Cara Mengira Keuntungan BitMEX

Sekiranya anda mengambil langkah pertama sebagai pelabur atau peniaga kripto, maka ada kemungkinan anda mungkin sudah melihat BitMEX, salah satu platform perdagangan Bitcoin yang paling popular. Jumlah dagangan hariannya melebihi 35,000 BTC, dan mempunyai lebih dari 540,000 akses setiap bulan. Tanpa keraguan, BitMEX adalah platform yang mengagumkan yang menawarkan banyak alat perdagangan yang berguna.

Kontrak kekal, keuntungan terbalik dan kontrak keuntungan turun, yuran pembiayaan, yuran perdagangan, PNL (Untung Rugi) yang tidak direalisasikan dan direalisasikan, semua syarat ini mungkin menyusahkan anda pada mulanya. Sebelum berdagang dengan cekap di BitMEX, adalah mustahak anda memahami maksudnya kerana hanya dengan memahaminya anda akan dapat belajar mengira keuntungan anda di platform tersebut.

Bitmex mempunyai kalkulator untung / rugi bawaan yang dapat digunakan dengan relatif mudah jika anda mempunyai sedikit kesabaran untuk mengetahui semua itu. Kami telah membuat panduan ringkas kalkulator BitMEX untuk membantu anda mengenali jalan anda dengan lebih baik.

Kalkulator Keuntungan Bitmex

Kira Untung / Rugi Bitmex

Kalkulator keuntungan BitMEX dapat diakses dari bahagian kiri atas antara muka BitMEX, dalam bahagian Pesanan Pesanan. Untuk mengaksesnya, klik butang berbentuk kalkulator dari sebelah kanan atas menu, tepat di sebelah butang Tetapan.

Kalkulator mempunyai dua “sisi” utama, panjang dan pendek, dan tiga tab: Untung / Rugi, Harga Sasaran, dan Harga Likuidasi. Di bawahnya, anda dapat mencari bidang yang ditentukan untuk memasukkan Kuantiti, Harga Masuk, Harga Keluar, dan Leverage. Hasilnya secara automatik dipaparkan di sebelah kanan UI padat kalkulator dalam bahagian seperti Margin, Entry Value, Exit Value, Profit / Loss, Profit / Loss%, dan ROE%.

Jual Beli Dijelaskan

Untuk menerangkan lebih lanjut bagaimana BitMEX Kalkulator Untung / Rugi berfungsi, kita akan menggunakan contoh sebenar Kontrak Berkekalan, Kontrak Untung Naik, dan Kontrak Keuntungan Turun.

Kontrak Berkekalan

Mari kita bayangkan anda menginginkan 1,000 kontrak XBTUSD dengan harga masuk purata $ 1,000. Sekiranya harga tanda XBTUSD pada masa ini adalah $ 1.250, maka PNL (Untung dan Rugi) yang belum direalisasikan adalah berdasarkan perbezaan antara harga masuk purata dan harga tanda.

Keuntungan yang belum direalisasikan dikira seperti berikut: ($ 1 / $ 1,000 – $ 1 / $ 1,250) * 1,000 = 0,20 XBT

PNL yang direalisasikan berdasarkan perbezaan antara harga masuk purata dan harga di mana anda menjual XTBUSD. PNL yang direalisasikan dikira berkaitan dengan tempat anda boleh membeli atau menjual kedudukan anda. Selalunya, ini bukan harga yang tepat.

Ia dikira menggunakan formula berikut: ($ 1 / 1,000 – $ 1 / $ 1,500) * 500 = 0,17 XBT, di mana 1500 adalah harga terakhir XBTUSD, dan 500 adalah jumlah kontrak yang anda jual.

Kontrak Keuntungan Terbalik

Anda mahu membeli 100 kontrak XBT7D_U110 dengan harga masuk purata 0.03 XBT. Harga XTB7D_U110 yang terakhir diketahui ialah 0.05 XBT.

Dalam kes ini, PNL yang tidak direalisasikan ditunjukkan oleh perbezaan antara harga terakhir dan harga masuk purata. Ia dikira seperti berikut: (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 100 = 2 XBT.

PNL yang direalisasikan ditunjukkan oleh perbezaan antara harga di mana anda memutuskan untuk menjual XBT7D_U110 dan harga masuk purata. Contohnya, jika anda memutuskan untuk menjual 50 kontrak XBT7D_U110 pada 0,05 XBR maka rumus akan menjadi (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 50 = 1 XBT

Kontrak Keuntungan Downside

Demi contoh ini, bayangkan bahawa anda ingin membeli 50 kontrak XBT7D_D90 dengan harga purata 0.02 XBT, sementara juga perlu diingat bahawa harga terakhir XBT7D_D90 pada masa ini ialah 0.04 XBT.

PNL yang tidak direalisasikan ditunjukkan oleh perbezaan antara harga terakhir dan harga masuk purata, dan dikira seperti berikut: (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 50 = 1 XBT

PNL yang direalisasikan ditunjukkan oleh perbezaan antara harga masuk purata dan harga di mana anda menjual XBT7D_D90. Sekiranya anda ingin menjual 25 XBT7D_D90 pada 0,04 XBT, maka keuntungan yang direalisasikan adalah (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 25 = 0,5 XBT

Bayaran Pembiayaan

BitMEX hadir dengan sokongan untuk apa yang disebut Kontrak Kekal. Sekiranya anda ingin membeli atau menjual kontrak yang berkekalan, anda akan membayar atau menerima bayaran dana sekali-sekala semasa tempoh perdagangan.

Kontrak Berkekalan hampir sama dengan Kontrak Niaga Hadapan. Namun, ia membezakan dirinya dari kontrak yang disebutkan di atas dengan mempunyai keistimewaan berikut: tidak ada pelupusan atau penyelesaian yang terlibat, ia dapat berdagang sangat dekat dengan Harga Indeks kerana dapat meniru pasar spot berdasarkan margin. Lebih banyak maklumat mengenai Kontrak Berkekalan dan Kontrak Masa Depan boleh didapati di laman web rasmi BitMEX

Katakan anda berniaga XBTUSD dan bahawa setiap 8 jam, ada yuran pembiayaan yang kini bernilai 1%. Bayaran pembiayaan dibayar dari pembeli ke penjual. Sebagai contoh, mari kita bayangkan bahawa anda memerlukan XBTUSD bernilai 100 XBT. Sekiranya kedudukan tidak mempunyai PNL yang disedari dan memerlukan waktu pembiayaan, maka anda diminta membayar 1 XBT. Setelah yuran pembiayaan dibayar, PNL yang anda sedar sekarang adalah -1 XBT.

Yuran Perdagangan

PNL yang direalisasikan digunakan untuk mengira semua yuran perdagangan yang diperlukan. Contohnya, jika anda membeli XBTUSD dan pasaran akan tetap sama, maka PNL anda yang belum direalisasikan adalah 0, dan PNL yang direalisasikan adalah negatif kerana anda membayar yuran semasa anda membeli XBTUSD.

Perakaunan PNL yang direalisasikan

Sekiranya anda mengurangkan ukuran kedudukan yang ada atau jika anda menutupnya sama sekali, maka PNL yang direalisasikan akan dipaparkan secara automatik di papan pemuka perdagangan BitMEX.

Sebagai contoh, untuk kedudukan terbuka dengan keuntungan direalisasikan 10 XBT, tab Open Positions akan memaparkan jumlah ini. Sebaliknya jika anda menutup kedudukan yang sama dan memperoleh keuntungan 10 XBT. Kemudian 10 XBT akan dipaparkan pada tab Posisi Tertutup.

Sekiranya anda membuat kedudukan baru pada kontrak yang dimaksud, maka PNL yang direalisasikan adalah 0 XBT dan ia akan dipaparkan pada tab Open Positions. Sebaliknya, jika anda menutup kedudukan, PNL yang direalisasikan akan ditambahkan ke Tab Kedudukan Tertutup.

Kami berharap panduan ini memberi penerangan mengenai apa yang mungkin kelihatan seperti kalkulator yang agak menyusahkan dan menghitungnya BitMEX keuntungan mulai sekarang akan menjadi mudah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map