Panduan Untuk Dash Masternodes

Perdagangan dan perlombongan adalah dua cara yang diperoleh oleh kebanyakan orang melalui crypto. Walau bagaimanapun, kedua-duanya menimbulkan beberapa masalah. Perdagangan sememangnya berisiko. Walaupun perlombongan mengambil pelaburan besar dalam perkakasan dan mengambil sejumlah besar tenaga (oleh itu lebih banyak pelaburan wang).

Ada cara lain. Anda boleh membuat crypto berfungsi untuk anda, dan membuat aliran pendapatan pasif dengan mengendalikan masternode. Tidak semua cryptocurrency berfungsi sama, jadi tidak semua mempunyai kemampuan ini. Dari mereka yang melakukannya, Dash (DASH) adalah yang terbesar dan paling popular.

Tetapi apa itu masternode? Itulah yang akan dijelaskan oleh artikel ini, serta bagaimana anda boleh memulakan operasi Dash masternode, menjana pendapatan pasif dari crypto.

Sejarah dan Latar Belakang Dash

Pada masa penulisan Dash ini, merupakan cryptocurrency terbesar ke-13 berdasarkan kapitalisasi pasaran, dengan nilai keseluruhan US $ 1.5 bilion. Ia dilancarkan pada tahun 2014, sebagai garpu dari Bitcoin. Sejak penubuhannya, ia telah menghabiskan banyak masa sejak itu sebagai salah satu cryptocurrency paling berharga dalam edaran. Pada bulan Mac 2017, Dash menyaksikan kenaikan meteor menjadi cryptocurrency paling berharga ke-3 untuk jangka masa.

Tujuan Dash adalah untuk menyediakan mata wang yang cepat, tanpa sempadan dan tidak dapat dikesan untuk transaksi. Ini dapat dicapai melalui dua ciri – “InstantSend” dan “PrivateSend”.

  • InstantSend membolehkan transaksi melangkau proses pengesahan biasa yang mengakibatkan masa transaksi lambat untuk banyak cryptocurrency.
  • Private Send berfungsi dengan menjalankan urutan transaksi palsu sebelum melaksanakan yang dimaksudkan. Dengan melakukan ini, pihak luar tidak dapat melihat pihak pengirim transaksi. Hasilnya, transaksi tidak dapat dikesan, tidak seperti transaksi yang dibuat dengan mata wang popular lain seperti Bitcoin dan Litecoin.

Secara lalai, ciri ini dimatikan. Pengguna mempunyai pilihan untuk mengaktifkan atau tidak.

Dash telah menjadikan tarikan sebagai mata wang transaksional dan koin yang berpusat pada privasi. Ia sering dinamakan bersama dengan Monero dan Zcash sebagai salah satu koin privasi yang paling terkenal. Sementara di sisi lain dari penggunaannya, Dash telah melihat penggunaan dunia nyata yang signifikan untuk penggunaan sehari-hari di kawasan ekonomi yang bergelut, seperti Venezuela dan Colombia.

Apakah Dash Masternodes?

Dalam istilah pengkomputeran, node adalah komputer atau pusat akses yang beroperasi sebagai sebahagian daripada rangkaian. Mesin yang menjalankan skrip perlombongan, misalnya. Maka, masternode, menurut definisi, adalah simpul yang mempunyai urus tadbir atau kawalan ke atas nod biasa.

Dalam kes Dash, masternodes mempunyai tiga fungsi:

  • Mencampurkan syiling untuk membolehkan transaksi PrivateSend
  • Mengesahkan transaksi InstantSend
  • Menjalankan struktur tadbir urus organisasi autonomi (DAO) yang terdesentralisasi.

Tadbir urus terdesentralisasi (tidak dijalankan oleh satu orang atau syarikat) adalah salah satu prinsip utama cryptocurrency. Namun, ini memberikan tantangan untuk kemajuan ekosistem Dash jika tidak ada yang membuat keputusan. DAO adalah penyelesaian untuk ini. Anggota komuniti Dash dapat mengemukakan proposal, untuk proyek di jaringan Dash, atau perubahan arah jaringan secara keseluruhan.

Di sinilah masternode masuk. Pemilik Masternode memilih cadangan yang dibuat oleh anggota masyarakat, serta keputusan pendanaan oleh perbendaharaan Dash. Sebarang wang yang dibelanjakan untuk pengembangan, pemasaran, perkongsian atau apa-apa Dash, mesti diluluskan secara demokratik oleh kumpulan pengendali masternode. Oleh itu, masyarakat masih dapat beroperasi dan terus maju.

Jadi, secara ringkas, Dash masternodes mempunyai dua komponen. Masternode itu sendiri adalah dompet Dash, menjalankan salinan blockchain Dash, yang memudahkan fungsi PrivateSend dan InstantSend. Walaupun pemilikan masternode membolehkan pengguna mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan untuk rangkaian Dash.

Bagaimana Saya Mendapatkan Masternode?


Yang menarik adalah, secara teknikalnya sesiapa sahaja boleh mengendalikan masternode … dengan beberapa syarat.

Yang pertama adalah, anda perlu melaburkan 1000 Dash untuk memiliki dan mengendalikan masternode. Dash ini masih menjadi milik anda, dan anda bebas mengambilnya atau menjualnya. Tetapi untuk terus menggunakan masternode, baki anda tidak boleh turun di bawah 1000 Dash pada bila-bila masa. Pelaburan tersebut bertindak sebagai jaminan, melindungi dari pelaku buruk, atau orang yang membuat keputusan untuk keuntungan peribadi atau alasan jahat.

Syarat kedua ialah, peranti yang menggunakan masternode mesti memenuhi spesifikasi teknikal, dan tetap beroperasi 24 jam sehari (tidak kehilangan sambungan selama lebih dari satu jam). Untuk menjalankan masternode, anda memerlukan pelayan (atau VPS) dengan Linux dan alamat IP khusus. Ini untuk memastikan masternode mempunyai kemampuan untuk mengoperasikan fungsi yang diperlukan pada rangkaian Dash, tanpa penundaan yang signifikan bagi pengguna Dash.

Melepasi dua syarat ini, kelayakan untuk pemilikan masternode terbuka luas. Seseorang yang benar-benar baru dalam komuniti Dash boleh membuat masternode, dari mana saja di dunia. Masternode boleh dijual atau dilepaskan pada bila-bila masa juga. Tidak diperlukan kontrak atau komitmen lama.

Insentif Monetari Dash Masternodes

Pelaburan 1000 Dash (selain perkakasan) akan menjadi pertanyaan besar jika hanya untuk menyokong rangkaian Dash. Tidak, alasan utama kebanyakan memilih untuk membuat masternode adalah insentif aliran pendapatan pasif.

Bagi kebanyakan blockchain, seperti Bitcoin, pelombong menerima semua ganjaran daripada menghasilkan blok baru. Dengan Dash, ia sedikit berbeza.

Ganjaran blok dash dibahagi kepada tiga cara:

  • 45% kepada pelombong
  • 45% kepada pengendali masternode
  • 10% kepada perbendaharaan Dash

Oleh itu, dengan menjalankan masternode, anda memperoleh pendapatan yang konsisten dengan cara yang sama seperti crypto mining. Oleh kerana ganjaran berpecah antara beberapa pihak, ia lebih rendah daripada hadiah perlombongan tradisional. Tetapi seperti perlombongan, memiliki masternode menjadi semakin menguntungkan berdasarkan perubahan nilai Dash.

Menurut Laman web rasmi Dash, masternodes memperoleh sekitar 2 Dash setiap 7 hari. Ini diterjemahkan kepada pulangan pelaburan sebanyak 11% tahun lalu. Pada tahun-tahun mendatang, ganjaran blok akan terus menurun, demikian juga pendapatan masternode. Tetapi bergantung pada apa yang berlaku pada nilai Dash, masuk lebih awal dapat sangat bermanfaat. Sebagai contoh, pada awal tahun 2017, pelaburan sebanyak 1000 Dash akan menjadi kira-kira AS $ 12,000. Hari ini, harganya sekitar $ 180,000.

Bolehkah Saya Mendapatkan Masternode Sekiranya Saya Tidak Mempunyai 1000 Dash?

Walaupun anda tidak dapat memperoleh kepemilikan tunggal Dash masternode kecuali anda memenuhi had cagaran, ada cara anda masih boleh mendapatkan sepotong pai.

Beberapa pemilik masternode menawarkan orang kemampuan untuk melabur dalam saham masternode. Saham dapat dibeli dengan harga minimum 25 Dash (sekitar US $ 4500 sekarang), memberi orang yang kurang modal peluang untuk mulai memperoleh pendapatan pasif.

Sebahagiannya adalah pemilik individu. Sebaliknya, Neptune Dash adalah syarikat Kanada yang diperdagangkan secara terbuka yang menjalankan Dash masternodes, menawarkan saham masternode kepada pelabur. Sehingga Mac 2018, Neptune mengendalikan 18 masterod Dash secara keseluruhan.

Melabur dalam saham Dash masternode menimbulkan sedikit risiko, kerana anda mempercayakan Dash anda kepada pihak ketiga, sama ada individu atau syarikat seperti Neptune. Oleh itu, pastikan anda melakukan penyelidikan terlebih dahulu untuk memastikan sesiapa yang menawarkan saham masternode sah.

Dash Masternodes: Ringkasnya

Keupayaan untuk mengendalikan masternode dan memperoleh pendapatan pasif mungkin merupakan perkara yang paling menarik mengenai Dash bagi banyak orang. Lebih daripada ciri PrivateSend dan InstantSend. Walaupun mempunyai risiko, seperti yang dilakukan oleh crypto, masternodes berfungsi dengan berkesan seperti akaun simpanan, tetapi menawarkan pulangan yang lebih tinggi daripada kadar faedah perbankan tradisional.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Dash masternodes di sini. Atau anda boleh pergi ke https://masternodes.online/ untuk melihat maklumat mengenai semua syiling dengan masternode, dan anggaran ROI masing-masing.

Andrew adalah penulis dan pemasar digital dari New Zealand, kini berpusat di Asia Tenggara. Seiring dengan karyanya di banyak bidang ruang e-dagang, Andrew mempunyai minat yang mendalam terhadap cryptocurrency, terutamanya altcoin dan projek yang tertumpu pada penggunaan crypto arus perdana

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map