Aplikasi Bitcoin Kehidupan Sebenar

Nota: Ini adalah penyumbang jawatan tetamu

2017 adalah tahun yang, boleh dikatakan, mata wang kripto mengatasi status niche untuk menjadi kekuatan yang kini diperhitungkan oleh orang ramai dan perniagaan. Bukan rahsia lagi bahawa mata wang digital seperti Bitcoin mungkin akan mempengaruhi hampir setiap industri. Gangguan ini kebanyakannya disebabkan oleh kemudahan yang disertakan dengan sistem wang terdesentralisasi yang dibawa oleh Bitcoin. Bercakap mengenai privasi, keselamatan, urus niaga cepat dan kos efektif, kebolehubahan dan ketelusan.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 2,000 cryptocurrency yang tersenarai CoinMarketCap, dengan jumlah permodalan pasaran lebih dari $ 200 bilion. Bitcoin, cryptocurrency pertama, masih merupakan yang paling dominan (dominasi 54%) dan mempunyai had pasaran melebihi $ 109 bilion.

Angka-angka ini membuktikan bahawa semakin banyak orang membuka idea kripto. Menurut infografik di bawah yang dibuat oleh BitFortune, banyak kerajaan, perniagaan, dan nirlaba muncul di berbagai industri dengan idea-idea yang mengancam akan mengganggu status quo dari pelbagai pasaran dan industri sepenuhnya.

Jadi, apa sebenarnya yang boleh anda lakukan dengan Bitcoin atau pengetahuan anda tentangnya? Nantikan.

Buat Pembelian

Kaedah pertama dan paling jelas menggunakan Bitcoin adalah membeli barang dan perkhidmatan. Berikut adalah beberapa perkara popular yang sudah bertukar dengan kripto:

  • Makanan segera: Subway menerima cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran. Di Republik Czech, ada syarikat bernama Bitcoin Coffee: anda dapat meneka bentuk mata wang apa yang eksklusif. Syarikat lain – Pizzaforcoins – menerima sekitar 50 syiling crypto yang berbeza. Cawangan Burger King di Arnhem, Belanda, membolehkan anda membayar burger anda di Bitcoin. Bergantung pada lokasi anda, terdapat banyak syarikat makanan segera lain yang mengambil kripto.
  • Melancong: Sekiranya anda pernah melakukan perjalanan melalui udara, cheapair.com membolehkan anda menempah penerbangan, hotel, pelayaran, dan menyewa kereta dengan menggunakan Bitcoin. Expedia adalah agensi tempahan perjalanan dalam talian yang popular yang mempunyai pilihan yang sama.
  • Hartanah: Propy.com dan MyCONrealty.com adalah beberapa contoh Realtors yang menjual hartanah untuk Bitcoin. Sebuah Villa di Bali, Indonesia, pernah menemui pembeli tanpa nama dengan harga $ 600,000, yang setara dengan kira-kira 1,000 Bitcoin.
  • Pendidikan: Institusi pendidikan tidak ketinggalan dari kegembiraan cryptocurrency. Universiti di Cyprus, Amerika Syarikat, Switzerland, dan Jerman kini menerima bayaran dalam bentuk Bitcoin. Salah satu contohnya ialah sekolah sains dan seni vokasional Switzerland, Lucerne University, yang mula menerima Bitcoin pada Oktober 2017 melalui Bitcoin Suisse AG, sebuah firma pemprosesan pembayaran.
  • Beli kereta: Baru tahun ini, Post Oak Motor Cars menjadi peruncit kenderaan mewah pertama yang menjadikan kereta (Bugatti, Rolls Royce, dan Bentley) tersedia untuk pembelian dengan cryptos di AS. Menjelang sedikit masa lalu, pada bulan Disember 2013, model S Tesla dijual dengan harga 91.4 bitcoin. Lamborghini Gallardo LP 550-2 Coupe juga kemudian dibeli dengan harga 216.8 bitcoin yang menakjubkan pada tahun 2014.
  • Runcit: Cryptocurrency telah memasuki industri runcit sejak dulu. Untuk satu, Overstock, platform membeli-belah dalam talian, membolehkan anda membayar barang dalam bitcoin.
  • Beli keranda: itu betul – jika anda pernah berada di sekitar St Paul, Minnesota, sila singgah di rumah Crescent Tide Funeral and Cremation di mana anda boleh membayar keranda anda dan juga perkhidmatan lain yang berkaitan di Bitcoin dan juga mendapat potongan harga!
  • Pembedahan plastik: Di Manhattan, bodySCULPT membolehkan orang membayar penampilan baru dengan kekayaan Bitcoin mereka. Sekiranya anda tidak datang dari sekitar New York, anda masih boleh membayar penerbangan di BTC dan angin di sana.

Ini hanyalah sebahagian daripada senarai perkara yang boleh anda bayar dalam Bitcoin. Terdapat banyak yang lain syarikat yang menerima BTC, dan pilihan terus berkembang kerana semakin banyak orang yang terus belajar mengenai mata wang digital dan menerimanya.

Pengambilan dan Gaji

Banyak syarikat di seluruh dunia mula membayar kakitangan mereka menggunakan cryptocurrency tahun lalu. Sebagai contoh, Victvs, sebuah firma yang berpusat di Leeds, UK, membenarkan kakitangannya memilih untuk dibayar dalam Bitcoin. Walaupun ini mungkin tidak menarik bagi kebanyakan pekerja di seluruh dunia, kecenderungan untuk menerapkan cryptos kerana gaji menunjukkan pemahaman dan minat yang tulen dalam mengembangkan sektor ini.

Terlebih lagi, blockchain sedang dieksplorasi untuk kemungkinan mewujudkan proses pengambilan melalui ‘Profil Cerdas.’ Profil ini pada dasarnya adalah CV yang disahkan blockchain yang memastikan setiap perincian latar belakang profesional dan pendidikan calon tersedia di blockchain dan disahkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan. . Secara lanjutan, ini menunjukkan bahawa pembayaran gaji dalam mata wang kripto baru bermula.

Peluang kerjaya

Banyak syarikat sekarang mempunyai pasukan blockchain atau peluang pekerjaan untuk kakitangan yang dapat mengembangkan dan mengekalkan perisian. Tetapi anda akan terkejut; malah pegawai bank tidak memahami sepenuhnya cryptocurrency, dan terutamanya bukan konsep teknologi blockchain. Teknologi ini maju dengan lebih pantas daripada yang dapat dipelajari oleh individu.

Cryptocurrency dan teknologi blockchain yang mendasari mereka telah memperkenalkan jenis kepelbagaian yang unik di seluruh industri dan dengan banyak peluang untuk membuat kerjaya atau menukar pekerjaan. Dan, apabila lebih banyak perniagaan mula menerima Bitcoin, permintaan untuk pakar di bidang ini hanya akan meningkat.

Amal Rasuah

Banyak orang yang baik hati hari ini berkecil hati kerana korupsi yang meluas dalam organisasi amal. Sekiranya dana yang lebih baik terus menurun, beberapa orang yang benar-benar memerlukan pertolongan dapat akhirnya menderita.

Berita baiknya ialah gangguan blockchain dan cryptos berpotensi untuk mengurangkan, jika tidak mencegah, kebocoran dana dalam badan amal. WFP adalah salah satu contoh organisasi global yang sudah menggunakan teknologi blockchain untuk mengagihkan dana kepada mereka yang lapar di seluruh dunia secara strategik.

Kesimpulannya

Terbukti, penggunaan Bitcoin di dunia nyata hanya dapat dibatasi oleh imaginasi anda. Semakin banyak aplikasi menjadi hidup kerana semakin banyak orang terus memahami dan mempopularkan mata wang digital. Tidak sukar untuk diyakinkan bahawa mata wang digital akan menjadi standard pada masa akan datang dan blockchain akan mengubah sepenuhnya cara kita melakukan transaksi dan perniagaan di mana sahaja.

Mungkin satu-satunya perkara yang menghalang revolusi adalah kurangnya pemahaman dan hakikat bahawa cryptos masih sangat tidak stabil, menjadikannya lebih sukar bagi pihak yang berminat untuk menukar banyak kekayaan mereka menjadi bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me