ETF Saham (Dana Perdagangan Bursa Saham) – Apa yang Harus Tahu Pelabur

Apakah ETF Saham?

Pada tahun 2019, jumlah nilai ETF yang disenaraikan di AS melepasi tanda $ 4 trilion. Lebih kurang 75% dana ini mempunyai stok. Tambahan pula, 10 ETF terbesar di pasaran AS adalah ETF saham. Di seluruh dunia, gambarnya serupa, dengan ETF ekuiti menguasai industri ini.

Jadi, apa sebenarnya ETF saham dan apa kebaikan dan keburukan pelaburan di dalamnya?

Dana pertukaran yang diperdagangkan adalah dana yang mengumpulkan modal, dengan modal kemudian dilaburkan untuk meniru indeks. Dalam kes ETF saham, dana akan dirancang untuk mengesan nilai indeks saham yang ada, atau indeks yang dibuat khusus untuk dana tersebut. Walau bagaimanapun, sekiranya ETF saham, hanya saham syarikat tersenarai yang akan dipegang oleh dana.

Jenis ETF Saham

Walaupun kebanyakan dana yang diperdagangkan bursa masuk ke dalam kategori ETF saham, terdapat banyak jenis ETF saham yang sangat berbeza.

ETF indeks utama

Banyak ETF terbesar mengesan indeks pasaran saham terkenal. Indeks ini sering digunakan sebagai penanda aras untuk prestasi pasaran saham yang luas, dan masuk akal bahawa ETF harus mengesannya. Contohnya merangkumi SPDR S&Dana indeks P 500 (SPY) dan QQQ Trust (QQQQ) yang mengesan indeks 100 Nasdaq.

ETF Cap Pasar

Beberapa saham ETF menjejaki syarikat mengikut nilai pasaran mereka. Dana indeks utama biasanya mengesan syarikat terbesar, tetapi ada beberapa dana yang menyempitkan senarai ke syarikat yang paling besar. IShares Global 100 ETF menjejaki S&P Global 100 Index yang merangkumi 100 syarikat paling berharga di dunia.

Terdapat juga banyak dana yang melabur dalam saham midcap, small-cap, dan microcap. ESF iShares Micro-Cap (IWC) mempunyai lebih daripada 1,300 syarikat, tetapi semuanya dengan nilai di bawah $ 300 juta.

ETF Sektor

Beberapa indeks sektor trek ETF saham. Contoh terbaik adalah siri SPDR Select ETF yang merangkumi 10 dana yang melabur dalam 10 sektor yang membentuk pasaran. Sebahagian daripada dana ini, seperti Financial Select Sector SPDR (XLF), telah menjadi penanda aras prestasi harian sektor masing-masing.

ETF industri

Untuk melabur dalam bakul saham yang lebih fokus, ETF yang melabur dalam indeks industri tersedia. Sebagai contoh, dalam sektor teknologi terdapat pelbagai industri seperti pengkomputeran awan, perisian, perkakasan dan keselamatan siber. Global X Cloud Computing ETF (CLOU) mengesan Indxx Global Cloud Computing Index dari 37 syarikat di seluruh dunia yang terlibat dalam pengkomputeran awan.

ETF gaya pelaburan

Bahagian penting dari saham ETF saham adalah dana yang mengikuti gaya pelaburan tertentu. Ini masih merupakan dana yang dikendalikan secara pasif, tetapi indeks yang mereka jejak menapis saham yang mempunyai ciri tertentu yang berkaitan dengan pertumbuhan, nilai, momentum, atau faktor lain.

Contohnya ialah iShares MSCI EAFE Growth ETF yang mengesan saham pertumbuhan pasaran maju indeks dari Eropah, Australia, dan Asia. Saham dipilih untuk indeks menggunakan gabungan metrik pertumbuhan.

ETF Beta dan Faktor Pintar

Sedikit lebih kompleks adalah ETF yang menggunakan kombinasi faktor untuk memilih dan menahan berat badan. Indeks biasanya berdasarkan penyelidikan empirikal dan bertujuan untuk meningkatkan prestasi indeks berwajaran kapitalisasi pasaran. Tujuannya bukan hanya untuk menghasilkan pulangan yang lebih tinggi tetapi mengambil kira risiko dan turun naik. Ini dapat dilakukan dengan tidak termasuk saham dengan hutang tinggi, margin jatuh, atau penilaian yang sangat tinggi.

ETF berat sama rata

Pendekatan lain untuk pengurusan risiko adalah dana berwajaran sama. Dalam kes ini, indeks keluar diubah sehingga semua stok ditimbang sama. Pendekatan ini menghilangkan risiko apabila syarikat yang paling berharga dalam indeks dinilai terlalu tinggi.

The Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) merangkumi semua stok di S&Indeks P500, dengan setiap saham membentuk 0.2% dana. Dana ini memerlukan pengimbangan semula secara berkala.

Dana pendapatan atau dividen

Sebilangan pelabur lebih mementingkan pendapatan yang dihasilkan oleh pelaburan mereka berbanding dengan pertumbuhan modal. Sebilangan besar ETF melayani pelabur ini dengan ETF dividen dan pendapatan. Dana tersebut mengesan indeks saham dengan hasil dividen yang tinggi, lestari, atau meningkat. Dana ini biasanya juga melabur dalam amanah pelaburan harta tanah (REIT) dan saham keutamaan.

ETF antarabangsa dan serantau

ETF adalah alat yang berguna untuk mempelbagaikan portfolio dengan pendedahan kepada pasaran luar negara. Dana ini biasanya mempunyai sebilangan besar ekuiti dari kawasan tertentu atau peringkat pembangunan ekonomi. Dana seluas ini merangkumi ekuiti dari semua 30 ekonomi terbesar di dunia. Yang lain membezakan antara ekonomi maju dan membangun atau termasuk wilayah tertentu.

ETF antarabangsa terbesar adalah Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) yang merangkumi hampir 4,000 stok berbeza dari negara maju.

ETF aktif

Segmen terbaru ETF semesta saham adalah ETF yang diuruskan secara aktif. Dana ini diuruskan seperti kebanyakan dana bersama, oleh pengurus dana dan pasukan penganalisis. Tujuan mereka adalah untuk membuat portfolio yang akan mengatasi indeks penanda aras dengan memilih saham untuk dilaburkan secara aktif.

Kebaikan dan keburukan ETF saham

Kelebihan ETF:

  • ETF saham adalah kaedah yang berkesan untuk memiliki portfolio ekuiti yang pelbagai atau fokus.
  • Bayaran pengurusan ETF jauh lebih rendah daripada untuk produk pelaburan lain,
  • ETF saham boleh digunakan untuk membina portfolio dengan objektif yang sangat spesifik.

Kekurangan ETF:

  • ETF bertujuan untuk mengesan prestasi indeks, yang secara definisi bermaksud mereka tidak akan pernah mengatasi indeks.
  • Walaupun kos pengurusan rendah, anda perlu membayar komisen semasa anda membeli dan menjual ETF.
  • ETF yang melabur dalam pasaran yang sangat sempit sering kali tidak likuid dan mempunyai nisbah perbelanjaan yang tinggi.

Broker ETF yang disyorkan

ETF Saham (Dana Perdagangan Bursa Saham) - Apa yang Harus Diketahui Pelabur

Kesimpulannya

Bagi banyak pelabur, saham adalah kelas aset yang paling penting. Nasib baik, terdapat sebilangan besar ETF saham yang dapat digunakan untuk membina portfolio ekuiti atau sebagai teras portfolio pelaburan yang lebih luas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map