Tajuk dan Penetapan Di Kalangan Peserta Industri

Yang mengikuti perkembangan dalam sektor sekuriti digital mungkin telah menemui pelbagai tajuk / sebutan yang diberikan kepada peserta industri. Walaupun beberapa syarikat terpilih telah berusaha untuk mencapai skop penunjukan yang lengkap, kebanyakannya pakar dalam satu bidang atau yang lain. Ini memerlukan kerjasama yang tinggi di antara syarikat, kerana penerbitan sekuriti digital memerlukan penggunaan pelbagai perkhidmatan.

Dengan Securitize baru-baru ini memperoleh gelaran ‘ejen pemindahan’, sekarang adalah saat yang tepat untuk melihat sekilas posisi apa, seperti ini. Berikut adalah sebilangan sebutan yang biasanya dikaitkan dengan sekuriti digital, dan pandangan dangkal pada peranan yang dimainkannya.

Ejen Penempatan

Syarikat yang ditugaskan menyelesaikan peranan sebagai agen penempatan biasanya berfungsi sebagai saluran untuk meningkatkan modal. Ejen penempatan biasanya disewa oleh syarikat yang ingin mengumpulkan modal melalui STO / DSO atau beberapa kaedah penggalangan dana lain. Sepanjang proses ini, ejen penempatan akan berusaha untuk menghubungkan pihak-pihak (penerbit yang sesuai dan berminat) & pelabur). Dengan berbuat demikian, pelabur mendapat akses ke peluang yang telah ditentukan sebelumnya di ‘wheelhouse’ mereka, sementara penerbit mendapat keuntungan dari akses ke kumpulan pelabur yang lebih besar.

Selain memberikan akses kepada penerbit token ke buku kenalan mereka, ejen penempatan dapat memberikan tahap tertentu kepada syarikat yang agak tidak diketahui melalui gabungan. Di samping itu, mereka sering ditugaskan untuk membantu mengembangkan strategi pemasaran untuk penerbit token, untuk menghubungkan pihak yang sesuai dengan lebih efisien.

Syarikat berikut adalah contoh peserta dalam sektor sekuriti digital yang memegang gelaran ejen penempatan.

Global Capital AS

Entoro

BlockPass

Platform Penerbitan

Keseluruhan proses penjualan dan pengedaran sekuriti digital bergantung pada mencari platform penerbitan yang kompeten. Sekuriti digital memerlukan ciri khas untuk dimasukkan ke dalam pengkodannya, kerana mereka harus mematuhi undang-undang sekuriti yang dikenakan oleh badan pengawalseliaan, seperti SEK. Ini dilakukan semasa dibuat, menggunakan protokol penerbitan berdasarkan teknologi blockchain, seperti ST-20 terkenal Polymath.

Syarikat berikut adalah contoh peserta dalam sektor sekuriti digital yang bertindak sebagai platform penerbitan.

Pelabuhan

Fintelum


Kawanan

Broker-Peniaga

Broker-dealer merujuk kepada syarikat berlesen yang membeli dan menjual sekuriti. Seorang peniaga-broker mempunyai kemampuan untuk bertindak atas nama, baik diri mereka sendiri atau pelanggan. Ini adalah sebutan turun naik yang dipecah seperti berikut:

  • Apabila sekuriti diperdagangkan atas nama pelanggan, syarikat itu mengambil alih peranan sebagai broker.
  • Apabila sekuriti diperdagangkan atas nama syarikat itu sendiri, syarikat itu mengambil alih peranan sebagai peniaga.

Syarikat berikut adalah contoh peserta dalam sektor sekuriti digital yang memegang gelaran broker-peniaga.

MulaEngine

Gemini

Kumpulan Kewangan Dinosaur

Kustodian

Di dunia yang semakin terhubung, cabaran baru mengenai langkah-langkah keselamatan muncul setiap hari. Ini memberi penekanan kepada syarikat yang mengambil peranan sebagai penjaga.

Kustodian dalam sektor sekuriti digital ditugaskan untuk menyimpan aset digital dengan selamat. Walaupun cara mereka untuk mencapainya mungkin berbeza, kehadiran mereka dalam sektor ini sangat penting.

Dijamin atau tidak, aset berasaskan blockchain sering dilihat bersama. Ini bermaksud bahawa apabila pertukaran yang tidak diatur dengan langkah-langkah keamanan yang buruk diretas, ia akan melukiskan gambaran buruk mengenai aset serupa. Untuk meneruskan aliran ke atas aset berasaskan blockchain (sekuriti digital), penjaga yang dikawal selia sangat penting. Melalui langkah-langkah keselamatan yang ketat, mereka dapat menyediakan rumah yang selamat untuk aset berharga, dan juga pemikiran untuk pemegangnya.

Syarikat berikut adalah contoh peserta dalam sektor sekuriti digital yang menyediakan perkhidmatan jagaan.

PrimeTrust

Tembaga

TokenSoft

Penyedia Pasaran

Agar pihak yang berpartisipasi mendapat keuntungan daripada kecairan yang sering dikaitkan dengan sekuriti digital, aset ini memerlukan tempat untuk dihubungi. Penyedia pasaran menawarkan ini, kerana mereka memudahkan perdagangan sekuriti digital di pasaran sekunder. Dengan memudahkan pembelian / penjualan sekuriti digital, pelabur kini dapat masuk dan keluar dari kedudukan mereka dengan mudah.

Syarikat berikut adalah contoh peserta dalam sektor sekuriti digital yang bertindak sebagai Penyedia Pasaran.

Archax

OpenFinance

Ejen Pindah

Bagi syarikat yang menjalani proses tokenisasi dan mengedarkan token, ejen pemindahan sangat penting. Syarikat yang menganggap peranan ini biasanya ditugaskan untuk mengesan aktiviti dan pemilikan aset yang diedarkan secara tepat. Ini bermaksud memberi gambaran yang tepat kepada penerbit token tentang siapa yang memiliki aset digital mereka, dan dalam beberapa keadaan memberikan dividen kepada pemegang.

SEC menguraikan peranan ejen pemindahan ke dalam 3 kategori utama berikut.

  • Mengeluarkan dan membatalkan sijil untuk menggambarkan perubahan pemilikan.
  • Bertindak sebagai perantara syarikat.
  • Mengendalikan sijil yang hilang, musnah, atau dicuri

Syarikat berikut adalah contoh peserta, dalam sektor sekuriti digital, yang memegang gelaran ejen pemindahan.

Menjamin

Pemindahan VStock

Horizon Globex

Berjudi untuk Kedudukan

Walaupun terdapat banyak peranan dan sebutan dalam sektor ini, ini adalah beberapa peranan paling penting dan penting yang terdapat dalam sekuriti digital. Dengan sektor sekuriti digital yang masih dalam tahap pertumbuhan yang baru, terdapat pelbagai syarikat yang berebut jawatan sebagai entiti ‘pergi ke’ untuk kepakaran mereka.

Pada waktunya, akhirnya kita akan melihat krim naik ke puncak, kerana syarikat terpilih menonjol dari perkhidmatan dengan perkhidmatan yang mereka tawarkan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map