Panduan Pemula Untuk Stellar Lumens (XLM)

XLM adalah mata wang asli platform Stellar. Rangkaian ini bertujuan untuk membantu institusi kewangan dan individu di dunia melakukan transaksi rentas sempadan dengan mudah dan kos transaksi yang rendah dengan memanfaatkan teknologi lejar yang diedarkan.

Rangkaian Stellar dibentuk oleh Jed McCaleb, yang juga pengasas bersama Ripple, dan Joyce Kim, seorang peguam.

Melakukan Perbankan Tanpa Bank dengan Blockchain

Walaupun orang yang sama mencipta Stellar dan Ripple, dan masing-masing nampaknya berusaha untuk menyelesaikan masalah yang sama di sektor kewangan, Hebat bertujuan untuk berhubung ‘Orang yang mempunyai perkhidmatan kewangan kos rendah untuk memerangi kemiskinan dan mengembangkan potensi individu.’

Selain itu, Riak bertujuan untuk menghubungkan bank, penyedia pembayaran dan pertukaran aset digital syarikat korporat dan membolehkan mereka melakukan pemindahan wang global dalam beberapa minit.

Blockchain Stellar mampu mengesahkan transaksi dalam masa kurang dari 5 saat.

Sejarah Terindah

Stellar ditubuhkan pada tahun 2014 oleh McCaleb dan Kim. Stellar Development Foundation (SDF), sebuah organisasi bukan keuntungan dibentuk untuk menjalankan platform tersebut. Platform ini segera menyesuaikan diri dengan sektor pembayaran menggunakan XLM sebagai mata wang asalnya.

Pada tahun berikutnya, SDF meningkatkan rangkaian Stellar dan menukar nama aset asalnya dari Stellar menjadi Lumen. Perubahan nama dimaksudkan untuk mencerminkan perubahan yang dibuat di jaringan dan untuk menarik garis yang jelas antara Stellar, organisasi nirlaba yang mengembangkan platform, dan aset asalnya.

SDF membiayai operasinya dari rizab 5 peratus daripada 100 bilion syiling XLM. SDF boleh memilih untuk melelong sebahagian daripada 5% atau menjual sejumlah besar syiling XLM yang dikhaskan kepada entiti swasta yang berminat dalam hubungan kerja bersama.

Peningkatan rangkaian memperkenalkan algoritma konsensus baru, Protokol Konsensus Stellar (SCP) dikembangkan oleh David Mazieres, seorang profesor di Universiti Stanford, dan saintis utama di Stellar Development Foundation.

SCP memperkenalkan algoritma yang membolehkan kawalan terdesentralisasi, keselamatan asimptotik, dan kepercayaan fleksibel di platform.

Pada tahun 2017, sebuah jabatan komersial terkenal, Lightyear.io, dilancarkan.

Kepentingan Aset XLM Di Rangkaian Stellar

Pertama, platform Stellar dilancarkan dengan 100 bilion Lumens. Namun, terdapat kadar inflasi satu peratus setiap tahun. Ini bermaksud bahawa XLM baru ditambahkan ke rangkaian setiap tahun pada kadar 1 peratus.

Untuk dapat melakukan transaksi di blockchain Stellar, anda perlu membayar yuran transaksi. Bayaran ini mesti dibayar menggunakan lumens (XLM).

Walaupun bayarannya minimum, 0,00001 XLM, mereka menghalang a Serangan Denial of Service (DoS) di rangkaian. Untuk platform Stellar mengekalkan akaun, akaun perlu mengekalkan baki minimum 0.5 XLM. Menurut Stellar Development Foundation, jumlah minimum ini membantu menghilangkan akaun yang ditinggalkan.

Dengan fokus pada urus niaga kewangan, XLM membolehkan perdagangan antara pasangan mata wang.

Keputusan ini agak kontroversial dan boleh menimbulkan dilema tertentu, terutama sekiranya berlaku kenaikan harga yang drastik. Ingin tahu apa yang difikirkan oleh orang lain? Lihat ulasan Stellar di Revain.

Walau bagaimanapun, fungsi ini memerlukan kecairan antara mata wang yang terlibat dan XLM.

Rancangan Masa Depan Stellar

Stellar mula melabur di masa depan semasa penubuhannya. Sebagai contoh, SDF kadang-kadang memberikan duit syiling XLM percuma kepada orang ramai dengan tujuan untuk melibatkan lebih banyak orang yang terlibat dengan cryptocurrency.

Langkah seperti ini berkaitan dengan komitmen SDF untuk meminjamkan bank yang tidak disimpan. Dengan lebih banyak orang di kawasan yang kurang bernasib baik, terutama di Afrika dan Asia, mempunyai akses ke telefon pintar daripada bank, dengan XLM, mereka hanya memerlukan sambungan internet untuk menerima dan membuat pembayaran.

Stellar telah membuktikan daya maju memandangkan perkongsian peringkat tinggi yang dimilikinya pada masa lalu. Ini termasuk kerjasama dengan IBM, KlickEx, SureRemit, dll.

Pada bulan September tahun ini, Stellar mengembangkan gelang mata wang maya yang menggunakan teknologi Near Field Communication (NFC) dan teknologi lejar diedarkan Stellar untuk membuat pembayaran.

Stellar juga ingin memperkenalkan rangkaian kilat untuk meningkatkan aspek keselamatan dan keselamatan platform. SCP juga ditandai untuk peningkatan dengan operasi Bump Sequence.

Basil mempunyai tiga tahun pengalaman bebas menulis mengenai teknologi yang mengganggu. Dia memberi tumpuan kepada berita terkini dan berita; membantu menyebarkan Injil Blockchain. Dia berharap dapat memiliki syarikat blockchain sendiri suatu hari nanti; membantu dunia melalui teknologi lejar inovatifnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map