Bab V: Cara membuat pesanan

Sekiranya anda menjangkakan harga cryptocurrency akan turun, anda boleh membuat short (buka posisi pendek) pada aset untuk memperoleh keuntungan. Sekiranya anda menjangkakan sebaliknya, anda boleh pergi panjang (buka kedudukan panjang) untuk memperoleh keuntungan.

Sebagai contoh (lihat di atas), jika anda menjangkakan harga kontrak BTCUSDT Quarterly 0327 akan turun, anda boleh membuat pesanan dengan memasukkan harga dan jumlah kontrak yang anda mahukan. Anda dapat membuka posisi pendek (setelah mengklik Buka Pendek, Anda dapat mengisi harga di bawah harga pasar terbaru untuk mempercepat pelaksanaannya; jika memilih Buka Panjang, anda dapat melakukannya dengan memasukkan harga di atas harga pasar terbaru). Sekiranya harganya terus jatuh, anda boleh menjana keuntungan. Kami akan memperkenalkan satu jenis pesanan yang paling biasa, pesanan had, dan prinsipnya di bawah.

1. Hadkan pesanan

Limit order adalah pesanan yang menghadkan harga beli maksimum pembeli, dan harga jualan minimum penjual. Setelah pesanan anda dibuat, sistem kami akan memasukkannya ke dalam buku dan memadankannya dengan pesanan yang ada – dengan harga yang anda tentukan atau lebih baik.

Contoh: Sekiranya harga pasaran BTC Quarterly adalah USDT 10094.8 dan anda ingin membelinya dengan harga yang lebih rendah dari USDT 10090, anda harus membuat pesanan had pada USDT 10090. Sekiranya harga pasarannya lebih rendah daripada atau sama dengan USDT 10090, pesanan akan dilaksanakan secara automatik. Sekiranya pengguna lain membuat pesanan had permintaan pada USDT 10094.8, dan anda membuat pesanan tawaran had pada USDT10100, pesanan tersebut akan dilaksanakan pada harga 10094.8 berdasarkan prinsip “beli rendah” kerana USDT10094.8 lebih disukai daripada USDT10100 daripada pembeli.

  • Masukkan harga

1) Klik pada buku pesanan

Apabila anda membuat pesanan had, anda dapat memeriksa harga terakhir yang diperdagangkan di buku pesanan. Harga yang ditunjukkan di atas harga terakhir yang diperdagangkan dengan warna merah adalah harga tanya. Semasa anda menatal ke atas, harga tanya akan meningkat. Juga, harga yang ditunjukkan di bawah harga terakhir yang diperdagangkan dalam warna hijau adalah harga tawaran. Apabila anda menatal ke bawah, harga tawaran akan menurun.

Contoh: Sekiranya anda ingin membuka kedudukan pendek, anda boleh memilih harga permintaan yang disukai dari buku pesanan. Klik harganya dan secara automatik akan ditunjukkan dalam entri Harga.

Setelah mengklik harganya, jumlahnya juga akan dimasukkan ke dalam entri Jumlah. Jumlah tersebut akan terkumpul mengikut arah dari harga pasaran hingga harga yang anda tetapkan dan tidak melebihi jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka atau tutup.

2) Klik pada BBO

Daripada memilih harga di sisi anda, anda juga boleh memilih harga rakan niaga (klik BBO) untuk menetapkan harga pesanan anda.

Semasa memilih harga rakan niaga, jika anda membuka panjang / pendek, harga pesanan akan menjadi harga permintaan terbaik; jika anda membuka jangka pendek / pendek, harga pesanan akan menjadi harga tawaran terbaik.

Memilih harga rakan niaga dapat membantu mempercepat pelaksanaan pesanan anda.

3) Masukkan harga secara manual

Daripada mengklik harga buku pesanan atau harga rakan niaga, anda juga boleh memasukkan harga pilihan anda dalam entri Harga untuk membuat pesanan had.


3. Masukkan sejumlah

Anda boleh memilih untuk memasukkan jumlah secara manual atau memilih peratusan. Sekiranya anda memilih 20%, anda boleh membuat pesanan untuk membuka atau pendek 20% daripada jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka.

Setelah memasukkan harga dan jumlahnya, anda boleh mengklik Open Long atau Open Short untuk membuat pesanan.

4 Pengiraan jumlah kontrak maksimum yang ada

Sistem menghitung jumlah maksimum kontrak yang dapat anda buka / pendek berdasarkan margin, RPL, mod margin, leverage terpilih dan jumlah kontrak yang ada.

Contoh 1:

Sekiranya anda memilih mod margin tetap dalam perdagangan niaga hadapan BTCUSD yang dipinggirkan dengan syiling dan ingin membuka kontrak mingguan BTCUSD yang panjang, jumlah maksimum kontrak panjang yang boleh anda buka (A) = margin yang tersedia * leveraj panjang * harga pasaran / nilai muka (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat) , Pengganda dikira berdasarkan leveraj yang dipilih di halaman antara muka. Nilai muka adalah USD100 / kontrak.

Walau bagaimanapun, jumlah kontrak panjang yang boleh anda buka berkaitan dengan jumlah kedudukan kontrak panjang dan pesanan tertunda (B) juga, jumlah kontrak maksimum yang diperlukan oleh tahap maksimum yang tersedia (C) dikira berdasarkan leverage. Jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, C-B)

Sekiranya margin yang tersedia adalah 1 BTC, leverage panjang adalah 50x dan harga pasaran adalah 8.000 USD / BTC, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka (A) = 1 * 50 * 8,000 / 100 = 4,000 kontrak

Sekiranya jumlah maksimum kontrak yang terdapat pada tahap 4 dengan leverage 50x (C) = 42,000 dan jumlah pesanan yang belum selesai untuk kontrak mingguan BTCUSD yang panjang (B) = 40,000, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, CB ) = min (4,000, 42,000 – 40,000) = 2,000 kontrak

Contoh 2:

Sekiranya anda memilih mod rentas margin dalam perdagangan niaga hadapan BTCUSD yang dipinggirkan dengan syiling dan ingin membuka kontrak mingguan BTCUSD yang panjang, jumlah maksimum kontrak panjang yang boleh anda buka (A) = margin yang tersedia * leveraj panjang * harga pasaran / nilai muka (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat) , Pengganda dikira berdasarkan leveraj yang dipilih di halaman antara muka. Nilai muka adalah USD100 / kontrak.

Walau bagaimanapun, jika jumlah kontrak panjang yang dapat anda buka berkaitan dengan jumlah posisi dan pesanan tertunda dari semua kontrak (B) juga, jumlah maksimum kontrak yang diperlukan oleh tahap maksimum yang tersedia (C) dikira berdasarkan leverage. Jumlah kontrak maksimum yang boleh anda buka = ​​min (A, CB)

Sekiranya margin yang tersedia adalah 1 BTC, leverage panjang adalah 50x dan harga pasaran adalah 8.000 USD / BTC, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka (A) = 1 * 50 * 8,000 / 100 = 4,000

Sekiranya bilangan kontrak maksimum tahap 4 dengan leverage 50x (C) = 42,000, jumlah pesanan tertunda untuk kontrak mingguan BTCUSD panjang = 2,000 dan jumlah pesanan tertunda untuk kontrak BTCUSD dua minggu sekali = 15,000, jumlah maksimum kontrak yang anda boleh buka = ​​min (A, CB) = min (4,000, 42,000 – 2,000 – 15,000) = 4,000

Contoh 3:

Sekiranya anda memilih mod margin tetap dalam perdagangan niaga hadapan BTCUSDT margined USDT dan anda ingin membuka kontrak mingguan BTCUSDT yang panjang. Jumlah maksimum kontrak panjang yang dapat anda buka (A) = margin yang tersedia * leveraj panjang / harga pasaran / nilai muka (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat), Pengganda dikira berdasarkan leveraj yang dipilih di halaman antara muka. Nilai muka ialah 0.0001 BTC / kontrak.

Walau bagaimanapun, jumlah kontrak panjang yang boleh anda buka berkaitan dengan jumlah kedudukan kontrak panjang dan pesanan tertunda (B) juga, jumlah kontrak maksimum yang diperlukan oleh tahap maksimum yang tersedia (C) dikira berdasarkan leverage.

Jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, C-B)

Sekiranya margin yang tersedia adalah 10,000USDT, leverage panjang adalah 100x dan harga pasaran adalah 8,000 USD / BTC, jumlah maksimum kontrak yang dapat anda buka (A) = 10000 * 100 / 8,000 / 0,0001 = 1,250,000

Sekiranya bilangan kontrak maksimum tahap 1 dengan leveraj 100x (C) = 50,000 dan jumlah pesanan tertunda untuk kontrak mingguan BTCUSD = 10,000, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, CB) = min (1,250,000, 50,000 – 10,000) = 40,000

Contoh 4:

Sekiranya anda memilih mod rentas margin dalam perdagangan niaga hadapan BTCUSDT yang dipinggirkan USDT dan anda ingin membuka kontrak mingguan BTCUSDT yang panjang. Jumlah maksimum kontrak panjang yang dapat anda buka (A) = margin yang tersedia * leveraj panjang / harga pasaran / nilai muka (dibundarkan ke bilangan bulat terdekat). Pengganda dikira berdasarkan leveraj yang dipilih di halaman antara muka. Nilai muka ialah 0.0001 BTC / kontrak.

Walau bagaimanapun, jumlah kontrak panjang yang boleh anda buka berkaitan dengan jumlah kedudukan dan pesanan tertunda dari semua kontrak (B) juga, jumlah maksimum kontrak yang diperlukan oleh tahap maksimum yang tersedia (C) dikira berdasarkan leverage . Jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, C-B)

Sekiranya margin yang tersedia adalah 1,000USDT, leverage panjang adalah 10x dan harga pasaran 8,000 USDT / BTC, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka (A) = 1,000 * 10 / 8,000 / 0,0001 = 12,500 kontrak.

Sekiranya bilangan kontrak maksimum tahap 19 dengan leveraj 10x (C) = 4,550,000, jumlah pesanan tertunda untuk kontrak mingguan BTCUSDT yang panjang = 20,000 dan jumlah pesanan tertunda untuk kontrak dua minggu sekali BTCUSDT = 150,000, jumlah maksimum kontrak yang boleh anda buka = ​​min (A, CB) = min (12500, 4,550,000 – 20,000 – 150,000) = 12,500

5 Peraturan had harga

Sekiranya harga terbuka yang dimasukkan melebihi nilai had yang diperlukan oleh sistem, anda tidak boleh membuat pesanan.

Tujuan mengehadkan harga adalah untuk mengelakkan peniaga besar membuat pesanan pukal untuk memanipulasi pasaran. Ini adalah langkah kawalan risiko yang penting untuk melindungi kepentingan semua pelabur.

Harga indeks spot dan premium dipertimbangkan ketika mengira harga had (premium = harga kontrak – harga spot).

Peraturan tersebut berlaku untuk pesanan terbuka dan tertutup. Sekiranya anda membuka panjang atau pendek, apabila harga pesanan berada di atas harga maksimum, had pesanan tidak dapat dilakukan; jika anda membuka jangka pendek atau tutup, ketika harga pesanan berada di bawah harga min, pesanan had tidak dapat dilakukan.

Anda boleh mengunjungi halaman perdagangan untuk memeriksa harga maksimum dan harga minimum dan membuat pesanan antara selang masa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map