikan lebih dari sekadar kritikan. Yang paling terkenal ialah ‘Safe Harbor Proposal’ Pesuruhjaya Peirce. Dalam cadangan Safe Harbor, syarikat akan mendapat keuntungan dari “jangka masa tiga tahun di mana mereka dapat memfasilitasi penyertaan dan pengembangan rangkaian fungsional atau desentralisasi, yang dikecualikan dari ketentuan pendaftaran undang-undang sekuriti persekutuan, selama syarat dipenuhi. ” Ini adalah pendekatan yang menarik dan penting; masa telah membuktikan bahawa walaupun banyak aset berasaskan blockchain boleh memulakan kehidupan mereka sebagai sekuriti, mereka kemudian dapat berubah menjadi kelas aset yang berbeza. Salah satu contohnya ialah Ethereum yang sangat popular.

Ethereum, yang mengadakan ICO di awal kitaran hayatnya, telah menjadi platform dan token desentralisasi yang berfungsi. Peralihan sederhana ini, yang selalu dirancang, membolehkan Ethereum berubah dari menjadi keselamatan menjadi token.

Dengan melaksanakan cadangan seperti ini, syarikat yang inovatif dan berniat baik akan mempunyai lebih banyak peluang untuk menghasilkan produk generasi berikutnya, tanpa rasa takut akan kesan daripada SEC (dengan syarat syarikat memenuhi semua syarat). Cadangan Pelabuhan Selamat Pesuruhjaya Peirce dapat dibaca secara terperinci di sini.

Kepimpinan Baru?

Walaupun SEC mengekalkan wajah yang tidak asing lagi di Komisioner Peirce, badan pengawas mungkin akan kelihatan agak berbeza.

Walaupun perbincangan telah berakhir buat masa ini, Pengerusi SEC sekarang Jay Clayton diangkat sebagai calon untuk jawatan sebagai Peguam A.S. untuk Southern New York. Sekiranya pemergian ini berlaku, Pesuruhjaya Peirce, pasti, akan menjadi calon pengganti yang menarik untuk jawatan Ketua.

Langkah seperti itu, pasti, akan disertai dengan pendekatan yang berbeza untuk pasar blockchain dan crypto, kerana Pesuruhjaya Peirce telah menjelaskan dengan jelas bahawa dia yakin pasaran berada di sini untuk jangka panjang. Masa akan memberitahu jika Pesuruhjaya Peirce mendapati dirinya mengisi kasut ini.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC), adalah badan pengawal selia yang berpusat di A.S., yang ditugaskan untuk memastikan pasaran yang adil dan telus. Ini dilakukan melalui penciptaan, dan penguatkuasaan, berbagai undang-undang seputar penggunaan sekuriti.

Pengerusi, Jay Clayton, kini mengawasi operasi di SEC.

Dalam Berita Lain

Pada awal tahun 2020, kami bernasib baik kerana telah menyelesaikan wawancara eksklusif dengan Pesuruhjaya Peirce, dirinya. Dalam perbincangan ini, kami belajar lebih banyak mengenai pendekatannya terhadap crypto dan blockchain, serta pendekatan SEC. Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Pesuruhjaya Peirce, temu ramah ini boleh didapati secara keseluruhan, DI SINI.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me