KYC / AML – Siapa yang Proaktif? Siapa yang Terhadap Kebakaran?

AML (anti pencucian wang) merujuk kepada undang-undang, peraturan, dan kebijakan yang digunakan oleh institusi berbasis keuangan untuk memantau dan menyaring sumber dana pelanggan, dan untuk memastikan bahawa dana tersebut diperoleh secara sah; AML bertindak sebagai pencegah penjenayah yang ingin menyembunyikan dan memindahkan wang haram.

Subset di bawah payung AML yang lebih besar adalah KYC (kenal-pelanggan-pelanggan / pelanggan). KYC adalah pengumpulan data oleh institusi kewangan untuk mengetahui pelanggannya dengan lebih baik dan menetapkan profil pelanggan yang memperincikan toleransi risiko pelanggan, kedudukan kewangan, dan celik kewangan. Dokumen yang sering dikumpulkan dalam proses KYC adalah pasport dan bil utiliti yang disahkan, status pekerjaan, nilai bersih, sumber dan keterangan dana, dll. KYC digunakan untuk melindungi institusi kewangan dan pelanggan.

Walaupun KYC / AML memainkan peranan penting dalam pelaburan, tidak semua institusi kewangan sama-sama teliti dalam pengumpulan data KYC / AML. Terdapat banyak syarikat dalam industri aset digital yang menjadi sasaran pendekatan lemah terhadap proses pengesahan KYC / AML. Sebaliknya, terdapat juga beberapa contoh syarikat dalam industri aset digital yang telah mengambil pendekatan proaktif.

Mengapa amalan KYC dan AML penting?

Walaupun senang hidup di dunia yang tidak ada pelakon jahat, ini sebenarnya bukan kenyataan. KYC / AML berperanan dalam mewujudkan pasaran kewangan yang selamat dan adil untuk semua orang. Mereka juga menyediakan jalan keluar untuk melawan mereka yang didapati bertindak dengan niat buruk.

Terdapat kelemahan dalam usaha memupuk pasaran yang adil – terutamanya, kehilangan privasi. Ya, pelabur yang jujur ​​mungkin memperoleh keselamatan yang lebih baik, tetapi mereka juga terpaksa melepaskan maklumat penting mengenai diri mereka. Ini adalah kebimbangan yang sah; semasa menyerahkan data peribadi, anda mempercayakan bahawa data tersebut akan dijaga dengan selamat oleh entiti penerima. Malangnya, institusi kewangan tidak kebal terhadap pelanggaran data seperti yang baru dibuktikan oleh Agensi Hasil Kanada yang melanggar lebih daripada 48,500 akaun.

Pengumpulan Data Lax

Walaupun terdapat manfaat KYC / AML, terdapat banyak syarikat yang memilih pendekatan separuh hati terhadap amalan ini. Berikut ini adalah dua contoh baru-baru ini di banyak kumpulan yang mengetengahkan ini.

Binance Saman

Salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia, seseorang akan menganggapnya Binance akan mengambil bahagian dalam amalan KYC / AML yang baik. Ini, bagaimanapun, tidak berlaku di mata pertukaran Jepun, Zaif. Pertukaran yang kurang dikenali ini kini menggugat Binance kerana amalan KYC / AML yang ‘lemah’. Tuntutan tersebut berpunca daripada peretasan Zaif pada tahun 2018, yang mengakibatkan kira-kira $ 60 juta aset dicuri dicuci melalui Binance – kejadian yang dipercayai oleh Zaif tidak akan berlaku sekiranya prosedur KYC / AML yang digunakan adalah setara.

ePembayaran Ditutup oleh FINRA

Dalam hal ini, pemproses pembayaran, ePayments, menjalani lockdown yang dikenakan oleh FINRA pada awal tahun 2020. Walaupun syarikat itu masih cukup tegas mengenai alasannya, diketahui bahawa penguncian itu berasal dari pendekatan yang lemah terhadap KYC / AML. Beberapa hari kebelakangan ini, ePayments telah memberikan kemas kini kecil, yang menunjukkan bahawa ia akan memulakan semula platform tidak lama lagi – walaupun dengan penghentian sokongan untuk cryptocurrency – setelah berbulan-bulan merombak pendekatan KYC / AML.

Belajar dengan Contoh

Walaupun ada yang tidak memberikan penekanan yang cukup pada KYC / AML, yang lain telah menonton dan belajar dari pelanggaran ini. Berikut adalah contohnya, yang menunjukkan pengembangan perkhidmatan, dan penggunaan.

BnkToTheFuture Melibatkan diri dalam / Mengadopsi Blockpass

Pengumuman baru-baru ini lebih daripada sekadar pelaburan. BnkToTheFuture akan menggabungkan penyelesaian yang dibuat khas oleh Blockpass, yang bertujuan untuk memudahkan prosedur KYC / AML yang komprehensif dan efisien.

Securitize menjadikan KYC mudah

Teraju industri, Securitize, baru-baru ini melancarkan perkhidmatan baru, yang digelar ‘Securitize ID’. Perkhidmatan ini dibina untuk membawa kecekapan baru pada prosedur KYC / AML. Ini pada dasarnya membolehkan pelabur ‘disenarai putih’ setelah menyelesaikan proses KYC / AML melalui Securitize. Diterangkan dalam senarai putih melibatkan pemberian ID pelabur yang unik, yang kemudian diakui oleh syarikat yang bekerjasama – yang bermaksud prosesnya tidak perlu diulang berkali-kali.

Industri yang Berkembang

Sekiranya ada yang dapat diperoleh daripada pelbagai contoh ini, dunia blockchain perlu memandang serius KYC / AML. Walaupun mungkin belum ada layanan untuk memenuhi kebutuhan ini pada satu waktu, ini tidak lagi berlaku. Melangkah ke depan, berharap dapat melihat peningkatan penggunaan perkhidmatan ini yang dibuat khusus untuk KYC / AML, kerana syarikat berusaha untuk menghindari kemarahan pengawal selia, dan memastikan pasaran yang adil untuk pelanggan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me