Coinbase Pro vs. Binance: Gambaran Keseluruhan

Sekiranya anda sudah menjadi pedagang kripto, bakal peniaga atau hanya pengikut kripto, sudah tentu anda lebih mengetahui Coinbase Pro lwn. Binance perbahasan — kerana mereka adalah dua pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia. Pada masa ini, pasaran crypto global bernilai lebih dari $ 250 bilion, dan sebahagian besar pasaran dilindungi oleh dua platform ini, yang menunjukkan kepentingannya dalam industri crypto.

Kedua-dua platform wujud untuk melayani pedagang kripto yang berpengalaman dan mereka yang baru dalam bidang kraf ketika mereka mengambil langkah pertama ke dunia perdagangan kripto.

Dalam artikel ini, kami akan membandingkan kedua-dua pertukaran dengan menggunakan banyak faktor, seperti mata wang yang diterima, bayaran yang dikenakan, sokongan pelanggan, keselamatan, dll. Tetapi sebelum itu, mari kita tinjau gambaran keseluruhan kedua platform.

Coinbase Pro vs. Binance: Gambaran keseluruhan

Binance

Pertukaran Binance ditubuhkan pada tahun 2017 oleh Zhao Changpeng dan Yi He. Syarikat ini beribu pejabat di Malta, dan juga memiliki kantor di Taiwan, Jepun, dan China. Kedua-dua pengasas memulakan kerjaya crypto mereka di bursa OKCoin.

Pertukaran tersebut adalah pertukaran crypto-to-crypto, yang bermaksud bahawa ia menghubungkan pembeli dengan penjual untuk perdagangan crypto. Ia juga mempunyai cryptocurrency tersendiri yang dipanggil Binance Coin (BNB). Platform ini berjaya mengumpulkan $ 15 juta melalui ICO pada bulan Julai 2017.

Ia terkenal kerana memberikan hadiah menarik kepada peniaga teratasnya. Pada masa lalu, harga termasuk MacBook, iPhone, dan Mercedes-Benz. Pada masa ini, pasukan di Binance sedang mencari rakan kongsi untuk membentuk dana pelaburan bernilai satu bilion dolar bersama-sama.

Coinbase Pro

Berdagang cryptocurrency sebagai pemula boleh menjadi menakutkan – itulah sebab utama mengapa Pangkalan Wang Syiling ditubuhkan. Platform ini mesra pengguna dan mudah. Sebilangan besar peniaga menggunakan platform ini ketika memperdagangkan mata wang digital sebagai pemula, tetapi ia mengenakan bayaran yang sama.

Ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Brian Armstrong dan Fred Ehrsam, ibu pejabat syarikat itu berpusat di San Francisco, California.

Pada tahun 2017, Coinbase menjadi unicorn menjadikannya pertukaran kripto pertama yang mencapai penilaian $ 1 bilion.

Selain itu, Brian Armstrong telah berada di kedudukan nombor 10 dalam senarai Forbes orang muda yang paling berpengaruh dalam perniagaan.

Coinbase Pro dilancarkan pada tahun 2015, oleh Coinbase, dan ini bertujuan terutamanya untuk pedagang yang berpengalaman. Ini adalah alternatif yang hebat untuk peniaga yang lebih berpengalaman. Urus niaga di platform adalah segera dan lebih murah. Namun, jika anda mengetahui muslihat ini, anda tidak perlu membayar sebarang kos transaksi di platform.

Coinbase Pro vs. Binance: Bagaimana Mereka Membandingkan

Struktur Yuran

Terdapat tiga jenis yuran yang dibayar semasa berdagang di platform pertukaran; yuran pengeluaran, yuran perdagangan, dan deposit.

Binance menawarkan perkhidmatannya dengan kadar bayaran yang sangat rendah. Menariknya, untuk semua perdagangan, ia hanya mengenakan yuran 0.1% di bursa. Selain itu, Binance tidak mengenakan sebarang bayaran untuk deposit atau pengeluaran.

Sebaliknya, Coinbase Pro juga menawarkan yuran rendah walaupun harganya sedikit tinggi, mereka berkisar antara 0.1% dan 0.25%, untuk pedagang ambil, dan ia menawarkan bayaran sifar untuk peniaga pembuat. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membayar yuran perdagangan selagi anda memahami apa yang anda lakukan. Platform ini membolehkan para pedagang membuat pesanan yang berbeza, iaitu pesanan had, pesanan had had, dan pesanan pasaran.

Perkhidmatan Mata Wang

Binance tidak menawarkan perdagangan fiat. Walaupun begitu, ia menyediakan sejumlah besar cryptocurrency yang dapat diperdagangkan satu sama lain berbanding dengan Coinbase Pro. Beberapa syiling crypto yang disokong di bursa termasuk EOS, Cardano, NEO, Lisk, Steem, Gifto, Bitcoin, USDT, Ethereum, Binance Coin, dan banyak lagi.

Sebaliknya, Coinbase Pro menawarkan pelbagai pasangan fiat dan crypto untuk Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash, XRP, ZRX, ETC, BAT, MANA, LOOM, DNT, dan CVC. Walaupun pertukaran itu terkenal dengan portfolio mata wang kecilnya, ada rancangan untuk memperluas kumpulan altcoinnya di masa depan. Menariknya, pertukaran itu menambah lapan syiling baru pada tahun 2018.

Keselamatan

Kedua-dua bursa menggunakan pengesahan dua faktor untuk melindungi akaun pengguna. Ini adalah sistem di mana setiap akaun mempunyai dua jenis kata laluan. Dan yang kedua dihantar ke telefon bimbit pengguna atau dibuat oleh Aplikasi seperti Google Authenticator.

Tidak jelas bagaimana Binance menguruskan wang pelanggannya, dan ini membimbangkan banyak pelanggan. Baru-baru ini pada bulan Jun 2018, pengguna platform melaporkan kehilangan dana setelah peningkatan sistem yang dirancang. Binance terpaksa meminta maaf dan menawarkan potongan harga 70% untuk perdagangan untuk masalah yang disebabkan oleh kemas kini.

Pada bulan Mac tahun lalu, penggodam mencuri maklumat masuk pengguna dan cuba merompak pertukaran. Sistem mengesan peretasan dan menghentikannya. Tidak ada pengguna yang kehilangan dana, dan dana penggodam disumbangkan kepada badan amal.

Namun, pada 7 Mei 2019, pertukaran itu disasarkan sekali lagi dan kali ini kehilangan 7,074 Bitcoin yang kini bernilai sekitar $ 54 juta.

Kecuali pelanggaran terbaru, pasukan keselamatan platform telah dipuji kerana melindungi wang penggunanya dari penggodam.

Coinbase Pro adalah syarikat terkawal di mana dana pelanggan diinsuranskan oleh FDCI, sementara 98% dana kripto disimpan dalam penyimpanan sejuk.

Platform ini tidak diretas atau dengan cara yang terancam oleh pemain luar yang berniat jahat.

Secara keseluruhan, kedua-dua platform mempunyai rekod keselamatan yang lebih baik daripada kebanyakan bursa lain, tetapi Coinbase Pro lebih baik kerana lebih terbuka dan jujur ​​tentang tempat menyimpan dana pengguna.

Sokongan pengguna

Banyak pertukaran telah dikritik kerana mempunyai layanan pelanggan yang buruk. Malangnya, Coinbase Pro dan Binance juga perlu diperbaiki di kawasan ini. Tidak ada platform yang mempunyai pilihan sokongan sembang langsung di laman web asalnya. Kedua-dua pertukaran lebih suka komunikasi dengan pelanggan mereka melalui e-mel. Walaupun mereka menawarkan perkhidmatan “SupportBot” untuk pertanyaan umum.

Perkhidmatan sokongan pelanggan Binance boleh menjadi perlahan ketika pertukaran sibuk, tetapi tersedia dalam empat bahasa yang berbeza (Inggeris, Jepun, Korea, dan Cina), jadi sekurang-kurangnya mereka berusaha.

Coinbase Pro mengambil masa 2-3 hari untuk membalas pertanyaan e-mel daripada pelanggan. Pertukaran mempunyai bahagian Soalan Lazim terperinci, yang banyak berguna oleh peniaga. Selain itu, ia mempunyai talian bantuan telefon, tetapi hanya berpusat di A.S., sehingga sukar untuk diakses oleh pengguna antarabangsa.

Keramahan Pengguna

Coinbase Pro menawarkan antara muka yang agak kompak, yang mengelompokkan carta harga, butang beli / jual, buku pesanan, dan pesanan, dan sejarah perdagangan semuanya dalam satu halaman.

Ini membolehkan pengguna menganalisis data dengan cepat tanpa perlu beralih ke layar lain. Bahagian sokongan menunjukkan kepada pengguna cara membuat pemindahan kawat segera. Anda boleh memindahkan dana dari akaun Coinbase secara percuma. Bagi pengeluaran, ada had $ 10,000 setiap hari untuk pengeluaran.

Binance mempunyai dua tetapan pengguna: asas dan maju. Asas lebih maju untuk pemula. Walau bagaimanapun, ia menawarkan kepada peniaga yang lebih berpengalaman semua maklumat dan ciri yang mereka perlukan dengan cara yang mudah dan jelas.

Keputusan Akhir

Berdagang mata wang digital untuk pemula boleh menjadi menakutkan, mengecewakan, dan mahal. Oleh itu, sangat penting untuk memilih pertukaran yang tepat.

Binance dan Coinbase Pro kedua-duanya adalah pilihan yang sangat baik untuk peniaga yang lebih berpengalaman, tetapi kami mengesyorkan anda memulakan dengan Coinbase Pro kemudian beralih ke Binance. 

Secara keseluruhan, kedua-dua pertukaran adalah hebat, dan antara yang terbaik di industri ini. Dalam perbahasan Coinbase Pro vs. Binance, kedua-duanya boleh menjadi pemenang!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map