Electrum Wallet: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

tinjauan elektrrum

Cara Menggunakan, Simpan dan Daftar dengan Dompet Bitcoin Electrum

Electrum adalah dompet bitcoin yang popular yang tersedia untuk pengguna desktop dan Android. Ini juga merupakan salah satu dompet tertua bitcoin. Ketahui semua yang anda perlu ketahui mengenai Electrum hari ini dalam panduan dan ulasan kami.

Apa itu Electrum?

Electrum adalah dompet bitcoin yang mudah digunakan pertama kali dikeluarkan pada bulan November 2011, menjadikannya salah satu dompet bitcoin pertama di komuniti. Selama bertahun-tahun, Electrum mengekalkan reputasi untuk ketelusan dan kepercayaan. Ini terus menjadi salah satu dompet bitcoin desktop yang paling popular di dunia untuk semua jenis pengguna.

apa itu elektrrum

Dompet boleh didapati sebagai muat turun percuma melalui Electrum.org. Anda boleh memasangnya di komputer luar talian untuk persediaan penyimpanan sejuk. Atau, anda boleh menyimpan dana anda di komputer dalam talian biasa dan menggunakan dompet Electrum anda untuk perbelanjaan harian. Electrum sesuai dengan semua dompet perkakasan utama, yang bermaksud ia dapat disatukan dengan mudah ke dalam penyediaan dompet yang anda jalankan. Ia terkenal dengan fungsi keselamatan, pengampunan pemulihan, serta-merta, tanpa kunci atau masa henti, pemeriksaan bukti pengesahan dan faedah penyimpanan sejuk di luar talian.

Tidak seperti dompet crypto lain, Electrum tidak menyokong pelbagai cryptocurrency. Ia bahkan tidak menyokong banyak garpu bitcoin: ia hanya menyokong bitcoin (BTC). Walau bagaimanapun, pengguna telah mengubah suai perisian Electrum selama bertahun-tahun untuk membuat versi seperti Electron Cash atau Electrum LTC. Elektron Tunai adalah projek yang sepenuhnya terpisah dari Electrum yang dibuat oleh sekumpulan pemaju yang berasingan, walaupun menggunakan kebanyakan pengekodan yang sama. Elektron Tunai adalah salah satu dompet desktop Bitcoin Cash (BCH) yang paling popular.

Walaupun kebanyakan orang mengenali Electrum sebagai dompet bitcoin desktop, pasukan juga telah mengeluarkan aplikasi Android. Aplikasi ini tersedia melalui Google Play Store atau sebagai .apk sebagai muat turun percuma.

Salah satu aduan terbesar mengenai Electrum adalah bahawa ia baru-baru ini dipengaruhi oleh salah satu pelanggaran keselamatan yang paling serius dalam sejarah crypto. Pada bulan November 2017, masalah keselamatan diungkapkan kepada pasukan Electrum. Masalahnya telah mempengaruhi perisian Electrum sejak Mac 2016 (versi 2.6). Pengeksploitasian tersebut membolehkan laman web jahat menguasai dompet Electrum anda dan mencuri semua bitcoin anda (jika dompet anda tidak disulitkan dengan kata laluan). Walaupun dompet anda mempunyai kata laluan, penggodam masih dapat mengalihkan kunci bitcoin yang disulitkan dari dompet ke alamatnya. Berita mengenai eksploitasi itu menggegarkan komuniti bitcoin. Yang memburukkan lagi masalah adalah tidak diselesaikan sehingga Januari 2018. Tidak diketahui berapa banyak pengguna Electrum yang kehilangan bitcoin kerana eksploitasi tersebut – jika ada. Walau bagaimanapun, mana-mana pengguna Electrum yang belum mengemas kini perisian mereka sejak versi 2.6 (katakanlah, mereka yang mempunyai dana yang disimpan dalam simpanan sejuk) masih terdedah.

Kemudian, pada April 2019, Electrum menghadapi satu lagi masalah keselamatan yang serius. Pengguna Electrum kehilangan berjuta-juta dolar semasa serangan DoS terhadap rangkaian. Lebih 140,000 mesin menyerang rangkaian dengan serangan phishing yang mengarahkan pengguna ke versi perisian palsu. Penggodam juga melaksanakan pelayan Electrum mereka sendiri yang menganjurkan versi Electrum yang dikompromikan. Sesiapa yang menggunakan versi Electrum yang lebih tua dari 3.3 terkena serangan tersebut.

Dengan eksploitasi serius ini pada masa lalu, Electrum terus maju sebagai salah satu dompet bitcoin desktop terbaik dan paling selamat yang ada hari ini.

Ciri-ciri Dompet Electrum

Ciri-ciri Dompet Electrum

Ciri utama dompet bitcoin Electrum merangkumi semua perkara berikut:


Selamat: Electrum menyulitkan kunci peribadi anda, dan kunci peribadi itu tidak pernah meninggalkan komputer anda. Selagi anda tetap mengawal komputer anda (dan tiada siapa yang mengakses pilihan anda), wang anda sepenuhnya berada dalam kawalan anda.

Tiada Kunci Masuk: Electrum tidak memasukkan kunci peribadi anda dalam perisiannya. Anda boleh mengeksport kunci peribadi anda ke dompet bitcoin yang lain.

Frasa Laluan 13-Kata: Sekiranya anda kehilangan akses ke komputer anda, atau jika komputer anda hancur, anda boleh mendapatkan semula wang anda menggunakan frasa laluan. Cukup muat turun Electrum dan masukkan frasa 13 perkataan anda untuk mendapatkan semula akses ke dana anda. Anda akan diberi frasa laluan 13 perkataan semasa membuat dompet Electrum baru untuk pertama kalinya.

Tiada Waktu Henti: Pelayan Electrum terdesentralisasi dan berlebihan untuk mengelakkan waktu henti, yang bermaksud dompet Electrum anda tidak pernah habis.

Pemeriksaan Bukti Melalui SPV: Electrum mengesahkan semua transaksi dalam sejarah anda menggunakan (Pengesahan Pembayaran Mudah (SPV).

Sokongan Multi-Sig: Anda boleh membahagikan kebenaran untuk menghabiskan duit syiling anda di antara beberapa dompet. Dengan dompet multi-sig, banyak orang perlu mengesahkan transaksi sebelum dana dihantar.

Penyimpanan Sejuk: Electrum berfungsi dengan baik dengan persediaan penyimpanan sejuk. Anda boleh memasang Electrum dengan mudah di komputer yang tidak pernah disambungkan ke internet.

Dompet Hanya Tonton: Sekiranya anda menyimpan kunci peribadi anda di luar talian melalui persediaan penyimpanan sejuk Electrum, anda masih boleh mengesan kunci tersebut dengan dompet hanya menonton.

Tambahan dan Pemalam Pihak Ketiga: Electrum menyokong pemalam pihak ketiga seperti perkhidmatan multi-sig dan dompet perkakasan (Ledger dan Trezor), antara lain.

Menyokong Pelbagai Dompet Perkakasan: Electrum menyokong semua dompet perkakasan yang popular, termasuk Trezor, Ledger Nano, dan KeepKey.

Tersedia untuk Sistem Desktop Pelbagai: Electrum tersedia untuk Linux, Windows, dan OS X. Anda juga boleh memasangnya melalui Python.

Tersedia untuk Android: Electrum tersedia sebagai aplikasi Android untuk Android versi 5.0 dan lebih tinggi. Anda boleh memuat turun the.apk dari Electrum.org atau memuat turunnya dari Google Play Store seperti aplikasi apa pun.

aplikasi dompet bitcoin exodus

Sumber terbuka: Electrum mempunyai lebih daripada 9.000 komit pada GitHub. Sebahagian daripada sebab mengapa Electrum begitu dipercayai adalah kerana komuniti sumber terbuka yang berkembang pesat. Secara keseluruhan, ini adalah salah satu projek perisian yang paling aktif dikembangkan di ruang crypto.

Eksploitasi Keselamatan Utama dalam Versi Lama: Pada Januari 2018, pembangun Electrum mendedahkan kelemahan besar dalam perisian. Kerentanan itu pertama kali dinyatakan (secara peribadi) kepada para pembangun pada bulan November 2017, walaupun telah ada dalam perisian Electrum sejak Mac 2016. Tidak diketahui berapa banyak bitcoin yang dicuri melalui eksploitasi ini, jika ada, walaupun masih merupakan salah satu potensi terbesar bencana dalam sejarah bitcoin. Versi lama Electrum – seperti yang berjalan di mesin penyimpanan sejuk yang belum disambungkan ke internet atau dikemas kini selama bertahun-tahun – masih terdedah kepada eksploitasi ini.

Ditulis dalam Python: Kod Electrum pendek, ditulis dalam Python, dan senang dikaji oleh sesiapa sahaja. Semuanya tersedia sumber terbuka melalui GitHub.

Bagaimana Electrum Berfungsi?

electrum-wallet-keselamatan

Electrum tersedia sebagai muat turun percuma untuk Windows, Linux, OS X, dan Android.

Setelah memasang dompet, Electrum menyimpan kunci peribadi anda disimpan di komputer anda sebagai fail yang disulitkan. Kunci tidak dihantar ke pelayan jauh. Anda boleh menggunakan Electrum di komputer dalam talian. Atau, anda boleh memasang Electrum pada komputer luar talian untuk penyelesaian penyimpanan sejuk.

Electrum adalah pelanggan Bitcoin ringan, yang bermaksud anda tidak perlu memasang keseluruhan blockchain bitcoin 200GB untuk menggunakan dompet.

Electrum adalah dompet sumber terbuka. Itulah sebabnya kodnya telah disesuaikan dengan dompet lain – seperti Electron Cash for Bitcoin Cash (BCH).

Electrum membolehkan anda membuat pelbagai jenis dompet menggunakan perisian. Anda boleh membuat dompet standard, misalnya, dompet dengan 2FA, atau dompet pelbagai tandatangan. Anda juga boleh mengimport dompet yang ada ke Electrum. Oleh kerana syiling yang dipegang di Electrum tidak terkunci, anda juga boleh memindahkan duit syiling anda di antara perisian dompet yang berbeza.

Electrum beroperasi dalam konfigurasi klien / pelayan di mana dompet (klien) diprogramkan secara lalai untuk menyambung ke rangkaian rakan sebaya untuk mengesahkan bahawa transaksi itu sah.

ciri-ciri dompet-bitcoin-dompet

Secara keseluruhan, Electrum berfungsi dengan cara yang serupa dengan dompet bitcoin berasaskan tempatan. Anda boleh menghantar dan menerima transaksi dengan mudah melalui dompet, menyimpan dompet dalam simpanan sejuk, menyambungkan Electrum ke dompet perkakasan, atau menggunakan Electrum sebagai dompet panas harian anda di komputer yang disambungkan ke internet.

Harga Electrum

Electrum percuma dimuat turun dan digunakan.

Seperti dompet bitcoin, anda perlu membayar yuran rangkaian bitcoin semasa menghantar atau menerima bitcoin. Electrum membolehkan anda menyesuaikan yuran yang anda mahukan, termasuk yuran yang lebih murah untuk transaksi dengan keutamaan yang lebih rendah dan yuran yang lebih tinggi untuk urus niaga yang lebih tinggi Walaupun dompet seperti Mycelium memungkinkan anda memilih pilihan yuran rendah, sederhana, atau tinggi, Electrum membolehkan anda memilih pelbagai tahap yuran bersama dengan slider.

Cara Menggunakan Electrum

Electrum mudah digunakan oleh pengguna bitcoin pemula dan maju. Inilah proses langkah demi langkah:

Langkah 1) Muat turun Electrum

Lawati Electrum.org dan klik ‘Muat turun’ di bahagian atas skrin.

cara memuat turun electrum

Anda akan melihat banyak pilihan muat turun untuk sistem operasi desktop yang berbeza. Terdapat juga pautan ke APK Android dan Penyenaraian Gedung Google Play. Untuk tujuan panduan ini, kami menganggap anda memasang Electrum versi Windows.

cara menyediakan dompet bitcoin electrum

Klik ‘Windows Installer’ dan muat turun failnya.

Langkah 2) Jalankan Fail Pemasangan

Electrum dipasang sama seperti aplikasi standard.exe atau Windows. Buka fail yang anda muat turun, kemudian ikuti arahan di skrin.

memasang dompet electrum

Langkah 3) Buat Dompet Baru

Setelah memasang Electrum, anda akan diminta untuk menyambung secara automatik ke pelayan atau memilih pelayan secara manual. Sebilangan besar pengguna akan baik-baik saja dengan pilihan sambung automatik.

cara menggunakan alamat dompet bitcoin electrum

Kemudian, anda akan diminta untuk membuat dompet baru atau memulihkan yang ada.

tutorial dompet bitcoin electrum

Klik pilihan ‘Buat dompet baru’ untuk membuat dompet baru. Atau, pulihkan dompet dengan memasukkan frasa benih anda.

proses dompet electrum sandaran

Anda boleh memilih dari beberapa pilihan dompet, termasuk dompet standard, dompet dengan 2FA, dompet pelbagai tandatangan, atau dompet perkakasan.

pilihan sandaran dompet electrum

Langkah 4) Siapkan Pemulihan dan Frasa Benih anda

Pada langkah seterusnya, Electrum akan memaparkan frasa pemulihan anda. Anda akan melihat 13 perkataan muncul di dalam kotak. Anda perlu menuliskan kata-kata ini dan menyimpannya di tempat yang selamat. Anda boleh menggunakan 13 perkataan ini untuk mendapatkan semula akses ke bitcoin anda dari mana sahaja pada bila-bila masa.

pemulihan dompet electrum

Anda akan diminta memasukkan semula 13 perkataan di halaman seterusnya. Anda tidak boleh menyalin dan menampal perkataan. Anda mesti menuliskannya.

Sekiranya komputer anda hancur, atau jika anda kehilangan akses ke komputer anda dengan apa-apa sebab (seperti kebakaran di rumah), maka anda tidak akan kehilangan akses ke bitcoin anda. Selagi anda mempunyai kawalan ke atas peranti anda atau mengingat frasa 13 kata, anda akan mengawal sepenuhnya wang yang disimpan di dompet Electrum anda.

Langkah 5) Buat Kata Laluan

Akhirnya, Electrum akan meminta anda menyediakan kata laluan dan mengesahkannya.

Langkah 6) Selesaikan Persediaan

Untuk menyelesaikan proses penyediaan, Electrum akan meminta pelayan yang ingin anda sambungkan. Sekiranya ini adalah dompet Electrum pertama anda, anda hanya perlu mengklik ‘sambung automatik’.

pertolongan dompet electrum

Akhirnya, klik ‘Next’ untuk menyelesaikan proses penyediaan dompet.

Langkah 7) Menghantar dan Menerima Bitcoin

Menghantar dan menerima bitcoin dengan dompet desktop Electrum sama mudahnya dengan mana-mana aplikasi dompet mudah alih.

pertukaran bitcoin electrum

Untuk menerima bitcoin, buka aplikasi Electrum dan klik tab ‘Terima’. Anda akan melihat rentetan watak di sebelah label ‘Menerima alamat’. Ini adalah alamat dompet awam anda. Anda boleh menghantar alamat ini kepada sesiapa sahaja, dan mereka boleh menghantar bitcoin kepada anda. Klik butang ‘Salin Simbol’ untuk menyalin kunci awam ke papan keratan anda, kemudian tampal di mana sahaja anda memerlukan. Anda juga boleh menghantar bitcoin melalui kod QR, yang mungkin merupakan pilihan yang lebih mudah jika anda menggunakan aplikasi mudah alih.

pembayaran bitcoin electrum

Untuk menghantar bitcoin, buka Electrum dan klik tab ‘Kirim’. Anda akan melihat kotak yang bertuliskan ‘Bayar ke’. Masukkan alamat yang anda kirimkan bitcoin di sini, kemudian tambahkan keterangan (pilihan) dan jumlah BTC yang ingin anda hantar. Sesuaikan bayaran anda dari rendah ke tinggi berdasarkan keutamaan anda. Setelah anda mengesahkan dan menyemak semula semua butiran, klik ‘Kirim’ untuk menghantar bitcoin anda.

Untuk memeriksa transaksi anda pada bila-bila masa, cukup klik ‘Sejarah’.

sejarah dompet bitcoin electrum

Mengenai Electrum

Pasukan pembangunan Electrum diatur dengan nama Electrum Technologies GmbH. Sehingga kini, Electrum mempunyai lebih dari 9.000 komit pada GitHub.

Anda boleh menghubungi pasukan pembangunan melalui e-mel di [email protected] Halaman projek GitHub ada di sini: https://github.com/spesmilo/electrum. Terdapat juga saluran #electrum di Freenode dan Twitter rasmi projek itu @ElectrumWallet.

Electrum dilepaskan di bawah Lesen MIT.

Hubungi Sokongan Dompet Electrum

Sistem sokongan pelanggan Electrum untuk pengguna dompet bitcoin sedikit berbeza daripada yang biasa dilakukan oleh kebanyakan. Twitter Electrum akaun mengendalikan pengumuman rasmi sementara forum bitcoin asal (bitcointalk.org) dan Reddit saluran adalah tempat anda boleh mengemukakan soalan dan menerima jawapan. Mereka juga menawarkan bantuan dalam bentuk dokumentasi dompet Electrum menerangkan semua pelbagai aspek penyediaan dompet simpanan bitcoin.

Kata Akhir

Electrum adalah salah satu dompet bitcoin terbaik dan paling popular yang ada sekarang Sejak 2011, Electrum telah menjadi andalan dalam komuniti bitcoin walaupun terdapat pilihan popular baru seperti Trezor dan Ledger dalam beberapa tahun kebelakangan. Hari ini, versi Electrum tersedia untuk pelbagai sistem operasi desktop (Windows, Linux, dan Mac OS). Aplikasi Android juga tersedia. Semasa membandingkan Electrum ke Mycelium atau Exodus, anda dapat melihat faedah dan kesan berbeza dari setiap kaedah dan proses menyimpan aset digital.

Selain dari satu eksploitasi keselamatan yang serius, dompet bitcoin Electrum ringan secara konsisten telah menjadi salah satu dompet bitcoin yang paling dipercayai untuk penyimpanan sejuk dan panas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map