14 Sebab Mudah Mengapa Menggunakan Bitcoin dan Cryptocurrency Lain

Bitcoin telah mencengkam imaginasi orang muda dan tua. Tidak seperti bitcoin yang pernah wujud sepanjang sejarah sejarah. Ia dapat membangkitkan semangat pada peminat dan sinisnya.

Mengapa Menggunakan Bitcoin?

Tetapi mengapa menggunakan bitcoin? Betul? Adakah terdapat faedah yang melekat pada bitcoin yang menghindari semua mata wang yang dikeluarkan oleh kerajaan lain? Sebenarnya, mengapa bitcoin meningkat? Jangan risau! Pada akhir artikel ini, kami akan membahas sebahagian besar sebab yang lebih penting mengapa anda, saya dan secara harfiah setiap orang boleh mendapat keuntungan daripada menggunakan cryptocurrency secara umum dan bitcoin khususnya.

1. Ini adalah Alternatif untuk Mata Wang Fiat

Mata wang Fiat adalah wang yang dianggap sebagai tender sah oleh pemerintah. Oleh kerana mata wang fiat dikeluarkan dan dikendalikan oleh sebuah negara, mata wang itu tertakluk kepada kehendak pemerintah. Sebagai contoh, kerajaan boleh memilih untuk menurunkan nilai mata wangnya untuk, misalnya, memperoleh kelebihan daya saing dalam perdagangan luar negeri.

Penurunan itu mungkin baik untuk ekonomi secara keseluruhan tetapi ia memberi kesan negatif kepada orang seperti anda dan saya, kerana simpanan kita bernilai lebih rendah daripada sebelum penurunan nilai. Sejak bitcoin tidak tertakluk kepada kawalan kerajaan, ia tidak dapat dinilai oleh keputusan pemerintah.

2. Mata Wang Digital untuk Masyarakat Digit

Walaupun wang konvensi juga agak digital, fikirkan perbankan dalam talian dan kad kredit. Perbezaan utama adalah bahawa perbankan dalam talian adalah perkhidmatan yang disediakan oleh entiti yang membuat keuntungan, yang menjana wang dari urus niaga kami.

Bitcoin, sebaliknya, merupakan bentuk mata wang digital yang wujud boleh bertukar menjadi wang fizikal melalui dompet kertas. Tetapi, ia tidak melibatkan entiti untung yang berusaha menjana wang dari setiap perkara yang kita lakukan dengan wang kita.

3. Mengelakkan Jangkauan Kerajaan yang berlebihan

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, bitcoin bukan alat lain untuk pemerintah menjalankan kawalannya. Ini benar-benar wang kita. Kerajaan tidak dapat membekukan dompet bitcoin kami seperti akaun bank.

Mereka tidak dapat menghalang kita memindahkan wang melintasi sempadan negara seperti dalam hal kawalan modal.

4. Sesuai untuk membeli-belah dalam talian

Kami telah terbiasa pergi dalam talian untuk kebanyakan membeli-belah asas kami. Tetapi atas sebab tertentu sistem wang konvensional tidak sedikit berubah. Sekiranya saya ingin membeli sesuatu secara dalam talian, Saya harus memberikan maklumat kad kredit kepada peniaga. Nampak agak tidak masuk akal bukan? Dengan bitcoin kita boleh menghantar wang tanpa memberikan maklumat peribadi.

Trend yang semakin meningkat dalam penggunaan Bitcoin dan Cryptocurrency lain


Carta harga yang menggambarkan prestasi sejarah bitcoin

5. Kos, Yuran dan Komisen

Kos bertransaksi dengan bitcoin tidak signifikan berbanding dengan bentuk pembayaran dalam talian yang lain. Kos menggerakkan bitcoin sangat murah. Walaupun pemproses pembayaran seperti BitPay terlibat, ia masih berlaku lebih murah daripada syarikat kredit atau pemproses pembayaran.

Menurut Bayaran Syiling Bitcoin, setiap transaksi bitcoin mempunyai kos purata 0.001 bitcoin. Ini dikenali sebagai bayaran pelombong, yang dibayar kepada pelombong untuk mengesahkan transaksi. Pembantu dari bayaran pelombong, sekiranya pemproses pembayaran terlibat akan ada juga bayaran transaksi, sekitar 1% dari jumlah keseluruhan.

Berfikir untuk membeli Bitcoin? Lihat yang disyorkan ini pertukaran cryptocurrency

6. Tiada Bayaran balik

Tidak ada caj balik untuk bitcoin. Ini adalah salah satu daripada ciri paling menarik untuk perniagaan yang bergantung pada transaksi dalam talian. Setelah pembelian dibuat, pelanggan tidak boleh menagih balik, yang melibatkan proses mediasi yang sukar.

Pieter Wuille | Pembangun Teras Bitcoin

  Pieter Wuille 

 Pembangun Teras Bitcoin

petikan-kiri

Saya fikir Bitcoin menawarkan kemungkinan yang tidak dibenarkan oleh mata wang lain. Contohnya kemampuan menghabiskan duit syiling yang hanya berlaku apabila dua pihak yang terpisah bersetuju untuk menghabiskan duit syiling tersebut; dengan pihak ketiga yang tidak dapat lari dengan duit syiling itu sendiri.

7. Pelaburan yang Hebat

Bitcoin telah dinobatkan sebagai salah satu pelaburan terbaik selama beberapa tahun. Oleh kerana bitcoin mempunyai bekalan yang terhad, yang terus menurun, dan pada masa yang sama permintaannya terus meningkat, harganya cenderung secara semula jadi.

Sebagai contoh, bitcoin bernilai sekitar $ 1,000 pada awal tahun 2017. Pada November 2017, bitcoin bernilai $ 6,200, mewakili keuntungan sekitar 500% bagi mereka yang melabur dalam bitcoin pada awal tahun ini. Oleh kerana bitcoin masih di peringkat awal, ia masih berkembang dengan cepat. Walaupun turun naik yang tinggi berkaitan dengan aset baru yang boleh dilaburkan, ia menawarkan peluang pelaburan yang luar biasa dan merupakan salah satu jawapan mengapa bitcoin meningkat.

Trend yang semakin meningkat dalam penggunaan Bitcoin dan Cryptocurrency lain

Carta harga yang menggambarkan prestasi sejarah bitcoin

Baca:Masternodes: Cara Sebenar Untuk Mendapatkan Pendapatan Pasif Dari Cryptocurrency

8. Keselamatan yang tidak dapat ditembusi

Oleh kerana bitcoin adalah sistem wang yang terdesentralisasi, sistem itu sendiri hampir mustahil untuk digodam ke dalam. Setiap transaksi disahkan secara sah, disahkan dan direkodkan menjadi lejar tetap yang memastikan keselamatan mutlak untuk setiap transaksi.

Ciri keselamatan yang tidak dapat dipecahkan dalam Bitcoin

Ciri keselamatan yang tidak dapat dipecahkan

9. Keselamatan Maklumat Pembayaran

Sebilangan besar daripada anda pasti pernah mendengar keselamatannya pelanggaran di Equifax, agensi pelaporan kredit. Bayangkan jika agensi pelaporan kredit tidak dapat melindungi maklumat penting penggunanya, bagaimana kita boleh mengharapkan peniaga melindungi maklumat pembayaran kita seperti maklumat kad kredit.

Dan Equifax adalah salah satu pelanggaran siber yang tidak terkira banyaknya, di mana maklumat pembayaran kami dicuri. Pencurian maklumat pembayaran tidak mungkin dilakukan dengan bitcoin kerana kami tidak perlu memberikan maklumat pembayaran kami untuk membayar pembelian kami.

 Ben Bernanke 

 Pengerusi Rizab Persekutuan

petikan-kiri

[Mata Wang Maya] mungkin mempunyai janji jangka panjang, terutamanya jika inovasi tersebut mempromosikan sistem pembayaran yang lebih pantas, lebih selamat dan lebih cekap.

10. Penggunaan Bitcoin adalah Pseudo-Anonymous

Selain keselamatan yang berkaitan dengan penggunaan bitcoin, bitcoin menawarkan tahap anonim yang tidak dapat ditawarkan oleh bank. Sebab utamanya ialah, bank diberi mandat oleh undang-undang untuk mengumpulkan maklumat mengenai pemegang simpanannya dan melaporkan kepada pemerintah.

Sebaliknya, menggunakan bitcoin tidak memerlukan bukti pengenalan diri. Setiap orang mempunyai alamat kunci unik yang tidak dikaitkan dengan jenis pengecam peribadi. Menariknya, walaupun setiap transaksi direkodkan di blockchain, blockchain tidak mengumpulkan semua maklumatnya, ia hanya merakamnya.

11. Ia Meringankan Pantas

Dari segi kelajuan ada beberapa nuansa yang harus diperhatikan. Transaksi bitcoin boleh berlangsung dari sepuluh minit hingga beberapa jam bergantung pada beberapa faktor. Tetapi yang penting ialah kita dapat menghantar wang ke seluruh dunia dalam jangka masa yang sama dengan urus niaga tempatan tidak seperti pindahan antarabangsa atau cek bank yang memerlukan masa tiga hingga lima hari untuk dibersihkan.

 Marc Andreessen 

 Venture Capitalist, Pengasas Syarikat

Netscape, 5 Jan 2015

petikan-kiri

Di firma teroka kami, kami terus melihat aliran penggunaan kes dan aplikasi Bitcoin baru yang menarik dari usahawan.

12. Tidak Tertakluk kepada Kesan Inflasi yang Mengikis

Inflasi mempunyai kecenderungan untuk meningkat. Ia perlahan-lahan menghakis nilai wang hasil susah payah kita. Pada dasarnya, ia perlahan-lahan memakan nilai sebenar wang kita tanpa menyentuh jumlah wang mutlak, itulah sebabnya inflasi boleh menjadi sangat menipu dan berbahaya. Bitcoin, sebaliknya, bersifat deflasi, yang bermaksud, ia tidak kehilangan nilai, sebaliknya ia mendapat nilai sepanjang masa.

Oleh kerana bitcoin tidak tertakluk kepada kawalan pemerintah, bitcoin tidak dapat dinilai oleh perintah pemerintah.

13. Menawarkan Keselamatan dalam Ekonomi Global yang tidak stabil

Fikir semula. Jangan terlalu jauh Dalam sepuluh tahun kebelakangan ini, terdapat begitu banyak krisis kewangan dan ekonomi, namun fikirannya tidak menentu. Selepas krisis global 2007-08, kami melihat Krisis Zon Euro, krisis Hutang Yunani, krisis perbankan Itali.

Ekonomi global, walaupun perlahan-lahan berkembang, berada pada tahap yang lemah dan kerana bitcoin tidak berkorelasi dengan ekonomi tunggal, itu adalah kaedah terbaik untuk mengurangkan beberapa risiko krisis ekonomi. 

14. Penggunaan Bitcoin semakin meningkat

Populariti dan penggunaan Bitcoin yang semakin meningkat

Populariti dan penggunaan Bitcoin yang semakin meningkat

Penggunaan Bitcoin terus meningkat. Bilangan syarikat yang menerima bitcoin sebagai bentuk pembayaran semakin meningkat. Bilangan pengguna bitcoin juga meningkat. Penggunaannya sebagai cara untuk mengirim wang melintasi sempadan negara juga meningkat. Bitcoin mendapat daya tarikan dan tidak ada masa yang lebih baik untuk melabur dalam bitcoin. Ini juga menjawab persoalan mengapa bitcoin meningkat.

Di sana anda memilikinya. 14 sebab mudah mengapa kita semua mesti menggunakan bitcoin. Sudah tentu menggunakan bitcoin tidak bermaksud menyumpah wang konvensional. Ini hanya bermaksud bahawa untuk pertama kalinya, kita mempunyai pilihan dalam memilih mata wang kita. Gunakan mata wang yang kita fikir akan memberi manfaat kepada kita dalam situasi tertentu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map