Melabur dalam Dash Crypto – Semua yang Perlu Anda Ketahui

Dash cryptocurrency yang popular memasuki pasaran dengan tujuan untuk menyediakan komuniti crypto lebih banyak ciri dan skalabiliti daripada pendahulunya. Sejak diperkenalkan, Dash telah mengembangkan komuniti dan platformnya dengan ketara. Hari ini, Dash adalah salah satu cryptocurrency yang paling dikenali di dunia. Inilah caranya sampai di sana:

Apa itu Dash?

Dash adalah protokol sumber terbuka yang berasal dari garpu keras dari blockchain Bitcoin. Duit syiling ini terkenal kerana pendekatan unik ke pasaran. Dash memberi tumpuan terutamanya pada privasi dan kelajuan transaksi. Oleh itu, transaksi Dash hampir seketika dan hampir mustahil untuk dikesan.

Dash menjadi popular kerana pelbagai ciri yang luar biasa. Sebilangan besar ciri ini baru di pasaran ketika Dash memperkenalkannya. Dengan cara ini, Dash terus menjadi kekuatan perintis dalam sektor koin privasi. Berikut adalah ciri-ciri yang menjadikan Dash sebagai duit syiling untuk mengawasi anda.

InstaSend

Dash dapat melakukan transaksi dekat dengan menggunakan protokol InstaSendnya. InstaSend memintas pelombong dan menggunakan konsensus masternodes untuk mengesahkan transaksi. Proses ini menghilangkan masa menunggu yang berkaitan dengan pengesahan rangkaian blockchain. Untuk menyelesaikan tugas ini, Masternodes membentuk korum pengundian.

Apabila pengguna meminta InstaSend, Masternode khas menerima permintaan itu dan mengunci input transaksi. Data transaksi kemudian disiarkan di seluruh rangkaian ke Masternodes yang lain. Strategi ini menjamin bahawa transaksi berada di blok transaksi berikutnya.

Hantar secara peribadi

Salah satu ciri paling maju yang digunakan Dash adalah protokol Send Sendnya. Protokol ini membolehkan pengguna Dash membuat dan menerima pembayaran yang tidak dapat dilacak di blockchain. Cara prosesnya mudah.

Pertama, pengguna meminta transaksi PrivateSend. Platform kemudian melakukan transaksi mereka dan mencampurkan Dash pengguna yang belum dibelanjakan sebelum melaksanakan transaksi. Seterusnya, protokol memecah input transaksi anda sehingga mereka adalah denominasi standard. Dari sana, dompet pengguna kemudian menghantar permintaan ke Masternodes. Permintaan ini dipenuhi apabila dua orang lain menghantar permintaan serupa.

Seterusnya, masternode menggabungkan semua input dan memerintahkan ketiga-tiga dompet pengguna untuk membayar kembali input yang diubah sekarang. Dompet anda membayar semula denominasi itu sendiri. Menariknya, dompet menggunakan apa yang dikenali sebagai alamat pertukaran. Secara penting, dompet mengulangi proses ini beberapa kali. Paling baik, ini berlaku dalam beberapa saat dan tanpa memerlukan pengguna menyelesaikan langkah tambahan.

Rantai kunci

Satu lagi ciri kuat Dash yang digabungkan ialah Chainlock. Protokol ini melindungi daripada serangan 51% apabila digunakan selari dengan InstaSend. Serangan 51% berlaku apabila lebih daripada separuh nod Blockchain memperkenalkan data palsu.

Sporks

Setelah mengalami beberapa masalah dengan kemas kini 2014 berlabel RC3, komuniti Dash memutuskan yang terbaik adalah mencari strategi peningkatan yang lebih lancar. Keinginan ini membawa kepada penciptaan Sporks. Sporks membolehkan peningkatan besar seperti garpu lembut atau keras tetapi tanpa memerlukan perubahan segera.

Kemas kini spork memasuki blockchain dalam pendekatan multiphasa. Strategi ini membolehkan pemaju memantau data masa nyata di sekitar peningkatan. Selain itu, ia membolehkan rangkaian melakukan peningkatan secara beransur-ansur tanpa integriti sekaligus.

Bagaimana Dash Berfungsi

Dalam bentuk cryptocurrency sejati, komuniti Dash dijalankan oleh a organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO). DAO hanyalah platform yang bergantung pada kontrak pintar yang dipilih oleh masyarakat untuk menentukan arah tindakan mereka. DAO sangat penting dalam sektor crypto kerana mereka menyelesaikan dua masalah utama yang dihadapi oleh semua projek – tadbir urus dan pembiayaan.

Komuniti Dash

Komuniti Dash terdiri daripada pelbagai ahli yang semuanya memainkan peranan mereka untuk mengamankan rangkaian dan memastikan projek ini sentiasa dikemas kini. Terdapat nod standard yang bertanggungjawab untuk pelbagai tindakan seperti menyampaikan mesej dan mengesahkan transaksi di rangkaian. Komponen rangkaian seterusnya adalah pelombong. Ini adalah nod rangkaian yang mengesahkan blok transaksi dan menambahkannya ke blockchain.

Dash.org

Dash.org

Terutama, 10% dari semua pembiayaan yang diterima dari usaha perlombongan dilaburkan semula ke dalam ekosistem Dash. Secara khusus, dana ini ditujukan untuk mengembangkan projek komuniti baru. Akibatnya, Dash mempunyai salah satu komuniti paling aktif di sektor ini. Sehingga kini, DAO telah mencipta beberapa kumpulan sokongan termasuk Dash Core Group, Inc. (DCG). Pemaju ini mendorong pengembangan, integrasi, dan penambahbaikan berterusan dalam ekosistem.

Masternod

Rangkaian Dash juga menggunakan Masternod. Masternodes dapat melakukan perkhidmatan simpul biasa, namun, mereka juga mempunyai beberapa kemampuan unik. Untuk satu, mereka bertindak sebagai pemegang saham. Masternodes dapat memilih secara langsung mengenai cadangan untuk meningkatkan ekosistem Dash. Terutama, Setiap masternode mempunyai satu suara.

Bagaimana Saya Menjadi Masternode?

Untuk menjadi Dash Masternode anda perlu memenuhi beberapa syarat. Terutama, anda perlu memiliki sekurang-kurangnya 1000 Dash di dompet rangkaian. Anda juga memerlukan alamat IP statik. Keperluan terakhir adalah teknikal termasuk jenis CPU, RAM, ruang cakera, dan lebar jalur rangkaian yang tersedia di lokasi anda.

Mining Dash

Mereka yang ingin menambang Dash akan senang mendengar bahawa masih mungkin menggunakan pelombong PC dan GPU tradisional. Walau bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pelantar perlombongan ASIC mula memasuki pasaran. Yang penting, rangkaian menggunakan algoritma hash X11. Protokol unik ini dibuat khusus untuk platform oleh pemaju teras Dash Evan Duffield.

Dalam temu bual, Duffield menyatakan bahawa X11 sebahagiannya diilhami oleh pendekatan berantai Quark. Algoritma X11 menggunakan algoritma hash berantai. Dengan bersungguh-sungguh, X11 menyandang gelarannya kerana sebelas algoritma hash saintifik yang bergantung kepada untuk menyelesaikan bukti kerjanya.

Sebagai perbandingan, Bitcoin menggunakan fungsi hashing tunggal yang disebut SHA-256. Peningkatan kerumitan dan kecanggihan yang dibawa Dash ke pasaran memberi pengguna keselamatan setara dengan Bitcoin tetapi dari blockchain yang lebih kecil. Keupayaan ini untuk memberikan keselamatan maksimum dari lebih sedikit node adalah salah satu sebab Dash kekal sebagai pesaing utama di pasaran.

Dalam algoritma hash X11, blok baru menambang kira-kira setiap 2.6 minit. Blok ini mengandungi 2MB data. Ini sama dengan kira-kira 56 transaksi sesaat. Juga, seperti Bitcoin, ganjaran sekatan menurun setiap tahun. Dalam ekosistem Dash, penurunan ini dilakukan pada kadar 7.14% per tahun.

Gelombang Graviti Gelap

Protokol Gelombang Graviti Gelap menguruskan kesukaran rangkaian. Protokol ini eksklusif untuk platform tetapi berkongsi ciri dengan Kimoto Gravity Perigi. Ciri utama protokol ini ialah secara aktif menyesuaikan tahap kesukaran setiap blok. Sebagai perbandingan, Bitcoin membuat penyesuaian ini setiap blok tahun 2016.

Sejarah Dash

Sejarah Dash bermula pada tahun 2014 dengan nama Xcoin. Xcoin menjadi hit segera kerana ia memberi pengguna alat privasi sebenar yang tidak tersedia pada masa itu. Sejurus selepas pelancaran, pencipta Dash, Evan Duffield memutuskan akan lebih bijak untuk projek ini untuk mempromosikan kemampuan privasinya lebih jauh. Keinginan ini menyebabkan duit syiling menjalani penjenamaan semula kepada Darkcoin.

Namun, penjenamaan semula menyebabkan Dash menjadi bahan utama di pasar darknet. Melihat batasan dalam pendekatan ini, Duffield kembali menjenamakan semula duit syiling. Kali ini ia dijenamakan semula sebagai Dash. Kata Dash berasal dari menggabungkan kata-kata “digital” dan “tunai.” Terutama, pada tahun 2016, Dash tidak lagi digunakan secara meluas di Dark Net.

Cara Membeli

Membeli Dash adalah mudah. Reputasi dan umur panjang token ini menjadikannya tersedia di kebanyakan bursa utama. Binance menyediakan pelbagai pasangan perdagangan Dash. Untuk memulakan, anda perlu mendaftar untuk akaun. Pendaftaran adalah pantas dan lurus ke hadapan. Walau bagaimanapun, anda perlu mengesahkan identiti anda sebelum dapat mengambil bahagian dalam perdagangan.

Setelah anda didaftarkan, anda perlu membiayai akaun fiat anda. Ini dilakukan melalui pindahan wang melalui bank atau kad debit. Setelah akaun anda aktif dan anda mempunyai dana yang tersedia, anda sudah bersedia untuk menukar fiat anda menjadi crypto. Sebaiknya anda menukar ke BTC. Setelah anda mempunyai BTC, anda boleh menukar BTC untuk Dash secara langsung. Keseluruhan proses memakan masa sekitar 20 minit pertama kali.

Melabur dalam Dash Crypto - Semua yang Perlu Anda Ketahui Melabur dalam Dash Crypto - Semua yang Perlu Anda Ketahui Melabur dalam Dash Crypto - Semua yang Perlu Anda Ketahui
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Poloniex

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Peniaga Maju

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Kemudahan penggunaan

Yuran Perdagangan

0.10%

Yuran Perdagangan

0.16%

Yuran Perdagangan

0.125%

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Cara Menyimpan Dash

Terdapat tiga cara untuk menyimpan Dash anda. Untuk mengetahui kaedah penyimpanan apa yang paling sesuai dengan strategi pelaburan anda, anda perlu mempertimbangkan jumlah Dash yang ingin anda pegang, dan seberapa kerap anda akan memperdagangkannya. Sekiranya anda bercadang untuk menahan Dash dalam jumlah minimum untuk perdagangan harian, anda boleh menggunakan dompet rangkaian PC.

Terdapat juga banyak dompet mudah alih yang boleh dipercayai yang terdapat di pasaran sekarang. Dompet mudah alih sangat mudah digunakan dan boleh dipasang dalam beberapa saat. Yang terbaik, semuanya percuma dan selamat.

Sekiranya anda ingin membuat pelaburan besar di DASH atau jika anda merancang untuk HODLing crypto ini untuk jangka masa yang panjang, dompet perkakasan adalah pilihan terbaik. Dompet perkakasan menyimpan crypto anda di luar talian di “penyimpanan sejuk”. Strategi ini menjadikan ancaman dalam talian tidak dapat mengakses pegangan anda. The Lejar Nano S atau yang lebih maju Lejar Nano X kedua-duanya menyokong DASH (DASH).

Dash Mengekalkan Pesaing Terbaik

Dash terus kekal sebagai salah satu cryptocurrency paling popular yang digunakan hari ini. Projek unik ini adalah contoh sempurna bagaimana teknologi blockchain memberi pengguna lebih banyak kebebasan dan kebebasan. Oleh itu, anda seharusnya melihat Dash terus memainkan peranan penting dalam pasaran crypto selama bertahun-tahun akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map