Apakah Perdagangan Cryptocurrency?

Sejak tahun 2017, perdagangan cryptocurrency menjadi kawasan minat pelabur baru dan lama. Terutamanya, perdagangan cryptocurrency melibatkan spekulasi pergerakan harga masa depan dalam pasaran. Dalam bentuknya yang paling mudah, perdagangan memerlukan jual beli cryptocurrency dengan cara yang menghasilkan keuntungan. Untuk melaksanakan tugas ini, anda perlu memahami dengan jelas apa cryptocurrency dan apa yang mempengaruhi pergerakan pasaran mereka.

Cryptocurrency adalah aset digital yang terdesentralisasi yang bergantung pada rangkaian komputer untuk mengesahkan kesahihannya dan keadaan keseluruhan rangkaian. Tidak seperti mata wang fiat seperti dolar, tidak ada pemerintah atau pihak berkuasa pusat yang menyokong syiling ini. Sebaliknya, cryptocurrency bergantung pada protokol matematik untuk mengurangkan campur tangan manusia dan memberikan instrumen kewangan yang benar-benar unik kepada dunia.

Yang penting, cryptocurrency hanya wujud sebagai rekod pemilikan digital bersama. Ini bermakna anda tidak dapat menangani atau menyentuh cryptocurrency. Sebaliknya, aset ini hanya wujud di dunia digital. Akibatnya, tiada transaksi crypto selesai sehingga disahkan oleh rangkaian nod (pelombong) dan ditambahkan ke blockchain.

Menariknya, terdapat pelbagai jenis aset blockchain yang boleh didagangkan hari ini. Setiap aset mempunyai syarat peraturan dan perdagangan tersendiri yang mesti anda patuhi. Tiga jenis aset blockchain utama di pasaran sekarang adalah cryptocurrency, utiliti, dan token keselamatan.

Pertukaran Cryptocurrency

Nasib baik, membeli dan menjual cryptocurrency tidak pernah semudah ini. Hari ini, terdapat banyak pertukaran di pasaran yang anda boleh gunakan. Setiap pertukaran ini menyediakan UX dan ciri yang berbeza. Oleh itu, disarankan agar anda melihat beberapa pertukaran sebelum anda membuat keputusan akhir. Selain itu, pelabur yang bijak juga akan berdagang antara bursa apabila ada peluang untuk memperoleh pendapatan dari penyebaran aset tertentu.

Carta Candlestick - Tetingkap Dagangan Cryptocurrency Binance

Carta Candlestick – Binance Tetingkap Dagangan Cryptocurrency

Dianjurkan agar anda tetap berpegang pada pertukaran yang bereputasi baik. Sebabnya mudah, setiap beberapa bulan beberapa pertukaran mengalami peretasan yang menguras platform pegangannya. Apabila ini berlaku, anda boleh kehilangan cryptocurrency anda jika pertukaran tidak mempunyai kemampuan untuk mengembalikan kerugian anda. Contoh sempurna senario ini berlaku semasa Gunung Gox yang kini terkenal menggodam di mana pelabur kehilangan berjuta-juta. Berikut adalah beberapa pertukaran yang paling dikenali untuk dipertimbangkan:

Binance

The Binance pertukaran memasuki pasaran pada tahun 2017 dengan tujuan untuk mempermudah proses perdagangan bagi pelabur normal. Pengasas syarikat, Changpeng Zhao sudah terkenal di sektor FinTech sebagai pembangun utama perisian perdagangan frekuensi tinggi. Pengetahuan teknologi ini membantu Binance mencipta UX unik dan memperkukuhkan kedudukannya sebagai peneraju industri.

Kesederhanaan ini membantu pertukaran berkembang. Menjelang 2018, Binance merupakan cryptocurrency terbesar pertukaran di dunia dari segi jumlah dagangan. Hari ini, pertukaran masih menguasai sektor ini. Binance sejak itu telah membuka beberapa platform termasuk Binance US, Binance DEX, Binance KR, dan Binance Australia, untuk menamakan beberapa.

KuCoin

Pertukaran crypto yang berpusat di Singapura KuCoin adalah salah satu platform pertama yang memasuki pasaran. Laporan mengesahkan bahawa pemaju memulakan penyelidikan pasaran untuk pertukaran ini seawal tahun 2011. Pada tahun 2013 KuCoin memasuki pasaran crypto sebagai pemain dominan.

Kini platform ini terkenal dengan teknologi canggih. Pertukaran ini mempunyai gabungan seni bina teknikal yang boleh dipercayai dan diperluas. Dengan cara ini, pembangun dapat menyelaraskan operasi perdagangan standard yang dihadapi oleh pengguna.

Poloniex

The Poloniex pertukaran memasuki pasaran pada tahun 2014 dengan tujuan untuk memberi pelanggan AS akses yang selamat ke aset digital. Pada masa ini, firma ini mempunyai ibu pejabat yang terletak di Greater Philadelphia Area di Selatan AS. Pengasas pertukaran, Tristan D’Agosta, terkenal dengan gaya hidup peribadi, walaupun membuat majalah Fortune 40 bawah 40 tahun senarai.

Poloniex terkenal dengan kebolehcapaian dan kedudukan pasaran secara keseluruhan. Hari ini platform menawarkan lebih daripada 100 pasangan perdagangan BTC. Selain itu, pedagang mempunyai carta canggih dan alat analisis data untuk membantu mengembangkan strategi pelaburan mereka. Terutama, pertukaran mengenakan yuran transaksi 0.2% untuk semua perdagangan.

Bittrex

Bittrex adalah peneraju pasaran lain yang perlu dipertimbangkan. Firma ini telah beroperasi sejak 2016. Pemaju di sebalik platform ini ingin mewujudkan sebuah syarikat broker institusi yang dapat membantu merapatkan jurang antara sektor kewangan tradisional dan pasaran crypto.

Bittrex terkenal dengan amalan keselamatan terbaik dalam industri. Pada masa ini, platform ini adalah salah satu penyedia teknologi blockchain terkemuka di Amerika. Oleh itu, ia mempunyai reputasi sebagai salah satu pertukaran yang paling dipercayai di dunia.

Perdagangan Cryptocurrency

Sebaik sahaja anda memilih pertukaran yang terkenal dengan kualiti dan keselamatannya, anda sudah bersedia untuk memulakan perdagangan. Dengan jelas, proses penyediaannya mudah. Anda hanya perlu mendaftar dengan platform baru anda dan membiayai dompet dalam talian anda. Membiayai dompet anda boleh berbeza-beza dalam proses yang diperlukan dan bergantung pada apakah anda ingin membiayai dengan mata wang fiat atau menggunakan cryptocurrency lain.

Terutama, terdapat kurva pembelajaran kecil yang mesti anda atasi ketika beralih antara platform. Setiap pertukaran menggunakan pendekatan dan antara muka yang sedikit berbeza. Selain itu, terdapat perbezaan dalam masa transaksi, kos, dan had harian yang perlu dipertimbangkan.

Anda juga perlu mengambil kira lokasi anda. Pertukaran tertentu tidak membenarkan pengguna dari negara tertentu untuk turut serta dalam platform mereka. Sebagai contoh, anda hanya boleh berdagang di bursa yang memerlukan peraturan KYC dan AML jika anda tinggal di AS.

Keperluan Binance KYC

Keperluan Binance KYC – perdagangan cryptocurrency

Pegangan Langsung

Setiap kali anda melabur secara langsung dalam mata wang kripto, anda membeli sendiri duit syiling. Strategi ini bermaksud bahawa anda akan memegang cryptocurrency yang anda miliki dan bukan hanya beberapa bentuk hak pemilikan. Ini juga bermaksud bahawa anda mesti membayar nilai penuh aset untuk membuka kedudukan. Selain itu, anda akan bertanggungjawab untuk mencari dompet yang boleh dipercayai untuk menyimpan barang pegangan anda.

Apa yang Menggerakkan Pasaran Cryptocurrency

Perdagangan Cryptocurrency menghendaki anda membuat tekaan mengenai pergerakan pasaran pada masa akan datang. Walaupun tidak ada yang dapat meramalkan pergerakan ini dengan ketepatan 100%, masih ada beberapa teknik yang digunakan oleh para profesional untuk mengurangkan risiko ketika berdagang.

Perkara pertama yang perlu anda fahami adalah apa yang sebenarnya mempengaruhi pergerakan pasaran di sektor ini. Tidak seperti saham, cryptocurrency tidak berpasangan dari banyak masalah ekonomi dan politik yang mempengaruhi pasaran tradisional. Dalam kebanyakan keadaan, pasaran cryptocurrency bergerak mengikut penawaran dan permintaan. Berikut adalah beberapa faktor penting untuk dipertimbangkan:

Bekalan

Pembekalan cryptocurrency tertentu merujuk kepada jumlah syiling yang akan dikeluarkan oleh syarikat sepanjang jangka hayat projek ini. Ini juga merujuk kerangka waktu dan struktur bahawa syiling ini akan diperkenalkan ke pasar. Yang penting, anda juga perlu mengambil kira jumlah syiling yang musnah atau hilang juga.

Permodalan Pasaran

 Faktor seterusnya yang perlu anda periksa adalah kapitalisasi pasaran keseluruhan projek yang anda minati. Cap pasaran adalah nilai keseluruhan semua syiling yang ada untuk projek tertentu. Memahami pertumbuhan dan penarikan cap pasaran token sangat penting untuk membuat spekulasi harga yang tepat.

Berita

Yang penting, tidak semua faktor yang mempengaruhi pergerakan pasaran bersifat teknikal. Salah satu penggerak pasaran yang paling berpengaruh di sektor ini adalah media. Anda mesti memerhatikan bagaimana media menggambarkan cryptocurrency. Anda ingin mengetahui perkembangan berpotensi yang dapat mendorong atau menghalangi penerapan skala besar di sektor ini.

Khususnya, berita pengawalseliaan dapat memainkan peranan besar dalam permodalan cryptocurrency pasaran. Sebagai contoh, pasaran mendapat kejayaan besar ketika China memulakan penutupan cryptocurrency berskala besar pada akhir tahun 2017. Dengan mempertimbangkan saiz pasaran China yang besar, para pelabur dapat dengan mudah mengatakan bahawa keputusan ini akan memberi kesan negatif terhadap pasaran dalam beberapa cara.

Kesepaduan

Perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan dalam strategi pelaburan anda adalah seberapa baik duit syiling yang dimaksudkan dapat disatukan ke dalam sistem kewangan semasa. Token yang mempunyai integrasi yang lebih mudah cenderung mengalami pertumbuhan pesat di pasaran. Pertumbuhan ini dapat menjadi besar apabila koin diperkenalkan ke rangkaian yang sudah ada.

Contoh integrasi yang sempurna yang memberikan potensi besar untuk pertumbuhan naik terdapat di Facebook Libra token. Walaupun token ini masih dalam pembangunan dan sedang mendapat persetujuan pengawalseliaan, ia mempunyai potensi lebih tinggi daripada kebanyakan projek baru di sektor ini. Sebab untuk nilai yang wujud ini berpunca dari kenyataan bahawa rangkaian Facebook merangkumi berbilion pengguna antarabangsa.

Acara Utama

Acara-acara besar dalam sektor ini dapat memberikan peningkatan nilai pelaburan anda dengan cara yang berbeza. Satu peristiwa seperti itu, yang dikenali sebagai pembelahan baru-baru ini berlaku dalam ekosistem Bitcoin. Peristiwa ini berlaku kira-kira setiap empat tahun apabila ganjaran perlombongan dikurangkan separuh. Dari segi sejarah, peristiwa ini diikuti oleh kenaikan nilai pasaran.

Terminologi

Seperti mana-mana profesion, perdagangan cryptocurrency menghendaki anda mempelajari beberapa istilah baru. Nasib baik, istilah ini adalah standard di seluruh industri perdagangan. Oleh itu, anda juga akan mendapat pandangan berharga untuk memperdagangkan aset lain seperti saham dan komoditi.

Sebar

Penyebarannya adalah perbezaan harga di mana anda membeli atau menjual cryptocurrency anda. Oleh itu, spread berubah-ubah bergantung pada aset, waktu perdagangan, dan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan transaksi anda.

Banyak

Semasa membincangkan aset perdagangan, anda mungkin menemui banyak istilah. Dalam contoh ini, banyak hanya istilah yang digunakan untuk menggambarkan kumpulan cryptocurrency yang digunakan untuk menyeragamkan ukuran perdagangan. Dalam kebanyakan senario, banyak boleh terdiri daripada satu duit syiling. Lot kecil ini popular di ruang kripto kerana ia membantu mengurangkan risiko turun naik.

Niaga hadapan

Niaga hadapan cryptocurrency adalah perjanjian untuk membeli atau menjual crypto pada harga yang ditetapkan. Terutama, instrumen kewangan ini membolehkan pelabur memperoleh keuntungan dari cryptocurrency tanpa perlu benar-benar memiliki aset secara langsung. Pada masa kini, niaga hadapan digunakan oleh pelabur untuk memaksimumkan keuntungan. Pelombong juga menggunakan niaga hadapan untuk mengunci keuntungan berbanding penurunan nilai.

Memanfaatkan

Salah satu kelebihan berjangka niaga hadapan adalah kemampuan menggunakan leverage. Perdagangan leveraged adalah strategi pelaburan yang maju. Ia memerlukan pelabur untuk mengambil pinjaman jangka pendek untuk memenuhi pelaburan mereka. Dengan cara ini, pelabur dapat memperoleh akses ke peluang pelaburan yang lebih besar tanpa perlu membayar sepenuhnya aset tersebut di muka. Pedagang yang berprofil hanya perlu membayar sedikit deposit ketika mereka membuka kedudukan. Deposit ini juga disebut margin.

Margin

Margin adalah deposit awal yang anda buat untuk membuka dan mempertahankan kedudukan leveraged. Dengan berhati-hati, anda perlu sedar bahawa keperluan margin akan berubah dari broker ke broker. Juga, ukuran perdagangan anda akan memainkan peranan dalam seberapa besar margin diperlukan.

Paip

Pips adalah unit yang digunakan untuk mengukur pergerakan harga cryptocurrency. Pip boleh berubah bergantung pada platform dan pasangan yang digunakan. Sebagai contoh, di AS anda boleh mengatakan bahawa duit syiling menaikkan satu nilai Pip jika nilai pasarannya naik satu dolar. Perkara utama di sini ialah pip merujuk kepada pergerakan satu digit harga pada tahap tertentu.

KYC / AML

Satu lagi ungkapan umum yang akan anda hadapi jika anda berdagang cryptocurrency di AS ialah KYC / AML. Ketahui Pelanggan Anda (KYC) dan Undang-Undang Anti Pencucian Wang (AML) merujuk kepada kerangka undang-undang yang memerlukan pertukaran untuk mengesahkan identiti pengguna. Semua pertukaran yang diatur di AS dan EU memerlukan AML dan KYC.

Ringkasan

Berdagang mata wang kripto boleh menjadi kaedah yang baik untuk anda memperoleh Satoshi tambahan dan meningkatkan pemahaman anda tentang pasaran. Ingat, perbezaan antara pelabur yang berjaya dan yang gagal biasanya turun ke tahap penyelidikan dan kemampuan mereka untuk berpegang pada strategi pelaburan mereka. Pelabur yang bijak tahu bahawa rahsia adalah untuk terus berwaspada dalam penilaian pasaran anda dan anda pasti akan melihat beberapa keuntungan.

Apakah Perdagangan Cryptocurrency? Apakah Perdagangan Cryptocurrency? Apakah Perdagangan Cryptocurrency?
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Poloniex

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Peniaga Maju

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Kemudahan penggunaan

Yuran Perdagangan

0.10%

Yuran Perdagangan

0.16%

Yuran Perdagangan

0.125%

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me