Jaxx Wallet: Menguasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

Jaxx

Jaxx adalah dompet cryptocurrency yang membolehkan anda menguruskan 85+ cryptocurrency dengan selamat. Ketahui semua yang anda perlu ketahui mengenai Jaxx dan cara kerjanya hari ini dalam ulasan kami.

Apa itu Jaxx?

Jaxx adalah dompet blockchain lintas platform yang dilengkapi dengan ciri-ciri yang berguna. Jaxx membolehkan anda menukar duit syiling, melihat jumlah portfolio anda, menjejaki pasaran, dan mengikuti berita cryptocurrency dari dalam satu aplikasi.

Dompet Jaxx

Sehingga Disember 2019, Jaxx menyokong 80+ cryptocurrency, membolehkan anda melihat baki anda, melihat sejarah transaksi, dan melihat maklumat duit syiling terperinci untuk mana-mana cryptocurrency yang disokong.

Dan, seperti dompet crypto lain, Jaxx juga mempunyai sokongan ShapeShift terbina dalam, yang bermaksud anda boleh menukar cryptocurrency dalam dompet anda dengan serta-merta tanpa memindahkannya ke pertukaran. Beli dan jual aset digital dengan serta-merta seperti BTC, ETH, atau LTC, antara cryptocurrency lain, menggunakan ShapeShift.

Jaxx tersedia untuk peranti desktop (untuk Windows, Mac OS X, atau Linux), untuk penyemak imbas (melalui pelanjutan Chrome), atau untuk aplikasi mudah alih (untuk Android atau iOS).

Kajian Jaxx

Secara teknikal, Jaxx terdiri daripada dua platform berasingan, termasuk Jaxx Classic dan Jaxx Liberty. Jaxx Liberty adalah versi dompet yang dikemas kini, dan inilah dompet yang digunakan oleh kebanyakan pengguna Jaxx hari ini. Ini adalah versi utama Jaxx. Jaxx Classic adalah versi lama dari dompet Jaxx yang belum dikemas kini sejak Februari 2019 dan tidak akan dikemas kini pada masa akan datang, walaupun sebilangan pengguna terus menggunakannya.

Teruskan membaca untuk mengetahui ciri terbaik Jaxx, cara menggunakan Jaxx dan banyak lagi.

Ciri-ciri Jaxx

Faedah Jaxx

85+ Cryptocurrency yang Disokong: Jaxx menyokong 85+ cryptocurrency, termasuk semua cryptocurrency utama. BTC, ETH, DASH, ETC, BCH, REP, LTC, ZEC, RSK, DOGE, ICN, GNT, GNO, DGD, BCAP, CVC, STX, POE, MCI, dan QTUM hanyalah beberapa daripada cryptocurrency yang disokong oleh Jaxx.

Sokongan Pelanggan 24/7: Bersama dengan Coinomi, Jaxx adalah salah satu daripada beberapa dompet yang menawarkan perkhidmatan pelanggan 24/7. Sebilangan besar dompet crypto hanya menawarkan perkhidmatan pelanggan asas, dan pastinya tidak menawarkan perkhidmatan pelanggan 24/7.

Kunci Peribadi yang Disimpan Secara Lokal: Seperti kebanyakan dompet crypto sisi pelanggan, Jaxx menyimpan kunci peribadi anda pada peranti anda sendiri. Kunci peribadi yang disimpan secara tempatan adalah milik anda dan milik anda sahaja. Jaxx tidak mempunyai akses ke kunci peribadi anda, dan Jaxx tidak dapat mengakses atau mengganggu kunci peribadi anda dengan cara apa pun.

Perlindungan Kata Laluan: Jaxx membolehkan anda menetapkan kata laluan semasa menyiapkan dompet anda untuk pertama kalinya. Anda juga dapat menyesuaikan Jaxx untuk meminta kata laluan anda setiap kali anda menghantar transaksi, melancarkan ShapeShift, atau melakukan fungsi penting lainnya.

Frasa Benih 12 Kata untuk Sandaran: Pulihkan dompet Jaxx anda pada bila-bila masa dengan memasukkan frasa biji 12 perkataan anda di mana-mana peranti. Ungkapan utama ini membolehkan anda mengakses dana Jaxx anda dari mana-mana peranti – katakan, jika anda kehilangan akses ke peranti yang pada asalnya dipasang Jaxx. Pastikan frasa biji 12 perkataan ini selamat. Sekiranya anda kehilangan akses ke frasa ini, maka dompet Jaxx anda tidak dapat dipulihkan.

Tidak pernah digodam: Jaxx tidak pernah diretas akibat kelemahan pada akhir Jaxx. Namun, Jaxx mengakui bahawa beberapa pengguna telah kehilangan dana di Jaxx kerana “kesalahan keselamatan sendiri”, seperti rangkaian Wi-Fi tanpa jaminan atau komputer yang dijangkiti malware.

Hantar dan Terima Transaksi: Seperti setiap dompet crypto, Jaxx membolehkan anda menghantar dan menerima transaksi menggunakan mana-mana cryptocurrency yang disokong. Cukup pilih cryptocurrency yang ingin anda hantar atau terima, kemudian buat transaksi.

Tukar dengan ShapeShift: Jaxx mempunyai sokongan terpadu untuk ShapeShift, yang bermaksud anda boleh memindahkan mana-mana aset crypto Jaxx anda tanpa meninggalkan aplikasi. Seperti mana-mana integrasi ShapeShift, anda akan membayar sedikit biaya (0,25% hingga 0,50% per perdagangan) dan perlu mendaftar ke ShapeShift sebelum melakukan perdagangan.

Ikuti Berita Blockchain: Jaxx mempunyai modul berita dengan ciri lengkap yang membolehkan anda mendapatkan berita utama dan kemas kini dari pelbagai sumber yang dipercayai. Sekiranya anda ingin terus mengetahui berita crypto terkini sambil mengesan portfolio anda pada masa yang sama, maka Jaxx membolehkan anda melakukannya.

Jejaki Data Pasaran: Jaxx juga mempunyai sistem penjejakan pasaran crypto yang lengkap, yang membolehkan anda mengikuti 100 aset kripto teratas mengikut had pasaran, membandingkan perubahan harga, melihat perubahan pasaran, dan mengikuti trend. Anda tidak perlu meninggalkan aplikasi dompet crypto anda untuk mengesan perubahan pasaran.

Penjelajah Blockchain: Jaxx mempunyai penjelajah blockchain terbina dalam. Anda boleh menyemak baki dan data transaksi di beberapa blok block. Lihat sebarang transaksi bitcoin sejarah atau transaksi Ethereum, misalnya.

Tersedia untuk Pelbagai Peranti: Jaxx tersedia untuk Android, iOS, Windows, Mac, Linux, dan Chrome (melalui peluasan). Sama ada anda mencari dompet crypto mudah alih, desktop, atau penyemak imbas, Jaxx mungkin dapat berfungsi untuk anda.

Mesra pengguna: Seperti mana-mana dompet crypto yang baik, Jaxx mesra pengguna. Mudah bagi sesiapa sahaja untuk menggunakan sama ada mereka baru menggunakan cryptocurrency atau berpengalaman.

Tiada Bayaran: Dan, seperti kebanyakan dompet crypto, Jaxx tidak mengenakan sebarang bayaran. Jaxx membolehkan anda mendeposit atau mengeluarkan crypto ke atau dari dompet anda tanpa bayaran tambahan. Seperti mana-mana dompet, anda perlu membayar sebarang bayaran rangkaian yang berkenaan.

Tiada 2FA: Satu perkara yang membezakan Jaxx dari dompet crypto lain ialah tidak ada pengesahan dua faktor (2FA). Dompet lain membolehkan anda menambahkan peranti sekunder (seperti nombor telefon bimbit atau aplikasi mudah alih) sebagai ‘faktor kedua’ untuk membenarkan transaksi tambahan. Jaxx tidak mempunyai ciri itu.

Buat Kod QR untuk Jumlah Tertentu: Ingin menghantar seseorang gambar yang mengatakan “beri saya 0.1 BTC”? Dengan Jaxx, anda boleh membuat kod QR berdasarkan jumlah. Anda boleh memilih jumlah yang ingin anda terima, kemudian membuat kod QR yang akan mengirimkan jumlah tersebut ke alamat dompet anda. Beberapa dompet lain menawarkan ciri ini.

Bagaimana Jaxx Berfungsi?

Bagaimana Jaxx Berfungsi

Jaxx berfungsi dengan cara yang serupa dengan dompet cryptocurrency mana pun. Anda memasang aplikasi pada peranti desktop, peranti mudah alih, atau penyemak imbas anda. Kemudian, dompet menyimpan kunci peribadi anda pada peranti anda. Jaxx tidak menghantar kunci peribadi anda ke pelayan jauh, dan juga tidak mengawal kunci peribadi anda dengan cara apa pun.

Jaxx adalah percuma untuk digunakan. Tiada kos untuk menghantar atau menerima 85+ cryptocurrency yang disokong ke atau dari Jaxx, walaupun anda akan selalu membayar yuran rangkaian untuk cryptocurrency mana yang anda urus niaga.

Jaxx tidak pernah diretas atau dikompromikan akibat kesalahan di pihak Jaxx. Walau bagaimanapun, seorang pengguna Jaxx telah diretas dan kehilangan $ 400,000 pada ETH pada akhir tahun 2017 ketika dia memasang Jaxx pada iPhone yang telah di-jailbreak. Peretasan tersebut ditelusuri oleh fakta bahawa pengguna menggunakan iPhone yang dikompromikan. Itu tidak ada kaitan dengan Jaxx atau kodanya.

Seperti yang disebutkan di atas, Jaxx tidak ada pengesahan dua faktor (2FA) yang tersedia. Anda tidak dapat menghubungkan dompet Jaxx anda dengan nombor telefon atau aplikasi mudah alih untuk bertindak sebagai lapisan pertahanan kedua. Sekiranya seseorang mencuri peranti anda, memasukkan kata laluan Jaxx anda, dan mendapatkan masuk ke dompet Jaxx anda, maka orang itu mempunyai kawalan penuh ke atas dana anda.

Jaxx tidak mempunyai 2FA, tetapi anda boleh mengubah tetapan keselamatan anda sehingga Jaxx meminta kata laluan setiap kali anda melakukan tindakan – seperti melakukan perdagangan melalui ShapeShift atau mengirim transaksi. Selagi kata laluan anda selamat, tidak ada yang dapat mengakses dana Jaxx anda walaupun mereka mempunyai akses ke akaun anda.

Akhirnya, Jaxx mempunyai ungkapan utama yang akan anda lihat semasa persediaan. Ungkapan benih ini boleh digunakan untuk memulihkan dompet anda pada bila-bila masa. Anda boleh memasukkan frasa 12 kata pada mana-mana peranti untuk mendapatkan semula wang anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda kehilangan akses ke peranti mudah alih atau desktop di mana Jaxx dipasang, misalnya, anda boleh memasang Jaxx pada peranti yang berasingan dan memasukkan frasa pilihan anda untuk memulihkan sepenuhnya akses ke dana anda. Pada masa yang sama, sangat penting anda menyimpan frasa benih ini sebagai rahsia. Sesiapa sahaja boleh menggunakan ungkapan benih anda untuk mendapatkan semula wang anda juga, jadi penting bahawa tidak ada yang tahu frasa benih melainkan anda.

Jaxx juga mempunyai ciri unik yang tidak kita lihat dengan banyak aplikasi dompet lain. Terdapat penjelajah blockchain Jaxx, sebagai contoh, yang membolehkan anda melihat sejarah blockchain di pelbagai blok block. Anda boleh menyemak urus niaga blockchain bersejarah, misalnya.

Harga Jaxx

Harga Jaxx

Jaxx bebas digunakan di semua platform dan sistem operasi.

Anda membayar yuran rangkaian semasa memindahkan crypto ke atau dari akaun anda, walaupun anda tidak akan membayar yuran tambahan untuk deposit atau pengeluaran dana ke atau dari dompet Jaxx anda. Seperti kebanyakan dompet crypto, Jaxx bebas digunakan.

Cara Menggunakan Jaxx

Inilah cara untuk menyediakan dan menggunakan Jaxx untuk pertama kalinya.

Langkah 1) Muat turun Jaxx

Jaxx tersedia untuk Android, iOS, Mac OS X, Windows, Linux, atau Google Chrome (sebagai pelanjutan).

Cara Menggunakan Jaxx

Lawati Jaxx.io/kemasukan untuk memuat turun versi yang ingin anda gunakan.

Dompet crypto Jaxx

Sebelum anda memuat turun Jaxx, laman web akan memberi anda ‘checksum’. Checksum ini membolehkan anda mengesahkan bahawa fail yang anda muat turun adalah asli. Sekiranya checksum yang dipaparkan di sini sesuai dengan checksum yang disediakan semasa anda memasang Jaxx, maka anda menggunakan versi yang asli.

Langkah 2) Pasang Jaxx

Jalankan fail Jaxx.exe untuk memulakan pemasangan.

pasang dompet bitcoin Jaxx

Langkah 3) Buka Jaxx

Jaxx telah dipasang pada peranti anda. Semasa menjalankan Jaxx untuk pertama kalinya, anda akan ditanya sama ada anda ingin membuat dompet baru atau memasangkan / memulihkan dompet yang ada.

buka dompet cryptocurrency jaxx

Klik ‘Buat Dompet Baru’, terima syarat perkhidmatan, kemudian buka Jaxx untuk melihat perincian mengenai dompet bitcoin anda atau dompet kripto lain.

dompet jaxx liberty

Anda dapat melihat alamat dompet peribadi anda, baki setara dolar AS, dan kod QR untuk menerima transaksi, misalnya. Secara lalai, antara muka dompet Jaxx kelihatan seperti ini:

menggunakan dompet Jaxx

Seperti yang anda lihat, dompet itu hanya satu bahagian dari apa yang ditawarkan oleh Jaxx. Jaxx juga menawarkan kemas kini berita, penjejakan portfolio, penjejakan pasaran, dan banyak lagi.

berdagang bitcoin di jaxx

Langkah 4) Tambahkan Dompet Baru

Secara keseluruhan, anda boleh menyimpan 85+ cryptocurrency menggunakan Jaxx.

simpan cryptocurrency di jaxx

Untuk menambahkan dompet baru untuk mana-mana 85+ cryptocurrency yang disokong ini, cari tab ‘Wallet’ di sudut kiri atas Jaxx. Ketik anak panah kiri atau kanan untuk menatal senarai cryptocurrency paling popular. Secara lalai, Jaxx telah menyediakan dompet untuk BTC, BCH, ETH, LTC, DASH, ETC, ZEC, DOGE, RBTC, GNT, JXX, dan REP.

panduan pengguna jaxx

Untuk menambahkan dompet baru yang tidak disenaraikan di sini, klik ‘Dompet’, kemudian klik ‘Edit’ di sudut kanan atas skrin. Anda akan melihat senarai cryptocurrency yang boleh dihidupkan atau dimatikan. Aktifkan sebarang cryptocurrency dan anda akan melihatnya muncul di dompet anda.

dompet crypto jaxx

Klik pada mana-mana dompet anda di bawah menu ‘Dompet’ untuk melihat maklumat khusus koin, termasuk kod QR, baki keseluruhan anda, dan alamat dompet awam anda. Anda kini boleh menghantar dana ke dompet itu untuk menyimpan kunci peribadi pada peranti anda.

Langkah 5) Menghantar Duit Syiling kepada Orang Lain

Untuk menghantar duit syiling kepada orang lain menggunakan Jaxx, cukup buka dompet, pilih cryptocurrency yang ingin anda hantar dari tab ‘Wallet’, kemudian klik ‘Kirim’.

menghantar duit syiling di jaxx

Masukkan alamat dompet penerima di kotak yang muncul. Kemudian, masukkan jumlah yang ingin anda hantar. Anda juga boleh mengklik ikon kod QR, kemudian mengambil gambar kod bar penerima.

hantar bitcoin di dompet jaxx

Jaxx memaparkan yuran transaksi bitcoin semasa di bahagian bawah halaman.

Setelah anda mengesahkan semua butiran dan menyemak semula alamat dompet, klik ‘Kirim’.

Langkah 6) Menerima Dana

Untuk menerima dana melalui Jaxx secara normal, cukup gunakan kod QR atau alamat dompet awam anda.

Sekiranya anda menerima bitcoin, gunakan kod QR bitcoin atau alamat awam anda. Buka Jaxx, klik pada dompet penerima anda di bawah ‘Dompet’, kemudian klik ‘Terima’. Jaxx akan memaparkan kod QR dan alamat awam anda.

bantuan dompet jaxx

Sebagai alternatif, anda boleh mengklik ‘Terima Cryptocurrency’ dari tetingkap Jaxx utama. Pilih cryptocurrency yang anda mahu terima, kemudian gunakan alamat dompet awam atau kod QR untuk menerima dana.

panduan pengguna dompet cryptocurrency jaxx

Langkah 7) Tukar Duit Melalui ShapeShift

Sekiranya anda mempunyai duit syiling di dompet Jaxx anda dan ingin memindahkannya ke cryptocurrency yang berbeza, anda boleh melakukannya tanpa memindahkan dana ke bursa. Jaxx mempunyai sokongan terbina dalam untuk ShapeShfit.

dompet myjaxx dengan shapeshift

Buka Jaxx, kemudian cari butang ‘Exchange Now’ di sebelah kiri.

pertukaran dompet jaxx

Masukkan cryptocurrency yang ingin anda hantar ke ShapeShift, kemudian pilih cryptocurrency yang anda mahu terima. Masukkan jumlah yang anda kirim, kemudian klik ‘Lanjutkan’.

jaxx dan shapeshift

Langkah 8) Ciri-ciri Jaxx Lain

Jaxx mempunyai rangkaian alat lengkap yang tersedia untuk peniaga crypto. Klik ‘Portfolio’ di bahagian bawah untuk mengesan prestasi mana-mana duit syiling yang ada di dompet crypto anda, misalnya.

ciri dompet jaxx

Atau, klik ‘Pasar’ untuk maklumat sepintas lalu mengenai pergerakan pasaran kripto selama 24 jam atau 7 hari terakhir.

pasaran jaxx

Jaxx juga merupakan salah satu daripada beberapa dompet crypto dengan ciri ‘Berita’ terbina dalam. Klik ‘Berita’ untuk melihat kisah terkini dari seluruh ruang kripto.

faedah dompet crypto jaxx

Akhirnya, Jaxx mempunyai penjelajah blok yang membolehkan anda memeriksa urus niaga dan melihat data sejarah untuk puluhan rantaian blok dan cryptocurrency yang berbeza. Terdapat penjelajah blok terbina dalam untuk BTC, BCH, ETC, DASH, LTC, ZEC, DOGE, dan cryptocurrency utama lain. Masukkan alamat, TXID, atau blok hash untuk melihat transaksi tersebut di blockchain.

kajian kebebasan jaxx

Mengenai Jaxx

Jaxx dibangunkan oleh Decentral Inc., sebuah syarikat pengembangan perisian dan “hub inovasi” yang berpusat di Kanada. Syarikat ini membuat Jaxx Classic dan Jaxx Liberty.

Decentral Inc. ditubuhkan oleh Anthony Di Iorio, yang juga mengasaskan dan mengasaskan Ethereum pada tahun 2013. Di Iorio mengasaskan Decentral Inc. pada tahun 2014.

Hari ini, Jaxx digunakan oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia. Syarikat ini beribu pejabat di pusat bandar Toronto.

Kata Akhir

Jaxx adalah salah satu dompet cryptocurrency yang paling popular di dunia. Dompet ini mempunyai sejarah keselamatan yang hampir sempurna sejak dilancarkan pada tahun 2014. Hari ini, anda boleh menyimpan 85+ cryptocurrency menggunakan Jaxx. Jaxx tersedia untuk peranti mudah alih atau desktop, dengan semua kunci peribadi disimpan di sisi pelanggan untuk keselamatan maksimum.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Jaxx atau mencuba Jaxx hari ini, lawati dalam talian di Jaxx.io.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map