Panduan Pemula Untuk Ontologi (ONT)

Ontology adalah platform blockchain yang dibina untuk menampung blockchain lain, baik di sektor swasta dan awam sehingga perusahaan dapat memanfaatkan inovasi teknologinya. Panduan Ontologi ini akan memperkenalkan cara-cara di mana projek merancang untuk mencapai ini.

Dengan syarikat penargetan blockchain ONT, ini memberi pilihan kepada perniagaan untuk menyimpan data secara peribadi atau umum. Platform ini diasaskan bersama oleh Da HongFei dan Erik Zhang yang juga pengasas Blockchain NEO.

Mengapa Ontologi?

Ontologi diciptakan untuk memberikan interoperabiliti antara blockchain. Oleh kerana perniagaan tidak mahu mengisi semua maklumat mereka di blockchain awam, dengan blockchain Ontology, mereka memilih apa yang harus dirahsiakan dan apa yang harus dibuka kepada pesaing mereka.

Sebagai contoh, pelanggan mungkin ingin membuka akaun dengan perniagaan tertentu; mereka boleh menggunakan blockchain awam yang kemudian akan bersambung dengan blockchain Ontology untuk menyimpan maklumat peribadi secara peribadi.

Sejarah Ringkas Ontologi

Ontologi dilahirkan pada tahun 2017 oleh OnChain; sebuah firma China yang diasaskan bersama oleh Erick Zhang dan Da HongFei. Anehnya, projek ini tidak mengeluarkan tawaran duit syiling awal tetapi melancarkan token Ontologi awal tahun ini di platform tuan rumahnya, NEO blockchain.

Semasa tayangan udara, pasukan Ontologi memberikan 1000 token ONT kepada pelanggan buletinnya sementara mereka yang memegang token NEO diberi hadiah 0,01 token ONT setiap token NEO. Selain itu, mereka yang menghadiri Acara NEO DevCon berkongsi 500 token ONT.

Pada bulan Jun tahun ini, Ontologi berhijrah ke jaring utamanya sendiri yang diikuti oleh serangkaian tetesan udara. Selepas penghijrahan, platform Ontology memperkenalkan sistem dua syiling seperti yang berlaku dengan blockchain NEO.

Platform Ontologi memperkenalkan algoritma konsensus unik yang disebut Toleransi Kesalahan Byzantine yang Boleh Disahkan (VBFT). Algoritma menggabungkan fungsi algoritma konsensus yang lain. iaitu menggabungkan algoritma Proof of Stake (PoS) dengan algoritma Verifiable Number Function (VRF) ditambah ciri algoritma Byzantine Fault Tolerance (BFT).

Gabungan ini memberi kuasa kepada Ontology Consensus Engine (OCE) yang ditugaskan untuk menjamin “Keacakan dan keadilan penjanaan populasi yang disepakati, dan memastikan bahawa akhir negara dapat dicapai dengan cepat.”

Sistem Dua Syiling

Platform Ontology mempunyai dua token asli iaitu token ONT dan ONG. Fungsi kedua-dua token itu berbeza.

Token ONT memberikan suara kepada pemegangnya semasa membuat keputusan mengenai masalah yang mempengaruhi rangkaian Ontologi. Pemegangnya juga menerima token Gas Ontologi (ONG) yang dihasilkan oleh sistem. ONG akan digunakan untuk menggerakkan pelaksanaan kontrak pintar, penyimpanan rangkaian, antara utiliti lain di platform.

Penjanaan ONG akan berlangsung selama 22 tahun dengan peratusan generasi berbeza setiap tahun. Semua token ONG yang digunakan di platform akan diedarkan kepada mereka yang memegang token ONT.

Satu bilion token ONT diperkenalkan di platform semasa penciptaan blok genesis. Selain itu, setelah 22 tahun, satu bilion token ONG akan dihasilkan.

Sistem dua syiling berfungsi sama dengan sistem yang dibuat oleh NEO. Duit syiling NEO adalah cryptocurrency utama ekosistem NEO sementara token GAS digunakan untuk membayar yuran rangkaian. Syiling NEO selalu lebih berharga daripada GAS, dan kedua-dua aset digital boleh dibeli atau dijual di bursa yang berbeza. 

Masih terlalu awal untuk mempertimbangkan sama ada sistem dua syiling adalah cara yang berkesan untuk menjalankan rangkaian blockchain. NEO menunjukkan prestasi yang lemah selama dua tahun terakhir, kecuali pasaran lembu pada tahun 2017. Kedua Ontologi dan NEO harus menunjukkan bahawa mereka dapat memperluas tawaran dan perkhidmatan mereka, mengingat banyak projek lain bergerak maju dan melepaskan ciri baru. 

Sebagai contoh, Travala baru-baru ini telah mengumumkan bahawa ia akan bergerak dari rangkaian NEO ke Binance Chain. Mata wang digitalnya AVA, yang kini menjadi mata wang NEP5 akan menjadi aset digital BEP5 dalam masa terdekat. Tujuannya adalah untuk mencari penyelesaian yang lebih baik dan meningkatkan kebolehgunaan dan prestasi aset digital AVA, sesuatu yang tidak dapat dicapai melalui NEO – dalam kes ini – tetapi melalui platform lain.

Perkembangan Ontologi Semasa dan Masa Depan

Kerja-kerja yang sedang berjalan meliputi perkongsian perkhidmatan, aplikasi ekosistem, kerjasama ekosistem, dan pengembangan masyarakat antara lain.

Sebelum akhir tahun ini, pasukan Ontologi berusaha untuk memperluas fokusnya dari hanya mengoptimumkan rangkaian utama yang baru dilancarkan untuk juga memberi tumpuan kepada sistem aplikasi kepercayaan berasaskan ID ONT. Sistem ini bertujuan untuk membantu individu dan perniagaan untuk mencipta identiti digital pada blockchain ONT.

Kesimpulannya, token ONT boleh dibeli di bursa cryptocurrency yang popular seperti Binance, Huobi, OKEx, Bibox, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, token ONT tidak dapat dibeli dengan fiat dan anda harus menukar fiat ke koin crypto yang diketahui sebelum menukarnya dengan ONT.

Juga, projek Ontologi mempunyai beberapa kes penggunaan dunia nyata yang hebat yang mungkin menyaksikan perniagaan menggunakan teknologi blockchain dalam operasi mereka sehari-hari.

Ontologi juga telah bekerja dengan NEO untuk mewujudkan platform rantaian silang terbuka untuk internet generasi akan datang. Sejak Julai 2018 mereka mengusahakan projek ini yang membolehkan mereka memperkenalkan protokol interoperabiliti yang cekap dan inklusif berdasarkan kedudukan utama kedua-dua pihak di pasaran. 

Beberapa ciri utama perkongsian ini termasuk mewujudkan pendekatan mesra alam untuk rantaian anggota, penghalang masuk yang rendah, keberanian transaksi, dan memberikan keselamatan yang lebih baik kepada peserta. 

Pengasas NEO dan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Onchain, mengulas:

“Kerjasama ini merupakan langkah seterusnya untuk bukan hanya NEO dan Ontologi tetapi juga masa depan industri blockchain ketika kami mempelopori pendekatan kolaboratif untuk menyelesaikan masalah yang sukar. Dengan membina asas untuk platform rantaian silang global, kami berharap dapat memberikan penyelesaian dan penggunaan kehidupan nyata untuk blockchain dengan mengatasi cabaran dan masalah bersama-sama. “

Li Jun, Pengasas Ontologi, menjelaskan bahawa dengan penciptaan sistem rantaian silang terbuka dan global, kedua-dua NEO dan Ontologi akan mempromosikan pertukaran nilai rentas rantai. Ini jelas akan membantu mewujudkan infrastruktur asas untuk internet generasi berikutnya di seluruh dunia. 

Di mana saya boleh membeli secara ONT?

Terdapat pertukaran cryptocurrency yang berbeza yang membolehkan anda membeli duit syiling ONT. Namun, salah satu pertukaran yang paling popular untuk membeli mata wang digital ini adalah Bibox. Platform ini mempunyai tiga pasangan perdagangan yang berbeza, termasuk ONT / USDT, ONT / BTC dan ONT / ETH yang merangkumi lebih dari 25% daripada jumlah dagangan ONT di seluruh dunia. 

Ini bermaksud bahawa Bibox mempunyai kecairan yang diperlukan untuk menawarkan pengalaman perdagangan terbaik kepada pengguna semasa membeli ONT. Untuk menangani platform ini, pengguna perlu menghantar USDT, BTC atau ETH ke akaun mereka dan menukarnya dengan ONT. 

Pertukaran cryptocurrency lain yang diiktiraf yang kini membolehkan pengguna membeli syiling ONT adalah Binance. Binance adalah salah satu pertukaran terbesar di pasaran dan mewakili 2.76% daripada jumlah dagangan ONT. Binance menawarkan enam pasangan perdagangan yang berbeza, termasuk ONT / USDT, ONT / BTC, ONT / ETH, ONT / BNB, ONT / PAX dan ONT / USDC. 

Kelebihan utama menjadikan Binance sebagai platform perdagangan adalah hakikat bahawa pertukaran tersebut diakui sebagai salah satu peneraju altcoin. Terdapat beberapa mata wang maya yang mempunyai kecairan terbesar di Binance. Walaupun cara tradisional untuk membeli aset digital di Binance menghendaki anda menghantar dana (USDT, BTC, ETH, BNB, PAX atau USDC) ke bursa, ada sistem baru yang akan membantu anda menjadikan proses ini lebih mudah. 

Pengguna yang berminat hanya boleh membuat pembelian dengan kad kredit dan membeli syiling BTC, ETH atau BNB. Selepas itu, adalah mungkin untuk menukarnya dengan ONT di pasaran sebaik sahaja dana dimasukkan. Ini adalah salah satu kaedah terpantas untuk memperoleh ONT melalui pertukaran cryptocurrency. 

Selepas membeli ONT, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mengekstrak dana ke dompet cryptocurrency dari mana anda mempunyai kunci peribadi. 

Di mana saya boleh menyimpan ONT?

Pertukaran cryptocurrency bukanlah tempat terbaik untuk menyimpan dana. Platform ini boleh diretas atau dipengaruhi oleh masalah yang berbeza, termasuk serangan. Ini boleh memberi kesan negatif pada dana yang disimpan pengguna di bursa ini. Sebagai contoh, Binance kehilangan 7,000 BTC pada awal tahun 2019 dan Coincheck telah diretas sebanyak $ 500 juta pada awal tahun 2018. Walaupun Binance dapat mengembalikan wang kepada pengguna, Coincheck terpaksa menutup operasinya. 

Peraturan emas di pasaran cryptocurrency adalah “bukan kunci anda, bukan duit syiling anda.” Ini merujuk kepada kunci peribadi yang berkaitan dengan cryptocurrency yang dimiliki pengguna. Kaedah terbaik untuk menyimpan aset digital adalah dengan menggunakan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S atau Trezor. Namun, tidak semua mata wang maya disokong oleh dua dompet perkakasan ini. 

Menurut The Ontology Team, terdapat beberapa dompet yang membolehkan anda menyimpan ONT dan ONG, termasuk Anypay, AToken, Atomic Wallet, Banko Wallet, BitKeep, Buntoy, Clay, Cobo, Cloudwallet, Cyano, Exodus Wallet, Guarda Wallet, Huobi Wallet, infinito, Math, Onion, OWallet dan banyak lagi. 

Sebilangan besar dompet ini dikembangkan untuk berfungsi sebagai dompet desktop atau pada peranti mudah alih, yang mungkin lebih mudah bagi pengguna untuk menangani dana mereka tetapi tidak ideal dari segi keselamatan, walaupun sebenarnya lebih selamat daripada pertukaran tradisional. 

Ledger Nano S membolehkan pengguna menyimpan token ONT dan ONG mereka pada peranti ini menggunakan aplikasi OWallet yang dibangunkan oleh komuniti Ontologi. Ini adalah penyelesaian terbaik untuk pengguna yang ingin menyimpan aset digital mereka untuk jangka masa panjang dan tahu bahawa mereka akan sentiasa dilindungi dan bersedia untuk digunakan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Ledger Nano S dan cara menyimpan syiling ONT dan ONG, anda boleh mengunjungi Ledger’s laman rasmi

Harga ONT

ONT mempunyai corak harga yang serupa dengan banyak cryptocurrency lain di pasaran. Mata wang maya melonjak ke atas $ 10.5 pada bulan Mei 2018. Sejak saat itu, mata wang digital memasuki pasaran beruang yang masih ada hingga sekarang. Sebagai contoh, pada akhir Disember 2018, mata wang maya jatuh ke $ 0,45 per syiling, mencatatkan penurunan harga sebanyak 95%. 

Pada masa ini, mata wang maya diperdagangkan sekitar $ 0.724 dengan permodalan pasaran $ 386 juta. Ini menunjukkan bahawa mata wang maya tumbuh lebih dari 60% pada bulan-bulan terakhir, sejajar dengan banyak altcoin lain, tetapi jauh dari 200% yang didaftarkan oleh Bitcoin (BTC). 

Dari segi Bitcoin, ONT mencapai harga tertinggi pada bulan Jun 2018 apabila ia diperdagangkan sekitar 0.00115634 BTC. Akhirnya, ONT jatuh ke 0.00006769 beberapa jam yang lalu, titik terendah yang pernah ada. Ini menunjukkan bahawa Bitcoin kekal kukuh dan ONT mengikuti trend yang sama dengan altcoin lain di pasaran. Pada masa ini, Ontology adalah aset digital terbesar ke-26 di pasaran.

Panduan Membaca Ekstra Ontologi

Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat Prediksi Harga Ontologi dan Analisis Teknikal untuk melihat bagaimana prestasi koin ONT pada tahun 2019. Bagi mereka yang mencari berita mengenai penggunaan, kemudian baca panduan mengenai aplikasi terdesentralisasi ontologi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map