Apa itu ETF (Exchange Traded Fund)?

ETF, atau dana yang diperdagangkan pertukaran, adalah salah satu inovasi produk yang paling penting dalam sejarah industri pelaburan. ETF memberi pelabur cara yang murah dan cekap untuk mendapatkan pendedahan yang pelbagai terhadap pasaran saham.

ETF kini ditubuhkan sebagai alat yang dapat membentuk tonggak portfolio mana pun sama ada diuruskan sendiri atau diuruskan oleh penasihat pelaburan atau penasihat robo.

Definisi ETF

ETF adalah amanah tersenarai yang memiliki portfolio sekuriti. Biasanya, dana tersebut disusun untuk menggambarkan dan mengesan indeks. Oleh itu, ia akan menyimpan sekuriti dalam perkadaran yang sama dengan indeks yang dijejaki. ETF disenaraikan secara terbuka di bursa saham dan boleh diperdagangkan seperti saham tersenarai yang lain.

Sejarah ETF

Sebelum ETF diperkenalkan, dana bersama dan amanah pelaburan adalah satu-satunya cara bagi pelabur runcit untuk melabur dalam portfolio sekuriti, tanpa benar-benar membina portfolio sendiri.

Reksa dana mendapat momentum pada tahun 1970-an dan 1980-an kerana prestasi yang kuat dari segelintir dana. Namun, pada tahun 1990-an menjadi jelas bahawa sebahagian besar dana bersama gagal mengungguli penanda aras mereka. Dalam tempoh ini, dana indeks – dana bersama yang mengesan indeks pasaran – juga mula mendapat daya tarikan di kalangan pelabur. Dana ini dirancang agar sesuai dengan prestasi indeks, bukannya melebihi indeks, tetapi dikenakan biaya yang lebih rendah untuk melakukannya.

Dana perdagangan pertukaran pertama dilancarkan pada tahun 1993 oleh State Street Global Investors. Dana itu menjejaki S&Indeks P 500 dengan ticker SPY, dan unit sering disebut sebagai SPDR atau Spider. Ia kekal sebagai nilai ETF terbesar, dengan aset $ 298 bilion pada Ogos 2020.

Sejak diperkenalkannya ETF pertama, lebih daripada 6.000 dana telah dilancarkan. Dana telah dilancarkan untuk melacak indeks popular, serta kelas aset, sektor dan tema pelaburan tertentu. Sebenarnya, setiap kali ada permintaan untuk jenis investasi tertentu, ETF mungkin akan dibuat untuk memenuhi permintaan tersebut.

Contoh ETF

Seperti disebutkan, ETF pertama dan terbesar adalah SPDR S&Dana indeks P 500, yang menyimpan semua 500 saham dalam indeks, dalam perkadaran yang sama persis dengan indeks. Sekurang-kurangnya lima ETF lain yang disenaraikan di bursa AS juga menjejaki S&P500, sementara banyak ETF yang tersenarai di bursa di seluruh dunia mengesan indeks yang sama.

Dana serupa mengesan indeks Dow Jones Industrial dengan 30 saham dan indeks Nasdaq Composite dengan 100 saham. ETF global terbesar adalah dana Vanguard FTSE Developed Markets yang mengesan MSCI EAFE Index. Dana ini menyimpan 1,889 saham yang tersenarai di pasaran maju di luar Amerika Utara.

SPDR Gold Trust (GLD) yang memegang jongkong emas fizikal adalah ETF komoditi yang paling banyak diperdagangkan. ETF bon terbesar ialah ETF Market Bond Vanguard Total yang menjejaki Indeks Bon Agregat A.S. Barclays Capital Dana ini menyimpan perbendaharaan AS dan sekuriti gadai janji yang disokong kerajaan.

Jenis ETF


Sebilangan besar ETF mengesan indeks pasaran saham utama seperti S&P500, FTSE 100 atau Nikkei 225. Indeks ini merangkumi syarikat yang paling berharga di setiap pasaran dan biasanya ditimbang oleh permodalan pasaran. Sekiranya anda melabur dalam ETF ini, anda akan selalu dilaburkan di syarikat terbesar di pasaran tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis ETF lain, disusun mengikut kriteria lain.

Berikut adalah jenis ETF yang lebih biasa:

 • Sektor ETF melabur dalam sektor pasaran ekuiti tertentu seperti sektor kewangan atau teknologi.
 • ETF bon melabur dalam bon kerajaan, bon korporat dan bon hasil tinggi.
 • ETF komoditi melabur dalam komoditi fizikal dan logam berharga. Sebilangan dana seperti SPDR Gold Trust hanya memegang satu aset (emas fizikal) sementara yang lain mengesan indeks komoditi dan memegang portfolio komoditi.
 • ETF pelbagai aset melabur dalam pelbagai kelas aset. Dana ini sering dirancang untuk mematuhi peraturan dana pencen yang membatasi pendedahan kepada kelas aset tertentu.
 • ETF Harta Tanah melabur dalam REIT (amanah pelaburan harta tanah) dan sekuriti lain yang berkaitan dengan harta tanah.
 • ETF antarabangsa melabur dalam stok dari seluruh dunia. Dana ini dapat dibezakan lebih jauh antara pasaran maju dan negara berkembang, dan sama ada ekuiti AS disertakan atau tidak.

Jenis ETF yang disenaraikan di atas menyumbang dana terbesar. Jenis dana yang lebih khusus merangkumi yang berikut:

 • ETF cap pasaran menumpukan pada syarikat dengan ukuran tertentu, dari saham besar hingga saham sederhana, kecil dan topi mikro.
 • ETF industri mempunyai fokus yang lebih sempit daripada dana sektor. Contohnya termasuk syarikat bioteknologi, keselamatan siber, dan ganja.
 • Indeks jejak ETF gaya pelaburan yang memilih syarikat mengikut faktor pelaburan. Ini termasuk pertumbuhan, nilai, turun naik dan pendapatan.
 • ETF mata wang melabur dalam portfolio mata wang atau dalam mata wang individu.
 • ETF leverage meningkatkan pendedahan dana dengan menggunakan derivatif. Dana ini biasanya memberi pendedahan bernilai 2 atau 3 kali ganda dari aset dana. Ini bermakna pulangan positif dan negatif diperkuat.
 • ETF terbalik disusun untuk menghasilkan pulangan positif ketika indeks jatuh, tetapi juga menghasilkan pulangan negatif ketika indeks naik. Ini dapat digunakan untuk melindungi nilai portofolio, atau untuk membuat spekulasi penurunan pasar.

Kelebihan dan Kekurangan ETF

ETF menawarkan kepada pelabur beberapa kelebihan penting, tetapi ada beberapa kekurangan yang perlu diperhatikan.

Kelebihan pelaburan ETF:

 • Kelebihan ETF yang paling jelas adalah bahawa yuran jauh lebih rendah daripada dana bersama. Indeks ekuiti telah meningkat dalam jangka masa panjang, sementara sebilangan kecil pelabur berjaya mengungguli indeks tersebut secara konsisten. ETF membolehkan anda memperoleh pulangan pasaran dengan hanya 0.1% setahun.
 • Sebilangan besar ETF menawarkan kepelbagaian segera dengan hanya satu pelaburan. Agar portfolio dapat dipelbagaikan dengan baik, ia mesti merangkumi sekurang-kurangnya 20 saham dari pelbagai sektor. Sekiranya anda membeli ETF yang mengesan indeks pasaran dengan sekurang-kurangnya 20 konstituen, anda secara efektif membeli portfolio yang pelbagai.
 • Pelaburan ETF sangat cekap dari segi masa dan kos perdagangan. Anda tidak perlu meluangkan masa untuk memilih dan memperdagangkan saham individu dan anda tidak perlu membayar komisen untuk setiap saham asas.
 • ETF juga menawarkan kelebihan cukai. Sekiranya anda memiliki saham individu, anda mungkin akan dikenakan cukai keuntungan modal apabila anda menjual setiap saham. Dalam kes ETF, anda hanya akan dikenakan cukai keuntungan modal semasa anda menjual ETF.
 • Akhirnya, ETF membolehkan anda mula melabur lebih awal. Melabur dalam dana bersama memerlukan sedikit pengetahuan dan melabur dalam saham individu memerlukan lebih banyak pengetahuan. Pengetahuan yang sangat sedikit diperlukan untuk mula melabur dalam ETF yang mengesan indeks pasaran.

Kekurangan pelaburan ETF:

 • Sebilangan besar ETF hanya akan menghasilkan pulangan pasaran dan tidak akan menghasilkan pulangan tambahan.
 • Komisen dibayar apabila anda membeli ETF, tidak seperti dana bersama tanpa beban yang tidak mengenakan komisen.
 • ETFS khusus seperti dana leveraged, invers, sektor dan industri semuanya mempunyai risiko unik.

ETF vs Saham

ETF disenaraikan di bursa saham seperti saham lain, dan mereka berdagang seperti saham lain. Jadi, apa perbezaan antara keduanya?

Saham tradisional mewakili hak milik bersama dalam sebuah syarikat. Nilai saham mewakili nilai aset syarikat, dan / atau keuntungan masa depannya. ETF memberikan pemegangnya kepemilikan bersama atas sekumpulan sekuriti. Nilai dana mencerminkan harga di mana sekuriti ini didagangkan. Harga di mana ETF diperdagangkan ditentukan oleh penawaran dan permintaan, tetapi biasanya hampir dengan nilai aset bersih pegangan yang mendasari.

ETF vs Reksa Dana

ETF dan dana bersama adalah kedua-dua produk yang membolehkan pelabur melabur dalam portfolio sekuriti dengan hanya satu transaksi. Namun terdapat beberapa perbezaan. Perbezaan yang paling ketara ialah:

 • Dalam kebanyakan kes ETF secara pasif mengesan indeks, sementara pengurus dana secara aktif mengurus dana bersama. Walau bagaimanapun, beberapa ETF diuruskan secara aktif, sementara beberapa dana bersama adalah dana indeks yang diuruskan secara pasif.
 • Reksa dana mengenakan bayaran pengurusan yang lebih tinggi kerana ia lebih mahal untuk diuruskan. Reksa dana memerlukan pasukan pengurus dana dan penganalisis yang lebih besar daripada ETF.
 • Apabila anda melabur dalam dana bersama, anda melabur pada harga yang sama dengan NAB (nilai aset bersih) dana. Apabila anda membeli ETF, harganya ditentukan oleh pasaran, walaupun dalam praktiknya harganya biasanya hampir dengan NAB.

Bagaimana ETF Berfungsi

ETF dicipta dan dikendalikan oleh dua jenis syarikat, iaitu ETF Issuer dan Authorized Peserta.

Penerbit ETF terkenal termasuk iShares, Vanguard, State Street dan Invesco. Ini adalah syarikat yang bertanggungjawab melancarkan, menaja jamin, dan memasarkan ETF. Sebelum dana dilancarkan, penerbit memilih indeks yang ada, atau membuat indeks baru untuk dilacak oleh dana. Entiti sah untuk menyimpan sekuriti kemudian dibuat dan dibiayai.

Peserta yang diberi kuasa (AP) adalah bank atau broker yang bertanggungjawab untuk pengurusan dana sehari-hari. Ini bermakna mereka diberi kuasa untuk membuat atau menebus saham dan bertindak sebagai pembuat pasaran untuk saham ETF. AP memetik harga tawaran dan tawaran, di atas dan di bawah NAB dana untuk memastikan sentiasa ada kecairan bagi pelabur.

Apabila permintaan meningkat, AP akan membuat saham ETF baru dan membeli sekuriti yang sesuai untuk dimiliki oleh amanah. Begitu juga, apabila terdapat terlalu banyak bekalan, AP membatalkan saham dan menjual sekuriti yang sesuai. Sekiranya terdapat perubahan dalam indeks, penerbit akan mengarahkan AP untuk membeli atau menjual sekuriti untuk memastikan bahawa dana tersebut meniru indeks.

Yuran pengurusan dipotong dari NAB ETF setiap hari. Oleh kerana yuran pengurusan tahunan tersebar sepanjang tahun, penyesuaian harian sangat kecil dan hampir tidak dapat diperhatikan. Dividen dan pendapatan lain diagihkan pada selang bulanan atau suku tahun.

Strategi Pelaburan ETF

Terdapat beberapa cara untuk melabur dalam ETF. Salah satu yang paling mudah untuk pelabur jangka panjang ialah purata kos dolar (DCA). Dalam kes ini, anda boleh melaburkan jumlah tetap pada selang masa yang tetap.

Sekiranya anda merancang untuk membina portfolio ETF, anda boleh memutuskan untuk menggunakan strategi peruntukan aset yang strategik. Dalam kes ini, anda akan memutuskan peratusan portfolio anda yang ingin anda pegang di setiap ETF atau di setiap kelas aset. Anda kemudian membuat pelaburan seterusnya dalam dana yang berada di bawah berat sasarannya, sehingga portfolio sesuai dengan peruntukan sasaran dari masa ke masa. Anda juga dapat mengimbangi portfolio secara berkala untuk memastikan peruntukannya sesuai dengan peruntukan sasaran.

Pendekatan yang sedikit lebih aktif adalah peruntukan aset taktikal. Dalam kes ini, pemberat setiap dana atau kelas aset dapat disesuaikan apabila keadaan pasaran berubah.

Strategi teras / satelit menggabungkan ETF dengan stok individu. Dalam kes ini, pegangan teras ETF digabungkan dengan portfolio saham individu yang lebih kecil. Pendekatan ini bertujuan untuk menghasilkan sedikit prestasi melalui pemilihan saham sambil memperoleh pulangan pasaran dari ETF.

Broker ETF yang disyorkan

Apa itu ETF (Exchange Traded Fund)?

Kesimpulannya

Dana yang diperdagangkan pertukaran adalah produk pelaburan paling murah dan paling berkesan yang membolehkan anda memperoleh pulangan yang sama dengan indeks pasaran yang luas. Mereka juga dapat digunakan untuk membangun portofolio dengan pendedahan yang beragam pada kelas aset, sektor, industri, dan tema pelaburan tertentu. Mungkin yang paling penting, mereka adalah kaedah untuk memulakan pelaburan dengan sedikit modal atau pengetahuan.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map