Bank Tradisional Meningkatkan Perkhidmatan Penjagaan untuk Aset Digital

Dalam beberapa minggu terakhir, kami telah melihat peningkatan dalam penggunaan perkhidmatan blockchain, di antara bank tradisional. Pertama, bank yang berpangkalan di A.S. diberi lampu hijau untuk melindungi cryptocurrency oleh Pejabat Pengawal Mata Wang (OCC).  Sekarang, kita mengetahui bahawa salah satu bank terbesar di Korea Selatan, KB Kookmin Bank, sudah berusaha untuk mengembangkan perkhidmatan yang serupa.

Siapa yang Terlibat?

Berkenaan dengan Korea Selatan, rencananya adalah KB Kookmin Bank untuk mulai menawarkan perkhidmatan penjagaan untuk aset digital. Ini adalah usaha kumpulan yang melibatkan syarikat berikut,

Kerjasama ini sangat penting, kerana KB Kookmin Bank bukan sekadar bank lama. Mereka kini merupakan bank terbesar di Korea Selatan. Pergerakan yang dibuat oleh bank yang tinggi ini diikuti oleh banyak pihak. Walaupun KB Kookmin Bank dan rakan-rakannya mungkin menjadi yang pertama, berharap dapat melihat orang lain mengambil tempat dalam waktu terdekat.

Perluasan Aset Masa Depan

Walaupun perkhidmatan awal akan berpusat pada perlindungan cryptocurrency, dipercayai bahawa sokongan ini akhirnya akan berkembang, merangkumi pelbagai jenis aset digital. Lebih khusus lagi, diharapkan bahawa dalam masa yang akan datang, perkhidmatan penjagaan ini akan menyokong sekuriti digital.

Dalam komen yang dikeluarkan oleh Hashed, pengembangan aset yang disokong ini disentuh. Dihina menyatakan bahawa melalui kerjasama ini, para peserta menjangkakan, “… bahawa industri aset digital tidak hanya akan melibatkan cryptocurrency, tetapi juga aset tradisional lain seperti harta tanah, karya seni, dan hak-hak lain yang akan dikeluarkan dan diperdagangkan di platform blockchain.”

Walaupun cryptocurrency mendapat keuntungan pertama, pengembangan perkhidmatan kustodian sedemikian berpotensi untuk mengubah dan melancarkan pertumbuhan baru di kalangan sektor sekuriti digital.

Pejabat Pengawal Mata Wang

Pada minggu-minggu sebelum berita mengenai KB Kookmin Bank dan perkhidmatan jagaan yang akan datang, kami melihat OCC mengeluarkan surat tafsiran atas perkara.

Dalam surat ini, OCC menguraikan, bukan hanya aset digital, tetapi bagaimana bank dapat menyokong penggunaan yang semakin meningkat. OCC merangkum pendiriannya, dengan menyatakan,

“OCC menyedari bahawa, ketika pasar keuangan menjadi semakin berteknologi, kemungkinan akan ada peningkatan kebutuhan bank dan penyedia perkhidmatan lain untuk memanfaatkan teknologi baru dan cara inovatif untuk menyediakan perkhidmatan tradisional bagi pihak pelanggan. Dengan menyediakan perkhidmatan tersebut, bank dapat terus memenuhi fungsi perantaraan keuangan yang telah mereka mainkan dalam menyediakan perkhidmatan pembayaran, pinjaman dan deposit. ”

Ia berterusan,

“… kami menyimpulkan bahawa bank nasional boleh memberikan perkhidmatan perlindungan cryptocurrency ini bagi pihak pelanggan, termasuk dengan memegang kunci kriptografi unik yang berkaitan dengan cryptocurrency. Surat ini juga menegaskan kembali kedudukan OCC bahawa bank negara boleh memberikan perkhidmatan perbankan yang dibenarkan untuk perniagaan sah yang mereka pilih, termasuk perniagaan cryptocurrency, selagi mereka menguruskan risiko dengan berkesan dan mematuhi undang-undang yang berlaku. “


Penerimaan Bank

Yang mana yang pertama, ayam? Atau telur? Pepatah lama ini dapat diterapkan dengan mudah pada dunia blockchain semasa. Adakah bank tradisional ini menaiki kereta api kerana kebangkitan baru-baru ini dilihat di sektor ini? Atau adakah sektor ini melonjak kerana bank melonjak naik. Terlepas dari jawapannya, tanda-tanda penerapan blockchain dalam industri tradisional adalah positif yang pasti.

Mudah-mudahan, perubahan sentimen di kalangan bank terus mendapat momentum, kerana bank tidak selalu melihat aset digital secara positif. Hanya beberapa bulan yang lalu, kami melaporkan kesulitan yang dihadapi oleh syarikat Jerman, kerana mereka ditolak perkhidmatan oleh bank tradisional.

KB Kookmin Bank

Ditubuhkan pada tahun 2000, KB Kookmin Bank mengekalkan operasi di Seoul, Korea Selatan. Sejak dilancarkan, KB Kookmin Bank telah berkembang dengan mempekerjakan lebih dari 25.000, sambil memberikan pelanggan akses global ke perkhidmatan perbankan komersial.

Ketua Pegawai Eksekutif, Hur Yin, kini mengawasi operasi syarikat.

Pejabat Pengawal Mata Wang (OCC)

OCC adalah badan pengawalseliaan yang berpusat di A.S., yang bertugas mengawasi bank negara. Penyeliaan ini dilakukan dengan tujuan memastikan perkhidmatan kewangan yang adil dan telus kepada semua pelanggan.

Pemangku Pengawal selia, Brian P. Brooks, kini mengawasi operasi di OCC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map