(BTC) Bitcoin vs Bitcoin Tunai (BHC)

Terdapat banyak topik kontroversi di ruang cryptocurrency mengenai Bitcoin vs Bitcoin Cash. Proof-of-Work vs Proof-of-Stake, nilai sebenar satu Bitcoin, sama ada altcoin mempunyai nilai jangka panjang (maksimalisme BTC) … Tetapi mungkin topik yang paling kontroversial dan terkenal dalam cryptocurrency sejak 2017, adalah hujah Bitcoin (BTC) vs Bitcoin Cash (BCH).

Garpu Bitcoin Tunai (BCH)

1 Ogos 2017 menandakan permulaan rasmi perbahasan BTC / BCH yang terkenal, dengan Bitcoin melihat garpu dalam rangkaian yang dirancang untuk meningkatkan ukuran blok (skalabilitas). Garpu ini menghasilkan dua syiling berasingan (BTC dan BCH), dengan pemegang BTC menerima 1 BCH untuk setiap 1 BTC yang mereka pegang pada masa garpu.

Bitcoin Vs. Tunai Bitcoin

Garpu BCH telah menimbulkan kontroversi yang besar dalam komuniti cryptocurrency, sebahagiannya adalah hasil konflik dalaman, bahkan sebelum garpu keras BCH. Garpu BCH adalah hasil perbezaan pendapat para pembangun Bitcoin, dengan salam untuk yuran transaksi yang tinggi, “keluhan teori ekonomi mengenai keinginan untuk blok penuh”, dan penapisan, untuk menamakan beberapa.

Satu hujah utama untuk BTC mengatasi BCH adalah dari segi pembangunnya. Bitcoin telah dinyatakan mempunyai asas / komuniti pemaju yang lebih besar dan berpengalaman, berbanding dengan BCH.

Pihak Berpecah belah

Setelah garpu BCH, dua tokoh terkenal telah melangkah ke sorotan, berbicara positif mengenai BCH. Roger Ver (bekas Ketua Pegawai Eksekutif MemoryDealors.com) dan Craig Wright (tuntutan menjadi Satoshi Nakamoto) mungkin merupakan dua penyokong BCH yang paling bersuara. Salah satu hujah utama dari kem BCH adalah bahawa BCH adalah contoh yang lebih dekat dari apa yang dibayangkan oleh Satoshi, dengan beberapa penyokong bahkan mendakwa bahawa “BCH adalah BTC”.

Walau bagaimanapun, banyak dalam komuniti cryptocurrency nampaknya tidak setuju, dengan banyak tokoh terkemuka menyuarakan ketidaksetujuan mereka terhadap BCH. Eric Voorhees (CEO Shapeshift) tweet bahawa “Bitcoin adalah rantai yang berasal dari blok genesis dengan bukti kerja terkumpul tertinggi. Bitcoin Cash fork gagal memperoleh majoriti, oleh itu bukan Bitcoin ”. Vitalik Buterin (pencipta Ethereum) juga memanggil Craig Wright sebagai “penipuan”Pada persidangan Deconomy 2018 pada bulan April.

Bitcoin.com (dikendalikan oleh Roger Ver / BCH) telah diketahui mengelirukan orang ramai, orang awam terkemuka untuk bergabung bersama dalam percubaan tuntutan terhadap Bitcoin.com, dengan mendakwa mereka ditipu untuk membeli BCH dan bukan BTC akibat kekeliruan.

Mata Yang Sah Dibuat

Walau bagaimanapun, bahagian Bitcoin Cash mempunyai beberapa hujah yang boleh difikirkan. Salah satu hujah utama mengemukakan tanggapan bahawa BCH lebih sesuai dengan visi sebenar Satoshi Nakamoto untuk “sistem tunai elektronik peer-to-peer” (seperti yang dilihat dalam yang asli Buku putih BTC). Hingga akhir 2017 / awal 2018, rangkaian BTC telah dipenuhi dengan transaksi, menyebabkan transaksi BTC yang terlalu lama dan mahal. Ini membawa masalah besar dalam kemampuan Bitcoin untuk membuat skala pada masa itu, sehingga mengesahkan beberapa tuntutan kem BCH.

Kerumunan BCH juga membuat poin menarik mengenai penapisan, dengan menyatakan tuntutan bahawa komuniti BTC (/ r / bitcoin khususnya) tidak bertindak positif terhadap pernyataan yang menentang pemikiran bersama.

Perbahasan Tunai Bitcoin vs Bitcoin

Baru-baru ini, Jimmy Song yang maksimalis BTC telah mengambil bahagian dalam perbahasan terancang menentang Roger Ver (BCH) di Coinsbank Blockchain Cruise. Perdebatan itu menyerupai perbahasan politik, lengkap dengan masing-masing pihak melakukan beberapa tusukan yang lain. Namun, kedua-dua pihak mempunyai beberapa poin yang menimbulkan pemikiran, menunjukkan bahawa mungkin ada kes untuk kedua-dua belah pihak.

BTC mempunyai rantai terpanjang, mempunyai kebanyakan orang di belakangnya (seperti yang dilihat dalam harganya), dan lain-lain. Walau bagaimanapun, ada sesuatu yang dapat dikatakan untuk BCH dan kemampuannya untuk menjadi mata wang transaksional (sementara masih mengekalkan penawaran maksimum 21,000,000) . Sebaik-baiknya, pilihan terbaik adalah duit syiling yang merupakan nilai tambah yang kukuh dan juga bertransaksi, tidak kira betapa sibuknya rangkaian. Mungkin rangkaian kilat untuk BTC adalah jawapannya, atau mungkin tidak. Tetapi nampaknya apabila semua dikatakan dan dilakukan, masyarakat / majoriti memutuskan apa yang mereka mahukan sebagai koin cap pasaran tertinggi, dan sekarang itulah BTC.

Ditulis oleh UseTheBitcoin Guest Writer – Benjamin Pirus

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me