Hong Kong Membawa Lesen ke Pertukaran Crypto

Kerangka berdasarkan pilihan; kesan terhad dijangka. Masih PI sahaja.

Gambaran keseluruhan

Hong Kong meningkatkan usahanya untuk mengatur pertukaran cryptocurrency secara rasmi di bandar. Pada 6 Nov 2019, Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan baru saja melancarkan kerangka peraturan yang baru disusun, yang membolehkan pengawas sekuriti mengeluarkan lesen ke platform perdagangan crypto. Mungkinkah ini penukar permainan untuk industri kripto? Sebagai hab kewangan global yang terkemuka, apa makna rejim baru bagi bandar ini?

Kerangka Komprehensif

Setahun yang lalu, SFC mengumumkan kotak pasir peraturan di tengah menyediakan persekitaran yang terbatas bagi syarikat fintech untuk mendorong inovasi pengawalseliaan. Setelah setahun di HK FinTech Week terbaru, Ashley Alder, ketua SFC mengumumkan bahawa pengawas sekuriti bandar ini kini telah menetapkan satu set peraturan baru yang komprehensif untuk pertukaran cryptocurrency di Hong Kong.

Alder mengatakan bahawa peraturan itu dibuat khusus untuk industri kripto, merangkumi semua kebimbangan perlindungan pelabur utama termasuk perlindungan aset yang selamat, syarat KYC, anti pencucian wang, dan manipulasi pasaran. Konsep yang tidak ada di pasaran kewangan tradisional seperti dompet panas dan sejuk, garpu, airdrops juga disertakan.

Cryptocurrency dan aset maya yang diperdagangkan di platform berlesen SFC tidak akan dikenakan peraturan yang sama yang berlaku untuk penawaran sekuriti atau dana pelaburan tradisional.

Selain itu, semua platform berlesen mesti mempunyai insurans yang merangkumi risiko aset maya hilang atau dicuri.

Dia menekankan bahawa “Aset maya telah bergerak lebih jauh ke pasar keuangan konvensional”, dan menonjolkan koin stabil khususnya, dengan mengatakan bahawa beberapa projek “dapat diadopsi dengan sangat cepat pada skala global” yang menyebabkan “kebimbangan serius di kalangan ahli politik dan bank pusat dan pengawal selia kewangan. “

Perlesenan Pertukaran: Penyelesaian Pilihan

Kerangka peraturan baru membolehkan SFC memberikan lesen untuk menukar pengendali yang ingin memilih peraturan. Dengan kata lain, pertukaran kripto di bandar bukanlah suatu keharusan untuk mendapatkan lesen untuk beroperasi. Alder menjelaskan bahawa alasan untuk memilih penyelesaian pilihan kerana undang-undang yang ada tidak dirancang dengan mempertimbangkan dunia kripto. Dia percaya bahawa pasaran dapat menunggu sehingga undang-undang baru meliputi seluruh sektor aset maya, walaupun tidak ada garis masa yang disediakan.

Memandangkan banyak pengendali pertukaran crypto utama mempunyai kehadiran di Hong Kong, kami percaya bahawa akan ada segelintir pertukaran yang akan mengambil jemputan untuk ikut serta dalam rancangan peraturan SFC, namun, kami tidak berharap dapat melihat sejumlah besar pertukaran bergegas ke jaring peraturan.

Pelabur Profesional Sahaja, tiada Runcit

Program perlesenan baru menyatakan bahawa pengendali pertukaran hanya dapat memberikan perkhidmatan kepada pelabur profesional, yang bermaksud masih belum ada perkhidmatan runcit yang dapat diberikan. Di bawah Peraturan Sekuriti dan Niaga Hadapan (Pelabur Profesional) (Kap. 571D), “pelabur profesional” bermaksud

– Seseorang yang mempunyai portfolio tidak kurang dari HKD 8 juta atau yang setaraf dengannya dalam mata wang asing pada tarikh yang berkenaan atau seperti yang dipastikan dengan merujuk kepada salah satu atau lebih dokumen berikut yang dikeluarkan atau dikemukakan dalam tempoh 12 bulan sebelum tarikh yang berkenaan.

– Sebuah syarikat amanah telah diamanahkan di bawah satu atau lebih amanah yang mana ia bertindak sebagai pemegang amanah dengan jumlah aset tidak kurang dari HKD 40 juta atau yang setaraf dengannya dalam mata wang asing pada tarikh yang berkenaan.

Itu hanya sebahagian daripada definisi, namun itu tidak bermaksud pelabur runcit akan terlibat. Peraturan baru terus menjadikan perdagangan cryptocurrency di Hong Kong hanya kepada sekumpulan kecil pelabur. Alder menegaskan bahawa alasan di sebalik ini adalah kontrak niaga hadapan aset maya kepada orang ramai, terutamanya kontrak dengan leverage, ia tidak menentu dan boleh menjadi “sangat berisiko”.

Bitcoin dan Lain-lain: Bukan Sekuriti

Bagaimana SFC melihat sifat bitcoin dan aset crypto lain adalah satu lagi kemuncak dari pengumuman. Alder dengan jelas mengatakan, “bitcoin dan yang lain, aset kripto yang lebih biasa bukan sekuriti.” Dan bahawa SFC “hanya memiliki kekuatan untuk mengatur platform yang memperdagangkan aset atau token maya yang merupakan” sekuriti “atau” kontrak niaga hadapan “yang sah. Sikap SFC sebahagian besarnya selaras dengan badan pengawalseliaan lain di dunia seperti SEC di AS.

Kesimpulannya

Pengumuman peraturan pertukaran kripto SFC datang setelah inisiatif blockchain China, dan kami dapat menjangkakan bahawa China dan, secara umum, Asia, akan menjadi yang terdepan dalam hal pengembangan kripto berasaskan blockchain. Oleh kerana pelaburan kripto menjadi lebih utama, dan aplikasi dan penggunaan aset maya setiap hari telah meningkat dengan pesat, tidak diragukan lagi bahawa sekumpulan peraturan lengkap aset kripto sangat diperlukan. Kami percaya bahawa persekitaran yang diatur dengan baik akan menguntungkan pelabur dan pihak berkepentingan industri crypto. Perkembangan peraturan di Hong Kong dianggap sebagai langkah positif bagi keseluruhan industri crypto.

TAMAT

Mengenai OKEx

Pasaran cryptocurrency terbesar dan paling pelbagai di dunia, OKEx adalah tempat pedagang crypto global, pelombong, dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset crypto, meningkatkan peluang pelaburan, dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif, termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan, dan pilihan, cryptocurrency utama, menawarkan fleksibiliti yang besar kepada para pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media:

Vivien Choi

E-mel: [email protected]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map