TomorrowsBitcoin – Panduan Pemula untuk Goldcoin (GLC)

GoldCoin (GLC) adalah cryptocurrency peer to peer yang dilancarkan pada 15 Mei 2013, oleh pembangun tanpa nama. Ia dibina sepenuhnya dan dikendalikan oleh pasukan sukarelawan yang semuanya mempunyai kepercayaan bersama untuk mempromosikan kebebasan ekonomi.

Dalam enam tahun projek ini telah berjaya, ia berjaya mengembangkan komuniti yang luas dan menaiki sejumlah pemaju yang telah membantu menambahkan beberapa kemajuan inovatif di platform ini termasuk; Titik Pemeriksaan Lanjutan dengan Pengesanan Kesukaran (ACPD) dengan blok lebih cepat yang lebih besar, algoritma kesukaran Golden River dan sistem pertahanan serangan 51% dengan itu mengubah asasnya bagaimana cryptocurrency dan ekonomi beroperasi.

Projek ini mengikuti visi asal Satoshi Nakamoto pencipta Bitcoin, dan sepanjang tempoh ini, projek ini telah didedikasikan untuk penskalaan rantai dengan mengikuti prinsip-prinsip yang digariskan dalam Whitepaper Bitcoin asli.

Masalah Dengan Garpu Bitcoin

The Pasukan GoldCoin telah menyaksikan dengan teliti kemajuan Bitcoin yang menarik yang menawarkan cara untuk skala yang bukan merupakan bahagian dari blockchain utama dan seolah-olah membunuh tiruan teras Bitcoin secara buatan.

Untuk memenuhi keperluan massa, Bitcoin perlu membuat skala dengan selesa, dan terdapat permintaan yang kuat untuk ini berdasarkan Bitcoin Cash dan Bitcoin SV forks. Masalah dengan dua garpu adalah bahawa mereka menggunakan bentuk jenama Bitcoin yang lemah dan mereka gagal memasukkan ciri L2 terbaru seperti Lightning yang menawarkan penyelesaian penskalaan luar rantai yang maju.

Untuk menyelesaikan masalah ini, GoldCoin telah bekerja di platform yang menggunakan kaedah penskalaan rantai dan rantai luar untuk membuat rangkaian yang mampu skala sepenuhnya, yang tidak memerlukan pengguna untuk “memilih sisi” dan menyatukan semua garpu bitcoin.

Garpu Terbalik GoldCoin (RBH)

“Reverse Bitcoin Hard-Fork” (RBH) melibatkan penggabungan blockchain GoldCoin dengan blockchain Bitcoin yang asal. GoldCoin menggunakan ciri-ciri terbaik Bitcoin dan yang ada di dalamnya dan menggabungkannya kembali ke blockchain asal melalui Hard-fork Bitcoin Terbalik sehingga menawarkan kepada dunia koin kripto yang dapat mereka dapatkan dengan penuh semangat.

Kerja pada “Reverse Bitcoin Hard-fork” yang pertama bermula pada awal 2019 di bawah bimbingan pemaju blockchain legenda Peter Bushnell. Dia memimpin pasukan GoldCoin ketika mereka berusaha membuka kunci Bitcoin blockchain dengan menggunakan penyelesaian yang menjanjikan untuk memiliki kapasiti rangkaian gabungan teras Bitcoin dan dua garpu utamanya, Bitcoin Cash dan Bitcoin SV.

Pada akhirnya, ketiga platform tersebut akan digabungkan menjadi satu jenama GoldCoin yang akan dikenali sebagai “Satoshi Chain.” Perubahan baru ini dijangka akan berlaku pada Q3 2019.

Apa Yang Akan Berbeza?

  • Peningkatan Kapasiti Blok

Blockchain GoldCoin baru akan mempunyai ukuran blok maksimum 32 MB (berwajaran 128 MB), dan ini akan membolehkan “kekuatan ekonomi memutuskan” kaedah penskalaan mana yang mereka sukai. Juga, rangkaian ini mempunyai blok 2 minit.

  • Algoritma Perlombongan

Bitcoin menggunakan bukti algoritma perlombongan kerja biasanya untuk mengekalkan konsensus di “rangkaian nod tanpa izin yang luas dan diedarkan secara global,” namun, agar blockchain GoldChain tetap serasi dengan pelombong selepas garpu, platform akan mengekalkan algoritma perlombongan Scryptnya.

  • Kewujudan Penjelajah Sejarah

Oleh kerana GoldChain akan menghentikan blockchainnya dan mengambil blockchain Bitcoin, platform tersebut akan mengekalkan block explorer yang unik yang akan mengambil transaksi GoldCoin yang telah dibuat terlebih dahulu.

Penjelajah akan bekerja dengan menggunakan snapshot dari blockchain GoldCoin, dan mereka akan dikendalikan oleh pasukan dan komuniti GoldCoin. Selepas garpu dilaksanakan, penjelajah GoldCoin biasa akan memberikan semua sejarah transaksi pasca-garpu dan semua transaksi Bitcoin sehingga kini.

  • Keperluan Nod Setempat

Untuk mengurangkan beban blockchain pada peranti pengguna, pelanggan GoldCoin akan menyokong teknik pemangkasan blockchain dan teknik SPV seperti Electrum. Di atas dompet Electrum, klien Core akan tersedia dalam versi lalai dan versi mod telanjang khas yang akan mempunyai pemangkasan dan hanya memerlukan ruang cakera tempatan 5 GB ditambah RAM 256 MB untuk dijalankan.

  • Algoritma Penyesuaian Kesukaran

Goldcoin akan menggunakan algoritma penyesuaian kesukaran inovatif baru yang direka oleh Amir Eslampanah, ketua saintis platform. Digelar sebagai Sungai Emas, algoritma akan mengira semula kesukaran di setiap blok dengan memeriksa blok baru dan menentukan masa blok purata dan median.

Ini akan menjadikannya lebih berguna untuk melindungi dari perubahan besar dalam jumlah kekuatan hash.

  • Format Alamat Unik

Tidak seperti garpu Bitcoin sebelumnya yang telah menggunakan format alamat yang sama setelah melakukan forking, GoldCoin akan menerapkan format alamat yang unik. “Awalan PUBKEY_ADDRESS dan SCRIPT_ADDRESS dari rantai Goldcoin sebelumnya akan digunakan yang mudah dibezakan dari alamat Bitcoin Core atau Bitcoin Cash.”

Ini akan membantu melindungi pengguna daripada kehilangan duit syiling mereka secara salah dengan menghantarnya ke alamat yang salah.

  • Transaksi Percuma

Garpu baru telah dirancang dengan mempertimbangkan sistem kewangan dunia. Untuk memastikan sistem pembayaran tunai yang ideal, 5% dari setiap blok 32 MB akan diperuntukkan untuk transaksi percuma, dan ini akan memungkinkan sehingga 10 juta transaksi percuma setiap hari.

Ini akan memberi implikasi yang baik terutama di dunia membangun di mana pengguna akan memiliki kemampuan untuk memilih untuk tidak membayar yuran transaksi sementara yang lain akan dapat memasukkan biaya untuk mengutamakan kelajuan transaksi.

Pertukaran yang Menyokong GoldCoin

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan Goldcoins (GLC), boleh mendapatkan dari lapan pertukaran berikut yang kini menyokong cryptocurrency termasuk; Bittrex, Penyukar Wang Koin, Pertukaran Nova, Altilly, Pertukaran Syiling Tempatan, Tradesatoshi, Duit Syiling dan CubaGoldCoin.com.

Walau bagaimanapun, tidak perlu risau kerana setelah Fork Bitcoin Terbalik dilaksanakan, semua pemegang Bitcoin asli akan mendapat jumlah Goldcoins yang sama dengan nisbah 1: 1. Walau bagaimanapun, projek ini memberi amaran kepada pemegang kripto yang menyimpan syiling mereka di bursa bahawa platform itulah yang akan dikreditkan dengan GLC.

Walaupun pertukaran harus memberi kredit kepada akaun anda dengan duit syiling GLC, mereka tidak diwajibkan secara sah untuk melakukannya. Oleh itu, untuk membantu pengguna yang memegang Bitcoin mengenal pasti jika mereka memperoleh GLC percuma, platform tersebut akan memaparkan nama dan logo pertukaran yang telah berjanji untuk memberi kredit kepada pengguna Bitcoin dengan Goldcoin.

Sekiranya pertukaran yang anda gunakan tidak ditunjukkan dalam senarai, pasukan menasihati pengguna untuk mempertimbangkan untuk memindahkan bitcoin mereka ke bursa sokongan atau lebih baik lagi, mereka harus mengeluarkan duit syiling ke dompet peribadi di mana mereka dapat mengawal kunci peribadi mereka. Ketahui lebih lanjut mengenai Peta Jalan GoldCoin di sini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me