Syarikat yang berpusat di UK Berkaitan Dengan Pertukaran Crypto Yang Terlibat Dalam Kegiatan Pengubahan Wang Haram

Sebuah syarikat yang berpangkalan di UK telah dikaitkan dengan pertukaran cryptocurrency BTC-e yang telah disiasat setelah didakwa melakukan aktiviti pengubahan wang haram. Syarikat UK ini dikenali sebagai Mayzus Financial Services atau MFS dan kini sedang disiasat. Maklumat itu adalah dilepaskan oleh NameCoinNews beberapa hari yang lalu.

Syarikat Berpusat di UK Berkaitan Dengan Aktiviti Pencucian Wang BTC-e

Kes pertukaran BTC-e yang berkaitan dengan aktiviti pengubahan wang haram masih belum ditutup dan terus menghasilkan tajuk dan maklumat baru. Kali ini, NameCoinNews melaporkan bahawa MFS milik Rusia dikaitkan dengan pertukaran crypto BTC-e.

NGO Saksi Global Anti-rasuah menganalisis kes itu dan mengumpulkan maklumat yang diperlukan untuk mencapai kesimpulan seperti itu. BTC-e telah disiasat kerana fakta bahawa ia telah digunakan oleh kumpulan penggodam bernama Fancy Bear.

Berdasarkan laporan tersebut, pemerintah Rusia membayar penggodam ini untuk melakukan serangkaian serangan siber. Lebih-lebih lagi, BTC-e telah diawasi untuk menjalankan perniagaan pengubahan wang haram yang membantu penggodam mencuci dana dari Mt. Peretasan Gox yang berlaku pada akhir tahun 2013 dan awal tahun 2014.

Perlu dinyatakan bahawa Mt. Gox adalah pertukaran terbesar pada masa itu dan peretasan itu sangat mempengaruhi keseluruhan pasaran cryptocurrency dan kredibilitinya. Platform kehilangan 850,000 BTC, yang bernilai lebih dari $ 450 juta pada masa itu. Sebilangan besar BTC ini kemudian dicuci dan ditukar di platform BTC-e, yang telah disiasat sejak itu.

BTC-e juga merupakan salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di pasaran yang mengendalikan sekitar $ 9 bilion dalam transaksi cryptocurrency sejak dilancarkan pada tahun 2011. Pada masa yang sama, platform ini merupakan pintu masuk fiat-to-crypto yang sangat penting dan berguna kerana membantu peniaga menukar Euro, dolar AS dan rubel Rusia mereka untuk mata wang kripto seperti Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Namecoin, Novacoin, Peercoin, Dash dan juga Ethereum (ETH).

Laporan itu menjelaskan bahawa Mayzus Financial Services Ltd. adalah sebuah syarikat yang dimiliki oleh pengusaha Rusia Sergey Mayzus dan ia kini terletak di Cyprus. Pada masa yang sama, firma ini mengoperasikan jenama yang dikenali sebagai Money Polo, yang kini beroperasi di 130 negara dan mempunyai sekitar 400,000 cawangan di seluruh dunia. MoneyPolo menawarkan perkhidmatan kepada individu dan syarikat yang ingin memindahkan wang melintasi sempadan dengan cara yang selamat, segera dan murah.

Keadaan ini akan menjadikan penyiasatan undang-undang menjadi lebih sukar memandangkan pihak baru terlibat. Penting untuk mengikuti dengan teliti perkembangan-perkembangan yang berkaitan dengan kes ini dan bagaimana ia akan diselesaikan.

Di United Kingdom, Financial Conduct Authority (FCA) adalah pihak yang bertanggungjawab memberi kuasa kepada syarikat pemindahan wang untuk memindahkan wang ke peringkat antarabangsa dan mengembalikannya. Reputasi FCA kukuh di pasaran yang perlu dikawal dan dikawal setiap masa.

Cryptocurrency yang Dipengaruhi Oleh Penjenayah

Penjenayah selalu menggunakan Bitcoin dan cryptocurrency lain untuk mencuci wang atau melakukan aktiviti haram. Ini disebabkan oleh fakta bahawa aset digital ini memberikan lebih banyak privasi daripada perkhidmatan dan pembayaran kewangan tradisional dan mereka juga lebih mudah bergerak melintasi sempadan berbanding dengan mata wang fiat.

Pertukaran juga telah digunakan oleh penjenayah ini untuk mencuci wang memandangkan dana tersebut harus ditukar dari cryptocurrency menjadi fiat jika penjenayah ingin menggunakannya setiap hari. Inilah sebabnya mengapa pertukaran dan platform lain yang berkaitan dengan kripto telah disiasat dan diteliti oleh pihak berkuasa di seluruh dunia.

Amerika Syarikat, misalnya, telah menetapkan peraturan yang sukar bagi syarikat yang berkaitan dengan kripto untuk mula beroperasi. Beberapa negeri memerlukan firma yang menawarkan perkhidmatan crypto untuk memohon lesen yang mungkin sangat sukar diperoleh.

Selain itu, beberapa kerajaan dan bidang kuasa mula menerapkan dasar Know-Your-Customer (KYC) dan Anti-Money-Laundering (AML). Akhirnya, mereka juga telah membuat peraturan Anti-Keganasan-Pembiayaan (ATF) yang mesti dipatuhi oleh pertukaran dan penyedia perkhidmatan crypto lain.


Kesahan ruang cryptocurrency dan seluruh industri crypto telah terjejas oleh sebilangan besar kes yang berkaitan dengan penjenayah dan pengubahan wang haram yang melibatkan cryptocurrency. Walaupun begitu, sebahagian kecil dari semua transaksi digunakan untuk aktiviti haram.

Kira-kira 2% transaksi Bitcoin dianggap tidak sah dan 21% urus niaga adalah sah. Selebihnya 77% masih belum diklasifikasikan memandangkan kadang kala sukar difahami siapa pengirim dan penerima transaksi.

Sementara itu, bank-bank utama dan institusi kewangan lain dalam bidang kuasa yang berbeza juga terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram selama beberapa tahun terakhir. Sebilangan besar dari mereka terpaksa membayar denda besar kerana membantu organisasi jenayah untuk mencuci wang.

Memang, HSBC, BNP Paribas atau JP Morgan semuanya terlibat dalam aktiviti haram yang berbeza, termasuk mengendalikan wang dari dadah, mengelak cukai dan banyak lagi. Ini menunjukkan bahawa walaupun terdapat naratif negatif semasa mengenai Bitcoin dan cryptocurrency, bank juga menjadi alat kegemaran yang digunakan oleh penjenayah untuk menangani prosiding dari sumber haram.

Memahami Cryptocurrencies

Cryptocurrency boleh sangat berguna dan bermanfaat bagi banyak pelabur dan individu. Mereka cepat dan mudah digunakan dan tidak perlu dikendalikan oleh pihak berkuasa berpusat. Ini tentunya merupakan perkara positif yang perlu diambil kira adalah pertama kalinya sistem kewangan dapat didasarkan pada mata wang terdesentralisasi yang menghilangkan semua perantara.

Walaupun terdapat pertukaran dan platform yang telah digunakan oleh penjenayah, ini tidak bermaksud bahawa keseluruhan pasaran crypto berkaitan dengan penjenayah. BTC-e harus menyelesaikan masalah perundangannya di masa depan dan mencari jalan penyelesaian terhadap tuduhan yang diterima. Ini bukan tugas yang mudah dan penglibatan syarikat dari United Kingdom tidak menjadikan semuanya lebih mudah.

Peraturan di pasaran cryptocurrency akan sangat berguna untuk membantu pertukaran dan firma lain berkelakuan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang dan memberikan ketelusan ke seluruh ruang crypto yang saat ini memerlukan peraturan dan maklumat yang jelas.

Beberapa negara sudah memimpin ruang dalam hal ini. Beberapa negara dengan peraturan yang jelas termasuk Switzerland dan Malta. Sementara itu, bidang kuasa lain berusaha untuk mewujudkan kerangka yang mesra dan jelas yang akan membantu syarikat dan syarikat menawarkan perkhidmatan kepada pengguna crypto di pasaran dan juga mengurangkan ketidakpastian di ruang tersebut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map