Kaca Separuh Penuh atau Separuh Kosong?

Gambaran keseluruhan

Peningkatan semula teknikal BTC telah mendorong harga cryptocurrency terkemuka kembali ke tahap 7200. Walaupun peniaga mungkin tertanya-tanya sejauh mana lembu boleh pergi, ada ruang untuk beruang mendapat keuntungan dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, faktor bermusim mungkin berlaku ketika pasaran menghampiri musim percutian.

Kembalinya Bulls

Harga bitcoin telah membuat pusingan berubah tajam pada sesi pagi Khamis di Asia, dari bawah 6500 semalam hingga hampir 7500 tahap, sebelum menetap di kawasan 7200. Walaupun kenaikan harga BTC mungkin masih bersorak untuk pemulihan yang lama, tindakan harga terutamanya disebabkan oleh faktor teknikal.

Niaga hadapan bitcoin CME telah menghasilkan jurang turun awal minggu ini. Ia berada di antara 7120 hingga 7240. Niaga hadapan bitcoin CME cenderung mengisi jurang yang dihasilkannya, dan kita telah melihat banyak kes serupa sebelumnya. Sebagai contoh, niaga hadapan mencipta tiga jurang 3 jam pada bulan November seperti lingkaran kuning yang ditunjukkan dalam gambar 1, dan semua jurang ini telah dipenuhi akhirnya. Sebagai tambahan kepada keadaan yang terlalu banyak jual, kami percaya bahawa faktor teknikal adalah pemacu utama pemulihan.

Gambar 1: Carta 3 Jam CME Bitcoin Futures

Sumber: Tradingview

Kaca Separuh Penuh atau Separuh Kosong?

Walaupun terdapat sentimen pasaran yang menentukan, masih terlalu awal untuk membuat panggilan untuk harga bitcoin pada ketika ini, terutamanya untuk jangka pendek.

Pada 19 Disember, Indeks OKEx BTCUSD mempunyai tinggi 7775.7 dan rendah 6433.09, yang bermaksud bahawa julat setakat ini telah mencapai 1342.61, dan jumlah itu masih di bawah purata 2772.326. Sejak akhir tempoh panggilan “Crypto Winter”, julat bulanan Indeks adalah sekitar 3000. Julat semasa 1342.61 menunjukkan bahawa Indeks OKEx BTCUSD masih berpeluang untuk bergerak lebih tinggi atau lebih rendah sebelum tahun ini, dan persoalannya ke arah mana?

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai cara menggunakan nombor julat bulanan di sini.

Gambar 2: Carta Harian Indeks OKEx BTCUSD

Sumber: OKEx; Pandangan Perdagangan

Jadual 1: Julat Bulanan Indeks OKEx BTCUSD

Sumber: OKEx

Data Campuran

Berdasarkan data, kami melihat beg campuran di sini. Gambar 3 menunjukkan bahawa kadar pembiayaan berterusan OKEx BTC kekal di kawasan negatif. Walaupun kita memahami kadar pendanaan yang negatif bererti celana pendek membayar lama dalam perdagangan yang berterusan, itu juga dapat berarti kenaikan harga mungkin lebih tinggi.

Lebih-lebih lagi, kita perhatikan bahawa Crypto Fear & Keserakahan Indeks kekal pada tahap yang agak rendah setelah kenaikan semula berlaku. Ketakutan & Greed Index telah menurun kepada 15 pada hari Rabu dan kekal pada 21 setelah pemulihan semalaman. Walaupun 21 mungkin bukan yang terendah, namun Indeks terus berada di tahap “Ketakutan Ekstrem”. Pembacaan menunjukkan bahawa pelabur terlalu bimbang tentang pasaran kripto, dan sering dianggap sebagai tanda kenaikkan harga masuk.

Gambar 3: OKEx BTC Perp. Kadar Pembiayaan Swap

Sumber: Skew; OKEx

Gambar 4: Takut Crypto & Indeks Ketamakan

Sumber: alternatif.me

Nisbah Panjang / Pendek OKEx BTC mungkin merupakan bahagian lain dari teka-teki di sini. Nisbah telah menurun dari 1.22 hingga 1.03 setelah kenaikan harga semalam, menunjukkan bahawa potensi keuntungan seluar pendek telah berkurang. Nisbah yang lebih rendah sering dianggap sebagai tanda pemulihan harga jangka pendek.

Rajah 5: Nisbah Panjang / Pendek OKEx BTC

Sumber: OKEx

Sebaliknya, kami melihat beberapa pelabur institusi mungkin telah mula menutup buku mereka ketika musim cuti semakin hampir. Data dari Skew menunjukkan penurunan minat terbuka untuk niaga hadapan bitcoin CME dan Bakkt setelah harga BTC melantun ke tahap 7200.

Gambar 6: CME Bitcoin Futures Total OI

Sumber: Skew

Gambar 7: Bakkt Bitcoin Futures Total OI

Sumber: Skew

Adalah masuk akal bahawa pengurus wang menutup buku untuk akhir tahun ini sebagai jangkaan untuk menyelesaikan portfolio mereka. Minat terbuka yang lebih rendah dapat menunjukkan turun naik harga dalam jangka pendek, dan ini juga dapat menunjukkan peningkatan kemungkinan harga terhenti pada tahap semasa.

Kesimpulannya

Pasaran selepas pemulihan terus cair walaupun pasaran lebih perlahan daripada biasa disebabkan faktor percutian. Itulah sebabnya perkembangan yang akan datang, seperti perubahan metrik dan tren, sangat penting.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map